Quizvraag Kunst 4186

We zijn op zoek naar een stroming in de schilderkunst die werd gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren. De stroming stond aan het begin van de moderne kunst en bereikte haar hoogtepunt tussen 1898 en 1908. De bekendste vertegenwoordiger was Henri Matisse. Wat is de naam van deze stroming?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Kunst 4149

We zoeken naar de naam van een soort gedicht waarvan de beginletters van elke regel of elke strofe achter elkaar geplaatst een naam of een zin vormen. Een bekend voorbeeld bij onze Noorderburen is hun eigen volkslied, het Wilhelmus. De beginletters van alle strofen samengenomen vormden oorspronkelijk de naam ‘Willem van Nassou’. Dit lied telt dus 15 strofes: de eerste strofe begint met de letter W, de tweede met de letter I, de derde met de L, enzovoort, zodat je dus de naam ‘Willem van Nassou’ uitkomt. Hoe heet dit soort gedicht in het algemeen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Kunst 4135
Grotere afbeelding

De Franse schilder Jacques-Louis David stond in zijn tijd bekend als een toonaangevende figuur in het neoclassicisme. Dat betekent dat hij zich voor zijn werken vaak liet inspireren door onderwerpen en figuren uit de klassieke oudheid. Dit schilderij is daar een heel mooi voorbeeld van. Momenteel is het te bewonderen in het Metropolitan Museum of Art in New York. Wat is de titel van dit schilderij van David?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Kunst 4064

We zien op het scherm 'la primavera' of 'de lente'. Dit meesterwerk werd geschilderd door een Florentijnse kunstenaar rond 1478. Een klassiek voorbeeld van de renaissanceschilderkunst van die periode. Maar wie schilderde dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Kunst 4053

Voor het eerste deel van deze vraag zijn we op zoek naar een Italiaanse dichter en humanist die leefde van 1313 tot 1375. Hij is vooral bekend voor zijn Decamerone, een raamvertelling met honderd verhalen, een werk dat bepalend was voor de Italiaanse prozaliteratuur en dat vandaag tot de belangrijkste werken uit de wereldliteratuur wordt gerekend. Jullie kunnen ook het antwoord vinden door een voormalige club en discotheek uit Destelbergen. In 1993 moest de discotheek, die was uitgegroeid tot een megadancing, na drugsperikelen definitief de deuren sluiten. In 2001 heropende de discotheek onder een andere naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Kunst 4032

20e eeuwse kunst. We zijn op zoek naar een Avant-Garde kunstbeweging tussen 1948 en 1951 gecentraliseerd ronde kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. Een aantal van haar schilderende leden: de Belg Pierre Alechinsky, de Denen Asger Jorn en en de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille, verwierven grote internationale bekendheid.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Kunst 4012

Veel gebruik van goud en heel dure kunstwerken. Dat is de samenvatting van hoe deze schilder werkt. We kunnen nog verklappen dat deze Weense kunstenaar leefde van 1862 tot 1918 en dat zijn portret van Adèle Bloch-Bauer voor meer dan 130 miljoen dollar verkocht werd. Welke kunstenaar?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Kunst 3953

Na een gevecht met welke Franse postimpressionistiche kunstenaar verloof Van Gogh naar verluidt een oor?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Kunst 3951

Welke Mexicaanse schilder was vooral bekend om haar zelfportretten, waaronder 'Zelfportret met Doornen Halsketting en Kolibrie'?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Kunst 3926

Nestlé gebruikte dit schilderij als inspiratie voor de reclame van La Laitièere. Wie schilderij Het melkmeisje?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Kunst 3921

Welke Britse straatkunstenaar kopieerde dit schilderij van Monet en voegde afval toe om een milieustatement te maken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Kunst 3895

Voor deze vraag zoeken we een Belgisch graficus, schilder en karikaturist. Zijn werk is veelal satanistisch en licht pornografisch getint. De vrouwenfiguren, die de verleiding en het Kwaad personifiëren, zijn doorgaans gemodelleerd naar de Vlaamse meisjes waar hij zo verzot op was. Hij zien we zijn 'Le Diable au Corps'.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Kunst 3894

We zoeken de naam van een museum in Poperinge met schilderijen, foto’s en tekeningen van artistieke soldatenhanden die het dagelijkse leven schetsten achter het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Welk museum zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T