Quizvraag Aardrijkskunde 4828

In dit gebied tussen Florida, een bepaalde eilandengroep en Puerto Rico in het Westelijk deel van de Atlantische Oceaan zijn de vorige eeuwen veel vliegtuigen en schepen op geheimzinnige manier verdwenen of ten onder gegaan. Wat is de naam van deze mysterieuze plaats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Religie 4827

“Er is leven na de dood” zong Freek de Jonge in 1997. Afhankelijk van je eigen geloof en religieuze karakter geloven mensen dat ze na hun dood terechtkomen in de hemel, dat er niets méér is of in reïncarnatie… Hoe noemen we de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden in het boeddhisme, waarbij men naar niets meer verlangt, niet langer in chaos verkeert, kalmte ervaart en men de werkelijkheid in al haar volheid kan ervaren en aanvaarden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Aardrijkskunde 4822

In deze vraag zoeken we de naam van een groot, diep meer in Schotland. Het meer is 37 km lang en op z’n breedst 1,6 km. Dit meer bevat – naar verluidt – ook een mysterieus monster, waarvan het bestaan al wel op foto is vastgelegd, maar nog niet wetenschappelijk is gestaafd. Geef de naam van dit meer.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


De Canadese zanger die we zoeken is al van jongs af aan bezig met muziek spelen; op zijn 12e zong hij voor het eerst in het openbaar. Hij postte filmpjes van zijn deelname aan een lokale zangwedstrijd op Youtube en werd zo ontdekt. Al snel groeide hij uit tot tieneridool met vele bekende hits en ook samenwerkingen met bekende artiesten als Drake & Nicki Minaj zijn hem niet vreemd. Welke jongeman zoeken we? We vragen naar voor- en achternaam!

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Algemeen 4814

Deze bekende uitroep komt uit het Grieks en betekent letterlijk “Ik heb het gevonden!”. Naar verluidt zou Archimedes van Syracuse, een Oud-Grieks geleerde uit de 3e eeuw v.Chr, deze uitspraak door de straten geschald hebben, nadat hij een geweldige ontdekking had gedaan. Over welke uitroep gaat het hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Eten en drinken 4795

250 gram bloemsuiker en 4 eiwitten, meer heb je niet nodig om dit dessert te maken. Althans volgens Libelle Lekker. Bij Njam! doen ze het met suiker én poedersuiker. Piet Huysentruyt voegt er nog wat maïszetmeel aan toe. Welk dessert kan je met deze ingrediënten maken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Eten en drinken 4789

Op 18 april 1667 ruilden de Nederlanders Manhattan (New York) met de Engelsen tegen het onbeduidend kleine eilandje Run in de Molukken, omdat op dat eiland toen ‘s werelds duurste specerij werd verbouwd. De specerij, die als vrucht aan een boom groeit, wordt vooral in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten gebruikt. Het vruchtvlies wordt gedroogd verkocht als foelie. Uit het geeloranje vruchtvlees worden gelei, boter en siroop gekookt. Voor welke - in oorsprong Indonesische specerij - gaf Nederland Manhattan op?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Flora 4785

In de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers deze plant mee uit Zuid-Amerika. In Peru en Chili stond hij bekend als chunu. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De plant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Leuk weetje: Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor het eerst deze plant in de tuin van Pitzemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting ervan door zaad. Over welke plant hebben we het?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Ontspanning 4782

Wat is de naam van de Hongaarse puzzel die uit 6 verschillende gekleurde vlakken bestaat, waarbij je elke rij van 3 blokjes kan verdraaien? Als de puzzel verdraaid is, is het de bedoeling om hem opnieuw in zijn oorspronkelijke positie te draaien.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Ontspanning 4778

Hoe heet de figuur uit een kinderversje, die ontzettend veel kon eten en daarna nog steeds honger had? Dit figuur wordt in de Efteling gebruikt om afval te verzamelen en roept daar steeds “Papier, hier!”

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Religie 4777

De Kaäba staat bekend als het centrale heiligdom van de islam in de Grote Moskee in bedevaartsoord Mekka. Moslims moeten er als onderdeel van de Hadj, de bedevaart naar Mekka, 7 keer rondlopen. Wat is de vorm van de Kaaba?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Algemeen 4766

Hij woont in een ananas, hij heeft slak Gary als huisdier, en z’n beste vriend heet Patrick. Welk burgerbakkend vierkant zoeken we? Graag z’n volledige Engelstalige naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Films 4763

Deze Belgische langspeelfilm van Felix Van Groeningen kwam uit in 2012 met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol. De film gaat over vijf vrienden die samen spelen in een bluegrass-bandje. De twee hoofdrolspelers hebben een dochter Maybelle, die na haar zesde verjaardag kanker krijgt, en binnen het jaar sterft. Daarna wordt de relatie van Didier en Elise erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten. Wat is de naam van deze film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Strips 4762

In dit stripalbum van Suske en Wiske krijgt Lambik na werkzaamheden als loodgieter een zilveren drinkhoorn. Deze twaalfde-eeuwse drinkhoorn wil professor Fritz von Strohalm dan weer bemachtigen voor een onderzoek, omdat koning Siegmund - die in het jaar 1100 stierf - zijn stem zou verborgen hebben in de hoorn. Wat is de naam van dit stripalbum van Suske & Wiske?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Fauna 4749

Deze vlinder behoort tot de familie van de Nymfalidae, ook wel de parelmoervlinders. Spanwijdte van de vleugels ligt tussen de 22 en de 25 millimeter. De vlinder komt in vrijwel heel Eurazië voor. Zijn waardplant is de grote brandnetel. Genoeg informatie: welke vlinder is dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Algemeen 4744

Deze Zweedse klimaatactiviste raakte bekend toen ze besloot om na de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen in september 2018 elke schooldag te staken en met een spandoek buiten het parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. In februari 2019 liep ze ook mee in ons land. Wat is haar naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Ontspanning 4737

De meeste mensen staan er niet bij stil dat er verschillende manieren zijn om je pokerspel in te delen. Zo bestaat er de versie waarbij de speler 4 kaarten in de hand mag houden. De meest gangbare is de versie waarbij er 5 kaarten op tafel liggen en 2 in de hand gehouden worden. Hoe heet deze heel bekende spelvorm?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Natuurkunde 4718

We zien een afbeelding met een natuurlijk voorkomend fenomeen. Verschillende paddenstoelen vormen een cirkel. Al die paddenstoelen zijn afkomstig uit dezelfde zwamvlok. Hoe noemen we zo’n paddenstoelencirkel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Algemeen 4714

10A. Dit plein in de stad Antwerpen ligt in de schaduw van de OLV Kathedraal. Er staan enkele boompjes, een paar bankjes en we vinden er ook een standbeeld van P.P. Rubens. Welke Antwerps plein?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Mythologie 4711

9A. Deze onfortuinlijke figuur uit de Griekse mythologie is bekend omdat hij nogal een boontje had voor zichzelf. Zo stierf de jongeman omdat hij zijn reflectie zo gebiologeerd adoreerde en vergat te eten, slapen, … enzoverder. Hoe heet deze figuur?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N