Quizvraag 2019  6823

Niet enkel Noersoeltan werd als nieuwe stadsnaam geïntroduceerd. Op 1 januari 2019 fuseerden 15 Vlaamse gemeenten tot 7 nieuwe fusiegemeenten. Van deze 15 kregen er 13 een nieuwe naam toegewezen waardoor alle adressen dienden te veranderen. Zo gingen Overpelt en Neerpelt over in Pelt, Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek in Oudsbergen en Kruishoutem en Zingem in Kruisem. Lievegem is de enige nieuwe gemeente die samengesteld werd uit 3 gemeenten. Welke (zonnige?) gemeente maakt naast Waarschoot en Lovendegem nog deel uit van deze nieuwe fusiegemeente?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Kwisvraag 2019 Algemeen 6822
©The Public Relations Department

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun mag zich sinds 4 mei 2019 de koning van Thailand noemen. Na het overlijden van zijn vader op 13 oktober 2016 vond een jaar van nationale rouw plaats. Tot Maha zich klaar voelde om gekroond te worden, nam een regent de leiding over het land. Maha draagt de koninklijke titel Somdet Phra Chao Fah Maha Vajiralongkorn Boroma Orasathirat en is generaal in het Thaise leger, admiraal van de marine en Air Chief Marshal bij de luchtmacht, waarbinnen hij een eigen squadron heeft op Don Muang RTAFB in Bangkok. Eind augustus kwam hij uitgebreid in het nieuws nadat het koningshuis foto’s verspreidde van de officiële maitresse van hun vorst. Hoe luidt de meer gekende en gelukkig voor ons ook kortere vorstelijke naam van Maha?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag 2019 Sport 6821
©Mogens Engelund

In het kletsnatte Yorkshire eindigden er op het afgelopen WK (2019) slechts 46 renners. Met Greg van Avermaet als beste Belg op een achtste plaats is dit een WK dat de Belgen snel zullen vergeten. Misschien zijn er ondertussen al een paar die dit WK verdrongen hebben, want we vragen jullie of jullie nog de winnaar kennen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Kwisvraag 2019 Politiek 6820
©Foto-AG Gymnasium Melle

De Brexit loert nu dan echt om de deur. De soap kent een aantal ster-acteurs die niet zouden misstaan in de eerder aangehaalde soaps in deze ronde. Wie vertegenwoordigt de EU als onderhandelaar in deze elegante constructie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag 2019 Media 6819

Jammer genoeg overleed op 20 juni 2019 een bekende Vlaamse actrice aan de gevolgen van ALS. In Vlaanderen werd ze bij het grote publiek bekend als 'dactylo' Carolien Van Kersebeke in de uiterst populaire reeks De Collega's. Haar bekendste hoofdrollen voor televisie zijn die van Betty Van Ginderen in Thuis, Claire De Ruyter in Familie en Samantha ‘Sam’ De Winter in Wittekerke. Ze was ook te zien in vele gastrollen. Wie zoeken we hier?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Kwisvraag 2019 Religie 6817
©Centro Televisivo Vaticano

Op 14 maart van dit jaar (2019) overleed Kardinaal Danneels. Danneels was sinds 1983 kardinaal, dit is de op één na hoogste rang binnen de hiërarchie van de Rooms-Katholieke kerk. Sinds zijn dood heeft België nog één kardinaal, maar hoe heet hij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag 2019 Architectuur 6815
©Montrealais

We naderen stilletjes aan de vervollediging van dit bekende gebouw. Voor welk meesterwerk van Gaudi (1852-1926) werd de definitieve bouwvergunning pas in 2019 afgeleverd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Kwisvraag 2019 Algemeen 6774
©OpenStreetMap Contributors

In oktober 2019 werden er 39 dode lichamen gevonden in een koelcontainer die van ZeeBrugge kwam. In welk Engels graafschap werden de lichamen aangetroffen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag 2019 Algemeen 6511

Wie aan Limburg denkt, denkt aan fietsen. Het provinciebestuur doet er dan ook alles aan om de fietstoerist naar deze uithoek van het land te lokken. Daarvoor komen ze soms met spectaculaire initiatieven op de proppen. Zo was er al “Fietsen door het water”, waarbij je in Bokrijk letterlijk tussen de watermassa’s door kan bewegen. Dat initiatief was zo’n succes dat het provinciebestuur dit jaar een nieuw idee uitwerkte. In het fameuze Bosland, waar zich naar het schijnt ook een wolvenkoppel heeft gevestigd, kun je sinds kort letterlijk “Fietsen door de bomen”. Via een dubbele lus kun je van de wortels naar de kruinen van de bomen fietsen en daarna weer terug naar beneden. In welke gemeente kun je sinds 2019 deze attractie op je fietsroute terugvinden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Kwisvraag 2019 Algemeen 6504

Tidying up with ... is een reality-tv-serie ontwikkeld voor Netflix en uitgebracht op 1 januari 2019. De show volgt een Japanse opruimadviseur terwijl ze gezinnen bezoekt om hen te helpen bij het organiseren en opruimen van hun huizen. Zij hanteert daarbij een zelf-ontwikkelde methode om te bepalen wat moet behouden blijven en wat weg mag, een methode die ze reeds sinds 2011 wereldkundig maakt in haar boeken. Haar naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Bonne Cuvee quiz

Quizvraag 2019 Sport 6426

Nina Derwael bezorgde ons land dit jaar (2019) opnieuw een gouden medaille in de gymnastiek. Op welk onderdeel deed ze dit?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Quiz van Antverpino

Kwisvraag 2019 Sport 6353

Deze Keniaanse langeafstandsloper, die is gespecialiseerd in de marathon, heeft als eerste p 12 oktober 2019 een marathon in minder dan twee uur gelopen. Wat is de naam van deze snelle man?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag 2019 Algemeen 6351

Op 13 mei, dus nog maar enkele weken geleden werd er voor het Oost-Vlaamse dorp Evergem een geval vastgesteld van "Legionella". Deze bacterie is zéér besmettelijk en kan zelf dodelijk zijn voor de mens. Ze hebben een hele tijd moeten zoeken naar de bron van besmetting. Welk groot papierbedrijf uit die regio was verantwoordelijke voor deze legionella uitbraak?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: 1ste Kinderkankerfonds quiz