Quizvraag Wetenschap 4300

Een bekende methode om organisch materiaal te dateren is de koolstof 14 methode. De koolstof 14 heeft een halfwaardetijd van 5.730 jaar en vervalt dan naar stikstof 14 via bèta verval. De benaming van koolstof 14 komt van het massagetal: het heeft namelijk zes protonen en 8 neutronen. De meest voorkomende vorm van koolstof is echter de koolstof 12 met zes protonen en zes neutronen. Hoe noemt men dergelijke atomen met eenzelfde aantal protonen, maar met een verschillend aantal neutronen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Wetenschap 4258

Een base, ook wel een loog of alkali genoemd, is de tegenhanger van een zuur. Je kan een base in oplossing herkennen door de blauwe kleur op lakmoespapier. Een base in oplossing heeft een pH-waarde hoger dan een bepaalde waarde. Welke waarde?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 7


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Wetenschap 4199

Voor deze vraag zoeken we de naam van de missie van NASA’s Discoveryprogramma om de inwendige structuur van de planeet Mars te onderzoeken. Op 26 november 2018 was dit toestel succesvol geland op Mars. Wat is de naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Quizvraag Wetenschap 4163

Een Big Mac bevat er 257, een flesje Jupiler 108 en een appel gemiddeld 52. Calorieën. Heel veel mensen tellen ze tegenwoordig en het is ook verplicht voor voedingsproducenten om ze op het etiket van hun producten te vermelden. Toch is de calorie een verouderde eenheid voor energie. Want energie wordt tegenwoordig in het SI-stelsel in iets anders uitgedrukt, dat óók terug te vinden is op de etiket van etenswaren. Maar wat?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Wetenschap 4129

Opnieuw eens polsen naar wat jullie nog onthouden hebben van de middelbare school. Wiskunde ditmaal! Kunnen jullie ons nog vertellen wat wordt berekend aan de hand van de wiskundige formule die je op het scherm ziet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Wetenschap 4123

Het is bijna onzichtbaar, ook op de originele foto, maar wat is er nu juist te zien op deze foto uit 1990? De foto werd gemaakt op vraag van de astrofysicus Carl Sagan. Volgend jaar verschijnt de film Pale Blue Dot, vernoemd naar deze foto. De hoofdrol in deze film is weggelegd voor Natalie Portman. Een tip, zoek het niet te ver.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Wetenschap 4113

Hier zie je een voorstelling van de lichaamsverhoudingen van de mens. Deze afbeelding staat op de Italiaanse €1-munten en werd getekend door de al eerder vermelde Leonardo da Vinci. Maar Leonardo haalde de mosterd uit de geschriften van een Romeinse architect. Die legde uit dat het lichaam precies in een cirkel of vierkant past, met de navel als middelpunt. Zo zou de lengte van iemands uitgestrekte armen ook gelijk zijn aan zijn totale lichaamslengte. De benaming van deze afbeelding is ook afgeleid van de naam van de Romeinse architect waar Da Vinci zijn inspiratie haalde. Graag de naam van dit soort klassieke afbeeldingen die de lichaamsverhoudingen van de mens in kaart brachten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Candid quiz 2018

Quizvraag Wetenschap 4094

Dit zenuwgas sarin was als eerste ontwikkeld door het laboratorium van IG Farben in nazi-Duitsland in 1938, met als hoofdonderzoeker Gerhard Schrader. Het is een van de gevaarlijkste zenuwgassen. Welk zenuwgas zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Wetenschap 4030

We zijn op zoek naar een term uit de chemie. Namelijk een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. De term wordt ook gebruikt om iets aan te duiden dat een bepaald proces of het verloop van gebeurtenissen bevordert of wijzigt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Wetenschap 3996

In de wiskunde noemen we dit soms een postulaat of een grondstelling maar we kennen het beter onder een andere naam. Het is in de wiskunde en logica een niet bewezen, maar als grondslag aanvaarde bewering. Er zijn regels: Ze mogen bijvoorbeeld elkaar niet tegenspreken of afgeleid zijn uit een ander postulaat. Bekende voorbeelden uit de meetkunde zijn:

Elke rechte lijn kan eindeloos als rechte lijn uitgebreid worden.
Elk lijnstuk kan de straal zijn van een cirkel met een van de uiteinden van dat lijnstuk als middelpunt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Wetenschap 3981

Deze ruimtesonde werd op 12 augustus 2018 in opdracht van NASA door United Launch Alliance gelanceerd, en zal in de loop van zeven jaar 24 maal langs de Zon vliegen. Wat is de naam van dit onbemand Amerikaans ruimtevaartuig van Nasa?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Wetenschap 3955

Vuurvliegjes, glimwormen en sommige diepzeebewoners stralen licht uit. Hoe noemen wij het uitstralen van licht door zulke organismen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Wetenschap 3944

Op de foto zie je het eerste gekloonde schaap en 's werelds eerste kloon van een volwassen zoogdier. Wat is de naam van het schaap dat 6 jaar leefde?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D