Quizvraag Films 4081

Deze Adolf Eichmann, een Duits SS-functionaris in het Derde Rijk en een van de hoofdverantwoordelijken voor de massamoord op de Joden, werd opnieuw een veel gezochte term op Wikipedia. Dit kwam door de film van Chris Weit die in 2018 op Netflix verscheen. Wat is de naam van deze film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Films 4079

We zoeken de titel van de nieuwe film van Stijn Coninx. Deze dramafilm gaat over de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst. Wat is de titel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Ontspanning 4051

Het spel dat we zoeken is een first-person shooter computerspel uit 1993, ontwikkeld door id Software. Het is het eerste spel uit de gelijknamige franchise. Het spel is vooral bekend als een van de pioniers op het gebied van 3D-graphics voor computerspellen en multiplayer spellen via netwerken. Gekoppeld aan deze vraag kunnen we verwijzen naar een metal genre. met een langzaam en duister geluid, willen ze een sfeer opwekken van duisternis, wanhoop, leegte en verdoemenis. Gepopulariseerd door de overbekende Zweedse band 'Candlemass'.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Informatica 4045

Een eenvoudige vraag over een appje. Van welke app zien we hier geprojecteerd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Fauna 4044

Dit diertje heb je ongetwijfeld al zien wegschieten op de talloze beken die Nevele en omstreken rijk is. Het is een insect uit de familie "Gerridae". Het insect lijkt sterk op vijverlopers en beeklopers , andere wantsen die op het wateroppervlak leven. Welk elegante insectje zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Eten en drinken 4022

We warmen ons op in deze ronde met een lekker warm drankje. We zijn op zoek naar een hippe koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en espresso. Een shot espresso wordt toegevoegd, dus de nadruk ligt op de melk. De melk komt in de vorm van melkschuim trouwens. Hoe heet deze koffiedrank?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Natuurkunde 4013

Een korte vraag om deze ronde te beginnen. We zijn op zoek naar de planeet die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat. We kunnen erbij vertellen dat hij meteen ook de kleinste planeet is en geen manen heeft. Welke planeet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Taal 4011

Een taalvraagje: ze worden en masse opgegeten op thanksgiving. In het frans verwijst de naam naar india, namelijk Dinde. In het Engels verwijst het echter naar een ander land. Hoe noemen ze eens kalkoen in het Engels.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Ontspanning 4005

We zijn op zoek naar een oorspronkelijk Brits speelgoedauto- en miniatuurautomerk dat nu onderdeel is van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. Het is een begrip geworden voor speelgoedautootjes. Dat is opmerkelijk, want aanvankelijk was het niet meer dan een reclamenaam voor producten van Lesney. De auto's waren van die schaal dat ze pasten in een lucifersdoosje. Hoe heet dat miniatuurautomerk nu weer?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Economie 3976

Wat is de munteenheid van Oostenrijk voor de invoering van de euro (in 2002)?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 3970

Hoe heet het magazine van vrouwenorganisatie KVLV?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Algemeen 3961

Hoe noemen we een strijdbijl van de indianen, die ook de naam is van een Amerikaanse kruisraket?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Media 3957

Sinds 1953 hebben we op de Belgische publieke omroep een weerman. Wie was in dat jaar de eerste weerman op de openbare Vlaamse televisie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Muziek 3952

Iedereen kent de legendarische Toots Thielemans, maar weet je ook zijn echte voornaam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Muziek 3938

Welke groep bestaat uit deze drie leden: Plácido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Geschiedenis 3924

Dit Baskische dorp werd gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe in 1937 tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Pablo Picasso vereeuwigde dit in een schilderij. Hoe noemt dit dorp?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geschiedenis 3892

Van welke bloeddorstige Hunnen-leider wordt algemeen aangenomen dat hij een dwerg was? Hij was de leider van het Hunnische Rijk, dat zich uitstrekte van de Oeral tot de Rijn en van de Donau tot de Oostzee.

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Quizvraag Literatuur 3874

Af en toe mag er ook eens een weggevertje tussen zitten. Deze legende vertelt het verhaal van de stad Brussel die wordt aangevallen door vijanden die op een bepaald moment deden alsof ze zich overgaven. In werkelijkheid staken ze echter buskruit onder de stadswallen en wilden ze de stad opblazen. Deze tragedie werd echter vermeden door een pienter jongentje die het lont had gezien en spontaan zijn kraantje openzette. Over wie gaat deze legende?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Eten en drinken 3868

Iets wat we bijna dagelijks op ons bord te zien krijgen, is de aardappel. De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. Maar weten jullie ook uit welk continent de oorspronkelijk komt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Geschiedenis 3860

Deze man werd geboren in 1469 in een Portugees dorpje Sines. Op 8 juli 1497 vertrekt hij, met vier schepen en 118 bemanningsleden richting Kaap de Goede Hoop op zoek naar een goede vaarroute naar India, Hij wijkt echter af naar het Westen waardoor hij in feite dichter bij Zuid Amerika is dan bij Afrika. Uiteindelijk neemt hij weer de goede koers aan en komt hij aan in Calicut op 23 mei 1498. Nadien zal hij nog 2 x naar India reizen waar hij verschillende dorpen probeert te plunderen. Wie is deze man?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D