Quizvraag Natuurkunde 5163

Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Natuurkunde 5102

We zijn op zoek naar een Poolse astronoom, waarvan de publicatie van zijn boek “Over de omwentelingen van de hemellichamen” wordt beschouwd als één van de grootste gebeurtenissen uit de wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij grondlegger van een bekende astronomische theorie, die impliceert onder andere de schijngestalten van Venus en Mercurius, een visueel fenomeen dat in zijn tijd nog niet kon worden geobserveerd, maar later werd bevestigd door niemand minder dan Galileo Galilei. Graag de naam van deze astronoom.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Quizterniksv4n 2019

Quizvraag Natuurkunde 5056

Het verst van ons verwijderde rotsblok in de ruimte bevindt zich op ongeveer 6,4 miljard km afstand van de aarde. Het werd in 2014 ontdekt door de Hubble-telescoop en kreeg de wetenschappelijke naam 2014 MU 69. Meer gedetailleerde beelden kwamen begin dit jaar (2019) van de ruimtesonde New Horizons. We zagen dat het rotsblok wat op een sneeuwman lijkt. Maar wat is de naam van dit ruimteobject?

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Natuurkunde 4759

Deze structuur bestaat uit zes koolstofatomen en zes waterstofatomen en werd ontdekt door Friedrich Kekulé. U vindt er een tekening van op het blad met foto's. Wat is de naam van deze structuur?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Natuurkunde 4718

We zien een afbeelding met een natuurlijk voorkomend fenomeen. Verschillende paddenstoelen vormen een cirkel. Al die paddenstoelen zijn afkomstig uit dezelfde zwamvlok. Hoe noemen we zo’n paddenstoelencirkel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Natuurkunde 4716

10C. We zijn op zoek naar een eindstadium van een ster. Een voorbeeld dicht bij huis, een slordige 88 lichtjaar, is Garcux. Hoe ontstaat het? Een hoofdreeksster geeft energie af door de fusie van waterstof tot helium in de kern door middel van de proton-protoncyclus of de koolstof-stikstofcyclus. In de loop der tijd raakt het waterstof in de kern steeds meer opgebrand, waardoor het fusieproces in de loop der tijd minder wordt. Daardoor koelt de ster wat af en neemt de stralingsdruk in de kern af. Hierdoor trekt de kern onder invloed van haar eigen gewicht wat meer samen waardoor de temperatuur stijgt. Deze temperatuurstijging heeft tot gevolg dat er een waterstoffusie in een schil buiten de kern op gang komt. Een ster waar buiten de kern een fusieproces plaatsvindt, produceert meer energie dan daarvoor en zwelt enorm op. Doordat door het opzwellen de oppervlaktetemperatuur daalt wordt de ster in deze fase.Tijdens deze fase hoopt zich steeds meer helium in de kern op, die daardoor nog meer samentrekt en waardoor de dichtheid van de kern steeds hoger wordt. Als de kern een temperatuur bereikt van 100 miljoen kelvin gaat het helium in de kern fuseren tot koolstof door middel van het Triple-alfaproces. Het begin van deze fusie wordt heliumflits genoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Natuurkunde 4570

We zien hier een foto van George Lemaître, geboren in 1894 een Belgisch priester, wiskundige, natuurkundige, astronoom en kosmoloog. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van welke theorie over het ontstaan van het heelal.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Natuurkunde 4511

Wat is de naam voor de buitenste laag van de dampkring die zich uitstrekt van zo'n 500 tot 1000km hoogte. De laag vormt de overgang met de ruimte.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Natuurkunde 4502

Hoe worden lijnen op een landkaart of in een diagram genoemd die punten van gelijke druk met elkaar verbinden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Natuurkunde 4272
Grotere afbeelding

Dit toestel wordt onder meer aan vliegtuigen gemonteerd om de snelheid te meten. De snelheid wordt bepaald door de toepassing van de wet van Bernoulli die stelt dat druk en snelheid met elkaar gerelateerd zijn. In dit toestel wordt een drukverschil gemeten waardoor de luchtsnelheid van het vliegtuig bepaald kan worden. Het toestel is genoemd naar de Fransman die het in de 18de eeuw uitvond. Hoe heet dit instrument?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Natuurkunde 4249

Welk natuurfenomeen dat op 21 januari volgend jaar opnieuw zichtbaar is in België wordt op het scherm weergegeven?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Natuurkunde 4066

Dit prachtexemplaar is een geslacht uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het geslacht omvat circa dertig soorten die op het noordelijk halfrond voorkomen. Het zijn vochtminnende loofbomen die bloeien voordat de bladeren verschijnen. In de Benelux komen er twee soorten van nature voor. Naar welke boom zijn we op zoek?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018

Quizvraag Natuurkunde 4048

Deze natuurkundige waas hoogleraar aan de universiteit van Gent in 1835 en voerde onderzoek naar beweging en beeld. Zo ontwierp hij de phinaekistascoop. Indien jullie deze hoogleraar niet kennen kan dit opgelost worden door te zoeken naar een bekend filosoof die misschien wel het bekendste werd met zijn ideeënleer. Jullie zien hem op de projectie. Wat is hier gemeenschappelijk aan?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2018