Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7359

Pasgeboeren babys hebben bovenaan de schedel een opening tussen de 2 schedelhelften. Deze opening staat ook wel bekend onder een andere naam. Hoe wordt deze genoemd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7325
©Mikael Häggström

We zijn op zoek naar een Nederlandstalige benaming voor een liggingsafwijking van een baby in de baarmoeder. Het kind ligt met het hoofd omlaag maar kijkt naar boven in plaats van naar beneden. Een natuurlijke bevalling behoort nog steeds tot de mogelijkheid maar de bevalling verloopt doorgaans veel moeizamer. Welke term zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7201

De NIPT-test is een test die wordt uitgevoerd in onderzoek naar oa het syndroom van Edward en het syndroom van Down. Men onderzoekt het bloed van de moeder na ongeveer de 10e week als het DNA van het kind al aanwezig is in het bloed. Wat is de volledige naam van de NIPT test?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Gent Quizt 2019 2 december

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7190
©Evanherk

Hier de symptomen voor van een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen: Eerst is er een blaasje. Dat barst open en er komt een gele korst op. Daarna komen er meer plekken. Het gaat om een oppervlakkige infectie van de huid, die door streptokokken of stafylokokken wordt veroorzaakt. De blaasjes komen meestal voor rond de neus en de mond, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Het vocht dat uit de blaasjes komt is zeer besmettelijk. Een andere, tot de verbeelding sprekende naam voor deze ziekte die wij zoeken is ‘krentenbaard’, die naam zoeken we dus niet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Gent Quizt 2019 2 december

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7180

We zijn op zoek naar de nederlandstalige naam van de langste spier uit het menselijk lichaam de musculus sartorius, die je hier ziet. Ze is volledig opgespannen in lotushouding of kleermakerszit.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7099

En we zijn direct bij de les. Gezien de opwarming van de aarde moeten we ons wat lichter kleden hetgeen dan weer voor wat opwarming zorgt bij een deel van het publiek. Het is biologie dus moeten we helaas nog wat inzoomen. Wij zijn op zoek naar de naam van dit orgaan. Dit orgaan is onderdeel van het lymfesysteem, maar anders dan lymfeklieren is het opgenomen in de bloedcirculatie. Hierin worden plasmacellen gevormd en worden rode bloedcellen afgebroken en het daarbij vrijkomende ijzer opgeslagen. Ook draagt het bij aan de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed.

Nier
Alvleesklier
Milt
Schildklier

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6940

In 2018 stierf Stephen William Hawking. Hij was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hij is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Maar helaas ook door zijn ziekte, in 1962 kreeg hij een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Graag de naam (of afkorting) van deze ziekte

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Giscokwis 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6584

We zoeken de naam van het deel van het menselijk lichaam dat bij mannen bestaat uit het gebied tussen het scrotum en de anus en bij vrouwen het gebied tussen de vulva en de anus. Het bestaat hoofdzakelijk uit spieren en huid. Het geldt bij beide geslachten als erogene zone.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6557

Onder andere Friends-acteur Matthew Perry was er aan verslaafd en dat kostte bijna zijn leven. Deze sterke pijnstiller, die hydrocodon en paracetamol bevat, kan al binnen een week verslavend werken. Een andere gekende gebruiker is Dr. House. Welk geneesmiddel zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6338

Michael Jackson leed aan een huidziekte. Ook zijn biologische zoon, Prince Jackson, lijdt aan deze ziekte. Aan welke huidziekte leed Michael Jackson?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: 1ste Kinderkankerfonds quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6333

Hier ziet u het symbool van drogist en apothekers, maar ook van de Pharma-industrie. Een groen kruis, met daarin een slang die zich rond een kelk wikkels. Wat is de naam van dit symbool?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 1ste Kinderkankerfonds quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6191
©Isaac Yonemoto

Dit hormoon heeft invloed op de glucosestofwisseling. Een tekort aan insuline leidt tot diabetes (ook gekend als suikerziekte). Welk hormoon zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6081

Jaren geleden was dit een brandend actuele vraag. Het betreft een bepaald virus dat wordt overgedragen door een mug. De aandoeningen door het virus zijn eerder ongevaarlijk en gaan vanzelf over. Het gevaar schuilt zich echter bij zwangere vrouwen.Het kind in de buik zou als gevolg van het virus microcefalie kunnen ontwikkelen, een te kleine schedelomvang met grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling. Hoe heet dit virus nu weer?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019