Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4686

Hier zien we het orgaan thymus dat bij kinderen en andere jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. Het is sterk ontwikkeld bij kinderen, maar verschrompelt na de puberteit. Welk orgaan zoeken we. Bij het kalf wordt dit op restaurant geserveerd als lekkernij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Ontspanning 4683

Brazilië, een belangrijk land op de wereldkaart van Risk. Als je in dit spel Noord-Amerika bezit, krijg je elke ronde 5 legers bij. Dit continent is enkel aan te vallen vanuit drie risklanden: Venezuela, IJsland en….? Vanuit welk Aziatisch land kan je dus Noord-Amerika bereiken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Muziek 4682

Willy Willy, vooral bekend als gitarist van The Scabs, is overleden op 59 jarige leeftijd. Wat was zijn echte naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Sport 4681

Deze Argentijnse aanvaller maakte in januari 2019 de overstap van Nantes naar Cardiff. Voordat de betaling rond was, verdween hij. Hij stapte op 21 januari in een klein vliegtuigje op weg naar zijn nieuwe club. Het toestel verdween van de radar en werd zondag op de bodem van Het Kanaal gevonden. Wat is zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Muziek 4680

We zien hier de hoes van een lied uit 1979. De titel is POP MUSIK. Maar wat was de naam van deze Britse New-wave band?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geschiedenis 4678

Elisabeth Amalie Eugenie was prinses van Beieren, keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Op 10 september 1898 echter werd Elisabeth in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken. Wat was haar bijnaam? Nog een tip: ze werd in haar bekende filmtrilogie gespeeld door niemand minder dan Romy Schneider.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Algemeen 4676

Wat is de naam van deze zelfverklaarde komediant?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Literatuur 4672

We zijn op zoek naar de naam van een sprookje uit Duizend-en-één nacht. Dit is kort het verhaal: de persoon in kwestie ziet toevallig hoe een troep rovers hun schatkamer openen met de toverspreuk "Sesam, open u". Als de rovers weggaan, opent hij de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat hij de rovers.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Politiek 4670

Deze generaal is sinds 8 juni 2014 de president van Egypte. Zijn voornaam is voluit Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil. Maar wat is zijn familienaam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Algemeen 4669

Welk type Volkswagen zien we hier op de foto?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 4667

C. Onze laatste gaat over de republiek China. En nee, hiermee bedoelen we niet de volksrepubliek China, maar het eiland dat we nu kennen als Taiwan en waar diezelfde volksrepubliek nog altijd gloeiend kwaad op is omdat ze zelfstandig zijn en blijven. De Portugezen die het eiland in 1593 ontdekten noemden het eerst Tapanga. Het eiland kende een lange en bewogen geschiedenis en zou pas aan het einde van de 2e wereldoorlog z’n huidige naam krijgen. De vorige naam klonk prachtig Portugees. Welke naam zoeken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Aardrijkskunde 4666

B. Ook Thailand was bij de gelukkigen die hun naam aanpasten. Pas vanaf 1931 konden de inwoners zichzelf Thai noemen. De vorige naam leeft zelfs nog altijd voort in een aantal bij ons gekende begrippen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 4665

A. Ons eerste land zou het meest bekend moet zijn. Onze eigenste oud-kolonie Kongo kreeg van 1971 tot 1997 een andere naam toebedeeld door wijlen president Mobutu. Hij wilde met die naamswijziging de Afrikaanse bewustwording uitdragen. Hoe heette Kongo in die jaren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Sport 4664

C. Als we het over de top-6 hebben van onze Belgische eerste klasse dan wordt daar steevast KRC Genk bij genoemd. De jongeren onder ons horen het waarschijnlijk in Limburg donderen, maar deze ploeg is eigenlijk een fusieploeg die dateert uit 1988. Toen smolten twee gevestigde ploegen uit de koolmijnstreek samen, Thor Waterschei en de ploeg waarvan we de naam zoeken. De club-kleuren waren rood en zwart en bekende leden waren oa Robert Waseige en Luc Nilis. Welke ploeg?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Sport 4663

B. Het WK in Rusland bezorgde België een collectieve euforie. Onze rode duivels blonken niet alleen uit qua spelniveau maar zorgden tevens voor vermaak zoals u kon zien. Wie scoorde in de groepswedstrijd tegen Engeland het enige doelpunt en werd er zowaar door de helft van de natie voor verguisd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Sport 4662

A. Plots was hij daar, de eerste gekleurde scheidsrechter in het Belgisch voetbal. Geen geel, geen rood, maar donker. Hij deed het jarenlang uitstekend en met een eeuwige glimlach, stond zelfs op het randje van een internationale carriere, tot hij in 2015 maar niet door de medische proeven raakte en noodgedwongen de schoenen aan de haak moest hangen. Naam van deze sympathieke kerel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Politiek 4661

C. De laatste tenslotte dateert als term uit 1787. De omschrijving is kort maar krachtig: hoe noemen we de politieke stroming die ijverde voor de afschaffing van de slavernij? Het was één van de factoren die tot de Amerikaanse Burgeroorlog in de 18e eeuw leidde maar ook in landen als Engeland, Mexico, Rusland en Brazilië kenden de aanhangers succes met hun strijd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Algemeen 4660

B. Onze tweede wereldbeschouwing wordt gekenmerkt door een streven naar duurzame vrede. Geen oorlog, geen geweld want beide bieden alleen maar de schijn van een garantie van veiligheid en bewapening vergt te grote investeringen. Nogal wat partijen gebruiken de term in hun basisbeginselen en Mahatma Gandhi kan je zowat zien als de grootste bezieler.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Politiek 4659

A. De eerste term die we zoeken komt uit het grieks en betekent letterlijk “geen heerser”. De beweging wordt gekenmerkt door een streven naar een samenleving waarin mensen zonder een hogere authoriteit leven, waarin er dus geen centraal gezag is. Als politieke stroming ontstond het rond 1860, als een afsplitsing van socialisme.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Algemeen 4658

C. Wat is de naam van deze toren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V