Quizvraag Flora 6094
©Andrew Dunn

De Laburnum anagyroides is een plant uit de vlinderbloemenfamilie die zijn naam dankt aan de lange hangende bloemtrossen. In het wild groeit de goudenregen in Midden- en Zuid-Europa. De hoogte kan 7 m bedragen. De hele plant, maar vooral de peulen, bevatten een giftige nicotine-achtige verbinding, cytisine. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege deze giftigheid minder vaak aangeplant. Welke schone plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Flora 6074

Tijd voor een plantje. De mimosa pudica is een spraakmakend plantje. Het is een plantje dat we doorgaans vinden in Tropisch Zuid Amerika en behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De planten hebben een stengel tot 1.5m, is bezet met stekels en dragen roze tot paarse bloemen. Het is een plant die aantoont dat planten niet alleen leven, maar ook zeer snel kunnen reageren, hoewel ze geen zenuwstelsel hebben. Dit gebeurt met behulp van signaalstoffen. Welke plant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Flora 6053
©Quinn Norton

De apenbroodboom is een heel bekende boom die voornamelijk voorkomt op Madagaskar. Wij spreken echter niet graag over de apenbroodboom maar over de…

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Flora 5971

13) Van welke plant is de Latijnse naam "Chelidonium majus bgiu"?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Flora 5552
© Hans Hillewaert

U ziet hier een afbeelding van een frequent voorkomende eetbare paddenstoel. De licht- tot donkerbruine hoed van de paddenstoel kan uitgroeien tot wel 30 cm maar in de keuken worden meestal kleinere varianten gebruikt, die dan doorgaans verwerkt worden in soep, pasta of risotto.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Flora 5528
©Topjabot

Dat planten goed zijn voor het klimaat weten we allemaal. We zijn op zoek naar de naam van een plantengeslacht uit de vlinderbloemenfamilie. De meer dan tweehonderd soorten groeien hoofdzakelijk in gematigde en subtropische streken van het noordelijk halfrond, maar ook in de bergen in de tropen. Ze hebben drietallige bladeren met steunblaadjes aan de voet van de bladsteel. De vaste soorten hebben vaak kruipende of opstijgende stengels.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz Team Kempen 2019

Quizvraag Flora 5097
©Teunie

We zoeken een plant uit de duizendknoopfamilie, die meer dan 5000 jaar werd beschouwd als geneesmiddel en die pas sinds de 18 e eeuw een plaats veroverde in de culinaire wereld. Het heeft grote, driehoekige bladeren met vlezige bladstelen en kleine groen-witte bloemen die groeien in groep. Graag de naam van deze groente, die in de Verenigde Staten sinds 1947 wordt beschouwd als een fruitsoort.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Flora 5072

Op de foto ziet u een Sansevieria of sanseveria. Het was jarenlang de populairste kamerplant van Vlaanderen en is een zegen voor de luchtkwaliteit in huis. Maar onder welke benaming is deze plant het best gekend in Vlaanderen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Flora 5071

De Trametes versicolor is een paddenstoel die vrij veel voorkomt in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor de paddenstoel die u op de foto ziet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Flora 4956
©Svdmolen

We hebben in deze quiz nog wat plantjesachterstand goed te maken. Vandaar dit plantje uit de nachtschadefamilie, dat heel wat namen draagt, waarvan elfrank, hoe-langer-hoe-liever, dolbessen-hout en qualster toch wel de opmerkelijkste zijn. Maar de officiële naam is een vertaling van de botanische naam, die enerzijds verwijst naar de schors en anderzijds het hout. Hier ziet u nog de besjes van de plant. Wat is deze naam van een vooral in Europa en Azië veel voorkomende plant, die ook in homeopathische kringen in de smaak valt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4952

Wie een beetje tuin heeft, zal al minstens eens overwogen hebben hem aan te kleden met deze Alchemilla. De levendige geelgroene kleur, de weerbestendigheid en het hoge aanpassingsvermogen van deze bodembedekker en borderplant maken dit een populaire plant. Wat is de naam van dit kruidachtige geslacht uit de rozenfamilie, waarvan de fraaie variant (de ‘alchemilla mollis’) wellicht het meest voorkomt? Al vind je haar naar verluidt ook geregeld in geplooide vorm.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4946

Dit zonnig ogende, maar zeker voor insecten niet al te fris ruikende plantengeslacht uit de composietenfamilie, vindt zijn herkomst in Midden-Amerika. Wat opmerkelijk is, gelet op de naam waaronder wij het hier kennen. De Spanjaarden voerden de plant ook naar deze streken en zo duikt hij al eens geregeld op in Vlaamse perkjes. Alwaar hij ook dienst doet als bescherming tegen beschadiging van planten, groenten en fruit door wortelaaltjes. Of je er ook chocomousse mee kan maken, is daarentegen niet bekend. Welke plantengeslacht, dat ook wel eens ‘stinkertje’ wordt genoemd? De Engelsen geven hier trouwens een andere naam aan, die verwijst naar de goudsbloem (‘marigold’), maar die is het dus niet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4889
©Kurt Stüber

Dit pittige kruidje zullen de keukenprinsen en -prinsessen onder jullie wellicht wel kennen. Kookonkundig als ik zelf ben, heb ik me laten vertellen dat het, zeker in een meer mediterrane keuken, goed samengaat met rozemarijn. Je moet wel voorzichtig zijn bij het toevoegen ervan, omdat de sterke geur en smaak ervan nogal gemakkelijk gaan overheersen. Welk plantje uit de lipbloemenfamilie, dat u ook kan gebruiken, onder meer in melkvorm, bij verstopte neuzen, zweertjes in de mond en andere lichamelijke ongemakken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz