Quizvraag Literatuur 5511

Geboren werd hij in het Nederlandse Bladel. Nadat hij afgestudeerd was verhuisde hij echter naar Turnhout om er als arts een eigen praktijk uit te bouwen. Maar veel bekender werd hij omdat hij samen met onder meer Hendrik Conscience werd gezien als een van de grootste Vlaamse volksschrijvers. Wie bedoel ik hier? Voor- en achternaam graag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz Team Kempen 2019

Quizvraag Literatuur 5361

We zoeken het boek van Paula Hawkins uit 2015 waarvan Tate Taylor in 2016 de verfilming regisseerde, met Emily Blunt in de hoofdrol als Rachel Watson, een gescheiden vrouw die depressief en aan de drank is en het huis naast dat van haar ex-man Tom en zijn nieuwe partner Anna observeert.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Literatuur 5280

We zijn opnieuw op zoek naar een tijdsgenoot van dus zowel de eerste als de tweede persoon. Welke Amerikaanse revisionistische geschiedkundige, die hier staat afgebeeld, verwierf bekendheid als auteur van het werk The cold war and its origins?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 5278

We zijn op zoek naar een schrijver, journalist en voormalig militair van de Naval Intelligence Division. Zijn werk bij deze laatste dienst gebruikte hij als inspiratie voor zijn 007 verhalen. Maw; welke in londen geboren schrijver schreef de boeken over de figuur James Bond?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 5232
©Galoren.com

We zijn op zoek naar een auteur die bekend werd met een nostalgisch verhaal over verlies, zelfmoord. Zijn bekendste werk is getiteld naar een nummer van the Beatles. Zijn meest recente werk is een lijvig tweedelige reeks over een portretschilder die in een wereld vol raadsels terechtkomt, getiteld De moord op commendatore. Hoe heet de auteur van deze tweedelige reeks?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 5214

Een cultureel verantwoorde vraag nu! De auteur die we zoeken kan beschouwd worden als één van de belangrijkste Franse schrijvers van de 19de eeuw. Hij schreef romans met veel zin voor realisme, zijn bekendste werk is La Comédie humaine waarbij hij een beeld schetste van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Welke bekende schrijver zoeken we? Achternaam is voldoende.

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 5205

Boeken zoals: Blauwe maandagen, Fantoompijn en het bestand klinken velen waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wie is de Nederlandse auteur met joodse afkomst die deze werken schreef?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Literatuur 5085
©Filip Naudts

Welke Vlaamse auteur won begin deze maand de Astrid Lindgren Memorial Award? Dit wordt wereldwijd aanzien als de belangrijkste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, en wordt in de volksmond ook wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Literatuur 5067
©Manuelredondoduenas

Deze Russisch-Amerikaans romanschrijfster en filosofe werd op 2 februari 1905 geboren in Sint-Petersburg als Alissa Zinovievna Rosenbaum en stierf op 6 maart 1982 te New York. Ze was de grondlegster van het objectivisme, een filosofische stroming. Voortbouwend op de theorieën van Aristoteles was ze op politiek vlak een groot pleitbezorger van het laissez- faire-kapitalisme. Ze heeft de meeste bekendheid verkregen met haar romans “The Fountainhead” en “Atlas Shrugged”. Ze is beter bekend onder het synoniem “Ayn….” Wij vragen hier naar de achternaam van deze schrijfster die u ook op de foto ziet.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Literatuur 4976

Miserabel, zo moet de schrijver die we zoeken zich waarschijnlijk gevoeld hebben toen hij van 1842 tot 1862 aan zijn meesterwerk schreef. Zoveel miserie in één boek samenbrengen is een hele prestatie. Ondertussen is ‘Les Miserables’ ook gekend van film, theater en musical. Welke schrijver zoeken we? Niet dat we zelf twijfelen, maar we hadden graag zijn naam & voornaam van u gekregen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Literatuur 4954

Deze adellijke familie, het oudste nog bestaande puur Zweedse geslacht, heeft haar sporen verdiend in de geschiedenis van haar vaderland. Ze vocht tegen allerlei overheersers en vermoordde in de vijftiende eeuw de leider van een opstand tegen de Zweedse koning. Dit jaar voegt een telg van deze familie daar een opvallende voetnoot aan toe met een historische misdaadroman over het 18de-eeuwse Stockholm. 1793 krijgt bijna unaniem lovende recensies. Het boek bulkt dan ook van de levendige details over het leven in die revolutionaire tijd, het decor voor een verhaal over een ongewoon speurdersduo dat een gruwelijke moord onderzoekt. Wie is deze schrijver met de opvallende achternaam, een verwijzing naar het wapenschild van de familie, dat zelfs op Zweedse munten terug te vinden was?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4950

Deze kent u ongetwijfeld wel. Maar Puss in Boots is natuurlijk geen Disney-uitvinding. Van wie wel, is onzeker. Wél zeker is dat Charles Perrault eind 17de eeuw schreef over deze gelaarsde kat. In het verhaal staat de slimme kat ten dienste van de jongste van drie molenaarszoons. Door zijn leepheid en redenaarstalent zorgt hij er uiteindelijk voor dat die arme molenaarszoon kan trouwen met de mooie koningsdochter. Cruciaal element daarin is de adellijke titel die hij geeft aan zijn meester. Een titel die ook terugkomt in heel wat andere fictie, waaronder de Bommelsaga van Marten Toonder. Een vrij vervolg op ‘De gelaarsde kat’, maar deze keer met Tom Poes in de hoofdrol. Wat is de volledige adellijke titel in kwestie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4933

In het jaar van de herdenking van de Groote Oorlog kwam eindelijk ook de Nederlandse vertaling van een boek over de Belgische verzetsheldin Gabrielle Petit uit. Het boek concentreert zich minder op haar (korte) leven, maar des te meer op de reconstructie van haar mythe. Auteur van dit boek is een Vlaamse historica, die zich sinds vorig jaar barones mag noemen. De voorbije jaren was deze dame, met speciale expertise in Wereldoorlog I, migratie en nationalisme, ook al aangesteld als curator voor de herdenkingsactiviteiten rond de Groote Oorlog in en rond Brugge. Wie is zij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz