Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2865

Welke infectieziekte is genoemd naar een dorp in de Amerikaanse staat Connecticut? In 1975 brak in een dorp in deze staat een epidemie uit. De ziekte is ook bij ons gekend en kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, hart en gewrichtsaandoeningen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia, welke ziekte zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2844

Een beetje chauvinisme kan nooit kwaad dus laten we maar trots zijn op de uitvindingen waarmee we als Belgen de wereld iets beter hebben gemaakt. Wie is de Belgische uitvinder van de verlostang?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2764

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. De basis van acupunctuur ligt in de zogenaamde “levensenergie”, die circuleert door 12 meridianen die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties. Hoe noemt men die levensenergie in de Chinese cultuur, waarvan u hier het ideogram om de foto ziet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2741

Wat is de naam van dit medisch instrument dat gebruikt wordt om het volume van de testes te meten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2552

Tonic bevat een beetje van de medicinale stof kinine. Vroeger was de dosis hoger. Welke ziekte werd hiermee bestreden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2509

De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi heeft in 2016 de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Dit voor zijn onderzoek naar cellen die zichzelf afbreken zodat een organisme een tijdlang in leven kan blijven zonder voedsel. Hoe noemt dit proces?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2482

In pathologische vorm is paranoia het gevoel in de gaten gehouden, achtervolgd of bedreigd te worden, zonder dat zoiets daadwerkelijk het geval is. Paranoïde mensen verkeren bijvoorbeeld in de waan dat zij worden gevolgd, dat mensen 's nachts in hun huis inbreken en rondlopen... Wat is de naam van dit syndroom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2437

Hippies zweren niet alleen bij vrije meningsuiting maar ook bij vrije vrijen. daar kan ook wel een soa'tje bij voorkomen. Welke Soa start bij een onschuldig zweertje maar kan zonder behandeling lijden tot hersenaandoening. De ziekt wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2373

Wat is de naam voor haar dat op het lichaam groeit in een poging om de huid op temperatuur te houden vanwege een tekort aan vet? Het is dan ook een bekend symptoom bij anorexiapatiënten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2368

We zoeken de naam van een piercing die vlak onder de onderlip gedragen wordt. Deze piercing kan in het midden van de onderlip worden geplaatst of aan de zijkant. Zowel vlak onder de lip als een stukje meer richting de kin behoren tot de mogelijkheden. Welke naam zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2132

We zoeken een medische term van 6 letters. Het omschrijft een toestand waarbij er een te laag gehalte aan rode bloedcellen is, we noemen het ook wel eens bloedarmoede.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2104

Religie en wetenschap ontmoeten elkaar vaak. Hoe heet het grootste bot van de wervelkolom? Het is driehoekig van vorm en bestaat uit drie tot vijf samengroeiende wervels

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2100

Onmisbaar voor ons lichamelijk stelsel is het inslaan van vitamines en mineralen. Sommige van deze vitaminen worden door het lichaam zelf geproduceerd worden zoals vitamine D. Een tekort aan vitamine D én calcium kan dan ook aanleiding vormen tot bot aandoeningen. Een specifiek geval daarvan is Rachitis die speciaal voorkomt bij kinderen in de prille jeugd. Maar wat is een andere naam voor Rachitis dat verwijst naar een Europees land?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2049

Welke ziekte staat ook wel bekend als kinderverlamming? Het is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1967

Hoe heet de opening tussen de delen waaruit de schedel is opgebouwd (de schedelbeenderen)? De meeste pasgeboren kinderen hebben er twee: de grote en de kleine.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1945

Dat dit het symbool is voor AIDS hoeven we niet te weten. Dat AIDS een vorm van immanente rechtvaardigheid zou zijn, houden we voor rekening van gefrustreerde, soutanes dragende fans van de collectieve waanzin die we godsdienst noemen. A.I.D.S. is een acroniem, dat weten de meesten onder u waarschijnlijk wel. Maar waarvoor staan die vier letters?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1944

Dit zeldzame syndroom werd voor het eerst beschreven in 1956 door twee Zwitserse artsen. Patiënten hebben last van een onbedwingbare en onverzadigbare eetlust, als gevolg van een genetische afwijking. Hoe heet dit syndroom? ‘Het Michelin-syndroom’ is alvast geen goed antwoord.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1941

Hoe heet een neurologische stoornis die gekenmerkt wordt door uitgebreide, matige tot soms ernstige tics?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1940

Als je er als man geen meer kan krijgen, is er iets mis. Gelukkig bestaan er oplossingen voor. Pilletjes bijvoorbeeld, van die blauwe (hebben we ook maar van horen zeggen). Het tegenovergestelde is echter ook niet goed. Duurt het langer dan zes uur, dan kunnen bepaalde onderdelen zelfs voorgoed afsterven. Wat is de wetenschappelijke term voor het hebben van een zeer langdurige erectie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1895

Welk onderdeel van de hersenen speelt een cruciale rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur en het regelen van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu en de soort: zoals eten, vechten, vluchten en –euhm- paren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H