Quizvragen natuurkunde

170 resultaten

Quizvraag Planten Bloemen 2875

Even terug naar de middelbare biologielessen. Weten jullie welk onderdeel van de bloem we hier zoeken (zie de twee lijnen)?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 2873

Het dier dat we hier zien op de foto hebben we ongetwijfeld al allemaal eens gezien. De vos is een lid van de hondachtigen. De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen maar wat is de term voor het hol van een vos?

Goed zo !
Quizvraag Drugs 2859

Welke drug werd per toeval ontdekt in Amerika in 1965 en is van oorsprong een verdovingsmiddel die door dierenartsen wordt gebruikt om onder meer paarden te verdoven. Ook de soldaten uit de Vietnam oorlog kennen de drug heel goed én gebruikten het om hun pijn en leed te verzachten omdat ze er lustig gingen van hallucineren. De medische benaming voor de drug is 2-(1-chloor)benzyl-2-methylaminocyclohexanon. Tip: onder gebruikers wordt ook wel eens dezelfde term gebruikt als de term die Brusselaars geven voor een straatjongen.

Goed zo !
Quizvraag Drugs 2857

Welke oppeppende drug vindt zijn oorsprong in Oost-Afrika waar de drug reeds jarenlang wordt gebruikt als medicijn en roesmiddel. De drug wordt gebruikt door verse bladeren tot een balletje te kauwen, dat in de mond wordt gehouden door tussen tanden en wang te stoppen. De drug is minder heftig maar kent dezelfde effecten en risico’s als amfetamines. Welke drug, dat tevens een dier is, zien we hier?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 2812

Een mengsel van twee stoffen met een verschillende dichtheid die niet in elkaar oplossen, zal na verloop van tijd twee fasen vormen. De stof met de grootste dichtheid, vaak de vaste stof, zal zich onderaan bevinden, terwijl de stof met de kleinste dichtheid bovenaan zal liggen. Door voorzichtig één van de twee fasen weg te gieten, kunnen de twee stoffen van elkaar gescheiden worden. Wij willen graag de naam van deze scheidingsmethode, die niet alleen in de scheikunde wordt toegepast.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 2779

Ooit al eens zout op een slak gestrooid? Indien u daarop ja heeft geantwoord, was u getuige van het proces waarnaar wij op zoek zijn. In dit proces vloeit een vloeistof door een halfdoorlatend membraan van de zijde met een lagere concentratie aan opgeloste stoffen naar de zijde waar deze hoger is. Graag de naam van dit proces.

Goed zo !
Quizvraag Bomen 2769

Dit geslacht van coniferen uit de dennenfamilie leunt heel dicht aan bij de cipressen. De bomen komen van nature voor in de Himalaya en het Middellands Zeegebied. Ze kunnen 40 tot 50 meter hoog worden en hebben naaldachtige bladeren. De bomen zijn bekend vanwege hun geurende en duurzame hout. Wat is de naam van dit geslacht van coniferen?

Goed zo !
Quizvraag Dieren Vogels 2710

Welke vogel zien we hier? In het Latijn noemen we hem de Perdix perdix. Het is een akkervogel uit de familie der fazantachtigen.

Goed zo !
Quizvraag Planeten Ruimte 2653

We zijn op zoek naar de naam van de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Naast de aarde is het een terrestrische planeet met een vast oppervlak dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de Maan. Welke planeet zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Dinosauriërs 2636

In de film 'Jurassic park' krijgen we een unieke inkijk op het leven van dinosauriërs. De dinosauriër die we zoeken wordt ook wel 'snelle rover' genoemd. De dino is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora. Maar hoe kennen wij deze snelle rover nog?

Goed zo !
Quizvraag Ruimte 2620

We zoeken een verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. De uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die hierbij wordt uitgestraald. Enkele voorbeelden uit de geschiedenis zijn de goudvis en de waterslang.

Goed zo !
Quizvraag Drugs 2614

We zoeken de naam van een licht stimulerende drug. Kauwen op de bladeren verdrijft vermoeidheid en honger. Het genotmiddel wordt al sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia gebruikt. Wat is de naam van deze drug?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 2581

De babypanda van Pairi Daiza heeft iets meer dan honderd dagen na de geboorte een naam gekregen. Het welpje gaat voortaan door het leven met een naam dat "schat van de hemel" betekent. Wat is de naam van deze panda?

Goed zo !
Quizvraag Ruimte Kometen 2466

We zoeken een niet-periodieke komeet, die waarschijnlijk de meest geobserveerde is in 20e eeuw, en een van de helderste van de afgelopen paar decennia. De komeet was gedurende lange tijd,18 maanden, met het blote oog zichtbaar. Dit is tweemaal zo lang als de vorige. Welke komeet zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Bloemen Nederland 2420

Wat is de naam van het bloemenpark ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland? Op het 32 hectare grote park worden jaarlijks in het voorjaar (eind maart t/m eind mei) bolgewassen van bedrijven uit de omgeving tentoongesteld.

Goed zo !