Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5557

Om scherp te zien moeten de lichtstralen van de buitenwereld exact samenvallen op het netvlies. Hiervoor worden de lichtstralen gebroken door de lens, maar ook nog door een ander onderdeel van het oog. Welk deel zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

De Guthrietest is een bloedtest die wordt uitgevoerd op pasgeboren baby's om te testen op bepaalde erfelijk overdraagbare aandoeningen. Tegenwoordig prikt men in de rug van de hand om een druppeltje bloed te onttrekken, maar vroeger prikte men vooral in een ander lichaamsdeel, wat de test nog een andere bekende naam opleverde. Welk lichaamsdeel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5351

Febris of pyrexie is vaak het gevolg van een ontsteking. Onder welke naam kennen we dit verschijnsel beter?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5324

In welk lichaamsdeel vinden we volgende botten terug: Humerus, Ulna en Radius?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5279

Een tijdsgenoot van deze schrijver, journalist en voormalig militair is deze schotse arts en microbioloog. Hij deed één van de belangrijkste, mogelijks de belangrijkste ontdekkingen in de medische wereld. Hij ontdekte penicilline en de eigenschappen ervan om infectieziekten te genezen. Hoe heette deze microbioloog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5262

We zoeken een infectieziekte die door steekmuggen wordt verspreid. Tot 50 % van de geïnfecteerde komt te overlijden wanneer de ziekte niet behandeld wordt. De ziekte komt alleen in Afrika ten zuiden van de Sahara (ca. 180.000 gevallen per jaar) en Zuid- of Midden-Amerika (ca. 20.000 gevallen per jaar) voor. Jaarlijks worden naar schatting 84.000 tot 170.000 mensen met het virus besmet waarvan er rond de 60.000 komen te overlijden. Welke infectieziekte zoeken we? En de winnaar van de ronde van Frankrijk heeft er ook soms last van?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5250

We zoeken kleine organen die diverse hormonen produceren die nodig zijn om essentiële functies van het lichaam in stand te houden. Zo produceren ze een hormoon dat een rol speelt bij de vertering van voedsel, een hormoon dat belangrijk is bij de vocht- en zouthuishouding van het lichaam en het mannelijk geslachtshormoon. Ze liggen als kapjes op een ander orgaan met een soortgelijke naam, ervan gescheiden door vetweefsel. De organen die we zoeken bestaan uit een schors en een merg. (nummer 1 op de foto)

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5226

37,79 miljoen euro, dat is het bedrag dat de stichting ‘kom op tegen kanker’ in 2018 heeft ingezameld. Helaas zijn we op de dag van vandaag nog steeds niet verlost van deze vreselijke ziekte. Bij vrouwen is de meest voorkomende vorm borstkanker, als dit in een vroeg stadium wordt gevonden zijn de kansen op een succesvolle behandeling aanzienlijk hoger. Door middel van welk onderzoek; waarbij de borst tussen 2 platen wordt samengedrukt, kan men borstkanker opsporen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5203
©Martin Kronawitter

We zoeken een relatief zeldzame infectieziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Het ziekteverloop is plotselinge koorts en keelpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken, één dag na het uitbreken van de ziekte ontstaan op de huid op warme lichaamsplaatsen spikkels die soms jeuken, opvallend rode wangen en een witte driehoek rond de mond en onder de neus. Na vijf dagen verdwijnen de vlekjes en de koorts. Op het hoogtepunt van de ziekte is de tong vuurrood en gezwollen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5152

Dit eiwit vormt lange polypeptideketens die bestaan uit herhalingen van drie aminozuren, doorgaans glycine, proline en hydroxyproline. Het eiwit is één van de meest voorkomende in het menselijke lichaam: huid, botten, pezen en tanden bestaan grotendeels uit dit eiwit. Het is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid, vandaar dat de afname van de productie ervan vanaf het vijfentwintigste levensjaar zorgt voor rimpelvorming. Wat is de naam van dit proteïne?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5065

Het zichtbare bovenste deel van de tand of kies. Dit deel is veel kleiner dan het andere, niet zichtbare deel, de wortel. De buitenkant bestaat uit een heel harde stof, namelijk glazuur. De rest bestaat uit tandbeen. Binnenin lopen bloedvaten en zenuwen. Hoe noemen we dit deel van een tand?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5035

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een syndroom dat zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interacties, interesses en activiteiten. Er is er sprake van een normale tot hoge intelligentie en, anders dan bij de klassieke vorm van autisme, een gemiddelde neiging tot het maken van contact. Diegenen die de film Ben X gezien hebben, kennen ongetwijfeld het antwoord.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4943

Wie ooit kinderen heeft gehad en niet al de zorg uitbesteed heeft aan zijn of haar partner, herkent dit wellicht. Een licht verontrustend brijtje dat doet vermoeden dat er spinazie in de moedersborst heeft gezeten. Maar het is vruchtwater, gemengd met afvalstoffen en celmateriaal. Na een paar dagen wordt het dan lichtgeel, van verteerde melk. Of nog steeds groen. Maar dan geeft u het kind best terug aan het ziekenhuis. Hoe heet die eerste ontlasting?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz