Moeilijke Quizvragen

132 resultaten

legendarische film uit 1996

We zoeken de titel van deze legendarische film uit 1996 waarin een groep drugsverslaafde jongeren elkaar na een verhuis uit Edinburgh opnieuw tegenkomt in Londen.

Goed zo !
Dit restaurant werd geopend door Albert en Michel Roux Senior in Mayfair

Tot begin 2024 had je de kans op een culinair orgasme, want in januari sloot dit iconisch restaurant voorgoed de deuren. Dit restaurant werd geopend door Albert en Michel Roux Senior in Mayfair in 1967 en werd als eerste restaurant in de UK bekroond met drie Michelin sterren. Onder andere Gordon Ramsayes leerde er de kneepjes van het vak. Naam graag van dit restaurant, genoemd naar een personage uit Les Miserables.

Goed zo !
Dieren die de Britse kroonjuwelen beschermen

De Britse kroonjuwelen worden niet enkel bewaakt met state of the art technologie en bewapende opzichters. Er zijn echter ook dieren die deze kroonjuwelen bewaken. Sterker nog: de kroon en het koninkrijk zouden instorten als de dieren het complex van de Tower of London verlaten. Dieren die het te bont maken of andere oorden opzoeken, worden ontslagen. Welke dieren zouden als sinds de 17de eeuw deze zware taak op zich nemen?

Goed zo !
Vorige moderne Olympische Spelen in London

In 2012 ging de dertigste editie van de moderne Olympische Spelen in London door. Daardoor was het de eerste stad die de Spelen voor de derde keer mocht organiseren. Wij willen graag weten wanneer de vorige edities doorgingen. Met een van de twee jaartallen zijn we al tevreden.

Goed zo !
Gerecht met currypoeder en kip-mayonaisesalade
© James F. Carter

Het idee om currypoeder toe te voegen aan een kip-mayonaisesalade wordt toegeschreven aan Constance Spry en Rosemary Hume. Zij waren stafleden van de Cordon Bleu Cookery School in Londen, die het banket organiseerde ter ere van de kroning van koningin Elizabeth II in 1953. Wij noemen het gewoon kip curry maar de originele veredelde variant gaat in Engeland onder een andere naam over de lippen. Hoe noemt de bereiding?

Goed zo !
Oorspronkelijke plaats van de nulmeridiaan

In Engeland denken ze niet dat de evenaar, maar wel de nulmeridiaan door hun ‘gat’ loopt. Al is dat wel een beetje zo, vermits in 1884 de meridiaan uit de Londense wijk Greenwich werd Draaiboek quiz 2023 Pagina 5 van 25 gekozen als wereldwijd geldende nulmeridiaan. In de geschiedenis hebben zich echter nog andere plaatsen ter wereld zich tot plaats van de nulmeridiaan uitgeroepen, waaronder het meest zuidelijke Canarisch eiland. Het was de Grieks-Romeinse geleerde Ptolemaeus die de meridiaan aldaar als nulmeridiaan heeft geïntroduceerd. Naam graag van dit eiland en gelijknamige nulmeridiaan, die op sommige landkaarten zelfs tot in de eeuw als referentie werd gebruikt.

Goed zo !
Wolkenkrabber in Londen

Menig wolkenkrabber in Londen krijgt een bijnaam. Zo kennen we “the cheesegrater”, de kaasschaaf dus, en bestaat er ook een “Walkie Talkie”. Hier ziet u nog zo’n exemplaar. Wat is de bijnaam van deze 30 Street Mary Axe ontworpen door Norman Foster?

Goed zo !
De beste film aller tijden wordt sinds 1952

De beste film aller tijden wordt sinds 1952 elke tien jaar verkozen in een bevraging van de British Film Industry . Sedert de start van de verkiezing was Citizen Kane de grote slokop als winnaar van de meeste edities. Bij de laatste verkiezing in december 2022 was een Belgische film uit 1975 over het saaie leven van een huisvrouw de verrassende winnaar. Omdat de film bij het grote publiek weinig bekend is, zijn we als antwoord op deze vraag tevreden met de naam van de film OF die van de Brusselse regisseur.

Goed zo !

Deze alcoholische cocktail bestaat uit een glas bier waarin een tot de rand gevuld jeneverglaasje op zijn kop staat. Bij het drinken komt eerst het bier en bij het kantelen van het jeneverglaasje komt er dan een golf jenever aan. Hoe noemt men deze drank?

Goed zo !
Hoge conifeer tot wel 60 meter

Deze conifeer kan bijzonder hoog worden, tot wel zo’n 60 meter in uitzonderlijke gevallen. Je herkent hem verder aan zijn kegelvormige vruchten en aan de aangename geur van het hout van deze boom. Het hout is van een hoge duurzaamheidsklasse en wordt daarom ook vaak gebruikt voor tuinmeubelen of -speeltuigen. We vragen de naam van deze boom die van nature voorkomt in de westelijke Himalaya en het Middellands Zeegebied.

Goed zo !
Hoe heette deze stad uit de klassieke oudheid?
© Deror_avi

Eén van de oudste beschavingen uit de klassieke oudheid bevond zich op Kreta. Sir Arthur John Evans groef vanaf het jaar 1900 de resten op van het grootste paleis en de stad errond. Die wordt vaak de eerste stad van Europa wordt genoemd. De vroegste bewoning was vanaf 7000 voor Christus., al situeerde het hoogtepunt zich in de bronstijd. Hoe heette deze stad uit de klassieke oudheid?

Goed zo !
Sciencefiction avonturenroman van Sir Arthur Conan Doyle

Deze sciencefiction avonturenroman van Sir Arthur Conan Doyle verscheen voor het eerst in 1912. Het is het eerste verhaal in een reeks over het personage Professor Challenger en vertelt het avontuur van 4 mannen. Ze komen vast te zitten op een plateau in Zuid-Amerika waar nog dinosaurussen leven. Het boek werd meerdere keren verfilmd. Wat is de titel van dit boek?

Goed zo !

Het grootste marathontalent dat we misschien ooit zullen meemaken, overleed bij een auto-ongeval. Hij was wereldrecordhouder op de marathon. Wat is de naam van deze Keniaans langeafstandsloper en wereldrecordhouder op de marathon toen hij stierf?

Goed zo !
Jongste premier in Frankrijk 2024
© Conseil de l'Union Européenne

Deze 34-jarige volgt Elisabeth Borne op en wordt zo de jongste naoorlogse premier, en de eerste openlijk homoseksuele premier. Graag de naam van deze jonge politieker.

Goed zo !
Wat is de naam van de eerste NASA-robot die rondreed op Mars?

Wat is de naam van de eerste NASA-robot die rondreed op Mars? De robot uit 1997 was onderdeel van de missie van de Mars Pathfinder.

Goed zo !
Welke Amerikaanse staat met hoofdstad Montgomery wordt hier aangeduid op de kaart?

Welke Amerikaanse staat met hoofdstad Montgomery wordt hier aangeduid op de kaart?

Goed zo !

In de tweede helft van 2023 kwam er een nieuwe Belgische-Nederlans Poolse film in onze cinemazalen, geregisseerd door Tim Mielants en waarin ondermeer acteurs Stef Aerts, Dirk Roofthoof en Kevin Janssens te zien zijn. De film brengt het verhaal van twee hulpagenten in het bezette Antwerpen die gedwongen worden om mee te werken aan de klopjacht op de Joden in hun stad. Tegelijk steunen ze wel het verzet. Welke film zoeken we?

Goed zo !
Bolvormige zaal Las Vegas
© Tomás Del Coro

In 2023 ging deze bolvormige concertzaal open in Las Vegas. Het exterieur van de locatie beschikt ook over 54.000 vierkante meter aan LED-displays, waardoor het allerlei afbeeldingen kan projecteren. Graag de naam van deze zaal die U2 met een concert opende.

Goed zo !
Nederlandse crimineel

Hoe luidt de naam van de Nederlandse crimineel die veroordeeld is wegens de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores op 30 mei 2010 en verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba op 30 mei 2005?

Goed zo !
BBB partij

De BBB is een Nederlandse politieke partij met een sociaal-conservatieve signatuur opgericht in 2019. De partij deed in maart 2023 mee aan de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen behaalde de partij in alle provincies de meeste stemmen. Voor wat staan de drie B's?

Goed zo !
Katrien van Politiek PR

Katrien van Politiek PR is een populair typetje op social media. Daarnaast speelt deze actrice de hoofdrol in De laatste dag. Ze schreef hiervoor ook mee aan het scenario. Graag haar naam.

Goed zo !
Welke voetballer, die deel uitmaakte van het beroemde

Welke voetballer, die deel uitmaakte van het beroemde 'Busby Babes' team van Manchester United en later een belangrijke rol speelde in het Engelse nationale elftal, staat bekend om zijn iconische spel en wordt vaak beschouwd als een van de grootste voetballers uit het Verenigd Koninkrijk? In oktober 2023 moesten we afscheid nemen van deze legende.

Goed zo !
stadsproject Sihame El Kaouakibi

Wie herinnert er zich nog Sihame El Kaouakibi? Een Belgisch politica van Open VLD kwam in het Vlaams Parlement in opspraak na een oplichtingsschandaal. Sihame El Kaouakibi kwam weer opdagen tijdens de Septemberverklaring van 2023. Velen zullen haar naam nog wel kennen, maar kent u ook de naam van het stads- en dansproject dat ze had opgericht? We zoeken de volledige naam van het project, maar de eerste letter van het laatste woord dient u te noteren voor het eindwoord.

Goed zo !
4 kinderen in jungle

Het verhaal klinkt als een film. Op 9 juni 2023 worden vier kinderen van 13, 9 en 4 jaar en een baby na 40 dagen uit de jungle gered. Zelfs de baby die zijn eerste verjaardag in het oerwoud vierde, overleefde de zware tijd. In welk land gebeurde dit wonderbaarlijke verhaal?

Goed zo !
afgezette voorzitter van Huis van Afgevaardigden

Een unicum in Amerikaanse geschiedenis: Deze republikein werd weggestemd als voorzitter van Huis van Afgevaardigden. Gaetz diende de motie in nadat de republikein een deal sloot met de Democraten over een noodbegroting om de shutdown van de overheid tegen te gaan. Graag de naam van de afgezette voorzitter.

Goed zo !