Quizvraag Algemeen 4194

Dit symbool werd in het Derde Rijk van Adolf Hitler gebruikt door militaire eenheden als insigne op hun kraag. Het is een heraldisch symbool en een in Noord-Europa bekende rune en huismerk(teken). Wat is de naam van dit symbool?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4193

Van welke plant wordt het snoeisel ingezameld omdat het een belangrijke grondstof bevat voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen? De grondstof Paclitaxel winnen ze uit sommige soorten van deze plant.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Geschiedenis 4192

Welk land werd als eerste aangevallen door Nazi-Duitsland op 1 september 1939?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Series 4189

James Victor kreeg in 1990 een van de hoofdrollen in Zorro. Daarin speelde hij de dikke en domme bevelhebber van het leger in Los Angeles. Hij is zowel een vriend als vijand van Zorro. Wat was de naam van zijn personage?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geschiedenis 4188

Dit verdrag regelde in 843 de verdeling van het Karolingische rijk onder de drie zonen van Lodewijk de Vrome. Deze rijksverdeling en de verdere deling van het Frankische Rijk liggen aan het de basis van de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit in Europa. Welk verdrag zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Films 4187

Filip Peeters en Axel Daeseleire speelden in 2006 de hoofdrol in een Belgische film die zich grotendeels afspeelt in het noorden van Marokko. Peeters vertolkt de rol van Marcel Van Loock, een buschauffeur die, samen met zijn collega wordt opgesloten in een Marokkaanse gevangenis, naar aanleiding van een drugsmokkel. Weet u nog de titel van deze film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Kunst 4186

We zijn op zoek naar een stroming in de schilderkunst die werd gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren. De stroming stond aan het begin van de moderne kunst en bereikte haar hoogtepunt tussen 1898 en 1908. De bekendste vertegenwoordiger was Henri Matisse. Wat is de naam van deze stroming?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Informatica 4185

Eind 2009 trok Microsoft definitief de stekker uit een project dat begin jaren ’90 was opgestart om de allereerste digitale encyclopedie te creëren. Eind de jaren ‘90 waren de cd-roms ook bij ons populair, maar door de opkomst van het internet en websites als Wikipedia, verdween de digitale encyclopedie volledig naar de achtergrond. Wat was de naam van die digitale encyclopedie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Religie 4183

Hoe noemt een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de mis opdraagt? Meestal is dit gemaakt uit zijde en de kleur varieert doorheen het kerkelijke jaar. Tijdens de vasten is dat paars.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Strips 4182

Een vraagje voor de stripliefhebbers en de kenners van Jommeke. Wat is de voornaam van professor Gobelijn?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Flora 4181

Deze paddenstoel, de Trametes versicolor, komt vrij algemeen voor in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor deze paddenstoel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Series 4180

Wat is de naam van dit wezen, dat de hoofdrol speelde in de gelijknamige tv-serie van eind de jaren tachtig?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Literatuur 4179

Moby-Dick is een roman over de jacht op de witte potvis Moby Dick door kapitein Achab van de walvisvaarder Pequod, die in een eerdere confrontatie met het dier zijn been heeft verloren. Van wiens hand is deze roman?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M