Van welke geslacht bomen is de hoogste boom ter wereld zo'n 115,55 meter?
Van welke geslacht bomen is de hoogste boom ter wereld zo'n 115,55 meter?
Op foto zie je een Fraxinus excelsior. Het is een snelgroeiende loofboom waarvan de bladeren oneven geveerd zijn en bestaan uit 7 tot 13 deelblaadjes. Het stuifmeel is voorzien van vleugeltjes wat helpt bij de verspreiding. Het hout is lichtgekleurd en heeft een zekere elasticiteit, wat het geschikt maakt voor gymnastiektoestellen. Welke loofboom is dit?
Bekijk vraagDeze conifeer kan bijzonder hoog worden, tot wel zo’n 60 meter in uitzonderlijke gevallen. Je herkent hem verder aan zijn kegelvormige vruchten en aan de aangename geur van het hout van deze boom. Het hout is van een hoge duurzaamheidsklasse en wordt daarom ook vaak gebruikt voor tuinmeubelen of -speeltuigen. We vragen de naam van deze boom die van nature voorkomt in de westelijke Himalaya en het Middellands Zeegebied.
Bekijk vraagAl vanaf de lagere school verzamelt iedereen naarstig boomblaadjes. Maar herkennen jullie ook van welke boom dit blaadje komt?
Bekijk vraagDit prachtexemplaar is een geslacht uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het geslacht omvat circa dertig soorten die op het noordelijk halfrond voorkomen. Het zijn vochtminnende loofbomen die bloeien voordat de bladeren verschijnen. In de Benelux komen er twee soorten van nature voor. Naar welke boom zijn we op zoek?
Bekijk vraagDood niet geef geen ergernis.
Als deze plant het vijfde gebod overtreedt dan is dat eerder de schuld van het slachtoffer zelf. Je moet al een behoorlijke hoeveelheid van de peulen of bloemen van deze boom verorberen om dodelijk vergiftigd te worden. Maar giftig is de plant wel degelijk. Het is een plant die in het wild voornamelijk voorkomt in midden en zuid Europa. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege de giftigheid minder vaak aangeplant.
Wat is de Nederlandstalige naam van deze plant die dirty minds misschien eerder aan het zesde gebod doen denken?
Deze boom groeit van nature in de Himalaya en de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. De vrucht wordt wereldwijd geteeld in subtropische gebieden en in tropische gebieden boven duizend meter hoogte. Hoewel het de nationale vrucht van Japan is, wordt gedacht dat de oorsprong in China ligt, waar de vrucht bekendstaat als de ‘Chinese pruim’. De bekendste varianten zijn de sharonvrucht en de persimmon, nauw verwant aan de dadelpruim. Onder welke naam kennen wij deze vrucht beter?
Bekijk vraag