Quiz van TTC De Pinte 2023

Quizronde 1: Reeks 1

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 2

Aantal vragen: 17

Moeilijkheid: 31.24 %

Semaglutide is een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij volwassenen. Maar u zal het beter kennen onder een andere naam. Dit jaar kwam het immers regelmatig in het nieuws als controversieel en duur middel om sterk te vermageren. Eén van de bijwerkingen is immers dat het het hongergevoel sterk afremt. Onder welke merknaam verkoopt het Deense bedrijf Novo Nordisk dit geneesmiddel?

Goed zo !

Deze sciencefiction avonturenroman van Sir Arthur Conan Doyle verscheen voor het eerst in 1912. Het is het eerste verhaal in een reeks over het personage Professor Challenger en vertelt het avontuur van 4 mannen. Ze komen vast te zitten op een plateau in Zuid-Amerika waar nog dinosaurussen leven. Het boek werd meerdere keren verfilmd. Wat is de titel van dit boek?

Goed zo !

Dit jaar werd er in de Tour de France voor het eerst in 35 jaar weer een aankomst georganiseerd op de top van deze iconische berg. De berg in het Centraal Massief dankt zijn cultstatus onder andere aan de vuistslag die Eddy Merckx er in de lever kreeg. Dit jaar won Michael Woods de etappe op de top van de vulkaan. Hoe heet deze berg?

Goed zo !

Heel wat fusies zagen in 2023 – niet toevallig – het levenslicht. Ook onze gemeente ging samen met Nazareth in zee. Inwoners konden in twee stappen stemmen voor de naam van de nieuwe fusiegemeente. Afgelopen dinsdag werd die ook onthuld. Wat is de naam van de nieuwe gemeente, gevormd door de fusie van De Pinte en Nazareth?

Goed zo !

Eén van de oudste beschavingen uit de klassieke oudheid bevond zich op Kreta. Sir Arthur John Evans groef vanaf het jaar 1900 de resten op van het grootste paleis en de stad errond. Die wordt vaak de eerste stad van Europa wordt genoemd. De vroegste bewoning was vanaf 7000 voor Christus., al situeerde het hoogtepunt zich in de bronstijd. Hoe heette deze stad uit de klassieke oudheid?

Goed zo !

Deze conifeer kan bijzonder hoog worden, tot wel zo’n 60 meter in uitzonderlijke gevallen. Je herkent hem verder aan zijn kegelvormige vruchten en aan de aangename geur van het hout van deze boom. Het hout is van een hoge duurzaamheidsklasse en wordt daarom ook vaak gebruikt voor tuinmeubelen of -speeltuigen. We vragen de naam van deze boom die van nature voorkomt in de westelijke Himalaya en het Middellands Zeegebied.

Goed zo !

Deze alcoholische cocktail bestaat uit een glas bier waarin een tot de rand gevuld jeneverglaasje op zijn kop staat. Bij het drinken komt eerst het bier en bij het kantelen van het jeneverglaasje komt er dan een golf jenever aan. Hoe noemt men deze drank?

Goed zo !

De beste film aller tijden wordt sinds 1952 elke tien jaar verkozen in een bevraging van de British Film Industry . Sedert de start van de verkiezing was Citizen Kane de grote slokop als winnaar van de meeste edities. Bij de laatste verkiezing in december 2022 was een Belgische film uit 1975 over het saaie leven van een huisvrouw de verrassende winnaar. Omdat de film bij het grote publiek weinig bekend is, zijn we als antwoord op deze vraag tevreden met de naam van de film OF die van de Brusselse regisseur.

Goed zo !