Quizvragen Literatuur

298 quizvragen over Literatuur

Quizvraag Nobelprijs 9164

De Nobelprijs voor Literatuur in 2023 werd toegekend aan een Noorse auteur wiens oeuvre een indrukwekkende impact heeft gehad op de wereldliteratuur. Deze auteur staat bekend om zijn meesterlijke schrijfstijl en diepgaande exploratie van de menselijke psyche. Kun je enkele bekende werken van deze auteur noemen, waarvan sommige zijn vertaald en wereldwijd gelezen worden?

In 2015 ontving hij reeds de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse raad voor zijn trilogie Andvake, Olavs draumar en Kveldsvævd.

Goed zo !


schrijfster Harry Potter

We zoeken een lerares Engels die vanaf 1991 in Portugal lesgaf. Uiteraard zal u ze op deze manier niet kennen, maar misschien wel als de schrijfster van de boekenreeks van Harry Potter. We zoeken de naam zoals ze ook steeds als auteur van de boeken genoemd wordt.

Goed zo !


Charlie & the chocolatefactory

Eén van de beste kinderboeken is nog steeds ‘Charlie & the chocolatefactory’, geschreven door Roald Dahl in 1964. Wat is de naam van de chocoladefabrikant uit dit boek?

Goed zo !


Vroeger was ik beter

Wie is de auteur van het boek “Vroeger was ik beter”?

Goed zo !


eiland Spinalonga

Het boek “Het eiland” werd geschreven door Victoria Hislop (2007) en speelt zich grotendeels af op het eiland Spinalonga. Waarvoor is Spinalonga bekend sinds 1903?

Goed zo !

tijdschrift voor boekwetenschap

Het is een tijdschrift voor boekwetenschap. Het is een uitgave van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, die al sinds 1877 bestaat. Vanaf 1878 gaf de Vereniging het tijdschrift Bulletijn uit. Die uitgave werd in 1883 gestaakt. De huidige naam werd in 1923 gegeven. De naam van het tijdschrift is ontleend aan de gelijknamige drukkerij van Christoffel Plantijn.Het is uitgegroeid tot een internationaal gereputeerd tijdschrift voor boekwetenschap dat tweemaal per jaar verschijnt, eind juni en eind december. Alle aspecten die verband houden met de productie, distributie en consumptie van het boek en ander drukwerk, oud en nieuw, komen erin aan bod. De naam?

Goed zo !

Engelse romanschrijver en dichter

Je ziet hier 6 titels van en Engelse romanschrijver en dichter uit de 20ste eeuw.

 • The Inheritors (1955)
 • Pincher Martin (1956)
 • Free Fall (1959)
 • The Spire (1964)
 • The Hot Gates (1965)
 • The Scorpion God (1971)
Zijn bekendste werk vernoemen we niet. Zijn naam?

Goed zo !


Reinaert de Vos

Reinaert de Vos was eenkapoen. Zo beet hij eens de kip Coppe haar kop af. Haar man, de haan, kwam bij koning Nobel verhaal halen en eiste dat Reinaert gestraft werd. Met mooipraterij kon Reinaert de dans ontspringen. Geef de naam van deze haan?

Goed zo !

boekenserie geschreven door Patrick Lagrou

Je ziet een afbeelding van een boekenserie geschreven door Patrick Lagrou en geïllustreerd door Marijke Meersman. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar. Het zijn avonturen met dolfijnen. De reeks begon in 1992 en was in 2012 aan haar tiende deel toe. Het zijn aparte verhalen, maar vanaf boek 5 volgen ze elkaar zowat rechtstreeks op. Boek 9 maakt het verhaal van boek 8 af. Deze boeken verschenen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en de Verenigde Staten en Canada. Graag de titel?

Goed zo !


De groep ontstond, na het uiteenvallen van het tijdschrift Tijd en Mens, als een reactie op een Nederlandse groep. Zij organiseerden zich rond het tijdschrift Gard Sivik, Ze gingen op zoek naar meer esthetisch georiënteerde poëzie. Met andere woorden, het ethische was voor hen ondergeschikt aan het esthetische. Zij moesten niets meer weten van een direct engagement. Bij hun ging het om de schoonheid van de gedichten. Hier zie je de 5 belangrijkste vertegenwoordigers van dez groep:

 • Gust Gils
 • Paul Snoek
 • Hugues C. Pernath
 • Adriaan de Roover
 • C. Krijgelmans
Geef de naam van deze literatuurstroming.

Goed zo !

Trivia vragen zijn leuk, maar je kan er ook van bijleren. Onze literatuur quizvragen zal je kennis van alle literaire vlakken testen. De onderwerpen gaan alle kanten uit. Van Klassieke Literatuur, waarschijnlijk je favoriet als je een literatuur wetenschapper bent, tot quizvragen over je favoriete kinderboeken en hun auteurs. Ook de Nederlandstalige literatuur komt aan bod, auteurs en personages uit Amerikaanse klassiekers en enkele nieuwere werken. Je zult ook genieten van het testen van jouw kennis met onze Britse Literatuur.
Gebruik onze Literatuur quizvragen voor in de klas, op een quiz of onder vrienden thuis. Veel plezier met het testen van jouw kennis!