Quizvraag Geschiedenis 5660

Wie tekende aan Franse zijde de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Series 5652

Aje moe kakn, moe je kakn hé! - Hoe noemt het personage uit De Ronde, gespeeld door Stefaan Degand?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Sport 5649

We zoeken een full contactsport op traditionele rolschaatsen, die vaak enkel door vrouwen wordt beoefend. Het spel wordt gespeeld door twee teams die tegen elkaar strijden op een ovale track. De bedoeling van het spel is dat een speler van het ene team, de spelers van het andere team inhaalt. Daarbij mogen de deelneemsters elkaar omver duwen, maar ze mogen bijvoorbeeld niet duwen met de handen of tackelen. Het dragen van een helm, valbescherming en een mondstuk verplicht. Het is een zeer strategisch, intens spel wat dan ook de nodige training vergt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Sport 5648

We zoeken een spectaculaire dynamische en relatief nieuwe sport die het beste van voetbal, volleybal en turnen combineert op een opblaasbaar speelveld met trampolines. Een zomerse sport die is ontstaan op de stranden van Rio de Janeiro in Brazilië, Zuid-Amerikaanse vibes zijn dan ook onmisbaar.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Sport 5646

Team Belgium heeft dan toch zijn medaille beet; Bart Swings haalde op de voorlaatste dag nog zilver op de massastart schaatsen. Wie vertegenwoordigde ons land in de wat ons betreft levensgevaarlijke discipline Skeleton (2018)? Ze diende bovendien een klacht in tegen het Britse team omwille van het gebruik van speciale pakken.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Literatuur 5639

Ik zie de hele tijd een heleboel kinderen voor me die een of ander spel aan het doen zijn in een groot graanveld. Duizenden kleine kinderen en er is niemand bij - geen grote mensen, bedoel ik - behalve ik. En ik sta op de rand van een of andere krankzinnige afgrond. En wat ik nou moet doen is dat ik ze moet vangen als ze in de afgrond dreigen te vallen - als ze dus aan het hollen zijn en niet kijken waar ze lopen, moet ik ergens vandaan komen en ze vangen. Dat is het enige wat ik de hele dag zou doen. Uit welke roman komt dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Ontspanning 5634

We zijn op zoek naar een computerspel uit 1993, tevens de naam van het eiland waar je beland bent. Door middel van allerlei puzzels en raadsels verzamel je bladzijden uit het rode en blauwe boek. Deze boeken tonen videoboodschappen die je telkens weer op pad sturen. Afhankelijk van de keuzes die je gaandeweg maakt, heeft het spel verschillende eindes.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Politiek 5626

Wie is deze Amerikaanse politicus van de Republikeinse Partij? Hij was de 43e gouverneur van Florida van 1999 tot 2007. Hij is de zoon van George en Barbara en de broer van George, Neil, Marvin en Dorothy. Hij werd geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Natuurkunde 5623

Twee keer per jaar staat de zon loodrecht boven de evenaar, namelijk op of rond 20 maart en op of rond 23 september. Op het noordelijk halfrond duiden deze tijdstippen het begin van de lente en van de herfst aan, op het zuidelijk halfrond is het net omgekeerd. Met welke term wordt het tijdstip aangeduid waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Films 5587

Eerste grote filmrol van Michael Caine uit 1964. Film vertelt verhaal van veldslag uit 1879 tussen het Britse leger en de lokale stam. Regisseur Peter Jackson heeft zich laten inspireren door de film voor gevechtscenes uit de tweede epidsode van The Lord of The Rings.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Algemeen 5580

We zijn op zoek naar een communicatiemiddel met vlaggen dat vroeger vooral gebruikt werd in de scheepvaart. Door de opkomst van de radio is de betekenis ervan afgenomen, maar aangezien vlaggenseinen moeilijk zijn "af te luisteren" kent dit alfabet nog altijd militaire toepassing. Er bestaan diverse van deze alfabetten, het internationale alfabet is echter het meest gangbaar. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van twee vlaggetjes, maar ook andere voorwerpen zijn bruikbaar, mits ze goed zichtbaar zijn.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Geschiedenis 5569

In 2017 kon u Kraftwerk gaan bewonderen in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen. In de clip van hun nummer Radio-Activity passeren plaatsnamen de revue waar zich kleine tot grote kernrampen hebben plaatsgevonden. Tsjernobyl, Sellafield, Hiroshima, Fukushima... om er enkele te noemen. Wij zoeken de stad die in een adem genoemd wordt met de meltdown die in 1979 in de Three Mile Island kerncentrale plaatsvond.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Wetenschap 5565

We zoeken een chemisch insecticide, veelvuldig gebruikt in de jaren 1940 tot 1970 als bescherming tegen ziekten overgedragen door muggen, zoals malaria. Echter, door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van de stof tegenwoordig verboden in de westerse wereld.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Politiek 5564

Wie werd eind juli 2017 minister van Begroting, Energie en Luchthavens in de Waalse Regering, toen de MR als gevolg van een coalitiewissel deel ging uitmaken van de regering?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Algemeen 5563

Voor deze vraag zoeken we de gangbare naam van het internationale vliegveld van de stad Houston in de Amerikaanse staat Texas.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Films 5555

Overdag is Britt Reid uitgever van de krant The Daily Sentinel, maar 's nachts trekt hij zijn lange jas, vilten hoed en masker aan en bestrijdt hij samen met zijn bediende Kato de misdaad in hun wagen Black Beauty. Welke fictieheld zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Aardrijkskunde 5554

Wat is het meest zuidelijk gelegen punt van de eilandenarchipel Vuurland? De archipel is verdeeld tussen Argentinië en Chili en de naam is bedacht door Ferdinand Magelhaes.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Politiek 5541

Op 27 oktober 2018 werd de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen. Het zou te gemakkelijk zijn om te vragen wie die onafhankelijkheid uitriep. We weten ook allemaal dat het premier Rajoy was die de onafhankelijkheidsbeweging onderdrukte. Maar wie was de voorganger van Rajoy?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Sport 5491

We schrijven 16 september 2018. Deze dag werd een nieuwe mijlpaal in het hedendaagse atletiek. In het onderdeel Marathon werd er die dag een fenomenaal nieuw wereldrecord gelopen door de man die door velen wordt beschreven als de beste marathonloper aller tijden. We zoeken de achternaam van dit Keniaans fenomeen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Eten en drinken 5477

We zijn op zoek naar de naam van een besje van een forse kruidachtige plant die tot wel 2 meter hoog kan worden. De bessen zijn omhuld door een licht vlies dat meestal verdroogd is als je de vrucht in de winkel koopt. Je vindt ze vaak op een kaasplank of als versiering op een taart. Op de foto herkent u waarschijnlijk waarover het gaat, maar weet u ook hoe deze besjes heten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A