Quizvragen natuurkunde

170 resultaten

Quizvraag Eilanden Noorwegen 2291

In de wereldzadenbank worden plantzaden van zo veel mogelijk plantenrassen opgeslagen, waaronder de zaden van veel voedselgewassen. De wereldzadenbank wordt ook schertsend de ‘ark van Noach’ genoemd. Het opslaan van zaden is voor de belangstellenden gratis. Op welk Noors eiland is deze databank gelegen?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 2229

We zijn op zoek naar een kippenras uit Frankrijk. De kip wordt gezien als een luxeproduct van hoge kwaliteit, zoals een zeer mals en smakelijk vlees. Welke kippenras heeft dezelfde kleuren (blauwe poten, witte veren en een rode kam) als de Franse vlag?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 2115

Een koe is een wonder der natuur met wel vier magen. Hoe noemen deze?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 2103

Zeestromingen bepalen in grote mate ons weer en ons klimaat. Af en toe (om de 3 tot 7 jaar) is het koele zeewater dat stroomt langs de evenaar in het oostelijk deel van de Stille Oceaan veel warmer dan normaal zo worden visrijke wateren plots veel warmer, waardoor de vis verdween. Een economische ramp voor de vissers die het fenomeen benoemden als het kerstekind, maar onder welke naam kennen we dit fenomeen nog?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 2102

Wanneer we spreken over de sterrenhemel, melkwegstelsel, kunnen we ook niet voorbij het aantal planeten binnen ons zonnestelsel. In totaal bevat ons zonnestelsel 8 planeten sinds op 24 augustus 2006 Pluto verdween van deze lijst, én aanzien wordt als een dwergplaneet. Pluto was toen het verst verwijderd van de zon en de kleinste planeet. Maar sinds 2006 is daar verandering in gekomen. Welke planeet mag zich nu de kleinste planeet van ons zonnestelsel noemen?

Goed zo !
Quizvraag Vogels Dieren 2051

Deze vogel behoort tot een familie zeevogels. Deze soort vogels hebben lange vleugels in verhouding tot hun lichaamsgrootte en hun wervels en bovenste vleugelbeenderen zijn hol maar sterk. Ze behoren tot de grootste zeevogels. Wat is hun naam?

Goed zo !
Quizvraag Honden 2048

Welke hond is er naar een Mexicaanse staat genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Planeten Ruimte 2042

Welke planeet draait vanuit het noorden gezien, in tegenstelling tot de andere planeten, met de klok mee (retrograad) om haar as?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde Gassen 2041

Welk onzichtbaar gas wordt gebruikt voor fluoriderende lampen?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 2013

Van welke geslacht bomen is de hoogste boom ter wereld zo'n 115,55 meter?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 1936

Wat is de naam van deze plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Neosauropoda, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika? De verschillende soorten van deze soort zijn vaak ondergebracht in het geslacht Apatosaurus.

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 1916

Welke Belgische theoretisch fysicus kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de natuurkunde samen met Peter Higgs?

Goed zo !
Quizvraag Latijn Bloemen Planten 1869

Wat is de Latijnse naam voor Blauwe Regen?

Goed zo !
Quizvraag Planeten Godin 1843

Het is de kleinste dwergplaneet in het Zonnestelsel en de enige in de planetoïdengordel. Ze werd in 1801 door Giuseppe Piazzi ontdekt en was zelfs een halve eeuw geclassificeerd als de achtste planeet. Met een diameter van ongeveer 950 km is ze verreweg het grootste object in de planetoïdengordel. Bovendien is ze vanwege de hoge schijnbare helderheid onzichtbaar voor het blote oog. Welke dwergplaneet, tevens Romeinse godin, zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 1796

Op foto zie je een Fraxinus excelsior. Het is een snelgroeiende loofboom waarvan de bladeren oneven geveerd zijn en bestaan uit 7 tot 13 deelblaadjes. Het stuifmeel is voorzien van vleugeltjes wat helpt bij de verspreiding. Het hout is lichtgekleurd en heeft een zekere elasticiteit, wat het geschikt maakt voor gymnastiektoestellen. Welke loofboom is dit?

Goed zo !