Quizvraag Eten en drinken 4685

Met de trein naar zee, dan neem je zeker dit drankje mee. Wat is de naam van dit melkdrankje dat we hier afgebeeld zien.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Y


Quizvraag Geschiedenis 4684

Zelf een brand veroorzaken deed deze Colombiaan. Hij liet het Justitie paleis bestormen en zijn dossier verbranden. Geschat wordt er dat hij verantwoordelijk is voor 8.000 moorden. Op zijn toppunt verdiende hij ongeveer 1.000.000 dollar per dag aan cocaïne. Beelden hiervan zijn te zien in de Netflix serie, Narcos. Wat is de naam van deze drugsbaron?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Fauna 4677

Een beetje biologie. Dit vriendelijk ogende diertje is een deel van de onderfamilie van de familie alligators. Het zijn krokodil-achtigen die alleen voorkomen in Zuid-Amerika. Ze hebben altijd stevige buikplaten die elkaar overlappen, en verschillen hiermee van alle alligators en krokodillen. Wat is de naam van deze diersoort?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Muziek 4673

We zoeken de niet geheel correcte maar wel veelgebruikte naam voor de sopranino-dwarsfluit en wordt evenals de dwarsfluit bespeeld door dwars over het mondstuk te blazen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Media 4653

A. Deze mooie mansmens maakte voor het eerst z’n opwachting in ons Vlaams televisie-landschap onder de vleugels van Bart De Pauw in z’n serie de Bikerboys uit 2014. De brave man speelt hierin het schaamteloos uitgebuite hulpje van De Pauw. Metoo kwam net iets te laat voor hem. Wat is de naam van deze tv-figuur (dus niet z’n echte naam).

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geschiedenis 4650

Dit rijk, dat zo’n 620 jaar stand hield, werd gesticht in de 13e eeuwdoor de Oguzen en deinde door de eeuwen heen alsmaar uit. Deze kaart hier toont hun expansiedrang Keerpunt was het “Beleg om Wenen” in 1692 waar ze door een alliantie van Pruisen, Polen en Habsburgers in de pan werden gehakt. Tijdens de eerste wereldoorlog koos het de verkeerde kant en verloor veel van haar macht. Finaal werd er in 1922 door Ataturk een einde aan gemaakt. Sommige huidige strubbelingen in die regio hebben we misschien wel aan hen te danken. Nu is het waarschijnlijk presidents Erdolan’s natte droom... Over welk rijk of volk hebben we het hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Strips 4643

Nog een jaartje en we gedenken dat Jef Nys 10 jaar geleden gestorven zal zijn Jommeke daarentegen blijft maar avonturen beleven.
In dit verhaal, officieel het eerste album, is nog geen sprake van Filiberke, papegaai flip en de Miekes . U ziet de eerste cover. Wat is de titel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Media 4642

Wim Lybaert gebruikt zijn bus om samen met een bekende gast vier dagen op reis te gaan naar een vooraf gekozen bestemming, maar vooral ook om te genieten van de reis op zich en het onverwachte dat ze tegenkomen, waarbij ‘of ze de bestemming halen’ steeds minder belangrijk wordt. De gast draait met een euro muntstuk een balletje uit een sjiekenbak en daarin geeft een vlagje aan welk land hun rijrichting bepaalt. Het programma propageert de reis boven de bestemming, en de waarde van onthaasten en genieten.

Geef de naam van het programma, tevens de naam van de bus.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Sport 4639

De tienkamp is een sportwedstrijd, waarbij atleten in twee dagen tijd tien atletieknummers moeten afleggen. Deze discipline is sinds de Olympische Zomerspelen van 1912 (Stockholm) een olympische discipline.

Eerste dag: 100 m, verspringen, kogelstoten, hoogspringen 400 m.
Tweede dag: 110 m horden, Discuswerpen, Polsstokspringen, ???, 1500 m
Welk onderdeel ontbreekt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Kunst 4636

'Theater moet de wereld niet portretteren, maar veranderen.' De nieuwe artistiek directeur schreef een 'Manifest van Gent' en wil een radicaal 'stadstheater voor de toekomst uitbouwen'. Wat is de naam van deze Zwitser?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Flora 4620

Dood niet geef geen ergernis.

Als deze plant het vijfde gebod overtreedt dan is dat eerder de schuld van het slachtoffer zelf. Je moet al een behoorlijke hoeveelheid van de peulen of bloemen van deze boom verorberen om dodelijk vergiftigd te worden. Maar giftig is de plant wel degelijk. Het is een plant die in het wild voornamelijk voorkomt in midden en zuid Europa. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege de giftigheid minder vaak aangeplant. Wat is de Nederlandstalige naam van deze plant die dirty minds misschien eerder aan het zesde gebod doen denken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Religie 4618

Heilig steeds de dag des Heren.

Geloof het of niet maar de zondagse eucharistieviering is zowaar één van de zeven sacramenten. En zo lukt het mij toch om de sacramenten in de kwis te smokkelen. Naast de Eucharistie zijn er ook het doopsel, het vormsel, het huwelijk, de priesterwijding en de ziekenzalving. Welk sacrament ben ik nog vergeten:

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Media 4617

Zweer niet ijdel vloek nog spot.

Erik Van Looy in de Slimste Mens, die is niet verlegen om het tweede gebod met de voeten te treden. De eerste negen seizoenen van deze populaire kwis werden uitgezonden op Eén. Vanaf de tiende reeks was de kwis te volgen op Vier. Momenteel zijn ze al bij het zestiende seizoen aanbeland waarin VTM coryfee Julie Colpaert de te kloppen kandidaat lijkt. Maar wie werd ook al weer de slimste mens in het vorige seizoen (2017)?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Muziek 4601

Van welke Britse rockgroep die voornamelijk in de jaren zeventig van de twintigste eeuw populair was, zien we hier een album?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 1


Quizvraag Fauna 4593

We zoeken een tamelijk grote en opvallende vogel die voornamelijk van vis leeft. Hij is 80 tot 100 cm lang en heeft een spanwijdte tot 150 cm. De vogel is vrijwel geheel zwart, maar met een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek. De snavel is lang en voorzien van een haakvormige punt. In de broedtijd verschijnt er een witte "dijvlek". Hij heeft zwemvliezen tussen de voortenen en kan dus zwemmen en hij vangt vis door te duiken.

Hij zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water. Het gaat hierbij voornamelijk om het laten drogen van hun verenkleed. Welke vogel zie je hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Politiek 4585

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een “systemische bedreiging” voor de Europese waarden, vindt het parlement. De meerderheid was het eens met Judith Sargentini. Die concludeerde dat de Hongaarse regering al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld aan banden gelegd, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door ‘vriendjes’ van de regering.

Wat is de naam van de premier van Hongarije?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Een streepje muziek. Hoe heet deze Belgische band?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Sport 4579

De Belgian Cats hebben op het WK in Spanje vele fans bijgekregen met hun sprankelend en gevarieerd basketspel, waarmee ze de vierde plaats behaalden. Namen als Mestdagh en Meesseman klinken voor de meesten niet meer zo onbekend. De naam van de veteraan in de nationale vrouwenploeg was al eerder bekend maar herinnert u zich deze nog. Hoe heet de oudste speelster bij de Cats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Welk orgaan van het menselijk lichaam is omgeven door een dubbel vlies, de pleura. Het rechter deel van het orgaan bestaat uit drie kwabben het linker slechts uit twee.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Flora 4575

Erg korte vraag. Hoe heet dit bloempje?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M