Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

aantal mensen op de maan

De volgende mens op de maan wordt ongetwijfeld een held, maar hoeveel ruimtevaarders waren hem of haar voor en hebben reeds een voet op de maan gezet? U mag er bij deze vraag twee naast zitten.

Goed zo !
Quizvraag Ontdekkingsreizigers 8801

Deze Engelsman is vooral bekend omdat hij in de zeventiende eeuw in dienst van de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie zonder succes zocht naar de noordelijke passage naar Oost-Indië. In 1609 zette hij daarbij per vergissing voet op Noord-Amerikaanse bodem en ontdekte hij een, naar eigen zeggen, vruchtbaar land, rijk aan vis en bont. Hij gaf zijn naam dan ook aan één van de grote rivieren in het oosten van de Verenigde Staten en Canada. Wat is zijn naam?

Goed zo !
wereldwonder antieke wereld

We zoeken één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het is een gigantisch bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios, dat zou zijn gemaakt door Chares van Lindos. Op de foto ziet u hoe het beeld er zou kunnen hebben uitgezien, gebaseerd op andere, wél bewaard gebleven beeltenissen van de god Helios. Het exacte uitzicht van het beeld dat we zoeken, is echter alleen bekend uit antieke teksten omdat het ongeveer 50 jaar na de oprichting door een aardbeving werd verwoest. Welk klassiek wereldwonder ziet u hier?

Goed zo !
Ijzeren hertog

We zoeken een Britse militaire leider die Napoleon wist te verslaan in 1815 bij de slag bij Waterloo. Hij had de bijnaam Ijzeren Hertog en behoorde tot de protestantse elite in Ierland. Het is ook dezelfde naam als de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Goed zo !
hoofdstad Amerika voor Washington D.C.

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten. De toevoeging D.C. betekent: District of Columbia. Om ervoor te zorgen dat de grondwet niet in een staat ligt en helemaal onafhankelijk zou zijn van de Amerikaanse staten, is Washington buiten het grondgebied van de staten gehouden. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden de Verenigde Staten onafhankelijk. De hoofdstad werd eerst gevestigd in New York City en vervolgens in een andere stad. Welke stad was de hoofdstad van de VS voor het in 1800 Washington D.C. werd?

Goed zo !
gevonden schip Antarctica

In maart 2022 werd het wrak van dit schip in opmerkelijk goede staat aangetroffen door onderzoekers van een Britse expeditie op de bodem van de Weddellzee, op 3.008 meter diep. Het schip was de barkentijn waarmee Ernest Shackleton in 1914 naar Antarctica reisde in zijn poging het continent over te steken. Wat is de naam van dit schip?

Goed zo !
atoombom

We zijn op zoek naar de naam van de bommenwerper die tijdens WO II de eerste atoombom (die de naam Little Boy had) afwierp boven Hiroshima. Het totale dodental van die aanval wordt geschat op 140 000.

Goed zo !
oude beschaving

Met Covid, de vele klimaatrampen en de toestand in Oekraïne lijkt het einde van de wereld soms niet meer veraf. Volgens sommigen ging de wereld er echter reeds in 2012 vergaan. Dit idee was gebaseerd op de einde van de kalender van een oude beschaving. Van welke beschaving, die zijn hoogtepunt kende van 250 tot 900 na Christus, liep de kalender af in 2012?

Goed zo !
Jean-Marc Connerotte

In 1996 deed het Hof van Cassatie een van zijn meest controversiële uitspraken. Onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte werd namelijk van de zaak Dutroux gehaald, omdat hij enkele weken voordien aanwezig was op een diner ter ere van de overleden slachtoffers. Deze uitspraak was mee aanleiding voor de Witte Mars. Onder welke naam staat deze uitspraak van het hof van cassatie bekend?

Goed zo !
palais des papes

Voor de volgende vraag keren we enkele honderden jaren terug in de tijd, naar het westers schisma is de periode van 1378 tot 1417 in de kerkgeschiedenis, waarin pausen en tegenpausen elkaar tegenwerkten. Eén paus bevond zich zoals we gewend zijn in Rome, een andere bevond zich in Frankrijk. Het palais des papes in die stad is nog steeds een trekpleister bij toeristen. In welke stad vond je toen een paus?

Goed zo !
oorlog

De oorlog tussen tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Scilly-Eilanden (bij de zuidwestkust van Engeland) wordt door sommigen aanzien als de langste oorlog ooit, maar daar is niet iedereen het over eens. Deze oorlog duurde 335 jaar zonder dat er een schot gelost werd? Vaak wordt een andere oorlog aanzien als de langste. Technisch gezien duurde deze oorlog tussen Engeland en Frankrijk 116 jaar, maar werd onderbroken door verschillende vredesperiode. Welke oorlog wordt hier bedoeld?

Goed zo !
mosterdgas

Half juli 1917 zetten de Duitsers (bij Ieper) voor het eerst mosterdgas in als wapen. Geef een andere naam voor Mosterdgas.

Goed zo !

Op 11 januari 1814 werd er een slag uitgevochten tussen het Franse leger en geallieerde Pruisische, Russische en Britse troepen. De slag was een reeks van bloedige treffen tijdens de Zesde Coalitieoorlog langs de huidige Belgisch-Nederlandse grens van Essen tot en met Turnhout. In mei 2014 werd deze slag herdacht met een historisch bivak en de grootste reconstructie van een Napoleontische veldslag ooit in Vlaanderen. Bijna 1000 reenactors uit heel Europa konden zich daarbij uitleven op een deel van het historische slagveld aan de boorden van de Mark. Over welke vergeten veldslag gaat het hier?

Goed zo !
stad atoombom

Welke stad had de twijfelachtige eer om als eerste in de geschiedenis te worden aangevallen met een atoombom? De uraniumbom Little Boy werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends afgeworpen uit de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper Enola Gay.

Goed zo !
eerste smartphone

De IBM Simon wordt wel gezien als de allereerste echte smartphone. Deze IBM en kwam in 1994 op de markten woog ruim 500 gram. Dit enorme apparaat had DOS als besturingssysteem, had een uitschuifbare antenne en zelf een echt touchscreen. Je kon er mee bellen, faxen en sms’en. Het was zelfs mogelijk om er e-mails te versturen. Wat ook een noviteit was dat je er ook nog eens spelletjes mee kon spelen. De IBM Simon werd niet echt succes. In welk jaar kwam Steve Jobs met zijn Apple iPhone op de proppen om de wereld te veroveren?

Goed zo !