Quizvraag Literatuur 2731

Sherlock Holmes is een fictieve detective uit de verhalen van de laat-19de-eeuwse, vroeg-20ste-eeuwse schrijver en arts. Wie was deze schrijver?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Aardrijkskunde 2730

Wat is de naam van dit natuurfenomeen in Noorwegen dat enorm populair is om er een foto op te nemen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Algemeen 2729

Dit soort notitieboekjes worden in Italië ontworpen. Wat is de merknaam van dit soort notitieboekjes?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geschiedenis 2725

Wat is de naam van de grote Belgische scheepswerf in Temse aan de Schelde tussen 1829 en 1994? Door de internationale crisis in de scheepsbouwsector raakte deze onderneming halverwege de jaren tachtig in de problemen en werd zij op 28 oktober 1992 failliet verklaard. In 1994 werd de laatste bestelling afgewerkt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Geschiedenis 2724

Welke term gebruikten de Amerikaanse soldaten voor de Vietcong tijdens de oorlog? Het was een communistische verzets- en guerrillagroep in Zuid-Vietnam ten tijde van de Vietnamoorlog.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Aardrijkskunde 2719

Wat is de naam van de Belgische landstreek in Wallonië die zich uitstrekt over de provincies Namen, Luik, Henegouwen en een klein stukje van de provincie Luxemburg, met hoofdplaats Ciney in Namen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: c


Quizvraag Economie 2718

Wat is de naam van het autonoom overheidsbedrijf dat belast is met de luchtverkeersleiding, opleiding van operationeel (luchtverkeersleiders) en technisch personeel, en installatie en onderhoud van infrastructuur voor de luchtvaart?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Mythologie 2717

wat is de naam van deze monsterlijke chtonische figuur uit de Griekse mythologie? Ze is de dochter van Phorcys en Ceto en is de bekendste van de drie Gorgonen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Religie 2715

We zoeken een god uit het Hindoeïsme. Deze god is de god die staat voor de schepper en tegelijkertijd ook voor de vernietiging. Welke god zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Religie 2714

Wat is de naam van de heuvel in het oostelijk deel van de door Israël bezette en geannexeerde oude stad Jeruzalem (in Oost-Jeruzalem), die voor elk van de drie abrahamitische religies van groot belang is?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Mythologie 2713

We zoeken een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een zoon van de Trojaanse koning Priamos en diens gemalin Hekabe. Hij was het, die de held Achilles door een pijlschot in zijn kwetsbare hiel van het leven beroofde. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Taal 2712

We zoeken een fenomeen dat waarschijnlijk in Italië is ontstaan. Het betekent het aftroeven van je tegenstander door de trots te laten blijken op eigen club, stad of streek. In de voetbalwereld proberen fanatieke supporters door middel van zang, vlaggen, spandoeken, vuurwerk, banners en grootse acties de sfeer te verhogen. Welk fenomeen zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Films 2708

We zoeken de titel van een Amerikaanse romantische sciencefiction dramafilm uit 2013. De film won een Oscar en Golden Globe voor beste originele scenario. De film gaat over de alleenstaande Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) die een liefdesrelatie begint met zijn zelflerend besturingssysteem. Welke film zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Natuurkunde 2707

Dit is een van de meest algemene antilopesoorten in Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij is de enige soort uit de onderfamilie Aepycerotinae en het geslacht Aepyceros, hoewel hij soms ook tot andere onderfamilies wordt gerekend, zoals de Alcelaphinae of de Antilopinae. De naam van het dier is afkomstig uit het Zoeloe. Welke naam zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Quizvraag Mode 2705

JBC is een Belgische kledingketen met mode voor het hele gezin. De naam van de winkelketen wordt gevormd door de initialen van de oprichter, een oud-wielrenner. Weten jullie de naam van de oprichter?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Taal 2704

Welke Engelse term gebruiken we voor het kamperen waar het iets meer mag zijn? De 'tenten' zijn meer luxueus dan op de gemiddelde campings.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Films 2703

In de film La dolce vita van Federico Fellini gedroeg zich deze man zeer opdringerig bij het fotograferen van mensen op straat. Wat is zijn achternaam in deze film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Literatuur 2702

In februari 2017 moesten we afscheid nemen van de schrijver van Nijntje. Weten jullie de naam van deze Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Media 2701

Steven Vromman is een Belgisch milieuactivist, die bekendheid verwierf met een programma op de Vlaamse publieke omroep Canvas. In 2008 ging hij in dit programma de uitdaging aan om echt milieubewust te leven en een ecologische voetafdruk van 1,6 hectare te behalen. Hoe noemde dit programma?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 2698

We zijn op zoek naar een bedrijf dat opgericht is in 1868. De oprichter is de uitvinder van het stiftcilinderslot, een slotmechanisme dat door middel van een aantal stiften voorkomt dat het slot geopend wordt zolang de bijpassende sleutel niet in het slot is gestoken. Welk bedrijf zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Y