Quizvraag Geschiedenis 3777

Wat is de naam van de steen die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontcijferen van hiërogliefenschrift die werd ontdekt in de Egyptische plaats El Rashid? Er staat een bericht van een priester aan farao Plolemaeus op.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2016

Quizvraag Geschiedenis 3770

Wat is de naam van de 16e president van Amerika? Hij werd geprezen voor zijn leiderschap tijdens de Amerkiaanse burgeroorlog en het afschaffen van de slavernij. In 1865 werd hij als 1e president tijdens zijn ambtsperiode vermoord John Wilkes Boot.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2016

Quizvraag Geschiedenis 3729

Iedereen weet dat de aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk was. Maar weet je ook wie het fatale schot loste in Sarajevo?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geschiedenis 3711

Het zal je maar overkomen. Je voert een oorlogje met driehonderd Griekse soldaten tegen een strijdmacht van één miljoen Perzen. Het overkwam onze Spartaanse koning bij de slag van Thermopylae in 480 v. Chr. Welke Spartaanse koning vocht dapper maar stierf uiteindelijk tijdens de tweede Perzische oorlog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Quiz Steinerschool Gent 2018

Quizvraag Geschiedenis 3708

Deze dappere vrouw was een Britse etnografica en ontdekkingsreizigster. Ze wilde de WestAfrikaanse cultuur leren kennen en scheepte in 1893 in op het stoomschip Lagos. Haar doel was om stammen die nog geen contact gehad hadden met christendom of de westerse beschaving te bestuderen. Gedurende haar reis voorzag ze in haar levensbehoeften door op kleine schaal handel te drijven in rubber en ivoor. Ze doorkruiste het gebied met handelaars. Op haar tochten ontdekte ze "nieuwe" soorten, waaronder een vis, een slang en een hagedis die ze schonk aan het British Museum. Voor de mensen die het in hogere sferen zoeken, er is een krater op Venus naar haar vernoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz Steinerschool Gent 2018

Quizvraag Geschiedenis 3698

Deze man, bestaande uit 40% baard was een een Duitse industrieel, sociaal wetenschapper, auteur, politiek theoreticus, filosoof en stichter van de marxistische theorie. Vooral dat laatste zal hem heel bekend maken. In 1848 was hij mede-auteur van het communistische manifest. Welke Duitser?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Quiz Steinerschool Gent 2018

Quizvraag Geschiedenis 3692

Er is een kleine kans dat iemand in de zaal het heeft meegemaakt maar nét na de eerste wereldoorlog was Europa in de ban van een zware epidemie. De dodelijke slachtoffers die het virus eiste overstijgt ruimschoots de dodelijke slachtoffers van de 1e WO zelf. We spreken tussen de 20 en de 80 miljoen doden. Hoe heette dit virus? Nog een leuk weetje hierover: één van de meest effectieve bestrijdingen van de ziekte was sterkedrank. Zo redde de koning Alfons XIII zichzelf van de dood door een volle fles bacardi-rum te ledigen. De historische wetenschappelijkheid van deze anekdote is echter ver zoek.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz Steinerschool Gent 2018

Quizvraag Geschiedenis 3633
Grotere afbeelding

We zoeken de codenaam voor een offensief door het Rode Leger op het oostfront tussen 22 juni en 19 augustus 1944. De operatie resulteerde in de herovering van Wit-Rusland en het oosten van Polen. De naam verwijst naar een Russisch generaal ten tijde van de invasie van Rusland door Napoleon Bonaparte. De gevechten leidden tot de grootste Duitse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, want hierbij verloren zij veel meer aan manschappen, materieel en terrein dan in de slag om Stalingrad of in de tegelijkertijd woedende slag om Normandië. We vragen dus de naam van de Russische generaal waarnaar de operatie is genoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: KBO Ename 2018

Quizvraag Geschiedenis 3591
Grotere afbeelding

We zoeken de naam van de maîtresse van Karel VII van Frankrijk. Ze kwam in 1444 aan het Franse hof en voerde het decolleté met ontblote schouders in. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KBO Ename 2018

Quizvraag Geschiedenis 3580

Wat is de naam van deze Amerikaanse generaal? In de Spaans-Amerikaanse Oorlog, die in 1898 woedde, werd hij gepromoveerd tot majoor en diende hij in Cuba waarvoor hij later de Silver Star Medal zou krijgen. Na de oorlogsverklaring van de VS aan Duitsland en de Amerikaanse entree in de Eerste Wereldoorlog benoemde president Woodrow Wilson hem als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. In 1920 werd hij voor bewezen diensten door het Amerikaanse Congres benoemd tot de hoogst mogelijke rang, die van General of the Armies. In 1932 kreeg hij de Pulitzer-prijs voor zijn memoires, getiteld My Experiences in the World War. Hij had als bijnaam black jack. Er is tevens een Oudenaardse straat naar hem genoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: KBO Ename 2018

Quizvraag Geschiedenis 3509

In de 16de en 17de eeuw lieten de Spanjaarden rijkdommen uit hun koloniën in Amerika jaarlijks naar Spanje overvaren door een konvooi van schepen. De schepen waren natuurlijk zwaarbewapend om de kostbare vracht te beschermen. Toch slaagde Piet Hein er in 1628 in om het konvooi gedeeltelijk te veroveren. Wij willen graag de naam waaronder deze jaarlijkse konvooien bekend stonden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geschiedenis 3498

Ongeveer 6 en een halve maand heeft deze man het volgehouden als president van de Verenigde Staten. Het einde van zijn presidentschap kwam er nadat hij op 2 juli 1881 werd neergeschoten in Washington DC. Hij was de 20ste president van de VS en de tweede die vermoord werd. Hoe heet deze man? Let wel op want we zoeken enkel de familienaam van deze “James”.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geschiedenis 3495

U ziet het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. Het staat in een Egyptische necropool met de rug naar de piramide van Chefren. Graag de naam van dit beeld en de gelijknamige necropool.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geschiedenis 3464

Alain Hubert mag van Zuhal Demir terug op de Belgische zuidpoolbasis werken. De eerste Belg strandde al in 1898 in de antarctische wateren. Het bleef er zelf iets meer dan een jaar vastzitten in het pakijs. Hoe heette de Belgische expeditieleider die met de Belgica iets later dan voorzien weer thuiskwam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geschiedenis 3444

We zoeken een Romeinse keizer die van 117 tot 138 na Christus regeerde. In Rome herbouwde hij het Pantheon en construeerde hij de Tempel van Venus en Roma. Het meest bekend is hij van de bouw van een 177 km lange muur die de noordelijke grens van de Romeinse provincie Britannia aangaf. Welke keizer zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geschiedenis 3417

Het waren Franse genietroepen die in juli 1799 in Egypte deze donkere granieten steen vonden. Het was een belangrijke sleutel voor het ontcijferen van hiërogliefen. Op de steen van Rosetta staat een tekst in drie schriften. De Egyptische hiërogliefen hadden we al weggegeven, maar als u een van de twee andere schriften neerpent, verdient u een punt op deze vraag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geschiedenis 3392

Reeks 1, voor 3 punten: Op 3 juni 1917 begonnen de Britten in onze contreien aan een volgende slag. Ze hadden 19 lange tunnels gegraven tot onder de Duitse linie’s en die volgepropt met 400 ton springstof. Na 4 dagen opwarming, sorry beschietingen, werd op 7 juni dit alles gelijktijdig tot ontploffing gebracht. Getuige deze krater van 75 meter doorsnede. De geallieerden vonden het ondanks de 45000 doden het geheel een succes. Het episch centrum van de slag was in het dorpje Wijtschate, maar omdat het katholieke 16e Ierse regiment daar lag, en zodoende die dekselse Ieren met de eer zouden gaan lopen kozen de Britse geschiedschrijvers voor een ander kleine dorpje in de buurt. Een andere naam is de mijnenslag maar wij kennen hem beter als de tweede slag bij ……

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: 9e Young Ones quiz