Quizvraag Films 6392

Deze film werd geregiseerd door Sydney Lumet met in de hoofdrollen Henry Fonda en Lee J. Cobb. In de film krijgt een 12-koppige jury de zware taak een oordeel te vellen over de moord van een vader door zijn minderjarige zoon. De hele film werd bijna uitsluitend gefilmd in 1 ruimte, namelijk de jury-kamer. Hoewel hij tegenwoordig als cult-film wordt aanzien (met een 5 de plaats in de IMDB-top aller tijden) kreeg het indertijd geen enkele erkenning of Oscar. Welke film uit 1957 zoeken we?

Goed zo !

Quizvraag Algemeen 6393

Iedereen kent ondertussen de WODCA-acties die regelmatig door de Politie worden uitgevoerd. WODCA werd in 1994 opgericht door toenmalig gouverneur van Antwerpen onder impuls van  spoedarts  Beaucourt. De actie heeft tot doel de weekendongevallen een halt toe te roepen door sensibilisatie en vooral door gecoördineerde alcoholcontroles. Waarvoor staan de letters in WODCA-controle?

Goed zo !

Arioso, Milsani, Sublimo, Pirato, Fou d’O… in welke supermarkt vind je deze huismerken terug?

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 6395

Hij wordt beschouwd als de laatste belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven en schilderde veelal religieuze  werken. Zijn creaties munten vooral uit in het kleurgebruik en uitgewogen  composities. Hij wordt beschouwd als de eerste grote schilder van de  Antwerpse School . In het begin leunde hij nog dicht aan bij de  Vlaamse Primitieven , maar later vertoonden zijn werken toch trekjes van de renaissancestijl. Op de Handschoenmarkt staat een waterput waarvan hij het smeedwerk maakte dat de legende van Silvius Brabo en Druon Antigoon uitbeeldt. Aan de Amerikalei vind je zijn standbeeld en in Antwerpen dragen het oudste café (vlakbij het Conscienceplein) en 4 straten trouwens zijn naam: 2 leien, 1 straat en 1 doorgang. Hoe heet deze Zuid- Nederlandse schilder en siersmeedkunstenaar?

Goed zo !

Quizvraag Autosport Rally 6396
© Iain Cameron

Deze rally-rijder, geboren in 1988, rijdt voor Hyundai. De laatste 3 jaren eindigde hij telkens op een ondankbare 2 e plaats in het Wereldkampionschap rallyrijden. Vorig jaar verloor hij zelfs de titel pas tijdens de laatste race. Hoe heet dit Belgisch rally-beest, afkomstig uit de Oostkantons?

Goed zo !


Quizvraag  6397

Deze third-person shooter ontwikkeld door Epic Games  en  People Can Fly. Het spel kwam op 25 juli 2017 als  vroegtijdige toegang  uit, en is beschikbaar voor macOS , iOS,   PlayStation 4, Windows en Xbox One . De game bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden spelmodi. De Battle royale -modus, waar honderd spelers (mogelijk in teams) tegen elkaar moeten strijden. In de Save the World-modus moet de speler tegen hordes van vijandige wezens vechten om te overleven.Het is uitgegroeid tot een van de meest populaire spellen ter wereld. In november 2018 zijn er meer dan 200 miljoen spelers. Hoe heet deze game?

Goed zo !

Quizvraag Pokémon 6398

In 2016 was de Pokemon Go hype niet weg te denken uit de actualiteit. Het was zo populair dat het op een bepaald moment zelfs voor allerlei overlast begon te zorgen zoals geluidshinder, foutparkeren, sluikstorten en wildplassen. In welk Antwerps polderdorp kloegen de bewoners van overlast en werd een avondklok ingevoerd? U kent het oude douanekantoor van dit dorp ook uit de Mega Mindy-reeks dat daar dienst doet als politiekantoor.

Goed zo !


Quizvraag Museums 6399

Sinds 2017 kent Antwerpen er een nieuw museum bij aan de Ernest van Dijckkaai. De verzameling bestaat uit grafische werken van Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops, met name litho's, gravures, etsen, houtsneden, tekeningen en aquarellen.  Het museum is in 2017 opgezet door de Nederlandse kunstverzamelaar Harry Rutten en omvat een uitgebreide collectie  grafische beeldende kunst. Het museum oogt museaal maar het kleinschalige uitzicht van het museum geeft het een karakter van een kunstgalerij. Hoe heet het?

Goed zo !


Quizvraag Groenten 6400

Van oorsprong groeide deze groente in  Noord-Amerika.Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. De knol – het deel dat opgegeten wordt - heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. Het kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een  artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Ze kan gewoon gekookt worden en zo gegeten. Welke vergeten groente zoeken we hier?

Goed zo !