Hij zat jarenlang in de gevangenis op Robbeneiland, maar werd later toch nog president van Zuid-Afrika. Na zijn aftreden werd hij nog beschuldigd van corruptie en vloog hij opnieuw in de gevangenis. Wie zoeken we? Een kleine tip: het is een naamgenoot van dit tekenfilmfiguurtje.
Goed zo !
We zoeken de naam van een historische watersnoodramp die plaatsvond op 19 november 1421 in de graafschappen Zeeland, Holland en Vlaanderen. De ramp werd vermoedelijk veroorzaakt door een zware noordwesterstorm en een extreem hoge stormvloed, waardoor de rivieren buiten hun oevers traden. Er vielen naar schatting 100.000 doden, en ongeveer dertig dorpen werden verwoest. De overstroming vond plaats op de naamdag van een heilige, die haar naam gaf aan deze ramp. Weet jij de naam van deze watersnoodramp?
Goed zo !
De romeinen kenden in de 1ste eeuw voor chr veel problemen met een van oorsprong uit Iran afkomstig rijk. In 50 vc leed Crassus tegen Surenas in de slag bij Carrhae zo’n nederlaag dat de Romeinen slechts in de 2de eeuw NC er in slaagden dit gebied in te nemen, daarvan kwam een bepaalde uitdrukking onze taal binnen. Graag de naam van de Klein-Aziatisch volk.
Goed zo !
Op 5 november 1605 bereidde Koning James I zich voor om het parlementaire jaar te openen toen de paleiswacht bij toeval een explosief complot ontdekte. In de kelders van het parlementsgebouw vonden ze zesendertig tonnen buskruit en een man met een tondeldoos, klaar om de lont te ontsteken. Deze oud-militair met kennis van explosieven werd meteen gearresteerd. Zijn masker is sindsdien een wereldwijd symbool van verzet tegen de gevestigde macht. Weet jij de naam van deze man, de centrale figuur in een samenzwering van Engelse katholieken?
Goed zo !
Deze beweging van Vlaamse intellectuelen ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront, was uitdrukkelijk Vlaams van karakter en verzette zich in hoofdzaak tegen het Franstalige taalbeleid van het Belgisch leger. De drie voornaamste figuren waren Adiel Debeuckelaere (als voorzitter), Filip De Pillecyn en Hendrik Borginon.
De beweging hield zich vooral bezig met het informeren van het front door de verspreiding van brochures en blaadjes met
24 streeknieuws. In 1917 werd deze beweging door de legertop verboden, waardoor deze genoodzaakt was haar activiteiten ondergronds voort te zetten.
Over welke beweging gaat het hier?
Goed zo !
Op 17 juli 1453 op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Bordeaux kruisten de Fransen en de Engelsen de degens. Door de
overwinning van de Fransen werd het Engelse leger teruggedrongen
naar de streek rond Calais en uit Frankrijk gedreven. Dit treffen
wordt ook het einde van de zogenaamde Honderjarige Oorlog
genoemd. Over welke veldslag hebben we het?
Goed zo !
U ziet een standbeeld in Carrara.
Wij zoeken de naam van de persoon.
Hij vocht tijdens de Uruguyaanse
burgeroorlog, waar hij in 1847 werd
benoemd tot generaal. In een zoektocht
om zijn manschappen zo zuinig mogelijk
te kleden kwam hij in het bezit van
kledij die eigenlijk bestemd was voor de
slachthuizen van Buenos Aires. De rode
kleur van deze kledij werd typerend voor
zijn strijdmacht. Wie zoeken we?
Goed zo !
We gaan op zoek naar de naam van
een legendarisch ontdekkingsreiziger. Hij
maakte zeven Afrika-reizen en stichtte
onder meer Leopoldstad, het huidige
Kinshasa. Hij zocht en vond de vermiste
doctor Livingstone aan de oevers van het
Tanganyikameer met de woorden “Dr.
Livingstone, I presume”. Het koninklijk museum voor Midden-Afrika in Tervuren bewaart en beheert het grootste deel van zijn archief.
Wie zoeken we?
Goed zo !
Een van de grootste helden uit de tweede wereldoorlog werd pas in 2013 in ere hersteld door koningin Elisabeth II. De man speelde een grote rol bij het ontcijferen van de Duitse Enigmacodes, maar werd in 1952 veroordeeld tot een chemische castratie nadat hij schuldig werd bevonden aan homoseksualiteit. Twee jaar later kwam hij in verdachte omstandigheden om het leven. Over wie gaat het?
Goed zo !
De volgende mens op de maan wordt ongetwijfeld een held, maar hoeveel ruimtevaarders waren hem of haar voor en hebben reeds een voet op de maan gezet? U mag er bij deze vraag twee naast zitten.
Goed zo !
Deze Engelsman is vooral bekend omdat hij in de zeventiende eeuw in dienst van de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie zonder succes zocht naar de noordelijke passage naar Oost-Indië. In 1609 zette hij daarbij per vergissing voet op Noord-Amerikaanse bodem en ontdekte hij een, naar eigen zeggen, vruchtbaar land, rijk aan vis en bont. Hij gaf zijn naam dan ook aan één van de grote rivieren in het oosten van de Verenigde Staten en Canada. Wat is zijn naam?
Goed zo !
We zoeken een Britse militaire leider die Napoleon wist te verslaan in 1815 bij de slag bij Waterloo. Hij had de bijnaam Ijzeren Hertog en behoorde tot de protestantse elite in Ierland. Het is ook dezelfde naam als de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.
Goed zo !
In maart 2022 werd het wrak van dit schip in opmerkelijk goede staat aangetroffen door onderzoekers van een Britse expeditie op de bodem van de Weddellzee, op 3.008 meter diep. Het schip was de barkentijn waarmee Ernest Shackleton in 1914 naar Antarctica reisde in zijn poging het continent over te steken. Wat is de naam van dit schip?
Goed zo !
In 1996 deed het Hof van Cassatie een van zijn
meest controversiële uitspraken. Onderzoeksrechter
Jean-Marc Connerotte werd namelijk van de zaak
Dutroux gehaald, omdat hij enkele weken voordien
aanwezig was op een diner ter ere van de overleden
slachtoffers. Deze uitspraak was mee aanleiding
voor de Witte Mars. Onder welke naam staat deze
uitspraak van het hof van cassatie bekend?
Goed zo !
De oorlog tussen tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Scilly-Eilanden (bij de zuidwestkust van Engeland) wordt door sommigen aanzien als de langste oorlog ooit, maar daar is niet iedereen het over eens. Deze oorlog duurde 335 jaar zonder dat er een schot gelost werd? Vaak wordt een andere oorlog aanzien als de langste. Technisch gezien duurde deze oorlog tussen Engeland en Frankrijk 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiode. Welke oorlog wordt hier bedoeld?
Goed zo !
Op 11 januari 1814 werd er een slag uitgevochten tussen het Franse leger en geallieerde Pruisische, Russische en Britse troepen. De slag was een reeks van bloedige treffen tijdens de Zesde Coalitieoorlog langs de huidige Belgisch-Nederlandse grens van Essen tot en met Turnhout.
In mei 2014 werd deze slag herdacht met een historisch bivak en de grootste reconstructie van een Napoleontische veldslag ooit in Vlaanderen. Bijna 1000 reenactors uit heel Europa konden zich daarbij uitleven op een deel van het historische slagveld aan de boorden van de Mark. Over welke vergeten veldslag gaat het hier?
Goed zo !
De IBM Simon wordt wel gezien als de allereerste echte smartphone. Deze IBM en kwam in 1994 op de markten woog ruim 500 gram. Dit enorme apparaat had DOS als besturingssysteem, had een uitschuifbare antenne en zelf een echt touchscreen. Je kon er mee bellen, faxen en sms’en. Het was zelfs mogelijk om er e-mails te versturen. Wat ook een noviteit was dat je er ook nog eens spelletjes mee kon spelen. De IBM Simon werd niet echt succes. In welk jaar kwam Steve Jobs met zijn Apple iPhone op de proppen om de wereld te veroveren?
Goed zo !
Vijftig jaar geleden werd op een archeologische site op de Westelijke Jordaanoever, op de heuvel waar koning Herodes ligt begraven een Romeinse ring gevonden. Enkele maanden geleden hebben Israëlische onderzoekers achterhaald van wie de ring is. De letters die in de zegelring zijn gegrift vormen de naam van de Romeinse gouverneur. Van wie was deze ring?
Goed zo !
Op 5 mei 1835 reed de eerste trein op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen. Aan boord van deze trein was koning Leopold l met een gevolg van ministers en parlementsleden. Geef de naam van de stoomlocomotief die deze trein trok.
Goed zo !
Hij werd in 751 geboren als tweede zoon van Pepijn de Korte. Samen met zijn broer Karel de Grote werd hij door paus Stephanus tot koning gezalfd op driejarige leeftijd. Hij was koning der Franken van 768 tot 771, samen met zijn broer. Wij zoeken de naam van deze koning.