Quizvraag Ontspanning 5634

We zijn op zoek naar een computerspel uit 1993, tevens de naam van het eiland waar je beland bent. Door middel van allerlei puzzels en raadsels verzamel je bladzijden uit het rode en blauwe boek. Deze boeken tonen videoboodschappen die je telkens weer op pad sturen. Afhankelijk van de keuzes die je gaandeweg maakt, heeft het spel verschillende eindes.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Ontspanning 5633

In dit spel dat voor het eerst in 1986 verscheen op de Nintendo, moet onze held allerlei vijanden uitschakelen en puzzels oplossen om prinses Zelda uit de greep van Ganon te redden. Wat is de naam van deze held, die meestal met zwaard en boog gewapend gaat?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Ontspanning 5632

We zijn op zoek naar een bordspel waarvan de oorspronkelijke versie kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te scoren door treinroutes te maken. Hoe meer wagons je trein telt en hoe verder de verbonden steden uit mekaar liggen, hoe meer punten je krijgt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Ontspanning 5613

We zoeken een kaartspel voor 2, 3, 4 of 6 personen, verwant met het Nederlandse klaverjassen en vooral gespeeld in België in de provincie West-Vlaanderen, in Frankrijk en in Catalonië. In de tweede helft van de twintigste eeuw had ieder dorp in West-Vlaanderen minstens twee kaartersclubs die vrijwel uitsluitend rond dit spel draaiden. Er wordt gespeeld met 32 kaarten, de zogenaamde Piketkaarten. De 10 levert vijf punten op, de aas vier, de heer, koningin en boer respectievelijk nog drie, twee en één. Na afspraak wordt er gespeeld totdat een groep 61 (halve boom), 101 (boom), 121 of 151 punten bereikt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: 5de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Ontspanning 5356

Begin dit jaar werden in België de eerste Belgian Game Awards uitgereikt tijdens het tweedaagse 1UP festival. 1 Up verwijst naar een gaming term waarbij je als speler een extra leven krijgt. De term vindt zijn oorsprong in het spel Super Mario Bros door Nintendo uitgebracht in 1985. Welke lekkernij moest je in dit spel opeten om een extra leven te krijgen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Ontspanning 5311

We zoeken één van de meest populaire computerspellen van dit moment, dat bekend werd door de gratis spelmodus Battle Royal, de vele gekke dansjes die ook in het echte leven werden gekopieerd én waar je virtuele goederen kan kopen met de V-Bucks.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: 6de Rakkersveld Quiz

Quizvraag Ontspanning 5261

Welk bordspel en designer game waarbij het bord in de loop van het spel gevormd wordt, heeft als doel om zo veel mogelijk punten te scoren door horigen (voorgesteld door kleine houten poppetjes) op strategische wijze op een weg, een weiland, stad of klooster te plaatsen. Het normale speelbord bestaat standaard uit 72 landtegels. Verdere uitbreidingssets bevatten meer tegels, zodat het verder uitgebreid kan worden. Op elke tegel van het standaardspel staat minstens een klooster of een stukje van een stad, weiland of weg. Hoe heet dit bordspel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2019

Quizvraag Ontspanning 5158

Dit krasspel van de Nationale Loterij werd gelanceerd op 15 juni 1987. Wanneer men de deklaag op het biljet wegkrast, verschijnen er negen bedragen. Indien daar driemaal hetzelfde bedrag op staat, wint men dat bedrag eenmaal. Bij het biljet dat 1 euro kost bedraagt de maximumwinst 20.000 euro. Wat is de naam van dit krasspel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Ontspanning 4953

‘Play, create and share’, daar draait het allemaal om in dit spel voor de Playstation 3, dat intussen al twee vervolgen kreeg. In welk spel gaat u aan de slag met de figuurtjes?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Ontspanning 4915

Dat een gokverslaving de hel kan zijn, hoeven we u wellicht niet te vertellen. Ontelbaar zijn de mensen die in casino’s allerhande, echte en virtuele, uren en uren aan een stuk de verliezen hebben opgestapeld in de hoop dat het zou beteren. Eén van de populairste manieren om dat te doen, is de roulette, met de gekende rood-zwart gekleurde cijfervakjes (dat ene groene nul-vakje tellen we niet mee). Naar verluidt zou de verdeling van die vakjes op een Franse roulette bedacht zijn door de wiskundige Blaise Pascal. En ongetwijfeld is het hem daarbij opgevallen wat de optelsom is van al die cijfers op de roulette. Simpel wiskundevraagje voor u nu: hoeveel is dat dan wel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 6


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Ontspanning 4883

In de misère-versie van dit spel, die u op de foto ziet, verliest de speler die de laatste kaart (of lucifer, of wat dan ook…) pakt. Voor de rest is de basis steeds hetzelfde: een spel voor twee spelers, die om beurten één of meerdere kaarten uit een rij wegnemen tot enkel nog de winnende rij of kaart overblijft. Of, in de filmversie, de verliezende rij of kaart. Daarbij bestaat er telkens, ongeacht het aantal rijen of stapels, een strategie voor één van beide spelers om altijd te winnen. Verwijzend naar de film, wordt dit spel ook wel eens Jeu de Marienbad genoemd, maar hoe noemen we dit wiskundig bijzonder leerrijke spel nog, waarbij de naam verwijst naar de handeling die men moet uitvoeren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Ontspanning 4870

De naamgever van onze kleine superheld vertrok dus naar de eeuwige pixelvelden. Maar ook verder was het geen goed jaar voor kleine ventjes. We hadden al de dood van Verne Troyer (aka Mini-Me uit de Austin Powers-films) eind april, maar een maand later was het de beurt aan Jerry Maren. Jerry wie, zegt u? Wel, we zouden al zijn kleine rolletjes kunnen opsommen, maar eigenlijk is er maar eentje dat telt: die waarbij hij een lekstok overhandigt aan Dorothy in ‘The Wizard of Oz’. Een film waarin hij optrad met 123 andere acteurs met dwerggroei. En zijn faam nu komt vooral voort uit het gegeven dat hij de laatste overlevende van die ventjes was. De naam van het volkje dat Dorothy moet redden is ook, niet toevallig, die van een kat met dwerggroei, of misschien iets gekender nog: die van een kaart- en rollenspel van Steve Jackson, met meer dan één tong stevig in the cheek. Het is tevens een parodie op andere rollenspellen. Hier verwijst de naam dan weer naar zgn. ‘powergamers’, gamers die zo snel mogelijk winst beogen door hun karakter constant te upgraden, wat niet altijd als de meest faire manier van spelen wordt gezien. Naam van dit spel of van het dwergvolkje uit de film? U antwoordt in het enkelvoud.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Ontspanning 4868

Van beroemde baarden naar een minstens even beroemde snor. De enige echte game-uitspatting die ik me tegenwoordig nog permitteer is op de intussen alweer wat achterhaalde Nintendo Wii met de 2 meisjes. Welgeteld twee spellen hebben we daarop. Maar eigenlijk wordt er maar eentje meer gespeeld: Super Mario. Gecreëerd door Shigeru Miyamoto en co, die begin jaren ’80 hun videogamebedrijfje op de kaart probeerden te zetten in de VS. Het figuurtje hadden ze toen al, maar de naam (Jumpman) was nog niet je dat. Tot de huisbaas (de ‘super’ van het gebouw) binnenstapte: de pal op mijn verjaardag dit jaar overleden Mario Segale. Een keiharde, norse huisbaas, die niet dol was op videospelletjes en nog minder op zijn associatie met wat later de Nintendo-mascotte zou worden. Maar de naam was er. Enter Mario, exit Jumpman. Maar in welk ander iconisch spel werd die laatste geïntroduceerd, alvorens ie aan een eigen carrière begon?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz