Quizvraag Aardrijkskunde 2628

De stad die we zoeken staat op de werelderfgoed lijst van Unesco en is één belangrijke toeristische attractie die jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bezoekers trekt. Welke stad werd in 79 na christus bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius en is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Aardrijkskunde 2607

Slantsjev Brjag of Sunny Beach is dde laatste jaren is de populariteit van de badplaats enorm gestegen. De badplaats is vooral geliefd onder jongeren vanwege het relatief goedkope drinken, eten en uitgaan. In welk land, aan de Zwarte zee, ligt deze badplaats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Aardrijkskunde 2605

Wat is de Latijnse naam die de Romeinen gaven aan een gebied in het hedendaagse Schotland ten noorden van hun provincie Britannia? Dit lag dus voorbij de grenzen van het Romeinse Rijk. Vandaag wordt de naam voornamelijk gebruikt als een romantische of poëtische naam voor Schotland in zijn geheel.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Aardrijkskunde 2601

Van welk land zien we hier de vlag?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Aardrijkskunde 2592

Dit eiland is ongeveer 5 km² groot. Het eiland heeft geen vliegveld of haven en is alleen bereikbaar per schip via de rede van Bounty Bay. Het eiland wordt wel beschouwd als één van de meest afgelegen plaatsen ter wereld. Wat is de naam van dit eiland die Tom Waes in 2013 bezocht?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Aardrijkskunde 2568

Boedapest werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de rivier met Pest op de oostelijke oever. Welke rivier ligt hier in het midden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Aardrijkskunde 2567

De binnenstad van Amsterdam bevindt zich ten zuiden van het IJ. Dit is een rivier dat vroeger een zeearm was. Amsterdam ligt ook aan de monding van een rivier. Welke rivier zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Aardrijkskunde 2564

Welke wollen stof werd vernoemd naar een rivier in het zuidoosten van Schotland?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Aardrijkskunde 2540

Wat is de naam van dit nationaal park voor het grootste deel gelegen in Wyoming. Dit park werd opgericht op 1 maart 1872 en is daarmee het oudste nationaal park ter wereld. Dit park verwelkomt al sinds de jaren 60 2 miljoen bezoekers die hoofdzakelijk de 10 000 warmwaterbronnen en 200 geisers komen bezoeken.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Y


Quizvraag Aardrijkskunde 2537

In welke Amerikaanse staat ligt Houston waar het NASA coördinatie centrum (Lyndon B. Johnson Space Center) gelegen is?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Aardrijkskunde 2462

Gezien deze waterval maar weinig bekendheid geniet, gaat de eer van hoogste Belgische waterval vaak naar de watervallen van Coo. Wat is de naam van deze 60 meter hoge waterval vlak bij de gelijknamige burcht in het Belgische Ovifat-Robertville, gemeente Weismes?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Aardrijkskunde 2438

De hippie-beweging kwam oorspronkelijk tot stand door protest tegen de Vietnamoorlog. deze oorlog had vele gevolgen. Na de vereniging van Noord- en Zuid-Vietnam ontstond de nieuwe stadsnaam “Ho Chi min” stad. Maar wat was de naam van die stad voor die oorlog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 2430

Twaalf kaarsrechte avenues komen samen op deze rotonde. Dat automobilisten niet verzekerd zouden zijn voor ongevallen op dit plein, is een hardnekkige legende. Sinds de nieuwe naam van het plein in 1970 leeft de naam nog voort in het metroknooppunt onder dit rond punt. Wat is de oorspronkelijke naam van dit plein, die het dankt aan haar vorm?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Aardrijkskunde 2425

We zoeken een havenstad in Campanië, Italië, hoofdstad van de provincie Salerno in het zuiden van Italië. De stad ligt in de omarming van een Golf. Wat is de naam van deze zuiderse havenstad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 2395

Wat is de naam voor de kuststrook in de regio Nord-Pas-de-Calais in het noorden van Frankrijk? Ze omvat een deel van de kustlijn langs Het Kanaal, van Duinkerke tot Berck aan de monding van de Authie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Aardrijkskunde 2390

We zoeken de naam van deze breuklijn die bijna 1300 km parallel loopt aan de Noord-Amerikaanse westkust. De breuk is bekend door de zware aardbevingen die ze voortbrengt. De bekendste is die van 1906. Welke breuklijn zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 2374

Welke 2 landen worden met elkaar verbonden door de Khyberpas? Het hoogste punt ligt op 1070 meter. De pas is door de eeuwen heen een belangrijke handelsroute tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië geweest, evenals een strategische militaire locatie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Aardrijkskunde 2298

De rivier die we zoeken is 4909 kilometer lang en wordt beschouwd als één van de belangrijke rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Welke rivier gelegen in Zuidoost-Azië zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Aardrijkskunde 2285

We zoeken de naam een streek van savannes en boslandschappen in Afrika, verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia, over een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Tachtig procent ligt in Tanzania. Welke vlakte zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 2282

Iedereen weet dat het vrijheidsbeeld van Amerika gelegen is op Liberty Island. Maar weten jullie ook de naam van het eiland dat we hier op de voorgrond zien? Het deed dienst als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E