Quizvraag Fauna 4811
Grotere afbeelding

Wie bij de Scouts, Chiro of Padvinders is geweest in zijn jonge jaren heeft misschien nog alle tools meegekregen om te overleven in de vrije natuur. De gelukkigen onder ons hebben met hun verrekijkers natuurschoon kunnen spotten in de verte, de ongelukkigen kwamen met natuurwild oog in oog te staan… Of als het iets minder dramatisch was, bent u onrechtstreeks met het dier in contact gekomen via zijn sporen. Maar… Ziet u ook welk dier zijn sporen heeft nagelaten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Fauna 4749

Deze vlinder behoort tot de familie van de Nymfalidae, ook wel de parelmoervlinders. Spanwijdte van de vleugels ligt tussen de 22 en de 25 millimeter. De vlinder komt in vrijwel heel Eurazië voor. Zijn waardplant is de grote brandnetel. Genoeg informatie: welke vlinder is dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Fauna 4677

Een beetje biologie. Dit vriendelijk ogende diertje is een deel van de onderfamilie van de familie alligators. Het zijn krokodil-achtigen die alleen voorkomen in Zuid-Amerika. Ze hebben altijd stevige buikplaten die elkaar overlappen, en verschillen hiermee van alle alligators en krokodillen. Wat is de naam van deze diersoort?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2015

Quizvraag Fauna 4593

We zoeken een tamelijk grote en opvallende vogel die voornamelijk van vis leeft. Hij is 80 tot 100 cm lang en heeft een spanwijdte tot 150 cm. De vogel is vrijwel geheel zwart, maar met een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek. De snavel is lang en voorzien van een haakvormige punt. In de broedtijd verschijnt er een witte "dijvlek". Hij heeft zwemvliezen tussen de voortenen en kan dus zwemmen en hij vangt vis door te duiken.

Hij zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water. Het gaat hierbij voornamelijk om het laten drogen van hun verenkleed. Welke vogel zie je hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Fauna 4567

Van de ene schoonheid met pluimen naar de andere schoonheid met pluimen. Wat is de naam van deze familie van vogels uit de orde van zangvogels, hun leefgebied is vrijwel beperkt tot Papoua-Nieuw-Guinea en omringende eilanden, en het noordoosten van Australië. Deze vogels zijn uitgedost met zeer weelderige veren. De mannetjes van de meeste soorten zijn felgekleurd en getooid met sluiers, capes, waaiers en dergelijke.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Fauna 4550

We zoeken de andere naam voor prikken of lampreien. Het zijn een familie van kaakloze vissen. Er zijn ongeveer 40 soorten waarvan de meeste in zoet water leven. De mond is rond en volwassen dieren hebben een rasptong met tandjes. Sommige soorten zuigen bloed bij andere vissen. In Nederland is het ook de naam van een type verkeerslicht bestemd voor lijnbussen en trams.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Fauna 4497

Wat is de naam van deze pootloze hagedis? Het is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken in de strooisellaag. Het is doorgaans bruin van kleur en kan een lengte van ongeveer 45 centimeter bereiken. Het dier lijkt meer op een slang dan op een typische hagedis. Het dier is volkomen ongevaarlijk en bovendien erg schuw.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Fauna 4494

We zoeken de andere naam voor woestijnvos? Hij is de kleinste van alle vossen maar met de grootste oren van alle vossen. Het dier heeft een witte buik en een geelbruine rug. Het dier is erg schuw.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Fauna 4480

We zoeken een andere naam voor de prairiewolf, een roofdier uit de famile der hondachtigen. Hij komt voor in een gebied dat zich uitstrekt van Alaska tot Midden-Amerika. Hij leeft in kleine groepen of solitair in de prairie en in niet te dichtbegroeide bossen. Hoewel hij hevig vervolgd is door de mens en door zijn eigen verwanten, de wolven, heeft hij zich toch sterk kunnen vermenigvuldigen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Fauna 4429

We zoeken de andere naam voor mollusken, een stam van ongewervelde dieren met een zacht lichaam. Er bestaan wel 200 000 soorten. De bekendste zijn de slakken en de inktvissen. De meeste leven in de zee. Het lichaam van de dieren bestaat uit 3 delen : de voet, het lichaam en een soort mantel eromheen. Meestal hebben de dieren er nog een schelp om heen. De studie die zich bezighoudt met deze dieren wordt malacologie genoemd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2019

Quizvraag Fauna 4323

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is het dier dat we zoeken wel degelijk een kip. Meer nog, het Oud-Belgische kippenras wordt door lekkerbekken gewaardeerd voor de fijne smaak. Hoe heet dit kippenras?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Fauna 4316

Op de foto ziet u zowel de Maleise als de Indische soort van dit geslacht van kleine roofdieren. Hun lijf lijkt sterk op dat van een kat, maar hun snuit lijkt dan weer op die van een mangoest. Ze komen voor in Zuidoost-Azië en eten zowat alles. Tot welk geslacht behoren deze venijnige dieren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2018

Quizvraag Fauna 4298
Grotere afbeelding

Dit buideldier is het enige dier dat kubus-achtige uitwerpselen produceert, die het stapelt om zijn territorium af te bakenen. Het dier leeft in Oost-Australië en Tasmanië in loofverliezende bossen, ook in bergachtige streken. Welk dier zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W