Quizvraag Flora 5552
© Hans Hillewaert

U ziet hier een afbeelding van een frequent voorkomende eetbare paddenstoel. De licht- tot donkerbruine hoed van de paddenstoel kan uitgroeien tot wel 30 cm maar in de keuken worden meestal kleinere varianten gebruikt, die dan doorgaans verwerkt worden in soep, pasta of risotto.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Flora 5528
©Topjabot

Dat planten goed zijn voor het klimaat weten we allemaal. We zijn op zoek naar de naam van een plantengeslacht uit de vlinderbloemenfamilie. De meer dan tweehonderd soorten groeien hoofdzakelijk in gematigde en subtropische streken van het noordelijk halfrond, maar ook in de bergen in de tropen. Ze hebben drietallige bladeren met steunblaadjes aan de voet van de bladsteel. De vaste soorten hebben vaak kruipende of opstijgende stengels.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz Team Kempen 2019

Quizvraag Flora 5097
©Teunie

We zoeken een plant uit de duizendknoopfamilie, die meer dan 5000 jaar werd beschouwd als geneesmiddel en die pas sinds de 18 e eeuw een plaats veroverde in de culinaire wereld. Het heeft grote, driehoekige bladeren met vlezige bladstelen en kleine groen-witte bloemen die groeien in groep. Graag de naam van deze groente, die in de Verenigde Staten sinds 1947 wordt beschouwd als een fruitsoort.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Flora 5072

Op de foto ziet u een Sansevieria of sanseveria. Het was jarenlang de populairste kamerplant van Vlaanderen en is een zegen voor de luchtkwaliteit in huis. Maar onder welke benaming is deze plant het best gekend in Vlaanderen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Flora 5071

De Trametes versicolor is een paddenstoel die vrij veel voorkomt in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor de paddenstoel die u op de foto ziet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Flora 4956
©Svdmolen

We hebben in deze quiz nog wat plantjesachterstand goed te maken. Vandaar dit plantje uit de nachtschadefamilie, dat heel wat namen draagt, waarvan elfrank, hoe-langer-hoe-liever, dolbessen-hout en qualster toch wel de opmerkelijkste zijn. Maar de officiële naam is een vertaling van de botanische naam, die enerzijds verwijst naar de schors en anderzijds het hout. Hier ziet u nog de besjes van de plant. Wat is deze naam van een vooral in Europa en Azië veel voorkomende plant, die ook in homeopathische kringen in de smaak valt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4952

Wie een beetje tuin heeft, zal al minstens eens overwogen hebben hem aan te kleden met deze Alchemilla. De levendige geelgroene kleur, de weerbestendigheid en het hoge aanpassingsvermogen van deze bodembedekker en borderplant maken dit een populaire plant. Wat is de naam van dit kruidachtige geslacht uit de rozenfamilie, waarvan de fraaie variant (de ‘alchemilla mollis’) wellicht het meest voorkomt? Al vind je haar naar verluidt ook geregeld in geplooide vorm.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4946

Dit zonnig ogende, maar zeker voor insecten niet al te fris ruikende plantengeslacht uit de composietenfamilie, vindt zijn herkomst in Midden-Amerika. Wat opmerkelijk is, gelet op de naam waaronder wij het hier kennen. De Spanjaarden voerden de plant ook naar deze streken en zo duikt hij al eens geregeld op in Vlaamse perkjes. Alwaar hij ook dienst doet als bescherming tegen beschadiging van planten, groenten en fruit door wortelaaltjes. Of je er ook chocomousse mee kan maken, is daarentegen niet bekend. Welke plantengeslacht, dat ook wel eens ‘stinkertje’ wordt genoemd? De Engelsen geven hier trouwens een andere naam aan, die verwijst naar de goudsbloem (‘marigold’), maar die is het dus niet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4889
©Kurt Stüber

Dit pittige kruidje zullen de keukenprinsen en -prinsessen onder jullie wellicht wel kennen. Kookonkundig als ik zelf ben, heb ik me laten vertellen dat het, zeker in een meer mediterrane keuken, goed samengaat met rozemarijn. Je moet wel voorzichtig zijn bij het toevoegen ervan, omdat de sterke geur en smaak ervan nogal gemakkelijk gaan overheersen. Welk plantje uit de lipbloemenfamilie, dat u ook kan gebruiken, onder meer in melkvorm, bij verstopte neuzen, zweertjes in de mond en andere lichamelijke ongemakken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Flora 4785
©Wikipedia

In de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers deze plant mee uit Zuid-Amerika. In Peru en Chili stond hij bekend als chunu. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De plant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Leuk weetje: Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor het eerst deze plant in de tuin van Pitzemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting ervan door zaad. Over welke plant hebben we het?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Flora 4620

Dood niet geef geen ergernis.

Als deze plant het vijfde gebod overtreedt dan is dat eerder de schuld van het slachtoffer zelf. Je moet al een behoorlijke hoeveelheid van de peulen of bloemen van deze boom verorberen om dodelijk vergiftigd te worden. Maar giftig is de plant wel degelijk. Het is een plant die in het wild voornamelijk voorkomt in midden en zuid Europa. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege de giftigheid minder vaak aangeplant. Wat is de Nederlandstalige naam van deze plant die dirty minds misschien eerder aan het zesde gebod doen denken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Flora 4575

Erg korte vraag. Hoe heet dit bloempje?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Flora 4571

Welk geslacht van loofbomen wordt met de Latijnse benaming Quercus genoemd? Er bestaan Portugese, Mongoolse, Amerikaanse, Winter en Zomerversies van.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018