Quizvragen natuurkunde

170 resultaten

De groep meervoudige onverzadigde vetzuren die we zoeken zou de positieve eigenschap hebben hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Men vindt ze heel veel producten, toegevoegd of natuurlijk zoals in de vette vissoorten. Geef de naam van deze groep.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 8412

Aardbevingen zijn een fenomeen waar we de laatste jaren steeds meer en meer zien gebeuren. De schaal van Richter kennen we ondertussen allemaal, want bij iedere aardbeving wordt ze vernoemd. Wat wij zoeken is de naam van een andere schaal om de gevolgen van aardbevingen uit te drukken. De schaal geeft de intensiteit weer van de optredende trillingen, die de directe oorzaak zijn van schade. De schaal is verdeeld in twaalf graden aangegeven in Romeinse cijfers. Geef de naam van deze schaal.

Goed zo !
Quizvraag Wijnen 8341

De Franse wis- en natuurkundige die we zoeken bouwde in 1642 de eerste mechanische rekenmachine. Hij legde de grondslag voor de waarschijnlijkheidsrekening en bedacht de eerste vaste koetslijn voor openbaar vervoer in Parijs. Wie was deze Fransman?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 8252
© Dumontierc

Op de foto zien we een TTT-diagram van staal. Meestal bestaat zo’n diagram uit verschillende curven, waarbij elke curve staat voor een bepaalde hoeveelheid (al dan niet gewenste) onzuiverheden in de stof. Een TTT-diagram wordt ook wel een afkoelkromme genoemd, als in het diagram wordt aangegeven hoe de structuur van de stof wijzigt bij afkoeling. Waarvoor staan de 3 letters T in een TTT diagram?

Goed zo !
Quizvraag Chemie 8195

Deze kleurloze, vluchtige en brandbare vloeistof met kenmerkende geur is ook wel bekend onder de naam dimethylketon, DMK en propanon. In het laboratorium wordt het soms gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen. In het dagelijkse leven wordt het veelal gebruikt als oplosmiddel, de meest gekende toepassing is nagellakverwijderaar. Welke stof zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 8126

We zoeken de naam van een klasse organische verbindingen die ontstaan door de reactie van een organisch zuur met een alcohol of een sacharide. Laagmoleculaire verbindingen hebben meestal een typische geur, waardoor men ze terugvindt in o.a. parfum. Een voorbeeld is bornylacetaat. Deze wordt gekenmerkt door een typische dennengeur.

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 8113
© W. Oelen

Wat is het scheikundig symbool voor Ytterbium? Het zijn tevens de initialen van een bekende voetbalploeg in Bern.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7808

We zoeken de andere naam voor stapelwolken, scherp afgelijnde wolken. De basis is donkerder, het bovenste deel met halfronde uitwassen is wit. Ze kunnen worden onderverdeeld in 4 soorten. De professor uit de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber heeft dezelfde naam.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7716
© Event Horizon Telescope

We zoeken de naam van een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Rondom dit gebeid is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens fungeert, de zogeheten waarnemingshorizon. Vlak boven deze waarnemingshorizon kan het licht nog net wel aan de enorme zwaartekracht ontsnappen. Jullie antwoord bestaat uit 2 woorden.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7619

Deze Engelse antropologe en biologe is het bekendst van haar veertigjarige studie over het sociale en familiale leven van de chimpansee. Eén van haar grootste bijdragen was de ontdekking dat chimpansees werktuigen maken én gebruiken. Ze ontdekte dat sommige chimpansees takjes en twijgen gebruiken om termieten te vangen. Tot deze ontdekking werd gedacht dat alleen mensen werktuigen gebruikten. Wat is haar naam?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7600

Het toestel op de foto is een instrument waarmee aardbevingen kunnen geregistreerd en gemeten worden. Door golven of trillingen te meten is het ook mogelijk om de samenstelling van de diverse aardlagen te bestuderen. Wat is de naam van dit toestel?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7526

We zoeken een naam voor een aantal verwante stoffen. Wij geven jullie drie beschrijvingen, jullie moeten ons maar één antwoord geven.

  • een dikke, melkwitte emulsie: het sap van de Braziliaanse rubberboom, of van vergelijkbare planten zoals Castilla elastica
  • natuurrubber dat (nog) niet gevulkaniseerd is: een vaste, maar nog flexibele substantie die uit dit sap van de rubberboom kan worden gemaakt, en die vroeger de basis was van alle rubberproducten, zoals rubberen ballen, luchtbanden, het condoom, handschoenen en sexy kleding
  • het woord wordt ook vaak gebruikt om een type verf mee aan te duiden.
Welke naam/gemeenschappelijke term zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Chemie 7458

Door dit omstreden bestanddeel moest de oude RoundUp uit de rekken voor particulieren. Het is een verdelgende stof die planten doodt tot in de wortel. Het gebruik van deze stof is nu verboden voor particulieren omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Over welke stof gaat het?

Goed zo !
Quizvraag Chemie 7417

Deze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. We vinden deze stof bijvoorbeeld terug in cosmetica en voeding. Lecithine, bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het maken van mayonaise omdat het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn. Naam graag van dergelijke stof.

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7317

Van welke boom zien we hier een blad?

Goed zo !