Quizvraag Aardrijkskunde 4809

Van de Berlijnse Muur tot de Muren van Babylon, en van de Klaagmuur tot die van Hoei. Beroemde muren te over. Wat is de naam van volgende muur?

“Oorspronkelijk was ik meer dan 7 kilometer lang, nu ben ik nog een mooie vijfenhalf. Vandaar mijn bijnaam: ‘De Europese Chinese Muur’. Ik ben gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw, als verdedigingswal tegen Venetië. Meesters uit Frankrijk, Dalmatië en Italië waren daarbij betrokken. Tot op vandaag bescherm ik de zoutpannen, een bron van rijkdom in deze streek/uithoek van Kroatië.”

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Literatuur 4799

Een man, een vrouw en een meisje delen een huis. De man slijt zijn dagen in de vrieskelder van een bedrijf en verzamelt krantenknipsels van allerhande gruwelijkheden. Zijn echtgenote verliest zich in het geregel van het huishouden. Het huishoudhulpje dat haar bijstaat, speelt de hoofdrol in de verlangens van de man. Dit is de synopsis van een boek van Louis Paul Boon uit 1955. In 1982 is het boek verfilmd door Lili Raedemaekers en in 2017 werd er een opera van gemaakt op muziek van Daan Janssens. Het boek wordt ook vaak opgevoerd als toneelstuk. Wat is de titel van dit boek?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Ontspanning 4791

De oervorm van het schaakspel is duizenden jaren oud, waardoor er niet veel bekend is over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Op basis van de woorden ‘schaak’ en ‘mat’ kunnen we de herkomst misschien traceren. In welk huidig land vinden deze woorden hun oorsprong?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Quizvraag Geschiedenis 4786

De Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl ontdekte tijdens zijn verblijf op de Markiezeneilanden een opvallende gelijkenis tussen de Polynesische cultuur en die van de Inca’s in Zuid-Amerika. Om te bewijzen dat beide culturen verwant zijn, ondernam Heyerdahl met vijf mede-opvarenden een zeereis van Peru naar Polynesië. Hij bouwde hiervoor een vlot van balsahout naar een Inca-model. Na 101 dagen kwamen Heyerdahl en zijn reisgenoten aan op het atol Raroia, ten zuiden van de Markiezeneilanden. Ze legden 6880 km af. Hoe heette de boot van Thor Heyerdahl?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Ontspanning 4772

We zoeken de naam van een authentieke dans, uitgevoerd door vier koppels in de vorm van een vierkant. De dans ontstond in de zeventiende eeuw onder invloed van militaristische parades, waarbij vier ruiters en hun paarden speciale rechthoekige (d.i. vierkante) formaties of figuren uitvoerden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Quizvraag Wetenschap 4752

We zijn op zoek naar een oude maateenheid van massa. In het tegenwoordige spraakgebruik is het gelijk aan 100 gram, 1 hectogram of 0,1 kilogram. Voor de invoering van het metriek stelsel stond deze maateenheid meestal voor ca. 30 gram en was het 1/16 van een pond (ca. 480 gram) of 1/12 van een medicinaal pond (ca. 375 gram). Zelf was deze maateenheid onderverdeeld in acht drachmen. Welke maateenheid?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Aardrijkskunde 4739

Een beetje geografie ver van huis. We zijn op zoek naar een land in het werelddeel Oceanië dat bestaat uit verschillende eilanden. De officiële landstaal is het Engels, en voor de nextlevel lijstjesblokkers: de hoofdstad is palikir. Welk land?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Films 4727

Een film uit de oude doos. Het draait om een oorlogsfilm uit 1967. Twaalf zwaar veroordeelden worden op een quasi-zelfmoordmissie uitgezonden om tijdens de tweede wereldoorlog hooggeplaatste nazi-officieren uit te schakelen. De film was voor zijn tijd zeer flitsend en modern en kreeg een oscar voor geluid en montage. Belangrijkste rollen waren weggelegd voor Lee Marvin, Trini Lopez en Charles Bronson. Welke film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Ontspanning 4717

Seksisme in de jeugdbewegingen, dat daar nog geen panoreportage over gemaakt is. Ook bij de scouts worden de twee geslachten netjes van elkaar gescheiden. Jongens van 7 tot 11 jaar doopte Baden Powell tot ‘Welpen’. Maar hoe noemde hij diezelfde leeftijdsgroep voor meisjes?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geschiedenis 4713

9C. Voor de laatste vraag gaan we terug naar 1947. Een zekere Elisabeth Short wordt vermoord teruggevonden en is op verschrikkelijke manier toegetakeld. Haar lichaam is in twee gesneden en ook haar mond lag open van mond tot mond. Nergens werd een spatje bloed gevonden. De media verwees naar deze moord met een specifieke naam. Welke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Algemeen 4689

1C. In Wallonië worden ze soms vluchtweg genoemd. We zoeken de andere, Vlaamse omschrijving. Het gaat om een aftakking van een weg die soms wordt aangelegd bij een steile afdaling. Deze aftakking loopt vaak iets omhoog en eindigt doorgaans in een grote grindbak. Hierdoor kunnen voertuigen die niet meer kunnen remmen toch op een veilige manier - en meestal zonder schade - tot stilstand komen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Economie 4644

Het volgende is te lezen in hun folder: Wij zijn bewust niet-beursgenoteerd. Zo is er minder druk om kortetermijnwinsten te realiseren.
Wij financieren met je spaargeld enkel bedrijven die ondernemen met respect voor mens en milieu. Zo groeit je geld. En zo groeit de samenleving. Blablabla Ps: Zij waren vorig jaar de eerste bank die zomaar eventjes 0 procent spaarrente gaven ..
Welke Nederlandse bank stelt zich als doel om duurzaam, ethisch en transparant te bankieren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Media 4642

Wim Lybaert gebruikt zijn bus om samen met een bekende gast vier dagen op reis te gaan naar een vooraf gekozen bestemming, maar vooral ook om te genieten van de reis op zich en het onverwachte dat ze tegenkomen, waarbij ‘of ze de bestemming halen’ steeds minder belangrijk wordt. De gast draait met een euro muntstuk een balletje uit een sjiekenbak en daarin geeft een vlagje aan welk land hun rijrichting bepaalt. Het programma propageert de reis boven de bestemming, en de waarde van onthaasten en genieten.

Geef de naam van het programma, tevens de naam van de bus.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Informatica 4631

De foutmelding Not Found is een van de HTTP-statuscodes. Deze foutmelding wordt gegeven door een webserver wanneer het door u gevraagde bestand niet gevonden word of het bestand niet bestaat. De beknopte, saaie foutmeldingen die je meestal krijgt kan beter door iets leuker vervangen worden, zo is er via childfocus ook al iets nuttigs mee gedaan.. De foutmelding krijgt meestal ook een getal met drie cijfers, welke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 4


Mr Bean kan ook ernstige rollen aan, zo schittert hij momenteel als Inspecteur Maigret maar kennen jullie nog zijn eerste tv-succes ?

Ons fragment komt uit deze sketch show, die op de BBC te zien was van 1979 tot 1982 direct ook de grote doorbraak voor Rowan Atkinson, Griff Jones en de betreurde Mel Smith.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Sport 4590

We zoeken de naam van een discipline binnen de klimsport en het betekent het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots zonder gebruik te maken van een touw of andere vorm van zekering, enkel een valmat.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Sport 4564

We zien hier Stephen Curry, sterspeler van de Golden State Warriors in de Amerikaanse basketball competitie NBA. Maar welke stad gelegen aan de westkust van de VS aan de baai van San Francisco is de thuisbasis van de Golden State Warriors.

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Flora 4548

We zoeken de naam van deze vaste plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden . De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers. De plant wordt beschouwd als een onkruid omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het zodoende moeilijk te verwijderen is. De plant is ook eetbaar. In de volksgeneeskunde gebruikte men de plant bij de behandeling van jicht en reuma. De plant wordt ook hanenpoot , tuinmansverdriet of heers genoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Kunst 4538

We zoeken de naam van deze Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver. Hij heeft een opvallende presentatie en men noemt hem soms ook wel de "De nachtburgemeester van Rotterdam." Hij gaat onveranderd gekleed in een zwart maatpak, draagt zijn zwart geverfde haar achterovergekamd en hij heeft op zijn kin een smal sikje en op zijn neus vaak een kunstzinnige bril. Hij schreef over zijn dochter het gedicht "Voor Ari". De 16 regels zijn in 2002 afgebeeld over een lengte van 900 meter op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas en is daarmee vermoedelijk het langste gedicht ter wereld.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Kunst 4535

We zoeken de naam van een Duits schilder en graficus waarvan jullie op het scherm twee werken ziet. Hij doorliep gedurende de periode 1910-1933 verschillende belangrijke moderne kunststromingen zoals het expressionisme, dadaïsme, Nieuwe Zakelijkheid en realisme.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D