Quizvraag Natuurkunde 5539

De aarde is “The third rock from the sun”, maar welke planeet staat het dichtst bij de zon? Een kleine 58 miljoen kilometer.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Taal 5534

Latijn wordt beschouwd als een dode taal, maar wordt toch nog regelmatig gebruikt. Hoe vertaal je “De stem van het volk is de stem van God” in het latijn? Korte interviews waar naar de mening van de man in de straat danken hun naam aan deze uitspraak.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Series 5533

De serie die we zoeken dankt haar naam aan een reeks van Russische poppetjes waarin smokkelaars doorgaans iets anders vervoerden dan wat het leek. De vrouwen in de serie worden onder valse voorwendselen naar België gelokt door Ray van Mechelen. Zogezegd om te dansen, maar uiteindelijk komen ze in de prostitutie terecht.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Mythologie 5532

Aan de ingang van de onderwereld zit..., de machtige waakhond. Zijn taak is het om de levenden dreigend op een afstand te houden, en de doden te beletten te ontsnappen. Hij is geboren uit de vereniging van de monsters Typhon-Seth en Echidra. Hij heeft drie koppen en zijn staart is een slang. Ook op zijn rug wemelt het van de slangenkoppen. Hij is de dood in de gedaante van de hond met de vurige ogen, die de lijken verblindt; een feilloze en strenge ordebewaker. Welk mythisch wezen zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Algemeen 5527

Koning Filip nodigde dit jaar een verrassende gast uit om een koffie te komen drinken en wat koeken te komen eten. Wie was op 15 april 2019 te gast bij onze koning waar ze samen hun verjaardag vierden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Media 5524

Dries Mertens kennen we allemaal als een doelpuntenmachine voor onze rode duivels en zijn club Napoli. Ook iedereen weet welk gebaar hij maakt op het veld bij het vieren van zijn doelpunten. Wij gokken dat ook door iedereen geweten is voor wie hij dit gebaar maakt. Welk programma maakte Kat Kerkhofs samen met haar zus Lyn voor televisiezender VIJF?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Algemeen 5519

Voor de volgers van Royalty wordt dit een makkie, maar de rest gaat wat verder moeten graven. Met wie was Leopold 3 getrouwd? Met deze Zweedse prinses had hij 3 kinderen. Josephine Charlotte, Boudewijn, Albert. Ze stierf op 29 jarige leeftijd in een auto ongeluk.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Jongens en meisjes, vandaag is het buiten te doen. Maak 2 ploegen van 4 jongens en 4 meisjes. Neem de bal ook al maar mee. Nog snel de spelregels overlopen.

  • De ploeg die de meeste punten maakt wint.
  • Hou rekening met de 25 seconde regel.
  • Je mag enkel iemand van je eigen geslacht verdedigen.
  • Lopen met de bal is verboden.
  • Fysiek contact is uit den boze.
  • Het doel is 3m50 hoog, dus gooi hard genoeg.
Welke sport gaan we spelen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Wetenschap 5516

Welke natuurkundige kreeg in 1921 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn werk aan het foto – elektrisch effect? Hij is vooral bekend voor een andere theorie. Het jaar 1905 staat bekend als het wonderjaar van deze natuurkundige.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Strips 5515

Den dikke en den dunne, Peppie en Kokkie, Tom en Jerry.. Maar welk onafscheidelijk duo landlopers maakte het mooie weer in de stripreeks van Jommeke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Eten en drinken 5513

Brouwerij De Halve Maan is producent van onder meer Straffe Hendrik. Wat is echter het best verkochte bier van de brouwerij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Geschiedenis 5509

De auto heeft in ons leven al een verre en rijke geschiedenis. Reeds in de 18de eeuw waren er al de voorlopers van wat later de eerste stoomauto's zouden worden. Ferdinand Porsche en Josef Ganz hadden in 1922 al de plannen opgevat om samen een automerk uit de grond te stampen. Weten jullie welk merk?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Sport 5508

Dat we een goede generatie rode duivels hebben op dit moment weten we allemaal. Maar de generatie van Mexico 86 kon ook tellen. Wie weet de naam van de toenmalige rode duivel die in de legendarische match tegen de Sovjet-Unie zijn eerste en enige doelpunt zou scoren voor ons land, met zijn hoofd nota bene? Na zijn carrière was hij zelfs nog even actief als trainer van KV Turnhout.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Strips 5498

We hebben een mooie geschiedenis als het aankomt op stripverhalen. We hebben al jarenlang grote bedenkers en tekenaars van deze strips. Geef me de voornaam van één van deze grote tekenaars die onder meer De rode ridder en Robert en Bertrand in zijn bibliografie heeft staan.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Aardrijkskunde 5490

Naast het feit dat deze stad wordt bezongen in het alom bekende liedje “a far l’amor comincia tu”, kennen we deze stad ook als de geboorteplaats van moeder Theresa. Om het echt makkelijk te maken is het ook de hoofdstad van een land dat in de recente geschiedenis nog van naam is veranderd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 5481

We zoeken een universiteitsstad, gelegen aan de rivier Cam... ze willen er wel eens roeien, maar voor wedstrijdjes zoeken ze wel een bekendere rivier op.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Politiek 5476

Veel politieke partijen proberen door bekende personen te laten opkomen voor hun lijst, stemmen te winnen voor hun partij. Zo strikte Open Vld bijv Goedele Liekens en ook Lynn Wesenbeek stond op hun lijst. Hoe noemt men deze personen ook wel die de lijsten opfleuren met hun bekende gezichten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Natuurkunde 5418

Dolfijnen hebben ogen, maar gebruiken toch ook echolocatie en actieve sonar om onder water te navigeren of om andere voorwerpen te detecteren. Welk onmenselijk bollend orgaan, dat enigszins over de bovenkaak heen uitpuilt, gebruiken dolfijnen hiervoor?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Natuurkunde 5416

Welk onmenselijk orgaan stelt voornamelijk vissen en amfibieën in staat om zuurstof uit het water op te nemen en koolzuurgas af te staan?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Media 5415

De Slimste Mens ter Wereld wordt al sinds 2004 gepresenteerd door Erik van Looy. Toch was ook hij niet de eerste presentator. Wie presenteerde het eerste seizoen in 2003 en mocht toen nog vragen stellen aan Erik die als kandidaat deelnam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W