Quizvraag Natuurkunde 6862
©Sage Ross

Als afsluiter gaan we op zoek naar de Japanse term die gegeven wordt aan deze kleine, door natuurlijke elementen gevormde stenen, die in de Japanse traditie gewaardeerd worden om hun schoonheid. Sommige van deze stenen verbeelden een berg, klif of berg massief terwijl andere stenen, met soms enige fantasie, een figuur laten zien. Goed verbeeldende stenen zijn zeldzaam en kunnen erg kostbaar zijn.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Natuurkunde 6853
©Tigerente

'Sporenplanten' of 'lagere planten' zijn organismen die tot de planten gerekend worden maar bloemen, vruchten, noch zaden vormen. Zij planten zich logischerwijs voort via sporen. Bekende groepen van deze planten zijn onder andere varens, paardenstaarten en wolfsklauwen. Onder welke wetenschappelijk naam zijn deze sporenplanten gekend?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Natuurkunde 6834

Op de foto zien jullie de foto genomen door New Horizons op 1 januari van dit jaar. Niet zomaar een foto natuurlijk, want het is de eerste foto van de planetoïde die we zoeken. Vroeger werd hij 486958 of 2014 MU69 genoemd, maar na zijn ontdekking krijg hij zijn tweeledige naam, waarbij het eerste deel verwijst naar de grote romp en het tweede deel, verwijzend naar het kleinere hoofd. Graag zijn naam.tip voor de cultuurliefhebber: het is ook een gekend theatergezelschap uit Gent.

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Natuurkunde 6648
©B. P. Abbott et al.

Iedereen kent de relativiteitstheorie E=mc2, die Einsteen in 1905 publiceerde. 10 jaar later schreef hij de algemene relativiteistheorie over zwartekrachtgolven. Deze golven werden in 2014 voor het eerst waargenomen. Met welke detector gebeurde dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: 3de Stronk quiz

Quizvraag Natuurkunde 6520
©Rasbak

Dit graangewas, waarvan de oorsprong in Ethiopië ligt, wordt ook wel Abessijns liefdegras genoemd. Het wordt tot 160 cm hoog en elke halm draagt overvloedig kleine graanvruchten. Deze worden zonder te pellen in zijn geheel vermalen tot een volkorenmeel. Dit graan, glutenarm en rijk aan vitamines en aminozuren, is het hoofdingrediënt voor injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië. Het is misschien wel het nieuwe quinoa van 2019, maar een Nederlands bedrijf heeft een octrooi verkregen om het in Europa exclusief te exploiteren, waardoor de Ethiopische boeren heel wat kansen mislopen. Naam van dit graangewas?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Natuurkunde 6477
©El C

Heeft alle materie zich na de Big Bang gelijkmatig verspreid? Het lijkt van niet. Er zijn in het heelal gebieden waar zich nauwelijks sterrenstelsels bevinden. Het grootste 'lege' gebied dat men totnogtoe ontdekt heeft, situeert zich in het sterrenbeeld Ossenhoeder, waaraan het zijn naam ontleent. Hoe wordt dit gebied genoemd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Natuurkunde 6461

Deze Britse natuurkundige (1902-1984) was een pionier van de kwantummechanica. In 1928 voorspelde hij het bestaan van antimaterie. Hij formuleerde de relativistische kwantummechanische golfvergelijking die naar hem genoemd wordt. De verdeling van elementaire deeltjes met halftallige spin wordt naar Enrico Fermi en deze Brit genoemd. In 1933 kreeg hij samen met Erwin Schrödinger de Nobelprijs voor natuurkunde. Welke Britse natuurkundige?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag Natuurkunde 6186

Hoe heet het effect dat een schijnbare verandering van golflengte en frequentie van geluid of licht (of andere golfverschijnselen) is, als gevolg van een snelheidsverschil tussen de zender en de ontvanger? Het werd voor het eerst beschreven door een Oostenrijkse natuurkundige, die zijn naam gaf aan het fenomeen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Natuurkunde 6176

We zouden nu de afkorting van scheikundige elementen hassium, meitnerium en gadolinium kunnen vragen, maar dat gaan we niet doen, omdat soms de meest eenvoudige vragen ook de moeilijkste zijn. Wat is de naam van de Russische grondlegger van het periodiek systeem, naar wie ook de tabel werd vernoemd? Voornaam én achternaam moeten correct zijn!

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Natuurkunde 6175

We zijn op zoek naar het scheikundig element met symbool Hg. Het is een zilverwit overgangsmetaal en het is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Bijns Boys Quiz

Quizvraag Natuurkunde 6057

We gaan terug in de tijd voor de volgende vraag. Ver terug in de tijd. Als je in het late Krijt, zo’n slordige 75 miljoen jaar geleden in Mongolië vertoefde dan kon je dit lieverdje wel eens tegenkomen. Wat is de naam van deze dino?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: KLJ Nevele 2019

Quizvraag Natuurkunde 5977

19) Deze Franse natuurkundige heeft de ontdekking gedaan van van het golfgedrag van het elektron en de daaruit resulterende hypothese kreeg hij in 1929 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Wat is zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Vragen zonder Vlees quiz 3

Quizvraag Natuurkunde 5896

Vrijwel alle planeten van ons zonnestelsel hebben manen, die allemaal een naam hebben. Ganymedes, Europa, IO en Callisto zijn de 4 grootste manen van een planeet in ons zonnestelsel. Welke planeet zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Bron quizvraag: 1ste Kinderkankerfonds quiz