Quizvraag Natuurkunde 4272
Grotere afbeelding

Dit toestel wordt onder meer aan vliegtuigen gemonteerd om de snelheid te meten. De snelheid wordt bepaald door de toepassing van de wet van Bernoulli die stelt dat druk en snelheid met elkaar gerelateerd zijn. In dit toestel wordt een drukverschil gemeten waardoor de luchtsnelheid van het vliegtuig bepaald kan worden. Het toestel is genoemd naar de Fransman die het in de 18de eeuw uitvond. Hoe heet dit instrument?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Natuurkunde 4249

Welk natuurfenomeen dat op 21 januari volgend jaar opnieuw zichtbaar is in België wordt op het scherm weergegeven?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Natuurkunde 4066

Dit prachtexemplaar is een geslacht uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het geslacht omvat circa dertig soorten die op het noordelijk halfrond voorkomen. Het zijn vochtminnende loofbomen die bloeien voordat de bladeren verschijnen. In de Benelux komen er twee soorten van nature voor. Naar welke boom zijn we op zoek?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Natuurkunde 4048

Deze natuurkundige waas hoogleraar aan de universiteit van Gent in 1835 en voerde onderzoek naar beweging en beeld. Zo ontwierp hij de phinaekistascoop. Indien jullie deze hoogleraar niet kennen kan dit opgelost worden door te zoeken naar een bekend filosoof die misschien wel het bekendste werd met zijn ideeënleer. Jullie zien hem op de projectie. Wat is hier gemeenschappelijk aan?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Natuurkunde 4013

Een korte vraag om deze ronde te beginnen. We zijn op zoek naar de planeet die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat. We kunnen erbij vertellen dat hij meteen ook de kleinste planeet is en geen manen heeft. Welke planeet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Natuurkunde 3769

Augustus is de maand waarin typisch heel wat vallende sterren te zien zijn. Dit komt doordat de aarde door een meteorenzwerm trekt, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor. Maar wat is de naam van deze meteorenzwerm?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2016

Quizvraag Natuurkunde 3768

We zijn op zoek naar het verschijnsel dat jullie hier op beeld zien waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. De uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die hierbij wordt uitgestraald. Wat is de naam van dit verschijnsel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2016

Quizvraag Natuurkunde 3473

Reeks 3, voor 1 punt: Dit runderras is over het algemeen een dikbilrund. Het staat bekend om zijn imposante spiermassa en heeft een rustig karakter. Het vlees is heerlijk sappig en bevat weinig vet. Het dier komt vooral voor in Midden- en hoog-België, maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vind je het tegenwoordig over heel de wereld. Hoe heet dit runderras?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Natuurkunde 3460

Wij zijn op zoek naar de lengte-eenheid die vaak gebruikt wordt door chemici en fysici om er de afstanden tussen verschillende atomen in een molecule mee aan te duiden. De eenheid is genoemd naar een Zweeds natuurkundige en de eenheid bedraagt 10 tot de min tiende meter (10-10 m). Hoe heet deze eenheid?

Toon de eerste letter
De eerste letter:


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Natuurkunde 3345

Met de ontdekking van de nieuwe wereld op het einde van de 15de eeuw werden ook heel wat nieuwe diersoorten geïntroduceerd in Europa. We zijn op zoek naar een gedomesticeerde vogel afkomstig uit Noord en Centraal-Amerika, waar hij door de Maya's gehouden werd. In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu. Een volwassen dier heeft tussen de 5000 en 6000 veren, verspreid over zijn hele lichaam behalve over de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel waarmee het een kenmerkende geluid voortbrengt. Over welk dier gaat het hier dat vaak hetzelfde lot beschoren is als vele trainers uit de voetbalcompetitie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: 9e Young Ones quiz

Quizvraag Natuurkunde 3247

In onze jeugd hebben we allemaal een herbarium moeten aanleggen. Zo zullen velen deze ook in hun collectie gehad hebben. Welke naam hoort bij deze geherboriseerde boom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2017

Quizvraag Natuurkunde 3113

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Het is de eigenschap die beschrijft in welke mate het fluïdum weerstand zal bieden tegen vervorming door schuifspanning. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor “stroperigheid”?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2016

Quizvraag Natuurkunde 3038

In de lagere school zag je iedereen steevast in de herfst bladeren verzamelen om tussen een telefoonboek te laten drogen en mee te nemen naar school, maar weten jullie nog van welke boom dit het blad is? We zoeken de volledige naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2017