Quizvraag Sport 6353

Deze Keniaanse langeafstandsloper, die is gespecialiseerd in de marathon, heeft als eerste p 12 oktober 2019 een marathon in minder dan twee uur gelopen. Wat is de naam van deze snelle man?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Algemeen 6351

Op 13 mei, dus nog maar enkele weken geleden werd er voor het Oost-Vlaamse dorp Evergem een geval vastgesteld van "Legionella". Deze bacterie is zéér besmettelijk en kan zelf dodelijk zijn voor de mens. Ze hebben een hele tijd moeten zoeken naar de bron van besmetting. Welk groot papierbedrijf uit die regio was verantwoordelijke voor deze legionella uitbraak?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Politiek 6347

Naast Trump, Putin en de paus kan deze man ook beschouwd worden als één van de machtigste mannen ter wereld. Graag de naam van deze president van China.

Toon de eerste letter
De eerste letter: X


Quizvraag Religie 6345

We zoeken een hoge titel die gegeven wordt aan sjiitische geestelijken. Het betekent letterlijk "Teken van God". Hoe luidt deze titel, de hoogste graad van geleerdheid bij de sjiieten, en die ook gedragen wordt door de leider van Iran?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Strips 6343

U ziet hier nummer 347 van Suske en Wiske, dat verscheen in maart 2019. Dit boek handelt over de tonnen vuil die zich in de zeeën en oceanen bevindt. Wat is de naam van dit album van Suske en Wiske?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 6342

In april 2019 stond de kathedraal van de Notre-Dame in Parijs in lichterlaaie. Men is begonnen aan de bouw van deze kathedraal in de 12de eeuw, op een eiland in de Seine. Hoe is de naam van dit eiland in de Seine, waar de Notre-Dame zich bevindt?

Toon de eerste letter
De eerste letter:


Quizvraag Films 6340

De Beatles, ook wel eens de FAB 4 genoemd, hebben niet alleen een hele reeks monsterhits op plaat gezet, maar ook verschillende films gemaakt. Hun eerste film verscheen in 1964, met later de titelsong als nummer 1 hit. Graag de naam van deze eerste film van de FAB 4.

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Algemeen 6335

Voor deze vraag gaan we op zoek naar de naam van een kogel. Deze kogel werd voor het eerst gefabrikeerd in 1898. Deze kogel fragmenteert bij het binnendringen van de persoon of dier dat werd geraakt en richt verschrikkelijke wonden aan. De kogel heeft de naam van het dorp, niet ver van Calcutta, waar de wapenfabriek stond. Over welk type kogel hebben we het hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Geschiedenis 6334

Hier ziet u een van de bekendste indianenleiders ooit. Hij werd geboren in Arizona en overleed in Oklahoma. Hij was het laatste opperhoofd van de Apaches. Graag de naam van deze laatste Apachen hoofdman.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6333

Hier ziet u het symbool van drogist en apothekers, maar ook van de Pharma-industrie. Een groen kruis, met daarin een slang die zich rond een kelk wikkels. Wat is de naam van dit symbool?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Algemeen 6332

Hier ziet u een afbeelding van een wassymbool die u kan tegenkomen op uw kleding. Wat betekent dit wassymbool?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geschiedenis 6330
Grotere afbeelding

Hier ziet u een kaart van Tsjecho-Slowakije zoals het was in 1938, met daarop de aangrenzende landen zoals Duitsland, Polen, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. Langs de Duitse en Oostenrijkse grens ziet u een licht paars gekleurd gebied. In dit gebied leefden in 1938 ongeveer 3 miljoen Duitssprekende Tsjechen, en na de Anshluss in 1938 door Nazi-Duitsland, liet HItler zijn oog vallen voor dit gebied. Graag de naam van dit gebied.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Informatica 6327

De afkorting 'PDF' is sinds 1993 de facto standaard voor de uitwisseling van elektronische formulieren en documenten, die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden. Voor welke engelse woorden staat de afkorting PDF?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Algemeen 6325

Op maandag 13 mei 2019 begon met in Oostduinkerke aan het opgraven van een potvis die daar 30 jaar geleden aanspoelde. Men besloot toen om de 17 meter lange vis te begraven en deze 30 jaar later terug op te graven voor verder onderzoek, en het skelet ten toon te stellen in het Navigo museum. Wat is de naam van deze potvis die men toen gaf aan deze vis?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Sport 6324

Dit jaar (2019) werd voor de 103de maal het wereldkampioenschap snooker betwist. Dit gebeurde reeds voor de 42ste maal op dezelfde plaats in Sheffield. Wat is de naam van de hal of theater waar dit tornooit betwist werd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Aardrijkskunde 6323

Een veel gestelde quizvraag is de Bermudadriehoek. In de Stille Oceaan, ongeveer aan de andere kant van de wereld, wordt er een zelfde fenomeen waargenomen. Een driehoek die gevormd wordt tussen Japan, Taïwan en het eiland Guam, staat ook bekend voor het spoorloos verdwijnen van vliegtuigen en schepen. Wat is de naam van deze ook mysterieuze driehoek in de Stille Oceaan?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Media 6322

Deze presentatrice en journaliste werkte ook een tijdje voor de SP-A. Haar belangrijkste verwezenlijking viert dit jaar (2019) zijn 30ste verjaardag, want zij lag aan de basis van het project 'Kom op tegen kanker'. Graag de naam van deze bekende Vlaming.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Politiek 6321

Na de dood van de Japanse keizer Hirohito, volgde zijn zoon Akihito hem op, op 7 januari 1989 als 125ste keizer van Japan. Zéér ongewoon volgens de Japanse tradities deed Akihito op 30 april 2019 troonsafstand terwijl hij nog in leven was. Wat is de naam van zijn opvolger, de 126ste keizer van Japen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Politiek 6320

De schrijver en filmproducten doe we zoeken was de 45ste vice-president van de Verenigde Staten. Hij was een zeer gedreven milieu-activist, en zette zich in voor het stoppen van de opwarming van de aarde. Hiervoor schreef hij verschillende boeken die ook werden verfilmd, zoals o.a. An inconveniënt Truth. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Algemeen 6317

Op deze afbeelding ziet u een oudere dame, glimlachend tegen een bloempot. Het is niet dat de dame seniel is, maar het dienstenchequebedrijf 'Trixxo' heeft een pratende bloempot op de markt gebracht. Deze kan een babbeltje slaan of verwittigen dat het tijd is voor de medicatie. Wat is de naam van zo een pratende bloempot?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B