Quizvraag Flora 7192

Van welke boom zien jullie de vrucht hier op de foto?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Gent Quizt 2019 2 december

Quizvraag Flora 7183

Hoe heet deze bloem die tevens het symbool was van de Franse kroon?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Flora 7157

Er zijn nogal wat plantjes die een mens gelukkig maken U krijgt een foto van zo eentje. Oorspronkelijk stamt het uit Arabie maar het is intussen wijd verspreid. Het bloeit in een tros en kan tot 90 cm hoog worden. Het vruchtvlees wordt verwerkt in dranken en het sap in cosmetica, van waar u het ongetwijfeld kent van op het etiket van uw shampoofles. De plant wordt vaak omschreven als een wonderplant en is een uitstekend middel tegen brandwonden en als huidverzachter. Het sap wordt soms ook als laxeermiddel gebruikt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Flora 7130

We zoeken de naam van een boompje dat 10 meter hoog kan worden en tot de pruikenboomfamilie behoort. Voor u gaat panikeren: wij hadden ook nog nooit van pruikenbomen gehoord, maar wel al veelvuldig van z’n vruchten. En ze al gegeten met hopen. De boom komt oorspronkelijk uit Azie maar wordt in heel Europa gekweekt voor z’n eetbare groene zaden die oa in roomijs en chocola worden verwerkt. In de handel kan je deze zaden vooral verkrijgen in half geopende vorm. Ze zijn een lekkernij voor elke rechtgeaarde notenliefhebber. Naam van de boom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Flora 7096

Deze winterharde klimplant is ook de bodembedekker bij uitstek. Waar hij buitenshuis zonder de gepaste begeleiding meer schade dan u lief is kan veroorzaken, is hij binnenshuis één van de beste luchtzuiverende planten… Nog een bonus is dat hij vele insecten en dus ook klein gevogelte aantrekt. Conclusie: Met een paar triljoen stuks aan te planten zijn we:
A. Van die vuile lucht af.
B. Hoeven we geen onkruid meer te wieden.

Wat is de wetenschappelijke naam van deze groenblijvende klimop.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Flora 7076

Wat is de Nederlandse naam van deze plant? Het is een opmerkelijke kamerboom met een mooie gegroefde, lichtbruine stam die onderaan verdikt is. De Latijnse naam is Beaucarnea.

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Bron quizvraag: Quiz met de gasten 2019

Quizvraag Flora 6860
©Ragesoss

Voor de eerste vraag houden we het simpel en geven we jullie de letterlijke vertaling van deze Japanse kunstvorm: “Plant in pot”. Voor zij die nog een extra tip nodig hebben: DJ’s zoals Thunderball, DJ Fly of Push zijn artiesten die voor het quasi gelijknamige Belgische label muziek van het hardere technogenre producen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Flora 6700

Welke plant wordt in Bolivia en Peru gekauwd als middel tegen hoogteziekte en als stimulans voor arbeiders in de mijnbouw en bevat ook veel vitamines zoals vitamine C, maar werd in de 16de eeuw tijdelijk verboden voor zijn vermeende demonische invloeden en ook in de 20ste eeuw wegens de mogelijkheid om er drugs uit te synthetiseren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: 2de Stronk quiz

Quizvraag Flora 6599

We zoeken de Nederlandse naam van deze fritillaria imperialis die in het wild voorkomt van het zuiden van Klein-Azië, via Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant wordt in Europa al bijna vierhonderd jaar gekweekt, nadat hij in de zestiende eeuw vanuit Turkije in Wenen in Europa is geïntroduceerd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Flora 6488
©Steve Cornish

Deze woekerplant parasiteert op andere planten, waarbij de wortels in deze planten groeien. Hij heeft geen bladeren en bijna geen stengel. De gespikkelde bloemen kunnen een diameter tot 100 cm hebben en tot 10 kg wegen. Het plantengeslacht komt voor in Zuidoost-Azië op Malakka, Indonesië, Borneo, Sumatra en de Filipijnen, en telt meer dan 20 soorten. Het geslacht is genoemd naar zijn ontdekker. Welk plantengeslacht?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Flora 6431
©Konrad Lackerbeck

De Verbena officinalis is een overblijvende of soms eenjarige plant. De dunne stengel kan een hoogte van 100 cm bereiken waarbij hij onderaan houtachtig wordt. Het behaarde blad kan verschillende vormen aannemen. Hij staat bij voorkeur langs wegkanten, op of bij muren en heggen op kalkhoudende, stikstofrijke, stenige grond. In België is hij eerder zeldzaam. De plant geurt niet, en rauw en zonder bewerking smaakt hij onaangenaam bitter. Hij heeft tal van medicinale toepassingen. Welke plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Flora 6385
©Rasbak

De klimplant die we hier zien is uit de hennepfamilie en komt bij ons in het wild voor Vroeger werd hij veel geteeld bij ons waar hij nu nog bij een paar boeren in West-Vlaanderen wordt geteeld. In Europa wordt hij voornamelijk verbouwd in Duitsland Ondertussen is deze plant erg in trek als ingrediënt voor een product dat massaal geproduceerd wordt en wordt hij zelfs aangeplant tot in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië en Tasmanië. Welke plant zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Quizvraag Flora 6375
©Eckard Wolff-Postler

We zoeken een “vergeten” plant uit de kruisbloemenfamilie en voor het grootste gedeelte een wortelknol. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd geteeld. Het is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn rassen met verschillende kleuren schil, maar bij ons zijn wit en zwart de meest voorkomende. Qua smaak is het milder dan een radijs.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino