Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizronde 1: Reeks 1

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 95

Moeilijkheid: 88.02 %

Denkvraag. Afgelopen voorjaar (2017) schaarden Anderlecht, AA Gent en Racing Genk zich alle drie bij de laatste 16 ploegen in de Europa League. Een unicum. Wat was de kans dat er een Belgisch duel geprogrammeerd stond in de achtste finales?

Goed zo !

Niet iedereen heeft het begrepen op religie. Voor de Duitse denker wiens naam we zoeken was religie zelfs “das Opium des Volkes”, opium voor het volk dus. Wie zoeken wij?

Goed zo !

Dit visje van 10 tot 18 centimeter behoort tot de giftigste dieren van Europa. De diertjes graven zich in in het zand op zoek naar eten. Als iemand op die plek dan gaat pootjebaden, kan de vis zich bedreigd voelen en uithalen met zijn giftige rugstekels. Indien zo'n steek niet snel wordt behandeld, kan de pijn maanden aanhouden. Wij willen graag de naam van deze vis, die door de opwarming van de aarde ook aan onze kust steeds vaker zwemmers steekt.

Goed zo !

Beoefenaars van deze discipline ontkennen dat het een gevechtssport is. Kenmerkend is dat er nooit aangevallen wordt en dat alle technieken bedoeld zijn als verdediging. Bovendien kent de traditionele vorm geen competitie. Hoe heet deze Japanse krijgsdiscipline met sterk filosofische inslag die begin vorige eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd?

Goed zo !

Schrijnende toestanden over deze grotendeels islamitische etnische minderheid in Myanmar komen dagelijks in de media. Zij worden zo systematisch en veelvuldig aangevallen, dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zelfs gewag maakte van een “schoolvoorbeeld van etnische zuivering.” Welk volk zoeken wij?

Goed zo !

Het waren Franse genietroepen die in juli 1799 in Egypte deze donkere granieten steen vonden. Het was een belangrijke sleutel voor het ontcijferen van hiërogliefen. Op de steen van Rosetta staat een tekst in drie schriften. De Egyptische hiërogliefen hadden we al weggegeven, maar als u een van de twee andere schriften neerpent, verdient u een punt op deze vraag.

Goed zo !

Deze man was openlijk homoseksueel, ging modern gekleed en had de wereld bereisd. Geen wonder dat de Spaanse fascisten de progressieve dichter en toneelschrijver in 1936 vermoordden op zijn 38ste. Tot op vandaag is er nog steeds discussie over zijn dood. Hij wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje ooit heeft voortgebracht. Zijn naam graag.

Goed zo !

De saus die we zoeken wordt gemaakt van opgeklopte boter en eigeel met toevoeging van een gastrique, bestaande uit wijn, azijn, dragon, mignonettes, kervel, bouquet garni en sjalotten. Als je het bij voornoemde ingrediënten houdt, heb je een klassieke bearnaisesaus. Voeg je daaraan echter tomatenpuree toe, dan krijgt de saus een andere naam, welke?

Goed zo !

Deze film van Josef von Sternberg uit 1930 is ongetwijfeld een van de meest tijdloze films ooit gemaakt. In de rol van revuezangeres Lola, kreeg Marlene Dietrich door deze film grote bekendheid vooral dankzij het lied “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt, und sonst ... gar nichts.” Naam graag van deze film.

Goed zo !