Quizvraag Geschiedenis 4810

Van muren gesproken… Met de deur, of beter gezegd: met het paard in huis vallen, deden de Grieken in de stad Troje. We hebben het hier uiteraard over de beroemde Trojaanse Oorlog tussen Troje en Griekenland, waarvan de schaking van de mooie Helena de rechtstreekse aanleiding zou zijn geweest. Weet u echter in welke eeuw de Trojaanse Oorlog plaatsgevonden zou hebben?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 1


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Geschiedenis 4807
©Wikipedia

Nog in Engeland, maar dan in de vijftiende eeuw, vochten twee takken van de Engelse dynastie om het koningschap. Wij kennen deze strijd als de Rozenoorlogen. Beide partijen gebruikten een roos als symbool: het huis York een witte roos, en het huis Lancaster een rode. Door het huwelijk van Hendrik VII, afstammeling van Lancaster, met Elizabeth van York kwam er in 1486 een einde aan de rivaliteit. Welke roos staat symbool voor de vereniging van beide huizen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Geschiedenis 4804
©Cpljarhead1371

De onlangs overleden George H.W. Bush brengt ons naadloos van de Tweede Wereldoorlog naar de Eerste Golfoorlog. In WO II ontsnapte Bush nipt aan de dood toen zijn gevechtsvliegtuig werd neergehaald. Tijdens de Golfoorlog, vele jaren later, bracht hij als Amerikaans president de grootste internationale coalitie sinds WO II op de been. Deze alliantie startte in januari 1991 een luchtoffensief tegen Irak. Hoe heette die operatie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Geschiedenis 4796
©ByB

Charles Darwin had zijn Beagle, James Cook zijn Endeavour en Thor Heyerdahl zijn Kon-Tiki. Ook Jacques-Yves Cousteau had een schip waarmee hij bijna 50 jaar oceanografisch onderzoek deed. Het schip werd gebouwd als mijnenveger in Seattle en de Britse navy gebruikte het tijdens de landing in Sicilië. Na de oorlog kwam het schip terecht in Malta, waar een rijke Engelsman het kocht voor Cousteaus expedities. Wat is de naam van dit schip? [Hint: het is ook de naam van de dochter van Atlas, die verliefd werd op Odysseus.]

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Geschiedenis 4793

Schietpartijen met veel doden zijn in de VS helaas bijna dagelijkse kost. Op 17 juni 2015 schoot de 21-jarige Dylann Roof 9 mensen dood tijdens een ‘zwarte’ kerkdienst. Roof was lid van de white supremacists en met de schietpartij wilde hij een racistische oorlog ontketenen. Roof kocht zijn wapen met het geld dat hij voor zijn verjaardag kreeg. Deze schietpartij gebeurde in het zuiden van de staat South Carolina. In welke stad was dat?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Geschiedenis 4786
©Wikipedia

De Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl ontdekte tijdens zijn verblijf op de Markiezeneilanden een opvallende gelijkenis tussen de Polynesische cultuur en die van de Inca’s in Zuid-Amerika. Om te bewijzen dat beide culturen verwant zijn, ondernam Heyerdahl met vijf mede-opvarenden een zeereis van Peru naar Polynesië. Hij bouwde hiervoor een vlot van balsahout naar een Inca-model. Na 101 dagen kwamen Heyerdahl en zijn reisgenoten aan op het atol Raroia, ten zuiden van de Markiezeneilanden. Ze legden 6880 km af. Hoe heette de boot van Thor Heyerdahl?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Geschiedenis 4732

Een pittige geschiedenisvraag zo dicht bij het einde: De tweede wereldoorlog start in 1939 officieel. Documenten werden ondertekend en de internationale druk verhoogde… maar er werd nog niet gevochten tussen de grote mogendheden (Denk aan Frankrijk, Groot Brittanië, …) Die rare tussenperiode waarin het al officieel oorlog was maar zonder vechten noemde men in Duitsland ‘Sitzkrieg’, omdat iedereen bleef zitten. In Groot Brittanie sprak men over de ‘phoney war’. In Vlaanderen sprak met over de spookoorlog of schemeroorlog. Maar wat was de Franse benaming voor deze tussenperiode?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Geschiedenis 4713

9C. Voor de laatste vraag gaan we terug naar 1947. Een zekere Elisabeth Short wordt vermoord teruggevonden en is op verschrikkelijke manier toegetakeld. Haar lichaam is in twee gesneden en ook haar mond lag open van mond tot mond. Nergens werd een spatje bloed gevonden. De media verwees naar deze moord met een specifieke naam. Welke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Geschiedenis 4697

4B. Op 29 augustus 1935 komt Astrid Sofia Lovisa Thyra om het leven in Küssnacht, een Zwitserse gemeenten in het gelijknamig district. Van wie was zij de vrouw?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Geschiedenis 4684

Zelf een brand veroorzaken deed deze Colombiaan. Hij liet het Justitie paleis bestormen en zijn dossier verbranden. Geschat wordt er dat hij verantwoordelijk is voor 8.000 moorden. Op zijn toppunt verdiende hij ongeveer 1.000.000 dollar per dag aan cocaïne. Beelden hiervan zijn te zien in de Netflix serie, Narcos. Wat is de naam van deze drugsbaron?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2015

Quizvraag Geschiedenis 4678

Elisabeth Amalie Eugenie was prinses van Beieren, keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Op 10 september 1898 echter werd Elisabeth in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken. Wat was haar bijnaam? Nog een tip: ze werd in haar bekende filmtrilogie gespeeld door niemand minder dan Romy Schneider.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2015

Quizvraag Geschiedenis 4650

Dit rijk, dat zo’n 620 jaar stand hield, werd gesticht in de 13e eeuwdoor de Oguzen en deinde door de eeuwen heen alsmaar uit. Deze kaart hier toont hun expansiedrang Keerpunt was het “Beleg om Wenen” in 1692 waar ze door een alliantie van Pruisen, Polen en Habsburgers in de pan werden gehakt. Tijdens de eerste wereldoorlog koos het de verkeerde kant en verloor veel van haar macht. Finaal werd er in 1922 door Ataturk een einde aan gemaakt. Sommige huidige strubbelingen in die regio hebben we misschien wel aan hen te danken. Nu is het waarschijnlijk presidents Erdolan’s natte droom... Over welk rijk of volk hebben we het hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Geschiedenis 4646

Nadat hij in 1984 terug vast zat voor verkrachting van een minderjarige begon hij, éénmaal hij terug vrijgelaten werd aan een gruwelijke reeks van 7 moorden In 2006 werd hij aangehouden en veroordeeld tot 28 jaar cel. Zo'n 10 maanden geleden zou hij nog twee andere moorden hebben bekend. Wie is dit “ monster van de Ardennen”?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018