Quizvraag Geschiedenis 2288

Wat is de naam van deze Engelse militair? Hij is bekend geworden wegens zijn rol in de samenzwering om koning Jacobus I en een groot deel van de in Londen wonende Schotse adel te vermoorden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Geschiedenis 2266

Wie landde op 28 mei 1987 op 18-jarige leeftijd met een Cessna 172P op een brug in de buurt van het Rode Plein in Moskou? Hij voerde deze actie naar eigen zeggen uit om de mensheid vrede te brengen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Geschiedenis 2236

Op 28 augustus 1988 om 15:44 uur vond een vliegtuigongeluk op Vliegbasis in Duitsland plaats tijdens een luchtshow. Een vliegtuig van het Italiaanse aerobatiekteam 'Frecce Tricolori' vloog in op vijf andere vliegtuigen van het team, omdat de piloot van dat vliegtuig te vroeg begon met het afronden van de stunt. Er vielen 70 doden. Wat is de naam van deze vliegbasis?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Geschiedenis 2170

Hoe heet de nacht van 24 Augustus 1572 waar in Parijs 2.000 mensen werden vermoord na het huwelijk van Hendrik van Navarre en Margarete? Hendrik IV kon maar net ontsnappen aan de moordaanslag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Geschiedenis 2138

We zijn op zoek naar de naam van deze crimineel. De man werkte zichzelf op tot sekteleider en verplichte zijn volgelingen om op rooftocht te gaan en hun bezittingen aan hem af te staan. In 1969 kreeg hij een levenslange gevangenisstraf wegens moord en aanstichting tot moord. Eén van zijn slachtoffers was actrice Sharon Tate, de toenmalige vrouw van acteur & regisseur Roman Polanski.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Geschiedenis 2135

België lijkt bijna een broeihaar voor moordenaars voorbeelden zijn Els Clottemans, Hans Van Themsche, Ronald Janssens & uiteraard Marc Dutroux. Maar ook van buitenaf krijgt ons land het hard te verduren. Welke Franse seriemoordenaar die ook wel het monster van de Ardennen wordt genoemd werd in België beroemd nadat bekent raakte dat hij in totaal 7 meisjes/vrouwen had ontvoerd, verkracht en vermoord.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Geschiedenis 2134

In de jaren tachtig werd het Brusselse misdaadmilieu overheerst door de bende Haemers. De bende werd vooral bekend omwille van hun gewelddadige overvallen op verscheidene geldtransporten. Op 19 januari 1989 voltrok hun meest sensationele actie en werden ze ook internationaal berucht en beroemd door de ontvoering van een Belgische hoogwaardigheidsbekleder. Wie werd er op die beruchte dag ontvoerd door de bende Haemers?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Geschiedenis 2117

In de jaren 90 werd een dierenrechtengroepering vooral bekend door haar acties tegen nertskwekerijen, brandstichtingen van hamburgerrestaurants én een moordpoging tav een onderzoeksrechter. Hoe noemt deze terroristische groepering die in België/Vlaanderen heeft gestreden voor de dierenrechten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geschiedenis 2069

Iedereen kent ongetwijfeld de “I have a dream” speech van Martin Luther King aan het Lincoln Memorial. Deze speech werd gegeven ter gelegenheid van een mars van de burgerrechtenbeweging die opkwam voor meer arbeidsplaatsen, vrijheid en gelijkheid, in het bijzonder voor Afro-Amerikanen. In welke Amerikaanse staat werd deze speech gehouden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Geschiedenis 2068

Albert I, koning der belgen van 1909 tot 1934, was de 3de koning van België. Hij was een koning die zijn soldaten niet in de steek liet tijdens de eerste wereldoorlog. Hij bleef namelijk bij hen in de loopgraven. Op 17 februari 1934 kwam hij ongelukkig aan zijn einde door van een rots te vallen. 82 jaar later zijn ze nog steeds op zoek naar de exacte oorzaak hiervan. Maar waar is dit spijtig voorval gebeurd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geschiedenis 2047

Wat was de bekendere naam van de "Geheime StaatsPolizei" in nazi-Duitsland?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geschiedenis 2045

14 juli 1789, wordt vaak gezien als het symbolische beginpunt van de Franse Revolutie. Dan werd een middeleeuws fort dat als gevangenis werd gebruikt, bestormd. Wat was de naam van dat fort?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Geschiedenis 2044

In welk jaar werd de Berlijnse Muur gebouwd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: 1


Quizvraag Geschiedenis 1950

Tijd om grappen te maken was er toen niet echt. Toen duidelijk was dat de oorlog verloren was en toen hij vernomen had dat ook de Fuhrer zelfmoord had gepleegd, liet hij eerst zijn zes kinderen vermoorden en pleegde hij nadien samen met zijn vrouw zelfmoord. Als een van de meest fanatieke nazi’s ontsnapte hij daardoor aan het Neurenbergproces. Wie was tijdens WOII de minister van propaganda?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Geschiedenis 1949

Geef de term voor de hervormingspolitiek van de voormalige Russische president Gorbatsjov, waarmee hij in 1985 hoopte de vastlopende Sovjet-Unie weer op gang te kunnen krijgen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geschiedenis 1932

Dit is een bekende postduif uit de Eerste Wereldoorlog. De duif ontving het Croix de guerre voor het afleveren van 12 belangrijke berichten in Verdun. Haar laatste heldendaad was op 3 oktober 1918. 500 man geallieerde troepen van de Amerikaanse 77e divisie waren ingesloten in een vallei, zonder eten en munitie, en ook nog eens bestookt door eigen vuur. Hoe noemde deze duif dat 194 soldaten redde?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Geschiedenis 1925

Van 4 tot 11 februari 1945, toen de nazi’s zo goed als verslagen waren, kwamen de drie geallieerde leiders bij elkaar. Deze conferentie was van zeer groot belang voor de territoriale verhoudingen na WO II. Het was de laatste tijdens de oorlog en op het programma stond de afbakening van de gebieden en de invloedssferen na afloop van de oorlog. Op de foto ziet u van links naar rechts Winston Churchill, Franklin Roosevelt en Joseph Stalin. Maar waar vond deze conferentie plaats?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Geschiedenis 1921

Welke naam werd gegeven aan de massale evacuatie van kinderen in Zuid-Vietnam naar de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Frankrijk en andere landen, aan het einde van de Vietnam oorlog (april 1975)?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Geschiedenis 1920

Wat is de naam die gegeven wordt aan de weg van Koeweit en Basra waar zich terugtrekkende Iraakse troepen werden aangevallen door de Amerikaanse luchtmacht en grondtroepen tijdens de Golfoorlog? De snelweg staat officieel bekend als Highway 80 en is enkele jaren later gerepareerd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Quizvraag Geschiedenis 1915

Hij was een klein man, maar verrichtte grootse daden. Zichzelf tot keizer kronen én fantastisch lekkere spekken naar zichzelf vernoemen zijn er slechts twee van. Maar op welk eiland werd Napoleon Bonaparte geboren?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C