Quizvraag Algemeen 7377

De tweede prijs die we zoeken is een cynische eer die wordt gegeven aan mensen die bijdragen aan de menselijke evolutie door zichzelf op een spectaculair domme manier te laten verongelukken en dus zichzelf niet meer kunnen voortplanten. De prijs is genoemd naar de bedenker van de evolutietheorie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Sport 7370

Welke gewezen zeiler en Deinzenaar schopte het ooit tot voorzitter van het internationaal Olympische comité?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Films 7365

Ondertussen is het al van 1993 geleden dat de film Free Willy in de cinema draaide. Deze orka, wereldberoemd als Willy, speelde de hoofdrol. Weten jullie wat de echte naam is van deze orka?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geschiedenis 7364

Voor vraag A zoeken we de naam van deze Russische hond. Het was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. De naam betekent letterlijk “blaffer”.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Taal 7361

De taal die we zoeken is door de Poolse taalkundige Lejzer Zamenhof ontworpen. Deze is speciaal ontworpen om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. Welke taal had als doel wereldwijd verspreid te raken, maar wordt momenteel door bijna niemand gesproken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Strips 7354

Hoe noemt de hond van Gravin Elodie Van Stiepelteen uit de stripreeks Jommeke?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Muziek 7349

Voor deze vraag zijn we opzoek naar een Amerikaanse zangeres die overleed op 27 jarige leeftijd. Ze begon de groep "The Kozmic Blues Band" en later "The Full Tilt Boogie Band". Met die laatste groep maakte ze het album “Pearl” dat postuum verscheen in 1971. Wat is haar naam? Voor en achternaam!!

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Strips 7346

Supersterk, maar in tegenstelling tot Jerommeke ook slim, verstandig, en kwetsbaar. Hij zoude de laatste afstammeling zijn van de Belgische verzetsheld “Jan Breydel”. We zijn op zoek naar de goeie vriend van Nero die een frietkot uitbaat dat zijn naam draagt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Informatica 7344

We horen meer en meer in het nieuws over grootschalige hackings en phishing mails. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn op het internet. Vaak hacken ze een computer aan de hand van een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang verschaffen tot de geïnfecteerde computer. Wat is de engelse term voor een dergelijk virus?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Media 7339

Een thuisvraag. We zijn op zoek naar de naam van de fitniszaak die werner van sevenant opende in seizoen 10. Dat was in 2005 nadat hij broodjeszaak 'ter smissen baget' van de hand deed. Wat is de naam van deze fitniszaak?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Fauna 7332

De Wolf is terug, zo kopten alle kranten begin 2018 en sindsdien is hij nooit echt uit het nieuws verdwenen. Wij mensen geven graag aan dieren een naam zo deden we dat ook bij onze wolven. Wij zoeken de namen van de 2 wolven die normaal gezien afgelopen zomer voor het eerste Belgische wolvennest gezorgd zouden hebben.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Algemeen 7330

Wie al eens tijdens het wisselen van tv kanalen is blijven hangen op Tommy's Teleshopping kent deze ongetwijfeld. Wat is de naam van dit toestel waarmee je in géén tijd in topconditie geraakt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Strips 7326

Voor deze vraag gaan we even terug naar onze kindertijd. Dit sympathieke dier dat jullie hier op de foto zien, dook voor het eerst op in de stripverhalen van Robbedoes en Kwabbernoot. Dit debuut bleek zo’n succes te zijn, dat André Franquin er een eigen stripreeks aan weidde. Het dier spreekt enkel en alleen maar de Houba taal en steekt heel wat fratsen uit. Welk fictief wezen zoeken we hier ?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Economie 7323

Mediamarkt maakt net als de electonica supermarkt die we zoeken deel uit van de Metro groep. De keten die we zoeken heeft in België vestigingen in Antwerpen, Wilrijk, Luik, Brugge en Kortrijk. Deze keten wordt ook wel 'de blauwe reus' genoemd...

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Kunst 7321

Een vraagje voor de kunstliefhebbers onder ons. Dit beeldhouwwerk dateert uit de Hellenistische periode (+- 130 jaar V.C.) en is vermoedelijk van de hand van Alexandros van Antiochia. Het beeld werd in 1820 door een boer gevonden in een veld op het eiland Milo en wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid. Heden ten dage is het beeld te bezichtigen in het Louvre in Parijs. Wat is de naam van dit beeldhouwwerk dat jullie hier op de foto zien?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Algemeen 7319

We starten deze ronde met een vleugje nostalgie. Als kind lazen we het allemaal, hoe heet dat Nederlandstalige educatietijdschrift, wekelijks uitgegeven door Averbode nu ook al weer? Nota bene: het richt zich specifiek op kinderen van het 3e en 4e leerjaar.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Flora 7318

Van welke boom zien we hier een blad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Flora 7316

Van welke boom zien we hier een blad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Strips 7307

Welk stripfiguur zie je op de afbeelding?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Algemeen 7304

Welk figuur zie je hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I