Quizvraag Aardrijkskunde 6349

Deze geogliefen zijn gemaakt van ongeveer 200 jaar voor, tot 900 jaar na Christus. Het zijn tekeningen en lijnen in het droge zand, die zich uitstrekken over een gebied van ongeveer 800 vierkante kilometer. Deze lijn zijn de Nazcalijnen genoemd. In welk land bevinden zich deze geogliefen en mysterieuze lijnen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Algemeen 6348

Als er één trein is die tot de verbeelding spreekt, is het zeker deze. Hij reed voor het eerst van Strasbourg in Parijs ot in het het Roemeense Boekarest. In 1889 reed hij voor het eerst ook tot in Constantinopel. Hij werd opgericht door het Belgische "Companie Internationale Des Wagons Lits". Wat is de naam van deze legendarische trein?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Politiek 6346

Deze dame zorgde voor heel wat oproer in de Verenigde Staten. Ze werkte als stagiaire in het witte huis, maar in 1999 kwam aan het licht dat zij een seksuele affaire had met de toenmalig president Bill Clinton. Graag de naam van deze dame.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Geschiedenis 6341

De persoon die we zoeken is bekend over de hele wereld, maar niet onder zijn eigen naam. Ioseb dze Besarionis Dzjoegasjvili wer geboren in Gori, Geörgië in 1878. Hij overleed in Kunstevo, in de voormalige Sovjet Unie, in 1953. Onder welke naarm is hij bekend over de ganse wereld?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Sport 6339

Op zondag 30 september 2018 werd Alejandro Valverde in Zwitserland wereldkampioen op de weg bij de elite. Hij was toen 38 jaar en 157 dagen, wat toch niet meer zo jong is voor een wielrenner. Dit was echter geen record, want in 1985 werd een wereldkampioen gekroond die 38 jaar en 272 dagen oud was. Wie is deze ouderdomsdeken onder de wereldkampioenen beroepsrenners op de weg?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Media 6331

Sinds begin 2019 zien we op onze TV een nieuw gezicht, dat naast onze vaste weer-presentatoren, Sabine en Frank. Wat is zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Politiek 6203

Deze personificatie voor de Verenigde Staten van Amerika die voor het eerst opdook in het begin van de 19e eeuw, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog afgebeeld om vrijwilligers voor de strijd te vinden. De figuur is gebaseerd op een vleesinspecteur maar wordt vooral afgebeeld met kleren in het rood, wit en blauw, de kleuren van de Verenigde Staten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Quizvraag Politiek 6202

Van welke staat was George W. Bush gouverneur voor hij president van de Verenigde Staten werd in 2001?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Algemeen 6197

Met welke term duiden we de geheimhoudingsplicht van de Italiaanse maffia aan? Deze geldt voor de leden van de maffia zelf maar ook voor buitenstaanders en potentiële getuigen van maffiamisdrijven.

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Algemeen 6188

Wat was de commerciële naam van de hogesnelheidstreindienst tussen Amsterdam (Schiphol) en Brussel die tussen 2012 en 2013 reed maar door technische problemen verder volledig flopte en werd afgevoerd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Algemeen 6177

Op 14 augustus 2018 stortte tijdens een onweer in Italië een snelwegbrug in. Daarbij vielen verschillende dodelijke slachtoffers. In welke stad lag deze brug?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Natuurkunde 6176

We zouden nu de afkorting van scheikundige elementen hassium, meitnerium en gadolinium kunnen vragen, maar dat gaan we niet doen, omdat soms de meest eenvoudige vragen ook de moeilijkste zijn. Wat is de naam van de Russische grondlegger van het periodiek systeem, naar wie ook de tabel werd vernoemd? Voornaam én achternaam moeten correct zijn!

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Natuurkunde 6175

We zijn op zoek naar het scheikundig element met symbool Hg. Het is een zilverwit overgangsmetaal en het is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Literatuur 6173

Deze straat staat bekend als de straat waar het fictieve personage Sherlock Holmes op adres 221B in London zou wonen. Het is ook bekend dankzij de instrumentale hit uit 1978 van Gerry Rafferty.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Algemeen 6172

Iedereen heeft minstens één film of serie gezien waarin deze straat te zien was. Het is een 6,8 km lang stuk van Las Vegas Boulevard in Las Vegas, Nevada waarlangs veel bekende casino's en hotels liggen, zoals Bellagio, The Mirage en Caesar’s Palace. Vijftien van de vijfentwintig grootste hotels ter wereld liggen langs deze straat.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Ontspanning 6171

We zoeken naar een 600m lange winkelwandelstraat in Brussel die in ongeveer noord-zuidrichting loopt, van het Rogierplein naar het Muntplein. De prijs per vierkante meter is één van de hoogste van België en bij de Belgische versie van Monopoly is het zelfs de duurste straat die je kan kopen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Politiek 6159

Op 23 april 1998 ontsnapte Marc Dutroux uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau om een boswandeling te gaan maken. Na dat nieuws moesten de toenmalige ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken onmiddellijk ontslag nemen. Stefaan De Clerck was minister van Justitie op dat moment. Maar welke SP.A-politicus was toen minister van Binnenlandse Zaken en is op dit moment informateur voor de vorming van een nieuwe federale regering?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Aardrijkskunde 6156

We zijn op zoek naar de landbouwstreek die zich uitstrekt van Antwerpen tot aan het Maasland en die in het zuiden begrensd wordt door de lijn Rupel – Dijle – Demer. Door de zanderige bodem wordt de streek gekenmerkt door heide, eikenbossen, vennen en veengebieden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Algemeen 6153

Na een opdracht van Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche om een auto voor het volk te maken, ontwikkelde deze de Kever. Het werd één van de meest succesvolle auto’s die ooit werden gemaakt, tussen 1937 en 2003 werden er meer dan 20 miljoen van geproduceerd. Sinds begin jaren 2000 werd er een hippe opvolger van de originele Kever gelanceerd. Vorig jaar kondigde Volkswagen echter aan in 2019 te stoppen met de productie van dit model Hoe noemt dit type Volkswagen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Series 6150

Alles speelt zich af in Ravenburg, op de redactie van De Ravenburgse Post, eigendom van de excentrieke Jonathan Hiks, later opgevolgd door zijn dochter Ilse Hiks. De Ravenburgse Post is in feite een dekmantel voor de organisatie waar mensen met problemen een brief naartoe kunnen schrijven en worden dan eventueel geholpen. Het team bestaat uit Jonathan Hiks (en later Ilse Hiks), Bodo, (en later Waldo), Pol en Jessie. De vergaderingen gaan steevast door in Het Melkhuisje, dat met een verborgen lift verbonden is met het bureau van Hiks. De serie kreeg in 1994 op zijn beurt een spin-off genaamd Interflix. Wat is de naam van deze serie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P