Quizvraag Films 5537

De klimaatverandering heeft het laatste jaar meermaals de voorpagina van het nieuws gehaald, maar het is niet nieuw. Er worden al jaren films gemaakt over dit thema. An inconvenient truth met Al Gore was misschien wel de bekendste. Maar weten jullie ook wat de naam was van de film/documentaire die gepresenteerd en geproduceerd werd door Leonardo di Caprio?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Literatuur 5511

Geboren werd hij in het Nederlandse Bladel. Nadat hij afgestudeerd was verhuisde hij echter naar Turnhout om er als arts een eigen praktijk uit te bouwen. Maar veel bekender werd hij omdat hij samen met onder meer Hendrik Conscience werd gezien als een van de grootste Vlaamse volksschrijvers. Wie bedoel ik hier? Voor- en achternaam graag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Sport 5500

We zoeken de naam en voornaam van deze persoon. We kennen hem als trainer, van onder andere Waregem en Antwerp, maar tot op heden is hij een gerespecteerd scout bij Ajax waar hij heeft het ijzersterke verdedigers duo Vertonghen/Alderweireld naartoe wist te halen. Zoals gezegd, naam en voornaam van deze persoon uit de voetbalwereld.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Sport 5491

We schrijven 16 september 2018. Deze dag werd een nieuwe mijlpaal in het hedendaagse atletiek. In het onderdeel Marathon werd er die dag een fenomenaal nieuw wereldrecord gelopen door de man die door velen wordt beschreven als de beste marathonloper aller tijden. We zoeken de achternaam van dit Keniaans fenomeen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Wetenschap 5470

Bij de zwemsport heeft de uitvinding van het haaienpak voor de nodige ophef gezorgd doordat plots het ene na het andere wereldrecord sneuvelde. Dergelijk pak heeft kleine groefjes waardoor het water meer in laagjes langs het lichaam stroomt, met minder turbulentie en waardoor men dus met minder weerstand zwemt. Hoe noemt men deze soort stroming?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 5468

The Ocean Cleanup is een groots opgezette organisatie om plastic afval op te ruimen uit de oceanen die bedacht is door een jonge Nederlandse uitvinder en milieuactivist die er talrijke prijzen mee heeft gewonnen. Een eerste project zwom als het ware als een grote V door de oceanen om zo platsic te vangen. Wat is de naam van deze Nederlander?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Eten en drinken 5467

We kennen deze lekkernij allemaal: Snickers, een gevulde chocoladereep bestaande uit nougat, karamel en geroosterde pinda's omhuld met chocolade. De reep werd in 1929 ontwikkeld door Frank Mars en zijn echtgenote Ethel Mars van de firma Mars en werd in sommige landen tot 1990 verkocht onder een andere naam. Over welke naam hebben we het?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Natuurkunde 5419

We zoeken de benaming van drie natuurkundige wetten, die de baan en beweging van een hemellichaam om een ander hemellichaam beschrijven in het tweelichamenprobleem.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Media 5406

Niet enkel mannen werden beschuldigd. In het najaar van 2017 was dit een van de vrouwen die zelf vertelde te zijn verkracht door de producent uit vraag A, maar in 2018 werd ze echter zelf beschuldigd vanwege seksueel misbruik door collega-acteur Jimmy Bennett. Dit misbruik zou in 2013 hebben plaatsgevonden toen hij 17 - dus minderjarig - en zij 37 was. In eerste instantie ontkende ze alle aantijgingen, maar in september 2018 gaf de actrice aan dat ze wel degelijk seks met hem had gehad.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Media 5405

Ook een Tiense acteur kwam in opspraak. Van 2003 tot 2014 was hij artistiek leider aan en docent van de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, tot hij er ontslagen werd. Van 2011 tot 2017 was hij een van de vaste acteurs van Het Nationale Toneel, waar hij vertrok na nieuwe beschuldigingen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Aardrijkskunde 5399

Van welk land is deze vlag met leeuw?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 5392

De ietwat oudere studenten, of toch minstens diegenen die van het station in Leuven nog tot op de Oude Markt geraakten, weten dat Fonske tot 2011 op het Maarschalk Fochplein stond. Het beeld staat nog steeds op dat plein, maar wat is tegenwoordig de naam van dat plein?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Films 5379

Voor Wong Kar Wai internationaal doorbrak met In The Mood For Love maakte hij, naast enkele andere films, in 1990 Days of Being Wild. Velen zien deze film als deel één van de zogenaamde Informal Trilogy. Welke bekroonde film sloot deze reeks af in 2004?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 2


Quizvraag Muziek 5364

We zijn op zoek naar de naam van het 15e studio album van Bob Dylan uit 1975. Het wordt door menig critici beschouwd als zijn beste album. Het album betekende Dylan's terugkeer naar zijn eerdere topvorm na enkele minder platen. Het openingsnummer van het album is "Tangled up in Blue".

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Geschiedenis 5349

Moest dit een Chiro-quiz zijn, zouden we u al doen zweten door te vragen welke vulkaan verantwoordelijk was voor de vernietiging van Pompeï en Herculaneum. Wij schatten jullie echter wat hoger in en hopen dat jullie ook weten in welk jaartal dat gebeurde. Voor onze inmiddels bezwete vrienden van de Chiro: we hebben het hier over de Vesuvius.

Toon de eerste letter
De eerste letter: 7


Quizvraag Muziek 5334

We zoeken het nummer dat in 2000 als eerste werd opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2. In 1962 kwam het nummer uit als single, met als B-kant "The mountain whistler". Hoewel de artiest later beroemd werd met zijn mondharmonicaspel, stond op deze single bij de artiest nog "whistles and plays guitar". De artiest noemde het nummer later schertsend zijn "social-security number", vanwege de royalty's die hem daarmee toevielen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Mode 5325

We zoeken een Belgisch merk dat doorgaans vasthoudt aan de kenmerkende zwart-witte ontwerpen waar het label beroemdheid mee vergaarde. Sébastien Meunier nam er in 2013 de leiding over van de Vlaamse modeontwerpster en ereburger van Waregem, die het merk startte onder haar eigen naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Sport 5323

We zoeken de familienaam die enkele bekende sportmannen delen: Sebastian is een Duits oud-wielrenner, Michael debuteerde in 2013 in het Zwitsers voetbalelftal terwijl Noa bij Ajax speelt. De Duitser Hermann reed in 1953 en 1954 2 Grands Prix voor de teams Maserati en Mercedes-Benz.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 5317

Thailand heeft een reputatie als bestemming voor sekstoerisme en je houdt het er dus maar best veilig. Vorig jaar kwamen 12 minderjarigen en hun begeleider dagenlang vast te zitten, nadat ze onbeschermd te diep op onderzoek waren gegaan in een vochtige grot. Er kwamen 90 duikers aan te pas om hen terug te trekken. Wat is de naam van deze grot?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Mythologie 5316

We zoeken de vijfletterige Germaanse naam van de moeder van Thor, de aardgodin die verwant is aan Gaia. Haar Noorse naam is Jörd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E