Gemakkelijke quizvragen geschiedenis

468 resultaten

Quizvraag Geschiedenis 3580

Wat is de naam van deze Amerikaanse generaal? In de Spaans-Amerikaanse Oorlog, die in 1898 woedde, werd hij gepromoveerd tot majoor en diende hij in Cuba waarvoor hij later de Silver Star Medal zou krijgen. Na de oorlogsverklaring van de VS aan Duitsland en de Amerikaanse entree in de Eerste Wereldoorlog benoemde president Woodrow Wilson hem als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. In 1920 werd hij voor bewezen diensten door het Amerikaanse Congres benoemd tot de hoogst mogelijke rang, die van General of the Armies. In 1932 kreeg hij de Pulitzer-prijs voor zijn memoires, getiteld My Experiences in the World War. Hij had als bijnaam black jack. Er is tevens een Oudenaardse straat naar hem genoemd.

Goed zo !
Quizvraag Spanje Boten 3509

In de 16de en 17de eeuw lieten de Spanjaarden rijkdommen uit hun koloniën in Amerika jaarlijks naar Spanje overvaren door een konvooi van schepen. De schepen waren natuurlijk zwaarbewapend om de kostbare vracht te beschermen. Toch slaagde Piet Hein er in 1628 in om het konvooi gedeeltelijk te veroveren. Wij willen graag de naam waaronder deze jaarlijkse konvooien bekend stonden.

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten 3498

Ongeveer 6 en een halve maand heeft deze man het volgehouden als president van de Verenigde Staten. Het einde van zijn presidentschap kwam er nadat hij op 2 juli 1881 werd neergeschoten in Washington DC. Hij was de 20ste president van de VS en de tweede die vermoord werd. Hoe heet deze man? Let wel op want we zoeken enkel de familienaam van deze “James”.

Goed zo !
Quizvraag Egypte 3495

U ziet het grootste en bekendste beeld van een sfinx ter wereld. Het staat in een Egyptische necropool met de rug naar de piramide van Chefren. Graag de naam van dit beeld en de gelijknamige necropool.

Goed zo !
Quizvraag Zuidpool 3464

Alain Hubert mag van Zuhal Demir terug op de Belgische zuidpoolbasis werken. De eerste Belg strandde al in 1898 in de antarctische wateren. Het bleef er zelf iets meer dan een jaar vastzitten in het pakijs. Hoe heette de Belgische expeditieleider die met de Belgica iets later dan voorzien weer thuiskwam?

Goed zo !
Quizvraag Keizers 3444

We zoeken een Romeinse keizer die van 117 tot 138 na Christus regeerde. In Rome herbouwde hij het Pantheon en construeerde hij de Tempel van Venus en Roma. Het meest bekend is hij van de bouw van een 177 km lange muur die de noordelijke grens van de Romeinse provincie Britannia aangaf. Welke keizer zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3417

Het waren Franse genietroepen die in juli 1799 in Egypte deze donkere granieten steen vonden. Het was een belangrijke sleutel voor het ontcijferen van hiërogliefen. Op de steen van Rosetta staat een tekst in drie schriften. De Egyptische hiërogliefen hadden we al weggegeven, maar als u een van de twee andere schriften neerpent, verdient u een punt op deze vraag.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 3392

Reeks 1, voor 3 punten: Op 3 juni 1917 begonnen de Britten in onze contreien aan een volgende slag. Ze hadden 19 lange tunnels gegraven tot onder de Duitse linie’s en die volgepropt met 400 ton springstof. Na 4 dagen opwarming, sorry beschietingen, werd op 7 juni dit alles gelijktijdig tot ontploffing gebracht. Getuige deze krater van 75 meter doorsnede. De geallieerden vonden het ondanks de 45000 doden het geheel een succes. Het episch centrum van de slag was in het dorpje Wijtschate, maar omdat het katholieke 16e Ierse regiment daar lag, en zodoende die dekselse Ieren met de eer zouden gaan lopen kozen de Britse geschiedschrijvers voor een ander kleine dorpje in de buurt. Een andere naam is de mijnenslag maar wij kennen hem beter als de tweede slag bij ……

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 3391

Reeks 1, voor 2 punten: in 1915 was er 3000 km verderop al een gezamenlijke Britse en Franse operatie ingezet om de Ottomaanse hoofdstad, Istanboel dus, te veroveren en alzo de zeeroute naar Rusland veilig te stellen. Ondanks de zware dodentol (meer dan 250 duizend doden) was de slag voor de Turken een opsteker. Vooral voor de Australiers en New-Zeelanders is hij van grote betekenis De Daradanellen veldtocht wordt hij ook wel genoemd maar wij weten dat een andere naam refereert naar het Turkse schiereiland waar het afspeelde en zodoende noemen we ook nog de slag om….

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 3390

Reeks 1, voor 1 punt: het grootste Britse kerkhof in Passendale werd dit nog iets drukker bezocht dan anders. Bijna 12 000 liggen er begraven en er is een monument voor 34 000 vermisten. Naam van het kerkhof?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 3365

In 2017 werd in Ieper de zwaarste slag uit de Eerste Wereldoorlog herdacht met een groots opgezet herdenkingsevenement. Met getuigenissen, muziek, theater en indrukwekkende projecties op de historische Lakenhalle, werden de tragische gebeurtenissen opnieuw tot leven gebracht. Op 31 juli 2017 was het precies 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper begon. Met het offensief hoopte het Britse leger de Duitse vijand de genadeslag toe te brengen, te vergeefs. 170.000 mensen, vooral Britten en Duitsers, kwamen om het leven, zo'n 300.000 raakten gewond. Onder welke naam kennen we deze derde Slag bij Ieper beter?

Goed zo !

In welk jaar vonden volgende gebeurtenissen plaats:

  • Voor de kust van Oostende kapseist de Herald of Free Enterprise
  • Rudolf Hess, ooit de rechterhand van Hitler pleegt zelfmoord in z’n cel, na 40 jaar gevangenschap
  • Johny Logan wint voor de 2e keer het Eurovisiesongfestival
  • Het fietsen met reflectoren op de zijkant van de wielen wordt verplicht
  • Stephen Roche wint de Ronde van Frankrijk

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3353

Door de vele oorlogen die Filips II en Spanje in de 16e eeuw voerden werd hun schatkist op 1 sept 1575 failliet verklaard. De Spaanse soldaten die vervolgens maandenlang geen soldij ontvingen sloegen aan het muiten en vonden in de economisch erg welvarende stad Antwerpen een makkelijke prooi. In november 1576 werd de stad geplunderd, vrouwen verkracht en mannen het hoofd ingeslagen. Deze driedaagse plundering van Antwerpen werd later genoemd naar de Griekse wraakgodinnen. Herinnert u zich hier nog iets van uit uw vaderlandse geschiedenisboekjes? De naam die we zoeken werd de voorbije maanden al eens vaker terug in de actua gebracht nav de gebeurtenissen in Catalonië en Puigdemont.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3347

Een uitvinding hoeft niet ingewikkeld te zijn om toch grootse veranderingen te weeg te brengen. Alhoewel er reeds voorlopers in de 2de eeuw voor Christus bekend stonden en omstreeks 200 na Christus de eerste stalen versies ontwikkeld werden duurde het nog tot de 8ste eeuw vooraleer dit ook onderdeel was van de standaard wapenrusting in heel Europa. Deze uitvinding zorgde er voor dat men voortaan ook oorlog te paard kon voeren ook al bestond het wapentuig van de krijgers uit een steeklans, kort zwaard en bijl. Voor die tijd was het voor ruiters moeilijk om in volle vaart in balans te blijven en met dit hulpstuk werd het plots een stuk makkelijker. Het vernuftige stukje staal is na bijna 2000 jaar nog altijd niet weg te denken uit de standaard ruiteruitrusting.

Goed zo !
Quizvraag China 3341

Terwijl wij in Europa de honderdjarige oorlog aan het uitvechten waren en nog maar eens een pestepidemie over ons heen krijgen begint in China één van de meest invloedrijke en toonaangevende dynastieën.. Deze dynastie regeerde van 1368 tot 1644 bijna drie eeuwen over China. Dit tijdperk wordt beschouwd als "een van de grootste periodes van ordelijke regering en sociale stabiliteit in de menselijke geschiedenis". Deze stabiliteit werd gerealiseerd door een sterk autocratisch bewind, ondersteund door een efficiënte bureaucratie van in de confuciaanse klassieken geschoolde ambtenaren. De Chinese bevolking verdrievoudigde in de van circa 60 miljoen tot 150-200 miljoen mensen en het rijk kende een grote commerciële en culturele bloei. Onder welke naam kennen we deze dynastie.

Goed zo !