Quizvraag Kunst 5610

De titel van deze popart is 'Crying Girl'. Van welke Amerikaanse popartkunstenaar is dit werk? Zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren. Hij maakte schilderijen, litho's en beelden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Kunst 5599

Het plafond van de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis werd in 2002 versierd met het kunstwerk Heaven of Delight, bestaande uit 1,6 miljoen glinsterende Thaise juweelkevers. De kunstenaar zou er echter ook verborgen boodschappen hebben ingestoken als kritiek op het koloniale verleden van België. Van welke kunstenaar is dit werk?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Kunst 5571

Pim Smit is een Nederlandse artiest die sinds 2005 in Tienen werkt, met een duidelijke voorkeur voor action painting. De kunstcriticus Harold Rosenberg bedacht het begrip actionpainting pas in 1952, ook al leefde dé grote figuur van het abstract expressionisme in de USA van 1912 to 1956. Van het tijdschrift Time kreeg deze man, vanwege zijn schildertechniek, de bijnaam Jack the Dripper opgespeld. Wat is zijn voornaam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Kunst 5473

In zijn beginjaren als schilder kende Pablo Picasso 2 bekendere periodes in zijn schilderstijl. De ene, van 1904 tot 1906, was de roze periode. De periode ervoor, van 1901 tot 1904, werd gekenmerkt door een eerder overwegende somberheid en kreeg ook de naam van een kleur die overheerste in zijn toenmalige schilderijen. Welke kleur zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Quiz Team Kempen 2019

Quizvraag Kunst 5335
©Le Fou

We zoeken de naam van het stedelijk museum voor Schone Kunsten in Brugge, dat een uitgebreid overzicht toont van zes eeuwen Vlaamse en Belgische schilderkunst, gaande van Jan van Eyck tot Marcel Broodthaers. De verzameling Vlaamse Primitieven is internationaal bekend en lag aan de basis van de belangrijkste tentoonstellingen in de laatste decennia.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Kunst 5305
©Eric Koch

De artiest die we zoeken is een Amerikaanse Popartkunstenaar die leefde van 1923 tot 1997. Zijn werken werden gekenmerkt door het gebruik van felle primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren, deze stijl doet dan ook wat denken aan cartoons.  We zoeken de achternaam van deze kunstenaar. Een tip, zijn naam is tevens een vorstendom in Europa.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Kunst 5293
©Reginald Gray

We zoeken een Iers-Britse expressionistische kunstschilder. Hij maakte portretten van personen, waarbij het gezicht of lichaam misvormd was om een betere indruk van hun psychische en emotionele gesteldheid te geven.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Kunst 5252

We zoeken een Franse kunstschilder en tekenaar. Het werk van deze kunstenaar behoort tot het pointillisme. Hij was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19e-eeuwse neo-impressionisme. Het schilderij dat je ziet, is een van zijn bekendste werken.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Kunst 5200

Troubleyn. Dit theatergezelschap kwam eind 2018 enkele keren in het nieuws. Het hoofd van dit gezelschap had beschuldigingen gekregen van seksueel misbruik. Lang voor deze betichtingen had hij zich bekend gemaakt door talloze theatervoorstellingen. In 2012 ontstond er al controverse over zijn figuur omdat onder zijn leiding katten omhoog werden geworpen op het Antwerpse stadhuis. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Kunst 5175

De schilderstijl van deze Russisch-Franse kunstschilder en graficus behoorde aanvankelijk tot het expressionisme. Hij evolueerde tot één van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaven aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. U ziet hier een werk van hem met als titel “Around the Circle” dat kan bezichtigd worden in het Guggenheim museum in New York. Wat is de naam van de kunstenaar die we zoeken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Kunst 5164

Deze kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden wordt naast Rogier van der Weyden aanzien als de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hij was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de olieverfschilderkunst. Hij signeerde en dateerde veel van zijn werken op de lijst of verborgen in het schilderij. Op sommige lijsten is ook zijn devies “Als ich can” aangebracht. Van zijn hand zijn onder meer “Madonna bij de fontein” en “Sint Barbara”. Wat is de naam van deze Vlaamse kunstschilder?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Kunst 5096
©Stan Shebs

In 1885 wou de Russische tsaar Alexander III zijn vrouw verrassen. Hij schakelde deze juwelier in om voor haar een uitzonderlijk paasgeschenk te fabriceren. Dit beviel haar zodanig, dat hij aangesteld werd als goudsmid aan het hof. Hij zou uiteindelijk in totaal een vijftigtal gelijkaardige pronkstukken produceren, waarvan er tot op vandaag 42 bewaard blijven. Hoe heet deze Russische juwelier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Kunst 4963

Een pittige kunstvraag over een Chileense schilder, die overleed in 2011, en waarvan u hier een schilderij ziet. Een prachtig vormgegeven bloem natuurlijk, van deze preciosista (ofte schilder met oog voor veel detail). En nog wat ander werk. Mocht dit te moeilijk zijn, mag u trouwens antwoorden met een voormalig doelman van FC Barcelona en huidig doelman van Manchester City die krèk dezelfde voor- en achternaam draagt. Applaus als u het weet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz