Quizvragen eten en drinken

436 resultaten

Quizvraag Eten en drinken 6507
© Véronique PAGNIER

Het is het bekendste gerecht van de Zuid-Franse stad Nîmes, waar het voor het eerst gemaakt werd door chef Durand rond 1830. Het vlees van de kabeljauw wordt gepocheerd in melk en nadien opgewerkt met olijfolie tot een sneeuwwitte en romige puree, die zowel koud als warm, soms met een schijfje truffel, geserveerd wordt. Wat is de Franse benaming van dit gerecht?

Goed zo !
Quizvraag Wijnen 6483

Het is de enige druif die wordt gebruikt bij de productie van Beaujolais-wijn. De naam is afkomstig van een gehucht bij Puligny-Montrachet in Bourgondië. Hij heeft zich perfect aangepast aan de granietachtige bodem van de Beaujolais-streek. De soort brengt blauwe druiven voort met wit sap, zacht en fruitig. De wijn kan jong gedronken worden. Welke druivensoort?

Goed zo !
Quizvraag China 6465

Het is een zwarte theesoort uit China. Hij wordt in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout, waardoor hij een uitgesproken rooksmaak krijgt. Deze thee is zeer sterk van smaak en kan goed gecombineerd worden met zout of sterk gekruid eten of sterk smakende kaassoorten of met het drinken van single malt whisky. Welke theesoort?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6454
© Markus Lindholm

Dit Frans geitenkaasje komt uit het departement Cher. Het heeft een cilindrische vorm met een diameter en hoogte van 5 cm. De kaas is genoemd naar een piepklein dorpje van amper 200 inwoners, gelegen op 4 km van Sancerre. De smaak past dan ook perfect bij een lekker glaasje Sancerre wijn. Wat is de naam van deze culinaire lekkernij?

Goed zo !
Quizvraag Sausen Rusland 6435

Deze van oorsprong Russische saus bestaat uit uiringen en champignons, die gebakken worden en daarna geblust met wodka (of wat dacht u). Kruiden met peper, zout en (veel) paprikapoeder, en dan nog een flinke scheut room erbij. Heerlijk bij steak, maar ook bij kip en zelfs bij gehaktballetjes. Welke pittige saus zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Kruiden 6429
© Wikipedia

Op 18 april 1667 ruilden de Nederlanders Manhattan (New York) met de Engelsen tegen het onbeduidend kleine eilandje Run in de Molukken, omdat op dat eiland toen ‘s werelds duurste specerij werd verbouwd. De specerij, die als vrucht aan een boom groeit, wordt vooral in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten gebruikt. Het vruchtvlies wordt gedroogd verkocht als foelie. Wat is de naam van deze specerij?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6413

Hoe heet dit toestel, uitgevonden door de Belg Victor Simon in 1898, dat gebruikt wordt om te malen en pureren? (we zoeken niet het woord roerzeef)

Goed zo !
Quizvraag Groenten 6400

Van oorsprong groeide deze groente in  Noord-Amerika.Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. De knol – het deel dat opgegeten wordt - heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. Het kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een  artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Ze kan gewoon gekookt worden en zo gegeten. Welke vergeten groente zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6381

In september 2019 heeft chocoladefabrikant Callebaut aangekondigd dat hij een vierde type chocolade zou toevoegen aan zijn gamma. Na pure, melk- en witte chocolade kan u voortaan ook roze chocolade eten. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao. We kennen al langer chocolade in verschillende geuren en kleuren maar de nieuwe soort is zuivere chocolade met een andere kleur en smaak. De chocolade is gemaakt van de gelijknamige cacaoboon, waar de roze kleur van nature in aanwezig is. Goedkoop is de vierde chocoladesoort niet. Voor een tablet van 70 gram betaal je 8 euro. Hoe heet deze nieuwe chocoladesoort?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6362

Het Italiaanse spek dat we zoeken is afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Het wordt rauw geserveerd als een voorgerecht, of wordt om ander voedsel heen gewikkeld. Meestal wordt het echter uitgebakken als begeleiding van andere ingrediënten. Het is ook één van de basisingrediënten van de klassieke carbonara. Onder welke naam kennen we dit beter?

Goed zo !
Quizvraag Cocktails 6168

Welke cocktail bestaat uit ijsblokjes, tabasco, verse limoen, selderijzout, vodka, tomatensap, verse zwarte peper, worchestershire saus en een stengel bleekselderij?

Goed zo !
Quizvraag Bieren 6102
© Jon Sullivan

We zijn op zoek naar een biersoort. Ze wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten. De biersoort is een variant van de biersoort porter, die in mindere mate dezelfde kenmerken bezit. Een Iers voorbeeld is Guinness, een Belgisch: Hercule van de brouwerij van Quintine. Hoe noemen we deze donkere biersoort?

Goed zo !
Quizvraag Bieren 6085

Een biervraagje. We zijn op zoek naar een een donker Belgisch bier van hoge gisting (10,5°) gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. In 1998 bekroonde het American Tasting Institute het bier tot beste bier ter wereld. Kenmerkend is het witte ondoorzichtige flesje. Welk biermerk zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6083

We zijn voor de volgende vraag op zoek naar een boomsoort en gelijknamige vrucht. Het is de kruising tussen een pompelmoes en een grapefruit. De vrucht komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië en heeft zich van daaruit verspreid over China, India en Iran. Jullie krijgen nog de Latijnse naam om af te sluiten: Citrus maxima paradisi. Welke vrucht?

Goed zo !
Quizvraag Champagne 6038

Voor de fijnproevers onder jullie zal dit geen moeilijke vraag zijn. We zijn op zoek naar de naam van een bekende champagne en gelijknamig champagnehuis. Het bedrijf heeft haar naam te danken aan Nicole Barbe (achternaam laten we weg), die na het overlijden van haar man, jarenlang succesvol leiding gaf aan het bedrijf. Het bedrijf is gevestigd in Reims en is gericht op het gebruik van de Pinot Noir. Hoe heet dit champagnemerk?

Goed zo !