Quizvraag Filosofie 2625

We zijn op zoek naar de tweede echtgenote van de filosoof Socrates. Ze wordt een paar keer vermeld in het werk van Plato en Xenophon. Ze was in werkelijkheid mogelijk een verstandige en zelfbewuste vrouw, die met lede ogen toekeek hoe haar man de hele dag in Athene rondhing zonder zich om de materiële zorg voor zijn gezin te bekommeren. Welke vrouw zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: X


Quizvraag Filosofie 2446

In “Kritik der reinen Vernunft” of in het Nederlands “Kritiek van de zuivere rede” uit 1781 worden de grondslagen en de grenzen van de menselijke kennis onderzocht. Welke Duitse filosoof en idealist schreef dit ten tijde van de Verlichting?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Filosofie 2419

Wat is de naam van deze Italiaanse diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist gevestigd in Florence tijdens de Italiaanse renaissance? Hij schreef zijn bekendste werk De vorst in de periode 1513-1515.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Filosofie 1504

Welke Franse filosoof, schrijver en politicus uit de periode van de Franse Renaissance pionier was bij het schrijven van het essay als literaire genre? Hij bestudeert hierin de mensheid en met name zichzelf als persoon.

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Welke Franse filosoof schreef het boek Emile ou de l'Education? Het boek werd snel verboden in Frankrijk.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R