Gemakkelijke quizvragen geschiedenis

463 resultaten

Quizvraag Moordenaars Amerikaanse presidenten 3878

Zoals jullie wellicht allemaal weten zal Lee Harvey Oswald de geschiedenisboeken ingaan als de vermoedelijke moordenaar van President John F Kennedy. Het echte verhaal zullen we echter nooit echt te weten komen aangezien Oswald twee dagen na de moord op Kennedy zelf werd doodgeschoten, maar door wie werd hij doodgeschoten?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3860

Deze man werd geboren in 1469 in een Portugees dorpje Sines. Op 8 juli 1497 vertrekt hij, met vier schepen en 118 bemanningsleden richting Kaap de Goede Hoop op zoek naar een goede vaarroute naar India, Hij wijkt echter af naar het Westen waardoor hij in feite dichter bij Zuid Amerika is dan bij Afrika. Uiteindelijk neemt hij weer de goede koers aan en komt hij aan in Calicut op 23 mei 1498. Nadien zal hij nog 2 x naar India reizen waar hij verschillende dorpen probeert te plunderen. Wie is deze man?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 3812

Iedereen weet dat Neil Armstrong de eerste mens was die een voet op de maan zette, maar kennen jullie ook de naam van de persoon die als eerste mens in een baan rond de aarde werd gezonden.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 Koningen 3811

Nog een vraag rond de Tweede Wereldoorlog. Iedereen weet dat Leopold III regeerde tijdens WOII, maar in het jaar '44 werden Leopold en zijn gezin naar Duitsland weggevoerd. Later ging hij in vrijwillig ballingschap in Zwitserland. Dit alles culmineerde in de Koningskwestie waarbij de terugkeer van Leopold III naar België publiekelijk in vraag werd gesteld. Wegens het ontbreken van een koning in die periode, was er een tijdelijk regentschap onder leiding van de broer van Leopold III. Hoe heette deze regent?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 3810

Tekenend voor onze recente westerse geschiedenis zijn de twee wereldoorlogen die we hebben meegemaakt. Zoals iedereen wel weet was Hitler de grote boosdoener in de tweede wereldoorlog. Hij nam een hele natie op sleeptouw met zijn nazistische ideeën maar toch ging niet iedereen mee in zijn gedachtegoed. Onder hen ook broer en zus Hans en Sophie Scholl, zij waren lid van een Duitse verzetsgroep die opriep tot geweldloos verzet. Later werd hun verhaal neergepend in een boek en er volgden ook nog verfilmingen. Hoe heet de verzetsgroep waarbij zij waren aangesloten?

Goed zo !
Quizvraag Rusland Walt Disney 3807

De Russen, het is een volk apart. Een prachtige cultuur en geschiedenis die toch ook doorspekt is met wreedheden. Één van deze wreedheden is de moord op de Romanovs waarbij het gezin van de voormalige tsaar Nicolaas Romanov die in 1918 werd doodgeschoten. In de jaren ’90 werden de lichamen van de slachtoffers ontdekt door onderzoekers maar niet alle lichamen werden teruggevonden, er waren slechts 9 lijken ipv 11. Dit mysterie leidde tot wilde verhalen die een eigen leven gingen leiden en zelfs soms werden verfilmd. Waaronder een Disneyfilm uit 1997 met stemmen van Kirsten Dunst en John Cusack. Weten jullie over welk gezinslid van de Romanovs we het hier hebben?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3777

Wat is de naam van de steen die een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontcijferen van hiërogliefenschrift die werd ontdekt in de Egyptische plaats El Rashid? Er staat een bericht van een priester aan farao Plolemaeus op.

Goed zo !
Quizvraag Wagens Amerikaanse presidenten 3772

Naast de 16e president van de VS werd ook de 35e vermoord. Dat was namelijk John F. Kennedy. Hij werd doodgeschoten toen hij in een open limousine over Dealey Plaza gereden werd. Maar wat was het merk van deze wagen?

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten Amerika 3770

Wat is de naam van de 16e president van Amerika? Hij werd geprezen voor zijn leiderschap tijdens de Amerkiaanse burgeroorlog en het afschaffen van de slavernij. In 1865 werd hij als 1e president tijdens zijn ambtsperiode vermoord John Wilkes Boot.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 3729

Iedereen weet dat de aanleiding van de Eerste Wereldoorlog, de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk was. Maar weet je ook wie het fatale schot loste in Sarajevo?

Goed zo !
Quizvraag Oorlog 3711

Het zal je maar overkomen. Je voert een oorlogje met driehonderd Griekse soldaten tegen een strijdmacht van één miljoen Perzen. Het overkwam onze Spartaanse koning bij de slag van Thermopylae in 480 v. Chr. Welke Spartaanse koning vocht dapper maar stierf uiteindelijk tijdens de tweede Perzische oorlog?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3708

Deze dappere vrouw was een Britse etnografica en ontdekkingsreizigster. Ze wilde de WestAfrikaanse cultuur leren kennen en scheepte in 1893 in op het stoomschip Lagos. Haar doel was om stammen die nog geen contact gehad hadden met christendom of de westerse beschaving te bestuderen. Gedurende haar reis voorzag ze in haar levensbehoeften door op kleine schaal handel te drijven in rubber en ivoor. Ze doorkruiste het gebied met handelaars. Op haar tochten ontdekte ze "nieuwe" soorten, waaronder een vis, een slang en een hagedis die ze schonk aan het British Museum. Voor de mensen die het in hogere sferen zoeken, er is een krater op Venus naar haar vernoemd.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 Ziektes 3692

Er is een kleine kans dat iemand in de zaal het heeft meegemaakt maar nét na de eerste wereldoorlog was Europa in de ban van een zware epidemie. De dodelijke slachtoffers die het virus eiste overstijgt ruimschoots de dodelijke slachtoffers van de 1e WO zelf. We spreken tussen de 20 en de 80 miljoen doden. Hoe heette dit virus? Nog een leuk weetje hierover: één van de meest effectieve bestrijdingen van de ziekte was sterkedrank. Zo redde de koning Alfons XIII zichzelf van de dood door een volle fles bacardi-rum te ledigen. De historische wetenschappelijkheid van deze anekdote is echter ver zoek.

Goed zo !

We zoeken de codenaam voor een offensief door het Rode Leger op het oostfront tussen 22 juni en 19 augustus 1944. De operatie resulteerde in de herovering van Wit-Rusland en het oosten van Polen. De naam verwijst naar een Russisch generaal ten tijde van de invasie van Rusland door Napoleon Bonaparte. De gevechten leidden tot de grootste Duitse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, want hierbij verloren zij veel meer aan manschappen, materieel en terrein dan in de slag om Stalingrad of in de tegelijkertijd woedende slag om Normandië. We vragen dus de naam van de Russische generaal waarnaar de operatie is genoemd.

Goed zo !

We zoeken de naam van de maîtresse van Karel VII van Frankrijk. Ze kwam in 1444 aan het Franse hof en voerde het decolleté met ontblote schouders in. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld.

Goed zo !