Quiz van Antverpino

Quizronde 3: Ronde 3

Organisatie quiz: Antverpino

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 77

Moeilijkheid: 40 %

In welk jaar werd het algemeen vrouwenstemrecht in België ingevoerd?

Goed zo !

We zoeken een “vergeten” plant uit de kruisbloemenfamilie en voor het grootste gedeelte een wortelknol. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd geteeld. Het is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn rassen met verschillende kleuren schil, maar bij ons zijn wit en zwart de meest voorkomende. Qua smaak is het milder dan een radijs.

Goed zo !

In 2016 verscheen er een nieuwe speler op onze schoenwinkelmarkt: Br!stol. Volledig nieuw is dit merk echter niet, want ervoor was deze schoenwinkelketen, in België, bekend onder een andere naam. Dewelke? Aan het vroegere concept veranderd trouwens weinig, want Bristol zal schoenen aan lage prijzen blijven verkopen, en heeft intussen ook zijn gamma uitgebreid met kleding en kledingaccessoires.

Goed zo !

In 2018 ging “The Shape of Water” met de Oscar voor beste film lopen. Maar wie won in 2019 de Oscar?

Goed zo !

In welke sport zijn Catba, Sikopi, Kwik en Meeuwen ploegen die uitkomen in de 1ste of 2e afdeling en meermaals kampioen werden?

Goed zo !

De Antwerpse Zes, ook bekend als de zes van Antwerpen, is een groep bekende  Belgische modeontwerpers die in de jaren tachtig afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. De groep is midden jaren 1980 internationaal doorgebroken. Hierdoor ontstond grotere aandacht voor  Vlaamse mode. Deze bestaat uit: Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Walter van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Van Saene en? Welk vrouw ontbreekt?

Goed zo !

De langste regeringsvorming ooit vond in België plaats in 2010-2011. Een wereldrecord. Hoe lang duurde die? Het vorige record stond op naam van Cambodja met meer dan 300 dagen. U mag er 50 dagen naast zitten.

Goed zo !

In september 2019 heeft chocoladefabrikant Callebaut aangekondigd dat hij een vierde type chocolade zou toevoegen aan zijn gamma. Na pure, melk- en witte chocolade kan u voortaan ook roze chocolade eten. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao. We kennen al langer chocolade in verschillende geuren en kleuren maar de nieuwe soort is zuivere chocolade met een andere kleur en smaak. De chocolade is gemaakt van de gelijknamige cacaoboon, waar de roze kleur van nature in aanwezig is. Goedkoop is de vierde chocoladesoort niet. Voor een tablet van 70 gram betaal je 8 euro. Hoe heet deze nieuwe chocoladesoort?

Goed zo !

We zoeken een staatkwal die voorkomt in de warmere zeeën. Het is geen echte kwal , maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. In de 16e eeuw werd het voor het eerst ‘ontdekt’ door de ontdekkingsreizigers van het toenmalig machtigste zeevaartland, wat de naam verklaart. Het dier is uitermate giftig en zelfs in vele gevallen dodelijk. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts , een shock , en ademhalingsproblemen . Toch overleven sommige mensen een ontmoeting niet: Ofwel door het gevaar in het water in de tentakels verstrikt te raken, verlamd te raken en te verdrinken ofwel ten gevolge van een allergische reactie op het gif. Wat zoeken we?

Goed zo !