Quizvraag Algemeen 5729

Twintig mensen zijn om het leven gekomen bij de schietpartij in een winkelcentrum van Walmart in augustus 2019. In welke stad in Texas aan de grens met Mexico vond deze aanslag plaats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Aardrijkskunde 5662

In juni 2019 zijn twee olietankers aangevallen nabij deze Straat. Deze zeestraat is van levensbelang voor de internationale energiebevoorrading. Het is de toegangspoort tot de olievelden van Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Irak en Iran. Welke Straat zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geschiedenis 5661

De slag om de Zeven Zillen op 18 augustus 1914. Ongeveer 2.200 Belgische soldaten stonden tegenover een legermacht van circa 15.000 Duitsers. De helft van de Belgen verliest het leven of raakt gewond. Het Belgisch leger trekt zich terug. Rond welke stad vond deze slag plaats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Eten en drinken 5657

Het is gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren. Het kan rauw gegeten worden als salade of als smaakmaker door een salade of rauw door een stamppot in plaats van rauwe andijvie. Het is een bron van vitamine C, calcium, ijzer en magnesium.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Politiek 5653

Comebacks vind je overal, dus ook in de politiek. Mieke Vogels ging in 2014 met pensioen maar keert nu al terug. "Groen is mijn kind, en een kind laat je niet los. Ook al gaat dat even puberen", vertelt ze. Met dat puberen bedoelt ze de mislukte kartelvorming met de SP.A, waar ze tegen was. Hoe heette het kartel dat in oktober 2018 werd aangekondigd maar 3 maanden later alweer begraven werd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Series 5651

Hoofd administratie in het tweede seizoen van Het Eiland, gespeeld door Lucas Van den Eynde.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Sport 5645

De vorige spelen vonden plaats in het Russische Sotsji, in welke stad gaan de spelen in 2022 door?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Literatuur 5640

Ik trek een vette streep onder mijn verleden van bescheiden slagerszoon in de provinciestad Sint-Niklaas. Bescheiden mag dan vooral naar mijn afkomst verwijzen. Klantvriendelijke nederigheid was voor mijn moeder immers een deugd die slechts vanachter de toog beoefend werd. Haar echte leven bestond uit exuberantie en bravoure die op de planken van het amateurtoneel thuis hoorden, tot ze door een beroerte afasie kreeg. Welk boek zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Religie 5638

We volgen de lotgevallen van een te vondeling gelegd kind. Na een lange tocht door onder andere de Schelfzee, bevrijdt hij zijn volk van de slavernij - geholpen door de tien plagen. Hij stelt zich meer en meer als een leider van zijn volk op en vaardigt daarom een reeks leefregels uit die hij in steen laat graveren. Uit welk boek van de Hebreeuwse bijbel komt dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Ontspanning 5633

In dit spel dat voor het eerst in 1986 verscheen op de Nintendo, moet onze held allerlei vijanden uitschakelen en puzzels oplossen om prinses Zelda uit de greep van Ganon te redden. Wat is de naam van deze held, die meestal met zwaard en boog gewapend gaat?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Media 5628

We zijn op zoek naar de voor-en achternaam van deze dame. Eind 2017 stond ze nog samen met haar band in het Sportpladeis om 20 jaar Ketnet te vieren. Ondertussen is haar doelpubliek iet of wat veranderd, je kan ze elke ochtend tussen 6 en 9 horen op klassieke radiozender Klara.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Mythologie 5625

Op dit schilderij van Titiaan uit de 16e eeuw, zien we aan de linkerkant Ariadne. Het personage waarnaar we op zoek zijn, komt aangereden in zijn kar en wordt instant verliefd op haar. Hij neemt haar kroon, gooit deze in de lucht en vormt hiermee het sterrenbeeld Corona Borealis, linksboven zichtbaar. Welke Romeinse God zoeken we? Tip: Griekse tegenhanger is Dionysos

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Media 5622

We zoeken een Vlaams radio- en televisiepresentator en kenner en liefhebber van klassieke muziek. Hij studeerde in 1970 af als licentiaat Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 1978 (en voor het laatst in 2011) presenteerde hij de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd. Hij presenteerde ook op Radio 1 ('De Lange Mars'), Radio 2 ('Bij Bach op de koffie' en 'Politheek') en Radio Drie (nu Klara) tot hij met pensioen ging. Wat is zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Aardrijkskunde 5621

Welke rivier ontspringt in Frankrijk te Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres, bereikt België in Agimont, loopt verder via onder meer Andenne en Hoei om dan via Wezet, bij Eijsden ook Nederland te bereiken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Natuurkunde 5617

Er zijn 2 soorten gas die vaak gebruikt worden in gasflessen. In blauwe en zwarte gasflessen zit een gas met een kookpunt van -42°C. Het gas dat wij zoeken, wordt bewaard in groene en grijze gasflessen en heeft een kookpunt rond -0,5°C, waardoor het niet bruikbaar is in koude omstandigheden voor bvb verwarming, maar eerder gebruikt wordt om te koken.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Religie 5615

Als 2 honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen. Als 2 vrouwen vechten om een baby, moet je als koning creatief zijn om te achterhalen wie de echte moeder is. Welke koning loste dit probleem op door de baby in twee te laden snijden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Muziek 5611

In 2017 bracht Music For Life een recordbedrag van 10.846.566 euro op. Music For Life vond de eerste keer plaats in Leuven in 2006, naar Nederlands voorbeeld. Daar sloot radiozender 3FM in 2004 voor de eerste keer 3 dj's op in een glazen huis. Onder welke naam wordt de actie daar georganiseerd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Kunst 5610

De titel van deze popart is 'Crying Girl'. Van welke Amerikaanse popartkunstenaar is dit werk? Zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren. Hij maakte schilderijen, litho's en beelden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Series 5608

Peppi en Kokki woonden in de gelijknamige televisieserie in een rivierboot. Wat is de naam van deze boot?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Fauna 5606

We zoeken een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden Het visje behoort tot de meest giftige dieren van Europa door zijn giftige stekelige rugvin. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een exemplaar trappen, dat zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P