Gemakkelijke quizvragen algemeen

559 resultaten

Quizvraag Algemeen 6479
© MJEHermann

De Anacardium occidentale is een tot 15 m hoge, laag vertakte, groenblijvende boom uit de tropen. U kan hem vooral kennen van zijn vrucht, de cashewnoot. Het hout wordt gebruikt om meubels te maken. De naam wordt ook gebruikt om een bepaalde bruine kleur - meestal een haarkleur - aan te duiden. Welk woord van 6 letters?

Goed zo !
Quizvraag Engeland 6463

In 1998 werd aan de kustlijn van het Engelse graafschap Norfolk, bij Holme-next-the- Sea, een houten overblijfsel uit de Bronstijd ontdekt. Het omvatte 55 kleine gespleten eiken stammen, die in een 6 bij 7 meter brede grove cirkelvorm waren neergezet, met een omgekeerde eik in het midden. Om verrotting van het hout tegen te gaan werd besloten het object uit te graven en te conserveren, wat op nogal wat tegenkanting stuitte. Even verderop werd nog een tweede houten cirkel ontdekt, en men spreekt dus wel over Holme I en Holme II, maar hoe wordt die eerste - opgegraven - houten cirkel nog genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Boten 6439
© Stunteltje

Een remstoel is een zware paal of constructie in het vaarwater. Vroeger bestond hij meestal uit vier houten palen of een staketsel, maar tegenwoordig kan hij ook van stalen buizen gemaakt zijn. Hij wordt geplaatst vóór een riviersplitsing, brug of sluis, aan het begin van een remmingwerk, dat dient om schepen af te remmen of te geleiden. Hij kan ook gebruikt worden om een schip aan af te meren. Een andere benaming voor de remstoel zou afgeleid zijn van de Franse benaming voor een gehate landvoogd van de Nederlanden in de 16de eeuw. Wanneer de schippers hun trossen om deze meerstoelen gooiden, zullen zij zich graag verbeeld hebben dat ze de strop om de nek van de hertog gooiden. We zoeken een woord van 7 letters.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6422
© Florent Pécassou

We zoeken een vaak stervormige versterking die een vestingstad domineert, hetzij om de inwoners van die stad onder bedwang te houden of om weerstand te kunnen blijven bieden als de rest van de stad mocht vallen. Carcassonne, Dinant, en zelfs Machu Pichu is er zo één. Geef de naam van het bouwwerk dat we zoeken.

Goed zo !

Voldoende afstand houden van je voorligger is essentieel om kop-staartaanrijdingen te vermijden. Toch blijkt de gemiddelde Vlaming het moeilijk te hebben om die basisregel in de praktijk te brengen. Welk lied zou volgens Vlaamse Stichting Verkeerskunde de veilige remafstand met je voorligger helpen aangeven?

Goed zo !

Het internetfenomeen dat we zoeken verkreeg zijn populariteit in februari 2013. In enkele weken tijd werden meer dan 12.000 video’s gecreëerd met in totaal meer dan 44 miljoen views. Normaal gesproken begint iedere video met een persoon (vaak gemaskerd of gehelmd) die gedurende 15 seconden in zijn eentje danst op het liedje, omringd door andere mensen die zich niet bewust zijn van zijn activiteit. Wanneer de bas daalt, gaat de video in een snelle overgang naar alle mensen die staan te dansen en vaak dragen zij heel weinig of rare kleding en maken ze allerhande rare bewegingen. De video’s duren telkens rond de 30 seconden wat hun populariteit mede verklaart. Welke hype zoeken we?

Goed zo !

Iedereen kent het automerk Opel. Maar hoe heet dit automerk in de Angelsaksische landen? We zoeken echter niet “Holden” zoals het in Australië noemt. We vragen hier ook de juiste schrijfwijze.

Goed zo !

Lamzac is er het bekendste product van. Verder maken ze o.a. nog lampen, tafels en kussens voor je interieur. Wat is de naam van dit merk?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6393

Iedereen kent ondertussen de WODCA-acties die regelmatig door de Politie worden uitgevoerd. WODCA werd in 1994 opgericht door toenmalig gouverneur van Antwerpen onder impuls van  spoedarts  Beaucourt. De actie heeft tot doel de weekendongevallen een halt toe te roepen door sensibilisatie en vooral door gecoördineerde alcoholcontroles. Waarvoor staan de letters in WODCA-controle?

Goed zo !
Quizvraag Maleisië 6369

In 2014 verdween een Maleisisch vliegtuig van de radar met 239 passagiers aan boord Het toestel was opgestegen in Kuala Lumpur en was onderweg naar Peking, waar het uiteindelijk nooit aankwam. Geef ons het volledige vluchtnummer.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6351

Op 13 mei, dus nog maar enkele weken geleden werd er voor het Oost-Vlaamse dorp Evergem een geval vastgesteld van "Legionella". Deze bacterie is zéér besmettelijk en kan zelf dodelijk zijn voor de mens. Ze hebben een hele tijd moeten zoeken naar de bron van besmetting. Welk groot papierbedrijf uit die regio was verantwoordelijke voor deze legionella uitbraak?

Goed zo !

Als er één trein is die tot de verbeelding spreekt, is het zeker deze. Hij reed voor het eerst van Strasbourg in Parijs ot in het het Roemeense Boekarest. In 1889 reed hij voor het eerst ook tot in Constantinopel. Hij werd opgericht door het Belgische "Companie Internationale Des Wagons Lits". Wat is de naam van deze legendarische trein?

Goed zo !
Quizvraag Frankrijk Parijs 6342

In april 2019 stond de kathedraal van de Notre-Dame in Parijs in lichterlaaie. Men is begonnen aan de bouw van deze kathedraal in de 12de eeuw, op een eiland in de Seine. Hoe is de naam van dit eiland in de Seine, waar de Notre-Dame zich bevindt?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6335
© Keitsist

Voor deze vraag gaan we op zoek naar de naam van een kogel. Deze kogel werd voor het eerst gefabrikeerd in 1898. Deze kogel fragmenteert bij het binnendringen van de persoon of dier dat werd geraakt en richt verschrikkelijke wonden aan. De kogel heeft de naam van het dorp, niet ver van Calcutta, waar de wapenfabriek stond. Over welk type kogel hebben we het hier?

Goed zo !

Hier ziet u een afbeelding van een wassymbool die u kan tegenkomen op uw kleding. Wat betekent dit wassymbool?

Goed zo !