Quizvraag Algemeen 4194

Dit symbool werd in het Derde Rijk van Adolf Hitler gebruikt door militaire eenheden als insigne op hun kraag. Het is een heraldisch symbool en een in Noord-Europa bekende rune en huismerk(teken). Wat is de naam van dit symbool?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4193

Van welke plant wordt het snoeisel ingezameld omdat het een belangrijke grondstof bevat voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen? De grondstof Paclitaxel winnen ze uit sommige soorten van deze plant.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Geschiedenis 4192

Welk land werd als eerste aangevallen door Nazi-Duitsland op 1 september 1939?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Sport 4191

'Can you twerk?' Dat is de vraag die dj Martin Solveig vroeg aan de aller eerste vrouw die de gouden bal won. Wat is de naam van deze 23 jarige Noorse voetlbalster?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Sport 4190

Na tien jaar stopte een nieuwbakken Ballon d’Or-winnaar de hegemonie van Ronaldo en Messi in de strijd om de beste voetballer van onze planeet. Welke Kroaat won de gouden bal dit jaar?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Series 4189

James Victor kreeg in 1990 een van de hoofdrollen in Zorro. Daarin speelde hij de dikke en domme bevelhebber van het leger in Los Angeles. Hij is zowel een vriend als vijand van Zorro. Wat was de naam van zijn personage?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geschiedenis 4188

Dit verdrag regelde in 843 de verdeling van het Karolingische rijk onder de drie zonen van Lodewijk de Vrome. Deze rijksverdeling en de verdere deling van het Frankische Rijk liggen aan het de basis van de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit in Europa. Welk verdrag zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Films 4187

Filip Peeters en Axel Daeseleire speelden in 2006 de hoofdrol in een Belgische film die zich grotendeels afspeelt in het noorden van Marokko. Peeters vertolkt de rol van Marcel Van Loock, een buschauffeur die, samen met zijn collega wordt opgesloten in een Marokkaanse gevangenis, naar aanleiding van een drugsmokkel. Weet u nog de titel van deze film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Kunst 4186

We zijn op zoek naar een stroming in de schilderkunst die werd gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren. De stroming stond aan het begin van de moderne kunst en bereikte haar hoogtepunt tussen 1898 en 1908. De bekendste vertegenwoordiger was Henri Matisse. Wat is de naam van deze stroming?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Informatica 4185

Eind 2009 trok Microsoft definitief de stekker uit een project dat begin jaren ’90 was opgestart om de allereerste digitale encyclopedie te creëren. Eind de jaren ‘90 waren de cd-roms ook bij ons populair, maar door de opkomst van het internet en websites als Wikipedia, verdween de digitale encyclopedie volledig naar de achtergrond. Wat was de naam van die digitale encyclopedie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Religie 4183

Hoe noemt een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de mis opdraagt? Meestal is dit gemaakt uit zijde en de kleur varieert doorheen het kerkelijke jaar. Tijdens de vasten is dat paars.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Flora 4181

Deze paddenstoel, de Trametes versicolor, komt vrij algemeen voor in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor deze paddenstoel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Literatuur 4179

Moby-Dick is een roman over de jacht op de witte potvis Moby Dick door kapitein Achab van de walvisvaarder Pequod, die in een eerdere confrontatie met het dier zijn been heeft verloren. Van wiens hand is deze roman?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Strips 4178

In de nieuwe strip van Jommeke willen ze de stereotiepe genderrollen helpen te doorbreken. Wat is de titel van de nieuwe strip waarvan we hier een afbeelding zien?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Sport 4177

Deze 28-jarige Noorse schaker en is opnieuw de huidige wereldkampioen. Hij verdedigde in november zijn wereldtitel door Fabiano Caruana te verslaan. Nadat twaalf klassieke partijen enkel remises hadden opgeleverd, won hij de tiebreak bestaand uit vier partijen met een bedenktijd van 25 minuten met 3-0. Wat is de naam van de wereldkampioen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Muziek 4176

De Franse zanger, liedjesschrijver en acteur is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij componeerde meer dan 1300 liedjes, verkocht 180 miljoen platen en speelde mee in circa zestig films. Wat is zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Ontspanning 4175

We zoeken de naam van dit action-adventurespel ontwikkeld door Rockstar Studios. De game is een episch verhaal over het einde van het Wilde Westen en het begin van een nieuw tijdperk. Wat is de naam van dit spel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Algemeen 4172

Dit toestel is niet alleen een instrument dat de rijtijd en rijsnelheid van een vrachtauto of bus registreert, maar ook in de beroepsmatige binnenvaart gebruikt wordt voor de controle van de vaartijden. Hoe heet dit toestel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Informatica 4171

Voor deze vraag zoeken we een andere term voor Rasterafbeelding. Het is een afbeelding in digitale vorm, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Het nadeel van een rasterafbeelding is dat bij het vergroten de afzonderlijke pixels zichtbaar zullen worden. Welke term zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Economie 4170

Deze vrouw is sinds juli 2011 directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Daarvoor was zij een Frans politica van de UMP en voormalig advocate en zakenvrouw. Wat is haar naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L