Quizvraag Algemeen 3970

Hoe heet het magazine van vrouwenorganisatie KVLV?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Media 3957

Sinds 1953 hebben we op de Belgische publieke omroep een weerman. Wie was in dat jaar de eerste weerman op de openbare Vlaamse televisie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Kunst 3951

Welke Mexicaanse schilder was vooral bekend om haar zelfportretten, waaronder 'Zelfportret met Doornen Halsketting en Kolibrie'?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Wetenschap 3944

Op de foto zie je het eerste gekloonde schaap en 's werelds eerste kloon van een volwassen zoogdier. Wat is de naam van het schaap dat 6 jaar leefde?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Muziek 3934

De popgroep Blondie werd opgericht in 1973. De leadzangeres had meestal ook platinablond haar. Wat is haar naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Sport 3933

Hoe heet de Belgische veldrijder en tweevoudig wereldkampioen die in 2014 zijn fiets aan de haak moest hangen wegens hartproblemen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Strips 3913

Wat is het eerste album van de stripreeks Urbanus?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Mythologie 3910

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Geschiedenis 3892

Van welke bloeddorstige Hunnen-leider wordt algemeen aangenomen dat hij een dwerg was? Hij was de leider van het Hunnische Rijk, dat zich uitstrekte van de Oeral tot de Rijn en van de Donau tot de Oostzee.

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Quizvraag Geschiedenis 3888

Welke sobere periode uit de Amerikaanse geschiedenis begon in 1919 en eindigde in 1933?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Algemeen 3879

Welke topgangster werd in 2014 veroordeeld voor de ontvoering van Anthony De Clerck, 11jarige zoon van industrieel Jan De Clerck. In de vierdelige reeks “Ex-Gangter” op vier blikt de gangster terug op zijn leven als zware jongen, op de overvallen van de Securitas geldtransporten, op de ontvoering van Anthony'ke, op het proces en op zijn straf. Hoe heet deze gangster?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Geschiedenis 3878

Zoals jullie wellicht allemaal weten zal Lee Harvey Oswald de geschiedenisboeken ingaan als de vermoedelijke moordenaar van President John F Kennedy. Het echte verhaal zullen we echter nooit echt te weten komen aangezien Oswald twee dagen na de moord op Kennedy zelf werd doodgeschoten, maar door wie werd hij doodgeschoten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Strips 3877

Één van de oudste vormen van literatuur is het stripverhaal en ook in België bieden we hierin een enorme verscheidenheid aan. Alle maten en soorten zijn beschikbaar maar laten we er eentje uitpikken die ook wel bekend is bij het grotere publiek. Iedereen kent de strips van Urbanus die de fictieve jeugd van Urbanus van Anus schetsen. Zoals jullie welbekend komen de ideeën mede voort uit Urbanus zelf, maar wie is zijn kompaan die de strips tekent?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Literatuur 3874

Af en toe mag er ook eens een weggevertje tussen zitten. Deze legende vertelt het verhaal van de stad Brussel die wordt aangevallen door vijanden die op een bepaald moment deden alsof ze zich overgaven. In werkelijkheid staken ze echter buskruit onder de stadswallen en wilden ze de stad opblazen. Deze tragedie werd echter vermeden door een pienter jongentje die het lont had gezien en spontaan zijn kraantje openzette. Over wie gaat deze legende?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Eten en drinken 3868

Iets wat we bijna dagelijks op ons bord te zien krijgen, is de aardappel. De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. Maar weten jullie ook uit welk continent de oorspronkelijk komt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Eten en drinken 3866

Bij het koken heb je vaak veel benodigdheden nodig. Weten jullie ook de naam van onderstaand kookgereedschap?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Eten en drinken 3865

1000 Seconden is van oorsprong een Vlaams kookprogramma dat in 1992 voor het eerst op TV1 (BRTN) werd uitgezonden. Bedoeling is om in duizend seconden oftewel 16 minuten en 40 seconden een driegangenmenu op tafel te toveren. Het programma werd tot 2003 gepresenteerd door wijlen Felice Damiano. Maar wie assisteerde Felice gedurende dit programma, m.a.w. we zoeken de naam van de kok?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Eten en drinken 3864

Zoals iedereen wel weet zijn mattentaarten een erkend streekproduct. Maar van waar komen deze mattentaarten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geschiedenis 3860

Deze man werd geboren in 1469 in een Portugees dorpje Sines. Op 8 juli 1497 vertrekt hij, met vier schepen en 118 bemanningsleden richting Kaap de Goede Hoop op zoek naar een goede vaarroute naar India, Hij wijkt echter af naar het Westen waardoor hij in feite dichter bij Zuid Amerika is dan bij Afrika. Uiteindelijk neemt hij weer de goede koers aan en komt hij aan in Calicut op 23 mei 1498. Nadien zal hij nog 2 x naar India reizen waar hij verschillende dorpen probeert te plunderen. Wie is deze man?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Aardrijkskunde 3859

De streek die we zoeken is onderdeel van de Groene Gordel, begrensd door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. Kenmerkend voor de streek is het licht heuvelachtige en landelijke karakter. Het betreft grotendeels het zuidwestelijk Brabants heuvellandschap tussen de rivieren de Dender en de Zenne. Welke streek zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P