Quizvraag Kunst 7211

In de kunst is het de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het kan een schilderij of een beeld zijn en de meest voorkomende vorm is die van de dode Christus op schoot bij Maria, de moeder van Jezus. Hoe heet zo’n tafereel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Gent Quizt 2019 2 december

Quizvraag Kunst 7135

De uit het Italiaans afkomstige term die we zoeken heeft verschillende betekenissen. Oorspronkelijk was het een kunstwerk, in beeld, literatuur of muziek dat bestaat uit een mengelmoes van andere werken. Tegenwoordig wordt de term vooral gebruikt om een literair werk aan te duiden dat is opgezet als een nabootsing van het werk van een bekende auteur, met een tongue-in-cheek-randje (als u een beetje Engels begrijpt). Het leunt in die zin vaak dicht aan tegen het plagiaat. Steeds vaker ziet men het ook als een parodie die zo dicht tegen het origineel aanleunt dat de lezer in verwarring kan raken over de bedoeling van de auteur.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Kunst 7121
©Michiel Hendryckx

Tweeëntwintig jaar geleden ging Ten Oorlog in première. Zo heette de spraakmakende marathonbewerking die Tom Lanoye destijds had gemaakt van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, voor regisseur Luk Perceval en diens legendarische theatergezelschap — met oa Jan Decleir, Els Dottermans, Wim Opbrouck, Vic de Wachter, Ariane Van Vliet, Lucas Van den Eynde, … ‘Instant toneelgeschiedenis,’ schreef de Volkskrant. NRC Handelsblad: ‘Een denderende knal.’ Remco Campert: ‘Ik zweefde van puur geluk twaalf uur lang boven mijn stoel.’ Ten Oorlog werd in 2015 door academici en theaterfans verkozen tot de nummer één in ‘de canon der Nederlandstalige stukken. We zoeken de naam van het theatergezelschap dat ‘ten oorlog’ opvoerde.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Kunst 7092

Deze Italiaanse beeldhouwer en voormalig acteur bracht de effecten van klimaatverandering in 2017 naar de Europese stad die misschien wel het meest wordt bedreigd door de rijzende zeespiegel: Venetië. Met zijn installatie "Support" wil hij duidelijk maken dat de mensheid het in zich heeft om zowel te scheppen en te steunen als te vernietigen.
Van welke Italiaanse kunstenaar, voormalig acteur is dit stuk ‘Support Venice’?
Tip: beroemde vader Anthony.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Kunst 6992
©Trougnouf

We zoeken een kunstencentrum in Borgerhout. De voormalige bioscoop doet nu dienst als polyvalente zaal voor theater, concerten, cinema en socioculturele activiteiten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Quiz met de gasten 2019

Quizvraag Kunst 6865

Wat jullie zien is wellicht het bekendste werk van deze Deens/Frans impressionistische kunstschilder. Gekende werken van deze in 1903 overleden schilder zijn het afgebeelde “Boulevard Montmartre,soleil après-midi”, “Hay Harvest in Éragny” of “Pont Boieldieu in Rouen, Rainy Weather”.. De werken werden na zijn dood verdeeld over verschillende bekende musea. Zo kan je onder andere in het Louvre of in het Metropolitan Museum of Art in New York werken van deze kunstenaar bewonderen. (tip: ook voetballer)

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Kunst 6863

Welke Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus wordt aanzien als één van de pioniers in de abstracte en non-figuratieve kunst? Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst, maar ook het afgebeelde werk is van de hand van deze Nederlander, getiteld: “De Rode Boom”. We zoeken zowel voor- als familienaam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Kunst 6695

We zoeken de naam van een Duitse schilder die zich in 1914 aanmeldde bij het Duitse leger. Na de oorlog beeldde hij de gruwel van de oorlog als geen ander uit in surrealistische duistere schilderijen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: 2de Stronk quiz

Quizvraag Kunst 6633

U ziet hier een 'selfie' avant la lettre. Deze Nederlandse kunstenaar werd bekend omwille van zijn houtsneden en litho's waarbij hij vaak gebruik maakte van wiskundige principes. Een van zijn beroemdste werken is Waterval. Dit is een optische illusie waarbij het lijkt alsof water naar beneden en tegelijkertijd ook omhoog loopt. We zoeken zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Kunst 6632

Naast Rogier Van der Weyden is deze schilder de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hij was tijdens zijn leven een van de beroemste schilders van Europa en stond vooral bekend als de uitvinder van de olieverfschilderkunst. Op de afbeelding ziet u zijn zelfportret. Welke Vlaamse Primitief zie je hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Kunst 6583

Welke Belgische artiest maakte in de jaren '80 en '90 tal van Bic-tekeningen? Hij vond in deze specifieke kleur blauw het evenbeeld van het zogehete "uur blauw", het moment tussen nacht en zonsopgang wanneer het nog niet licht is, maar ook niet meer donker.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Kunst 6555
©Hafenbar

We zoeken de Chinese kunstenaar wiens bestelling Legoblokjes eind 2015 geweigerd werd omdat Lego niet geassocieerd wilt worden met politiek. Daarop werden wereldwijd blokjes gedoneerd door vrijwillige sympathisanten. We zoeken de voornaam van deze kunstenaar.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Kunst 6530

Deze Japanse prentkunstenaar, schilder en tekenaar (1760-1849) hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten. Het beroemdst werd hij door zijn landschapsafbeeldingen. Tot zijn bekendste werken behoren De grote golf bij Kanagawa, dat deel uitmaakt van de Zesendertig gezichten op de berg Fuji. Zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz