Bekijk hier quizvragen over het thema economie

Quizvraag Economie 7596
©Elke Wetzig

We zoeken een Amerikaans wiskundige die in 1994 de nobelprijs voor Economie ontving, dankzij zijn werk op het gebied van de speltheorie. In 2001 kwam tevens een film uit over zijn leven: A Beautiful Mind.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: 3de SuskewietQuiz

Quizvraag Economie 7489

We zijn op zoek naar een theorie op het gebied van de organisatiekunde. De theorie beoogt een verklaring te geven voor het slechte functioneren van veel organisaties.

Alhoewel het boek bedoeld was als satire, werd het principe een graag gebruikt begrip, omdat het gezien werd als een serieuze kritiek op hoe werknemers promoveerden in hiërarchische organisaties. Het beschreven "mechanisme" werkt aldus dat een werknemer die in zijn eerste functie binnen de hiërarchie goed functioneert, in beginsel in aanmerking komt voor promotie naar een hogere functie. Indien hij in die volgende functie ook goed functioneert, staat de weg naar een volgende hogere functie, indien beschikbaar, weer open.

Dat proces stopt echter wanneer de werknemer na zijn promotie niet meer zoals verwacht blijkt te functioneren. Zijn (extra) vaardigheden of eigenschappen zijn kennelijk overschat. Vanaf dat moment neemt zijn nut voor de organisatie echter snel af, desnoods totdat hij een negatieve bijdrage aan de organisatie levert.

Maar terugplaatsing in zijn vorige functie is helaas niet mogelijk: zowel de werknemer als de organisatie zouden daarmee impliciet toegeven een beoordelingsfout gemaakt te hebben. De werknemer blijft dus in zijn functie gehandhaafd ondanks problemen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiztet 2020

Quizvraag Economie 7331

Welke multinational uit cincinati, Ohio dat vooral consumentenproducten maakt en verkoopt is verdeler van ondermeer Gillette, Oral B, Pampers en dreft?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Economie 7323

Mediamarkt maakt net als de electonica supermarkt die we zoeken deel uit van de Metro groep. De keten die we zoeken heeft in België vestigingen in Antwerpen, Wilrijk, Luik, Brugge en Kortrijk. Deze keten wordt ook wel 'de blauwe reus' genoemd...

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Economie 7244

Op 23 september 2019 raakte bekend dat reisorganisatie Thomas Cook met onmiddellijke ingang al haar activiteiten moest staken. Even later was er toch witte rook toen bekend raakte dat een Spaanse touroperator 62 reisbureaus overnam hier in België. Maar wat is de naam van deze Spaanse overnemer?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2019

Quizvraag Economie 7155

Welke farmareus brengt ondermeer Perdolan, Imodium en Motilium op de markt? De stichter heeft nog belangrijke uitvindingen gedaan op het vlak van narcotica, anti-parasitaire geneesmiddelen en de behandeling van geestesziekten. Sinds de sixties al onder het Amerikaans moederbedrijf maar wij zijn al blij én trots met de Belgische tak.

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Economie 7140

Van de gewone werknemer weet vadertje staat zowat alles en zo is het dan ook niet moeilijk om van de werkende mens de nodige belastingen af te houden. Veel moeilijker heeft de overheid het met bedrijven, zelfstandigen, aandeelhouders, trustfondsen tot zelfs schimmige VZW’s. Wie o wie gaat daar achter schuil en wordt er beter van. Langs een Europese richtlijn probeert België die ongelijkheid weg te werken: de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten voorziet in het invoeren van een register van uiteindelijke begunstigden in België. Iedere natuurlijke persoon die belangen of zeggenschap heeft in een vennootschap, stichting of VZW wordt verplicht in dit register opgenomen. Van onze VZW is geweten dat de enige begunstigde uiteindelijk de kantine van de sporthall is. Onder welk drie-letter-woord is het register voor de uiteindelijke begunstigde beter gekend.

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Economie 7110

Voor alle duidelijkheid, dit grafiekje is geen Alpenetappe uit de Tour!
Wie 10 jaar geleden aandelen van dit Belgisch paradepaardje kocht zal het zich nu niet beklagen.. nadat ze een miljardendeal sloten met het Amerikaanse Gilead ging het voor het aandeel van het biotechnologie bedrijf pijlsnel omhoog. Hoewel de exotische paradijselijke naam iets anders doet vermoeden is dit toch een Mechels succesverhaal?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: 11e Young Ones quiz 2019

Quizvraag Economie 7082

De aandelenindex is het gewogen gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen. Vaak zijn dit de grootste aandelen van de beurs, zoals de Dow Jones Industrial Average in New York en de BEL20 in Belgie. Maar wat is de belangrijkste aandelenindex van de Tokyo Stock Exchange?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Quiz met de gasten 2019

Quizvraag Economie 6852

Deze groothandel opende in 2018 haar elfde winkel in België, meer bepaald in Middelkerke. Deze moest in augustus 2019 door een juridisch dispuut met concurrent Aronde onmiddellijk noodgedwongen de deuren sluiten. Als onderdeel van de Makro-groep wil deze groothandel de professionals in de horeca en voeding ondersteunen met een breed assortiment aan droge voeding, dagverse producten en horecabenodigdheden. We zoeken de volledige naam van deze keten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz

Quizvraag Economie 6798

Van welk beursgenoteerd bedrijf, in 1880 opgericht te Zwevegem, zien jullie hier het logo? In het voorjaar kwam het bedrijf nog in het nieuws doordat het meerdere filialen zou sluiten of waarvan de activiteiten naar Oost-Europa zouden verhuizen. Matthew Taylor is de CEO, maar ik betwijfel of dit een extra tip is..

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Wat ALS Quiz