Moeilijke quizvragen natuurkunde

17 resultaten

We zijn op zoek naar de naam van de natuurkundige die het verband legde tussen de traagheid van een voorwerp en zijn energie-inhoud volgens een wel zeer bekende formule. Hij was ook hoogleraar aan de universiteit van Zürich en aan de Universiteit van Praag, zelfs ook nog in Leiden.

Goed zo !

Hoe noem je het metaal dat bestaat uit ijzererts met een toevoeging van 0,1 tot 1,7 procent koolstof?

Goed zo !

Diamond, de hond van een bekende natuurkundige, bracht zijn baasje in de problemen toen hij een olielamp omstootte. Er brak een brand uit en documenten van 20 jaar "zwaarwichtig" onderzoek gingen verloren. Wie was deze natuurkundige?

Goed zo !

Het is een buigzaam, kneedbaar en zeer kristallijn zilverachtig-wit metaal dat bij buiging een karakteristiek geluid geeft dat wordt veroorzaakt door de brekende kristallen. Het metaal is bestand tegen zee- en kraanwater, maar gaat een reactie aan met de meeste zuren. Het is al bekend van 3000 voor christus en werd en wordt bij legeringen gebruikt samen met lood en ijzer. Graag de nederlandstalige naam.

Goed zo !

Wij zoeken een transparante, marmerachtige kalksteen, die als knol in de grond te vinden is in Italië, Spanje en Egypte en bestaat uit niet helmaal uitgekristalliseerd gips. De steen kan melkachtig wit zijn met transparante aders en de kleur wordt bepaald door aanwezige oxiden in de grond waar de steen gevonden wordt. Hoe heet deze steen?

Goed zo !

De groep meervoudige onverzadigde vetzuren die we zoeken zou de positieve eigenschap hebben hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Men vindt ze heel veel producten, toegevoegd of natuurlijk zoals in de vette vissoorten. Geef de naam van deze groep.

Goed zo !

Aardbevingen zijn een fenomeen waar we de laatste jaren steeds meer en meer zien gebeuren. De schaal van Richter kennen we ondertussen allemaal, want bij iedere aardbeving wordt ze vernoemd. Wat wij zoeken is de naam van een andere schaal om de gevolgen van aardbevingen uit te drukken. De schaal geeft de intensiteit weer van de optredende trillingen, die de directe oorzaak zijn van schade. De schaal is verdeeld in twaalf graden aangegeven in Romeinse cijfers. Geef de naam van deze schaal.

Goed zo !

We zoeken de naam van een klasse organische verbindingen die ontstaan door de reactie van een organisch zuur met een alcohol of een sacharide. Laagmoleculaire verbindingen hebben meestal een typische geur, waardoor men ze terugvindt in o.a. parfum. Een voorbeeld is bornylacetaat. Deze wordt gekenmerkt door een typische dennengeur.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de naam voor een groot lagedrukgebied (cyclonale circulatie) rond of in de buurt van één van de polen van de Aarde dat langere tijd op dezelfde plek blijft. Het is een verschijnsel hoog in de atmosfeer (hoogtelaag) en heeft invloed op het weer aan het aardoppervlak. Dit soort lagedrukgebied lag aan de oorzaak van de vrij extreme koude periode begin vorig jaar (2018).

Goed zo !

In de Tiense bodem zit een gesteente dat vroeger intensief werd gebruikt. Onze prehistorische voorouders maakten er gebruiksvoorwerpen mee, in de middeleeuwen was het een bouwmateriaal en in de 19de en 20ste eeuw dienden ze als kasseien. Bij de werken aan de kazerne kwamen een aantal rotsblokken naar boven. We zoeken de naam van dit gesteente.

Goed zo !

We zijn op zoek naar de planeet in ons zonnestelsel waar een jaar 687 dagen bedraagt en waar een dag 24 uur en 37 minuten bedraagt. De omtrek ter hoogte van haar evenaar bedraagt 21319 km en de temperaturen variëren van een aangename -140 °C tot een snikhete + 20° C. Over welke planeet hebben we het?

Goed zo !

Deze Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige overleefde 2 wereldoorlogen. Hij is zowat de vereenzelviging geworden van intelligentie, al is dat eigenlijk nogal relatief. Zijn IQ wordt geschat tussen 160 en 190.

Goed zo !

We zoeken een natuurkundige grootheid voor een doorstromend medium uitgedrukt als de hoeveelheid van een vloeistof of gas per tijdseenheid. In de hydrologie staat deze term voor de hoeveelheid water die een rivier of beek per tijdseenheid transporteert of afvoert.

Goed zo !

Wat is de naam voor de buitenste laag van de dampkring die zich uitstrekt van zo'n 500 tot 1000km hoogte. De laag vormt de overgang met de ruimte.

Goed zo !

We zijn op zoek naar de naam van de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Naast de aarde is het een terrestrische planeet met een vast oppervlak dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de Maan. Welke planeet zoeken we?

Goed zo !