Gemakkelijke quizvragen geschiedenis

458 resultaten

Quizvraag Wereldoorlog 1 3365

In 2017 werd in Ieper de zwaarste slag uit de Eerste Wereldoorlog herdacht met een groots opgezet herdenkingsevenement. Met getuigenissen, muziek, theater en indrukwekkende projecties op de historische Lakenhalle, werden de tragische gebeurtenissen opnieuw tot leven gebracht. Op 31 juli 2017 was het precies 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper begon. Met het offensief hoopte het Britse leger de Duitse vijand de genadeslag toe te brengen, te vergeefs. 170.000 mensen, vooral Britten en Duitsers, kwamen om het leven, zo'n 300.000 raakten gewond. Onder welke naam kennen we deze derde Slag bij Ieper beter?

Goed zo !

In welk jaar vonden volgende gebeurtenissen plaats:

  • Voor de kust van Oostende kapseist de Herald of Free Enterprise
  • Rudolf Hess, ooit de rechterhand van Hitler pleegt zelfmoord in z’n cel, na 40 jaar gevangenschap
  • Johny Logan wint voor de 2e keer het Eurovisiesongfestival
  • Het fietsen met reflectoren op de zijkant van de wielen wordt verplicht
  • Stephen Roche wint de Ronde van Frankrijk

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3353

Door de vele oorlogen die Filips II en Spanje in de 16e eeuw voerden werd hun schatkist op 1 sept 1575 failliet verklaard. De Spaanse soldaten die vervolgens maandenlang geen soldij ontvingen sloegen aan het muiten en vonden in de economisch erg welvarende stad Antwerpen een makkelijke prooi. In november 1576 werd de stad geplunderd, vrouwen verkracht en mannen het hoofd ingeslagen. Deze driedaagse plundering van Antwerpen werd later genoemd naar de Griekse wraakgodinnen. Herinnert u zich hier nog iets van uit uw vaderlandse geschiedenisboekjes? De naam die we zoeken werd de voorbije maanden al eens vaker terug in de actua gebracht nav de gebeurtenissen in Catalonië en Puigdemont.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3347

Een uitvinding hoeft niet ingewikkeld te zijn om toch grootse veranderingen te weeg te brengen. Alhoewel er reeds voorlopers in de 2de eeuw voor Christus bekend stonden en omstreeks 200 na Christus de eerste stalen versies ontwikkeld werden duurde het nog tot de 8ste eeuw vooraleer dit ook onderdeel was van de standaard wapenrusting in heel Europa. Deze uitvinding zorgde er voor dat men voortaan ook oorlog te paard kon voeren ook al bestond het wapentuig van de krijgers uit een steeklans, kort zwaard en bijl. Voor die tijd was het voor ruiters moeilijk om in volle vaart in balans te blijven en met dit hulpstuk werd het plots een stuk makkelijker. Het vernuftige stukje staal is na bijna 2000 jaar nog altijd niet weg te denken uit de standaard ruiteruitrusting.

Goed zo !
Quizvraag China 3341

Terwijl wij in Europa de honderdjarige oorlog aan het uitvechten waren en nog maar eens een pestepidemie over ons heen krijgen begint in China één van de meest invloedrijke en toonaangevende dynastieën.. Deze dynastie regeerde van 1368 tot 1644 bijna drie eeuwen over China. Dit tijdperk wordt beschouwd als "een van de grootste periodes van ordelijke regering en sociale stabiliteit in de menselijke geschiedenis". Deze stabiliteit werd gerealiseerd door een sterk autocratisch bewind, ondersteund door een efficiënte bureaucratie van in de confuciaanse klassieken geschoolde ambtenaren. De Chinese bevolking verdrievoudigde in de van circa 60 miljoen tot 150-200 miljoen mensen en het rijk kende een grote commerciële en culturele bloei. Onder welke naam kennen we deze dynastie.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3334

Wat voor type zuil is deze ook alweer?

Goed zo !
Quizvraag Moordenaars 3321

Wat is de bijnaam van de langst zittende gevangene genaamd Staf Van Eyken? Hij kreeg deze bijnaam door steeds zijn vrouwelijke slachtoffers te wurgen, verkrachten en ook zelf in de borsten te bijten.

Goed zo !
Quizvraag Sovjet-Unie 3318

Wat was de naam van de overheidsdienst in de Sovjet-Unie die verantwoordelijk was voor straf-en werkkampen? Deze term wordt ook gebruikt om deze kampen zelf aan te duiden.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3316

23 april 1998, een topdag voor de Belgische Rijkswacht. De dag dat het monster van België, Marc Dutroux, wist te ontsnappen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Na een uur of vier werd hij in de bossen van de Ardennen bij het plaatsje Herbeumont door een boswachter opgemerkt en vervolgens gearresteerd. Wat is de naam van deze boswachter?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3315

De persoon die we zoeken overleed op 52-jarige leeftijd aan een blindedarmontsteking. Lange tijd werd verondersteld dat dit een gevolg was van stompen in zijn maag, die hij toestond om te laten zien hoe sterk zijn buikspieren waren. Wat is de naam van deze Hongaars-Amerikaans goochelaar en boeienkoning?

Goed zo !
Quizvraag Boten 3297

Reeks 2, vraag A: We zijn opzoek naar de bekendste driemaster van België uit 1932. Hij is ontworpen door de poolreiziger Adrien de Gerlache als opleidingsschip voor de koopvaardijvloot. Ondertussen is het een beschermd monument in de havenstad Oostende. Welk Schip lokt elk jaar in Oostende duizenden bezoekers?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3289

We zijn op zoek naar de artiestennaam van Wilfried Morbé, deze Vlaamse krachtpatser en tandacrobaat specialiseerde zich in het plooien van ijzer maar deed ook stunts zoals het voorttrekken van treinen met zijn gebit. Wat is de artiestennaam van deze sterke Vlaming?

Goed zo !
Quizvraag Rusland Wereldoorlog 1 3262

In 1917 werd in Rusland de voorlopige regering afgezet en de macht werd doorgegeven aan de bolsjewieken. Echter werd deze revolutie niet door iedereen erkend, daarop volgde de Russische burgeroorlog en oprichting van de Sovjet-Unie. Graag de naam van deze revolutie.

Goed zo !
Quizvraag Rome 3258

A.S. Roma een zeer mooie geschiedenisrijke club uit de hoofdstad van Italië. In hun logo wordt de legende over de stichting van Rome weergegeven. Graag de naam van de 2 jonge knapen in het logo.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 Rusland NAZI Wereldoorlog 3236

Wat was de codenaam voor de aanval van Nazi-Duitsland op de Sovjet-Unie die op 22 juni 1941 begon en eindigde eind mei 1945 met de onvoorwaardelijke overgave van de Duitsers. Het doel van deze operatie was een snelle inname van het Europese deel van de sovjet-unie, ten westen van de AA-lijn. Geef ons de naam van deze codenaam.

Goed zo !