Quizvraag Aardrijkskunde 6352

Sri Lanka is een onafhankelijk eiland in de Indische Oceaan, ten zuid-oosten van Indië. Tot voor 1972 had Sri Lanka echter een andere naam. Welke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Geschiedenis 6350

Tijdens wereldoorlog 1 vond er op dit schiereiland in het Ottomaanse rijk, een hevige veldslag plats. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse stad Constantinopel te veroveren, om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. Het was ook de eerste operatie in wereldoorlog 1, voor de naar Europa gestuurde Australische en Nieuw-Zeelandse Army Corps 3. Wat is de naam van dit schiereiland waar de Australische Regisseur Peter Weir een gelijknamige film maakt in 1981?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Media 6344

In 1964 ging de eerste piratenzender in de ether. Hij zond uit vanop een schip gelegen voor de Britse kust, maar later ook vanop andere schepen op de Noordzee. De radio werd genoemd naar de dochter van wijlen president Kennedy. Welk is de naam van deze eerste piratenzender?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6338

Michael Jackson leed aan een huidziekte. Ook zijn biologische zoon, Prince Jackson, lijdt aan deze ziekte. Aan welke huidziekte leed Michael Jackson?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Wetenschap 6337

Met dit originele object (op de foto) kunt u de temperatuur meten in uw huis. Wat is de naam van dit meettoestel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Politiek 6194

Deze Israëlische politieke partij van conservatief-liberale signatuur is seculier zionistisch maar er is ook een zekere religieuze invloed te bespeuren. Onder meer wijlen Ariel Sharon en huidig premier Benjamin Netanyahu behoren tot deze partij.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Informatica 6182

Niemand kan zich nog een wereld zonder internet voorstellen, maar toch is het nog geen 30 jaar oud. We zoeken naar de naam van de computer-wetenschapper die het Wereldwijde web mee heeft uitgevonden. Hij werd op 8 juni 1955 geboren in London en hij ontwierp het systeem van gelinkte ‘web’pagina’s, toen hij werkte hij voor een bedrijf in het CERN, in Zwitserland. Tegenwoordig is hij een van de directeurs van het W3C, het wereldwijde web consortium, een instelling die over de hele wereld internet controleert.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Series 6181

Black Mirror is een Britse televisieserie, waarvan iedere aflevering een andere cast en een losstaande verhaallijn heeft. Overkoepelend thema van Black Mirror vormen de snelle technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw, mogelijke verdere ontwikkelingen en hoe deze de werkelijkheid beïnvloeden. Maar wie is de bedenker en schrijver van Black Mirror?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Politiek 6161

Deze NVA-politica kende een zeer korte maar krachtige politieke carrière. Als spoedarts in het Mariaziekenhuis in Overpelt werd ze in 2010 verkozen als senator. Nadat ze in juli was ingezworen en tegelijkertijd ook als voorzitter Jong NVA werd benoemd, moest ze in augustus 2010 al ontslag nemen nadat bekend raakte dat ze op vakantie in Thailand in aanraking was gekomen met drugs.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Fauna 6155

Dit is een kever uit de familie van de schorskevers, met Latijnse naam ‘Ips Typographus’. De diertjes zijn donkerbruin, worden ongeveer een halve centimeter groot en komen vooral voor op de fijnspar. Door de droogte van de voorbije zomers viseert deze kever vooral verzwakte fijnsparren, en zijn er in Vlaanderen en Nederland gekapt moeten worden na aantasting. Wat is de Nederlandse naam van deze kever?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Fauna 6154

We zoeken naar één van de grootste kevers van Europa, met Latijnse naam ‘Lucanus cervus’. De kever kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken van de mannetjes. Deze zijn vertakt aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. Bij de vrouwtjes ontbreekt dit gewei, waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes. De naam wordt ook gegeven aan een combinatie van Jagermeister en Red Bull.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Series 6147

We zoeken een personage uit de serie Family Guy. Het gaat over een bejaarde homofiele pedofiel die verderop in de straat woont. Hij is bijzonder geïnteresseerd in Chris. Hij heeft een hoge, zachte verwijfde stem en spreekt medeklinkers sissend uit met een hoge fluittoon. Hij komt regelmatig voor in de serie, en draagt dan een lichtblauwe badjas met slippers. Hij heeft een lamme hond genaamd Jesse en maakt wandelingen met een ouderwets looprek. Ook maakt hij vaak ongepaste, seksueel getinte opmerkingen naar tienerjongens. Van zijn geschiedenis is niet veel bekend, maar er wordt aangenomen dat hij heeft veel heeft rondgehangen bij schoolpleinen. Ook was bij een veteraan ten tijden van de Tweede Wereldoorlog.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Media 6139

Deze Kempische tv- en radiopresentator werd geboren in 1954 en startte zijn radiocarrière in België in de jaren ’70, vervolgde die in Nederland in de jaren ’80 en ’90 om uiteindelijk in 1995 terug te keren bij Studio Brussel waar hij tal van radioprogramma’s maakte. Zijn bekendste radio- en later televisieprogramma was LUX, op Radio 1 en Canvas. Begin dit jaar ging hij met pensioen. Welke presentator zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Wetenschap 6121

In november 2018 kondigde de Chinese wetenschapper He Jiankiu aan dat er twee baby’s werden geboren die via genetische manipulatie van de zygote immuun zijn voor HIV. Naast deze stunt wordt de techniek intussen wijdverspreid gebruikt door wetenschappers in tientallen medische toepassingen. Hoe heet deze in 2015 ontwikkelde baanbrekende techniek van genetische manipulatie waarin met behulp van een bij bacteriën die worden aangevallen door virussen afgekeken techniek met het CAS-9 enzym zeer gericht kan worden geknipt in DNA? De trouwe luisteraars van de Podcast NERDLAND van Lieve Scheire vinden deze vraag een eitje.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Literatuur 6118

Deze 19 de eeuwse Russische romanschrijver werd geboren in Moskou in 1821 en stierf in Sint- Petersburg in 1881. Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en Straf (ook soms vertaald als Schuld en Boete) en De idioot. Hierdoor wordt hij beschouwd als een zwaargewicht in de Russische, maar ook in de wereldliteratuur. Wie is deze schrijver?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Strips 6116

Even een uitstap naar de stripwereld, naar het Gallische dorp waar Asterix en Obelix wonen. We zijn op zoek naar de oorspronkelijke naam van het personage van het stamhoofd van dit dorp. Hij kreeg later de naam "Heroïx" in de nieuwe vertalingen vanaf 2002. Hoe heette het oorspronkelijk personage in de Nederlandstalige en Franstalige strips?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Wetenschap 6111

Dit is de tempest prognosticator. In 1851 gaf de uitvinder van deze alternatieve barometer, George Merryweather, een eerste demonstratie. Met behulp van welke dieren die in de 12 glazen bokaaltjes zitten voorspelt men met dit toestel naderend onweer?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Kunst 6096

Getormenteerde, duistere en angstaanjagende figuren en beelden. Dat kunnen we alvast meegeven over het werk van deze Iers-Britse schilder. Hij probeerde niet de buitenkant van een mens weer te geven op het portret maar de binnenkant. Dit gaf vaak een verontrustend beeld. Een bekend voorbeeld is een herwerking van Velazquez zijn portret van Innocentius X. Welke schilder?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Films 6084

Een pittige filmvraag. We zoeken een komische gangsterfilm uit 2000 geregisseerd door Guy Ritchie. De film speelt zich af in Londen en draait zowel om een enorme gestolen diamant als om perikelen in het plaatselijke illegale bokscircuit. Welke film zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 6078

Wij van het quizteam zijn fans van auto’s met pit. Ford Ka, Toyota Yaris, Peugeot 205 allemaal racepaarden uit onze persoonlijke stallen. We zijn op zoek naar nog zo’n paradepaardje. Welke auto (merk + type) zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H