Quizvraag Algemeen 2840

Deze man neemt vanaf augustus 2017 de functie van rector van de KU Leuven op. Hij zal vanaf dan Rik Torfs vervangen. Welke man zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 2834

Zoals jullie op deze foto kunnen zien is reizen niet altijd een pretje. Welke vliegtuigmaatschappij kwam onlangs in discrediet nadat filmmateriaal aantoonde dat een passagier op hardhandige wijze uit het vliegtuig werd gezet. Welke vliegtuigmaatschap ging hier even de mist in?

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Quizvraag Algemeen 2830

Deze hoed met brede randen, die aan de achterkant ver doorlopen, werd en wordt door schippers en andere zeelieden gedragen. Door zijn vorm en de stof waaruit hij is vervaardigd, biedt de hoed bescherming tegen wind, neerslag, opspattend zeewater en koude. Graag de naam van dit hoofddeksel.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Algemeen 2821

De Verenigde Staten hebben in de strijd tegen terreurgroep Islamistische Staat voor het eerst de MOAB-bom ingezet. MOAB staat voor Massive Ordnance Air Blast. Het is de grootste (niet nucleaire) bom ter wereld. Wat is de meer bekendere naam voor deze bom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Algemeen 2820

Elk jaar komt deze groep van ongeveer 150 man, bestaande uit politieke, academische en industriële zwaargewichten uit de westerse wereld, samen. De inhoud van deze conferenties is steeds geheim en heeft als doel dat iedereen vrij zijn mening kan geven over de huidige wereldsituatie en ideeën kan opperen over waar ze naar toe willen. Deze groepering is genoemd naar het Nederlandse hotel waar de eerste samenkomst plaatsvond in 1954. Hoe heet deze groep?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


De omtrek van een rechthoek is 30 m. De lengte is 3 meter meer dan het dubbele van de breedte. Wat zijn de lengte en de breedte van die rechthoek?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 2799

Een uiterst geheim gebied iets ten noorden van Las Vegas is volgens enkelen de plaats waar een paar buitenaardse wezens gevangen worden gehouden. Volgens de Amerikaanse overheid is het een militaire testbasis waar onder andere de stealth vliegtuigen zijn ontwikkeld. De officiële benaming van het gebied is Groom lake Test side, maar wij willen de meer bekende naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Algemeen 2795

We zoeken een eretitel voor gevechtspiloten die erin slagen om minstens vijf andere toestellen neer te halen. Twee piloten met deze titel, verdienen zeker een speciale vermelding. De Duitser Erich Hartmann haalde tijdens Wereldoorlog 2 maar liefst 352 toestellen neer en de Pakistaan Muhammad Mahmood Alam, die er een kleine minuut over deed om vijf Indische vliegtuigen uit de lucht te schieten. Welke eretitel kregen de succesvolle piloten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Algemeen 2787

Net als de Bohemen is ons land bekend om haar uitstekend kristal. De kristal- en glasfabriek in de Belgische stad Seraing nabij Luik heeft daar zeker iets mee te maken. Hoe heet deze fabriek, gevestigd op de site van een vroegere cisterciënzerabdij, befaamd om haar glaswerk?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Algemeen 2774

Ook als u er warmpjes bijzit, kan u uw droom om ooit eigenaar te worden van de auto die u op de foto ziet, maar beter opbergen. Het is een van de duurste en allersnelste auto’s productieauto’s op dit ogenblik. De cijfergegevens van de motor zijn eveneens om van te duizelen: 1001 pk en een topsnelheid van 405 km/u. Welk automerk, dochter van de Volkswagengroep, heeft deze krachtpatser in 2005 op de markt gebracht?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Algemeen 2765

Voor sommigen onder jullie was deze handwerktechniek ongetwijfeld de ergste nachtmerrie op de lagere school. We kunnen zelf niet zeggen dat we erin uitblonken, maar wie wel de juiste vaardigheid en geduld had, kan van het fijnste garen tot dikker touw de mooiste handwerkjes maken. Hoe heet de handwerktechniek om dit soort werkjes te maken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Algemeen 2729

Dit soort notitieboekjes worden in Italië ontworpen. Wat is de merknaam van dit soort notitieboekjes?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Algemeen 2698

We zijn op zoek naar een bedrijf dat opgericht is in 1868. De oprichter is de uitvinder van het stiftcilinderslot, een slotmechanisme dat door middel van een aantal stiften voorkomt dat het slot geopend wordt zolang de bijpassende sleutel niet in het slot is gestoken. Welk bedrijf zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Y


Quizvraag Algemeen 2675

We zijn op zoek naar de naam van een cynische award die wordt gegeven aan personen die bijdragen aan de menselijke evolutie door zichzelf op een spectaculair domme manier te laten verongelukken of ervoor zorgen dat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Welke award zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Algemeen 2673

Waarvoor staan de letters "PP" in dit logo dat je kan zien wanneer sluikreclame in tv programma's opduikt? Dit is verplicht in België.

Toon de eerste letter
De eerste letter:


Quizvraag Algemeen 2669

Tussen de tanden van de vork bevindt zich een scherpe rand die als mes fungeert. Een van de tanden is langer dan de andere. Wat is de naam van dit gereedschap dat wordt gebruikt wordt bij het naaien of het retoucheren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Algemeen 2640

Deze fietsen van de NMBS kan je sinds 2012 huren in tot op heden 44 stations en dat voor slechts 10 euro per jaar, ze zijn uitermate handig om je makkelijke te verplaatsen in steden. Hoe heet het fietsen-deel-project van de NMBS.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Algemeen 2634

Dit bouwwerk is bekend van een programma waar men als doel had sleutels te bemachtigen aan de hand van puzzels en allerhande opdrachten. Indien ze faalden tijdig terug te keren in het finale spel werden er tijgers losgelaten. Hoe heet dit bouwwerk alsook het gelijknamige spelprogramma?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Algemeen 2627

Van welk bedrijf zien we hier het aanstekelijke logo?

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Quizvraag Algemeen 2598

Sinds 2015 hebben Gent en Antwerpen een nieuw aantal lagevloertrams van De Lijn. Het gaat om tweerichtingsvoertuigen voor Gent en eenrichtingsvoertuigen voor Antwerpen. Wat is de bijnaam van deze tram gefabriceerd door Bombardier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A