Bekijk hier quizvragen over het thema geneeskunde en lichaam

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7703

We zoeken de naam van dit mensgroot apparaat dat dient ter ondersteuning van de ademhaling bij personen die niet in staat zijn zelf adem te halen. Het apparaat werkt zonder het inbrengen van apparatuur in het menselijk lichaam. De werking ervan is gebaseerd op het mechanische inzicht in de menselijke ademhaling van John Mayow uit 1670. Bij haar introductie in 1927 was het een uitkomst voor slachtoffers van het polio-virus, die vaak verlamd raakten en stikten doordat ze niet konden ademen. Momenteel zijn er nog patiënten waarvoor deze behandeling de aangewezen methode is. Jullie antwoord bestaat uit 2 woorden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: KBO Ename quiz 2020

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7665

Het coronavirus sis de eerste maanden van 2020 niet meer uit ons nieuws te denken. Het virus begon eind 2019 in China. Wij zoeken de stad waar dit virus uitbrak.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7617

Vergeleken met de afgelopen decennia, is er nu een relatief grote groep van ouders die weigeren hun kinderen te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Artsen maken zich zorgen omdat door de dalende vaccinatiegraad het risico bestaat dat besmettelijke ziekten zoals mazelen, difterie en kinkhoest zich gaan verspreiden. Wat is de Engelse benaming voor deze groep mensen? Van dale beschrijft dit engels woord als 'vaccinatieweigeraar'.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: 3de SuskewietQuiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7511

In medisch jargon heet deze erfelijke aandoening achondroplasie. Bij deze karakteristieke vorm van groei blijf je klein, maar heeft je romp geen abnormale grootte. Je armen en benen zijn echter erg kort en gedrongen. De lichaamslengte die je kunt bereiken is gemiddeld circa 1,20 meter, met zowel uitschieters naar boven als naar beneden. De schedel van iemand met deze groei heeft dikwijls eveneens, weliswaar een niet erg opvallende, maar wel een typische vorm. Als je aan deze aandoening lijdt, kun je meer dan gemiddeld te maken krijgen met een waterhoofd en oorinfecties als gevolg van de verschillen in anatomie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Quiztet 2020

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7491

De tendo calcanei is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. We zouden hier een mythologische tip kunnen geven naar de meer gangbare naam van de tendo calcanei, maar dat doen we lekker niet. Hoe kennen niet artsen de tendo calcanei nog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Quiztet 2020

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7485
©Nagaraju raveender

Wie ooit een blindedarmontsteking had heeft hier ervaring mee. Een kenmerk van een organisme wordt gereduceerd genoemd wanneer het morfologisch slechter ontwikkeld is. Dat wil zeggen dat de functie ervan niet goed werkt. Denk maar aan de ontstoken appendix of de wijsheidstanden. We spreken hier dus van gereduceerd, maar eigenlijk kennen we in de wetenschappelijke en triviale woordenschat een ander woord hiervoor. Hoe noemen we zo’n ‘onafgewerkte’ lichaamsdelen nog

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quiztet 2020

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7392

Eind 2019 vond in het Chinese Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekend virus. Het aantal besmettingen en doden liep snel op begin 2020. Wat is de naam van dit virus?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7359

Pasgeboeren babys hebben bovenaan de schedel een opening tussen de 2 schedelhelften. Deze opening staat ook wel bekend onder een andere naam. Hoe wordt deze genoemd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7325
©Mikael Häggström

We zijn op zoek naar een Nederlandstalige benaming voor een liggingsafwijking van een baby in de baarmoeder. Het kind ligt met het hoofd omlaag maar kijkt naar boven in plaats van naar beneden. Een natuurlijke bevalling behoort nog steeds tot de mogelijkheid maar de bevalling verloopt doorgaans veel moeizamer. Welke term zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7201

De NIPT-test is een test die wordt uitgevoerd in onderzoek naar oa het syndroom van Edward en het syndroom van Down. Men onderzoekt het bloed van de moeder na ongeveer de 10e week als het DNA van het kind al aanwezig is in het bloed. Wat is de volledige naam van de NIPT test?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Gent Quizt 2019 2 december

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7190
©Evanherk

Hier de symptomen voor van een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen: Eerst is er een blaasje. Dat barst open en er komt een gele korst op. Daarna komen er meer plekken. Het gaat om een oppervlakkige infectie van de huid, die door streptokokken of stafylokokken wordt veroorzaakt. De blaasjes komen meestal voor rond de neus en de mond, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Het vocht dat uit de blaasjes komt is zeer besmettelijk. Een andere, tot de verbeelding sprekende naam voor deze ziekte die wij zoeken is ‘krentenbaard’, die naam zoeken we dus niet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Gent Quizt 2019 2 december