Quizvraag Natuurkunde 2653

We zijn op zoek naar de naam van de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Naast de aarde is het een terrestrische planeet met een vast oppervlak dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de Maan. Welke planeet zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Natuurkunde 2636

In de film 'Jurassic park' krijgen we een unieke inkijk op het leven van dinosauriërs. De dinosauriër die we zoeken wordt ook wel 'snelle rover' genoemd. De dino is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora. Maar hoe kennen wij deze snelle rover nog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Natuurkunde 2620

We zoeken een verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. De uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die hierbij wordt uitgestraald. Enkele voorbeelden uit de geschiedenis zijn de goudvis en de waterslang.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Natuurkunde 2614

We zoeken de naam van een licht stimulerende drug. Kauwen op de bladeren verdrijft vermoeidheid en honger. Het genotmiddel wordt al sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia gebruikt. Wat is de naam van deze drug?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Quizvraag Natuurkunde 2606

De Latijnse naam van deze groenblijvende struiken is 'Vinca'. Deze worden aangeplant om hun groenblijvende bladeren en hun paarse bloemen. Wat is de Nederlandse naam van deze struiken?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Natuurkunde 2581

De babypanda van Pairi Daiza heeft iets meer dan honderd dagen na de geboorte een naam gekregen. Het welpje gaat voortaan door het leven met een naam dat "schat van de hemel" betekent. Wat is de naam van deze panda?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Natuurkunde 2563

Welk zoogdier legt eieren en zijn de eieren bovendien giftig?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Natuurkunde 2546

Hoe wordt een groep uilen genoemd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Natuurkunde 2466

We zoeken een niet-periodieke komeet, die waarschijnlijk de meest geobserveerde is in 20e eeuw, en een van de helderste van de afgelopen paar decennia. De komeet was gedurende lange tijd,18 maanden, met het blote oog zichtbaar. Dit is tweemaal zo lang als de vorige. Welke komeet zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Natuurkunde 2420

Wat is de naam van het bloemenpark ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland? Op het 32 hectare grote park worden jaarlijks in het voorjaar (eind maart t/m eind mei) bolgewassen van bedrijven uit de omgeving tentoongesteld.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Natuurkunde 2403

Wat is de verzamelterm voor kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren die behoren tot de orde Euphausiacea? De larven van de Euphausiacea vormen een belangrijk deel van het zoöplankton in de oceanen rond de Noord- en Zuidpool. Het woord is afkomstig uit het Noors waar het een term was voor vislarven.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Natuurkunde 2305

Wat is de naam van dit hondenras uit Canada met als oorspronkelijk gebruiksdoel 'sledehond voor zware lasten, waterhond'? Dit ras werd en wordt gebruikt voor waterwerk: het redden van mensen uit water, het binnenslepen van vissersnetten en het slepen van boten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Quizvraag Natuurkunde 2291

In de wereldzadenbank worden plantzaden van zo veel mogelijk plantenrassen opgeslagen, waaronder de zaden van veel voedselgewassen. De wereldzadenbank wordt ook schertsend de ‘ark van Noach’ genoemd. Het opslaan van zaden is voor de belangstellenden gratis. Op welk Noors eiland is deze databank gelegen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Natuurkunde 2274

Deze vogel is een van de kleinere leden van de reigerfamilie. Hoe heet deze rare vogel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Natuurkunde 2243

Welk geslacht van vleesetende planten zien we hier? De botanische is naam Drosera. De plant lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Natuurkunde 2229

We zijn op zoek naar een kippenras uit Frankrijk. De kip wordt gezien als een luxeproduct van hoge kwaliteit, zoals een zeer mals en smakelijk vlees. Welke kippenras heeft dezelfde kleuren (blauwe poten, witte veren en een rode kam) als de Franse vlag?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Natuurkunde 2115

Een koe is een wonder der natuur met wel vier magen. Hoe noemen deze?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Natuurkunde 2105

Hoe heet deze plant uit de kruisbloemenfamilie? De plant wordt beschouwd als onkruid als het voorkomt in siertuinen, in moestuinen, in grasland en op akkers. De Nederlandse naam is ontleend aan de hartvormige hauwtjes structuur

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Natuurkunde 2103

Zeestromingen bepalen in grote mate ons weer en ons klimaat. Af en toe (om de 3 tot 7 jaar) is het koele zeewater dat stroomt langs de evenaar in het oostelijk deel van de Stille Oceaan veel warmer dan normaal zo worden visrijke wateren plots veel warmer, waardoor de vis verdween. Een economische ramp voor de vissers die het fenomeen benoemden als het kerstekind, maar onder welke naam kennen we dit fenomeen nog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Natuurkunde 2102

Wanneer we spreken over de sterrenhemel, melkwegstelsel, kunnen we ook niet voorbij het aantal planeten binnen ons zonnestelsel. In totaal bevat ons zonnestelsel 8 planeten sinds op 24 augustus 2006 Pluto verdween van deze lijst, én aanzien wordt als een dwergplaneet. Pluto was toen het verst verwijderd van de zon en de kleinste planeet. Maar sinds 2006 is daar verandering in gekomen. Welke planeet mag zich nu de kleinste planeet van ons zonnestelsel noemen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M