Gemakkelijke quizvragen geschiedenis

466 resultaten

Ijzeren hertog

We zoeken een Britse militaire leider die Napoleon wist te verslaan in 1815 bij de slag bij Waterloo. Hij had de bijnaam Ijzeren Hertog en behoorde tot de protestantse elite in Ierland. Het is ook dezelfde naam als de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Goed zo !
atoombom

We zijn op zoek naar de naam van de bommenwerper die tijdens WO II de eerste atoombom (die de naam Little Boy had) afwierp boven Hiroshima. Het totale dodental van die aanval wordt geschat op 140 000.

Goed zo !
palais des papes

Voor de volgende vraag keren we enkele honderden jaren terug in de tijd, naar het westers schisma is de periode van 1378 tot 1417 in de kerkgeschiedenis, waarin pausen en tegenpausen elkaar tegenwerkten. Eén paus bevond zich zoals we gewend zijn in Rome, een andere bevond zich in Frankrijk. Het palais des papes in die stad is nog steeds een trekpleister bij toeristen. In welke stad vond je toen een paus?

Goed zo !
oorlog

De oorlog tussen tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Scilly-Eilanden (bij de zuidwestkust van Engeland) wordt door sommigen aanzien als de langste oorlog ooit, maar daar is niet iedereen het over eens. Deze oorlog duurde 335 jaar zonder dat er een schot gelost werd? Vaak wordt een andere oorlog aanzien als de langste. Technisch gezien duurde deze oorlog tussen Engeland en Frankrijk 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiode. Welke oorlog wordt hier bedoeld?

Goed zo !
stad atoombom

Welke stad had de twijfelachtige eer om als eerste in de geschiedenis te worden aangevallen met een atoombom? De uraniumbom Little Boy werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends afgeworpen uit de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper Enola Gay.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8431

In 1940 ging Marcel Ravidat met enkele vrienden naar een bos op de linkeroever van de Vézère, op verkenning naar een plaats waar enige tijd tevoren een dennenboom was omgewaaid en een gat was blootgelegd, overgroeid door braamstruiken. Ze maakten het gat groter en vonden een verticale schacht die leidde naar een grot. Met een kleine olielamp ontdekten ze een groot aantal rotswandschilderingen, welke door deskundigen worden gedateerd tussen 15.000 en 10.000 jaar voor Christus. Over welke grotten hebben we het hier?

Goed zo !
Quizvraag Rome 8409

Vijftig jaar geleden werd op een archeologische site op de Westelijke Jordaanoever, op de heuvel waar koning Herodes ligt begraven een Romeinse ring gevonden. Enkele maanden geleden hebben Israëlische onderzoekers achterhaald van wie de ring is. De letters die in de zegelring zijn gegrift vormen de naam van de Romeinse gouverneur. Van wie was deze ring?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8391

Een zeer geheime operatie, geleid door de Verenigde Staten in de periode 1942 – 1946, leidde tot de ontwikkeling van de atoombom tijdens de tweede wereldoorlog. Het project waaraan zo een 130.000 mensen aan meewerkten bevond zich hoofdzakelijk op drie geheime locaties. Hoe noemt dit project waaraan veel bekende wetenschappers meewerkten?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8355
© Elevatorrailfan

Tussen 1541 en 1801 was dit land een staat in West – Europa en werd geregeerd door de koningen van Engeland. Het parlement zetelde in Dublin en het parlementsgebouw uit 1729 was het eerste parlementsgebouw ter wereld dat speciaal voor dat doel gebouwd werd. Geef de volledige naam van deze staat.

Goed zo !
Quizvraag Hitler 8345

Voor de vijftigste verjaardag van Hitler kreeg deze een cadeau van de NSDAP. Er werd een theehuis gebouwd op de top van de Kehlsteinberg in Zuid- Duitsland, op een hoogte van 1834 meter. Het hele project was een waanzinnige onderneming, maar het resultaat is buitengewoon. De weg er naartoe met steile hellingen en haarspeldbochten, de tunnel door de rots en de 124 meter hoge liftkoker uitgehouwen in de berg. Geef de Nederlandse benaming van dit theehuis, dat dagelijks door honderden toeristen wordt bezocht.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8326

Lamoraal 1 van Gavere werd geboren in 1522 in Henegouwen. Hij was generaal en staatsman in de Zeventien Provinciën juist voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 werd hij ter dood gebracht onder invloed van de hertog van Alva. Wij zoeken zijn titel zoals hij in de geschiedenis gekend is, een standbeeld van hem staat op de markt in de Oost-Vlaamse stad Zottegem.

Goed zo !
aanval van de Vietcong

Ongeveer een half jaar duurde de aanval van de Vietcong welke begon op 30 januari 1968, tijdens de Vietnamoorlog. Op deze dag die de nationale feestdag is in Vietnam werd er normaal een wapenstilstand gehouden, maar de Vietcong dacht er anders over en overviel de Amerikanen. Geef de naam van deze aanval, genoemd naar de nationale feestdag.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8255

We keren even terug in de geschiedenis naar oktober 1889. Wilhelmina Drucker richtte in Amsterdam met enkele andere feministen een beweging op met als algemeen de doel de intellectuele en politieke ontwikkeling van de vrouw. Zij streden tevens voor het vrouwenkiesrecht, gelijke rechten voor man en vrouw en toegang voor vrouwen tot de arbeid. Zij hadden hun eigen blad , Evolutie, maar in 1926 kwam een einde aan het blad en deze beweging. Hoe heette deze beweging? Er zijn 2 antwoorden mogelijk.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8251

Tussen 1984 en 1985 werden 14 aanslagen gepleegd in België door een extreemlinkse actiegroep. De aanslagen zijn gericht tegen de "vijanden van het communisme" en de groep viseert vooral politieke en militaire doelwitten. Zo werd er onder meer eind ’84 op vijf verschillende plaatsen tegelijkertijd een NAVO-pijpleiding opgeblazen en werd er in de Kredietbank in Leuven (zie foto) een bom tot ontploffing gebracht. Eind ’85 werden 4 leiders, met name Bertrand Sassoye, Pascal Vandegeerde, Didier Chevolet en Pierre Carette, door de gerechtelijke politie gearresteerd. Graag de volledige naam van deze terreurorganisatie (niet de afkorting).

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8214

Wie was het stamhoofd van de Eburonen wiens standbeeld op de Grote Markt in Tongeren staat?

Goed zo !