Quizvraag Algemeen 4194

Dit symbool werd in het Derde Rijk van Adolf Hitler gebruikt door militaire eenheden als insigne op hun kraag. Het is een heraldisch symbool en een in Noord-Europa bekende rune en huismerk(teken). Wat is de naam van dit symbool?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Algemeen 4172

Dit toestel is niet alleen een instrument dat de rijtijd en rijsnelheid van een vrachtauto of bus registreert, maar ook in de beroepsmatige binnenvaart gebruikt wordt voor de controle van de vaartijden. Hoe heet dit toestel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Algemeen 4158

Hoewel het verschil met Oxford vrij klein is, claimt deze stad de oudste universiteit van Europa te hebben, of zelfs van de wereld. Die zou al gesticht zijn in 1088 en is nog steeds actief. Eén van de bekendste kamers van de universiteit en tegelijk van de stad is dit Anatomisch Theater, waar vroeger hands-on lessen anatomie plaatsvonden en dat u hier op foto ziet. Om welke stad gaat het hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4144

Dit initiatief dat wordt gesponsord door het WWF, roept bedrijven en particulieren ieder jaar op het einde van maart op om gedurende een uur alle lichten te doven. Ze willen hiermee aandacht vragen voor de aanhoudende klimaatveranderingen. Het evenement wordt telkens georganiseerd bij het ingaan van de zomertijd. Dit jaar was het dus op 24 maart en volgend jaar, op 30 maart, gaat het al voor de 60e keer door. Hoe heet het evenement dat we zoeken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4132

We zoeken de naam van een vaak gebruikte onkruidverdelger, die echter omstreden is omwille van het hoofdbestanddeel glyfosaat. Dit bestanddeel werd eerder al ‘kankerverwekkend’ genoemd, hoewel sommige studies dit weerleggen. Toch werd Monsanto, het bedrijf dat de pesticiden maakt, in augustus veroordeeld tot het betalen van 253 miljoen dollar aan Dewayne Johnson. Deze tuinier ontwikkelde een zeldzame kanker en schreef die toe aan het veelvuldig gebruiken van het product voor zijn job. In ons land is de onkruidverdelger sinds juli 2018 verboden voor particulieren. Hoe heet deze onkruidverdelger, waarvan u hier de verpakking ziet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4130

2018 leek wel het jaar van de vleesschandalen in ons land. In verschillende slachthuizen werden opnames gemaakt van zware dierenmishandeling en ook met de kwaliteit van het vlees leek niet altijd alles zo koosjer te zijn. In februari van dit jaar werden huiszoekingen gehouden bij slachthuis Veviba in Bastogne. Na een anonieme tip uit Kosovo, die maar anderhalf jaar bij het gerecht blijven liggen was, bleek dat het slachthuis vlees exporteerde en verkocht dat al twaalf jaar ingevroren was. Verschillende etiketten klopten niet en er bleek ook vlees verkocht te worden dat niet voor menselijke consumptie geschikt was. Ondertussen is de naam van het bedrijf in kwestie, ironisch of niet, veranderd naar Qualibeef. Wij zijn op zoek naar de naam van de groep waarvan Veviba deel uitmaakt. Dit is tevens de naam van de familie die eigenaar is van dit en andere slachthuizen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4114

Mensen geboren in deze periode hebben een sterrenbeeld dat geassocieerd wordt met zelfvertrouwen, leiderschap en moed. Maar welk sterrenbeeld hébben mensen die geboren worden tussen 23 juli en 22 augustus?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4098

Van welke organisatie komt de campagne Geef Om Haar uit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4097

Tijdens de late jaren ‘60 en vroege jaren ‘70 kwam in de VS een tegencultuur tot bloei, die stond voor geweldloos verzet. Zij verzetten zich tegen het materialisme en het kapitalisme en uitten dit vaak door middel van protestliederen. De beweging wordt vaak gelinkt met de musical Hair, The Beatles, Woodstock, enzovoort. De hippies, zoals de aanhangers doorgaans worden genoemd, werden ook gekenmerkt door hun kleding en haardracht. Hoe heet deze tegencultuur, naar de term die dichter Allan Ginsberg in 1965 verzon?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Algemeen 4087

Dendermonde is op folkloristisch vlak niet alleen gekend omwille van zijn tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. Elke laatste donderdag van augustus trekken de drie historische Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath immers dansend door de stad, als hoofdrolspelers in hun eigen ommegang. Wat is de naam van deze reuzeommegang?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Algemeen 4074

Rik Delneste René was een Vlaams cartoonist, gespecialiseerd in het tekenen van karikaturen van wielrenners en andere bekende personen. Samen met Donaat Deriemaeker presenteerde hij midden jaren 90 het programma Zomer in Nesten. Hij overleed op 13 oktober 2018 aan de gevolgen van kanker. Wat was zijn artiestennaam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Algemeen 4068

Een beetje actualiteit. De directie van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate en de organisatie Broeders van Liefde hebben na overleg met Zorg en Gezondheid er vrijdag (augustus 2018) mee ingestemd de afluisterapparatuur in de bezoekersruimte weg te halen van de psychiatrische afdeling voor geïnterneerde vrouwen. Hoe heette deze psychiatrische afdeling?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Algemeen 4061

We zien hier opnieuw een logo. Het moet niet altijd een lange vraag zijn. Van wat is dit logo?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018