Quizvraag Geschiedenis 4192

Welk land werd als eerste aangevallen door Nazi-Duitsland op 1 september 1939?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geschiedenis 4188

Dit verdrag regelde in 843 de verdeling van het Karolingische rijk onder de drie zonen van Lodewijk de Vrome. Deze rijksverdeling en de verdere deling van het Frankische Rijk liggen aan het de basis van de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit in Europa. Welk verdrag zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Geschiedenis 4071

Even terug in het verleden, VER terug in het verleden. We zoeken een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het is de laatste periode van de era Mesozoïcum, het volgt op de Jura en wordt gevolgd door het Paleoceen, de eerste periode in het Cenozoïcum. De periode sloot letterlijk af met een knal. Een knal zo sterk dat het veel leven op aarde deed uitsterven, denk maar aan die arme dinosauriërs. Hoe heet deze periode?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Geschiedenis 4040

Deze knappe kerel was hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen. Hij werd geboren in 1371 als zoon van Filips de Stoute. Na een turbulent leven werd hij vermoord in 1419. Zijn zoon Filips de Goede nam na zijn dood het roer over. Een bekend conflict tijdens zijn regeerperiode is dat van de Armagnacs en de Bourguinons. Wat was de bekende bijnaam van deze hertog van Bourgondië?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Geschiedenis 4028

Een beetje geschiedenis. Over de Guldensporenslag is inmiddels veel geschreven, de waarheid ligt ergens ver te zoeken vermoedelijk. Zo is er het heldhaftige verhaal van de opstandige Brugse slager Jan Breydel. Aan zijn zijde vinden we de welbespraakte wever die al even opstandig was. Wat was de naam van deze opstandige wever die leefde rond 1300?

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Geschiedenis 4008

Onze nazi van de dag is er eentje van de bovenste plank. Hij was een Duits architect en stedenbouwkundige. Tijdens de naziheerschappij over Duitsland (1933-1945) was hij vanaf 1937 rijksarchitect en vanaf 1942 minister van Bewapening. Door zijn vriendschap met Adolf Hitler en zijn ministerschap gold hij als een van de machtigste mannen van het Derde Rijk. Na de oorlog werd Speer in Neurenberg veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hoe heette deze man?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Geschiedenis 3997

Nu de F16's aan vervanging toe zijn leek ons dit een gepaste vraag. Orville en Wilbur waren aanvankelijk fietsmakers met een droom. Een droom die ze in 1903 konden verwezenlijken: Vliegen! Wat was de achternaam van deze twee vliegpioniers?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Geschiedenis 3930

Wie werd tijdens een opvoering van 'American Cousin' in 1865 vermoord door John Wilkes Booth?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Geschiedenis 3924

Dit Baskische dorp werd gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Pablo Picasso vereeuwigde dit in een schilderij. Hoe noemt dit dorp?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geschiedenis 3920

In welk land werd de eerste postzegel, in 1840, ter wereld uitgegeven?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Geschiedenis 3903

We zien hier een elektromechanische codeermachine van het type rotormachine. Hiermee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden door een identieke machine. Dit werd veelvuldig gebruikt tijdens WO2. Wat is de Griekse naam van deze codeermachine?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Geschiedenis 3892

Van welke bloeddorstige Hunnen-leider wordt algemeen aangenomen dat hij een dwerg was? Hij was de leider van het Hunnische Rijk, dat zich uitstrekte van de Oeral tot de Rijn en van de Donau tot de Oostzee.

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Quizvraag Geschiedenis 3890

Welke krachtpatser voerde de beenhouwers aan in de Brugse Metten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B