Moeilijke quizvragen aardrijkskunde

46 resultaten

Oorspronkelijke plaats van de nulmeridiaan

In Engeland denken ze niet dat de evenaar, maar wel de nulmeridiaan door hun ‘gat’ loopt. Al is dat wel een beetje zo, vermits in 1884 de meridiaan uit de Londense wijk Greenwich werd Draaiboek quiz 2023 Pagina 5 van 25 gekozen als wereldwijd geldende nulmeridiaan. In de geschiedenis hebben zich echter nog andere plaatsen ter wereld zich tot plaats van de nulmeridiaan uitgeroepen, waaronder het meest zuidelijke Canarisch eiland. Het was de Grieks-Romeinse geleerde Ptolemaeus die de meridiaan aldaar als nulmeridiaan heeft geïntroduceerd. Naam graag van dit eiland en gelijknamige nulmeridiaan, die op sommige landkaarten zelfs tot in de eeuw als referentie werd gebruikt.

Goed zo !
Welke Amerikaanse staat met hoofdstad Montgomery wordt hier aangeduid op de kaart?

Welke Amerikaanse staat met hoofdstad Montgomery wordt hier aangeduid op de kaart?

Goed zo !
zee tussen Groenland en Canada

Welke zee, hier aangeduid op de kaart, is een deel van de Noord-Atlantische Oceaan? Het ligt tussen Groenland en Canada.

Goed zo !
gemeente Vogue

Vogue is naast een bekend modetijdschrift ook een Franse gemeente. In welke Franse streek bevindt zich het dorp Vogüé?

Goed zo !
fictief land Europa

Vraag een Amerikaan of hij België kent en de kans is groot dat hij beweert dat het een mooie stad is. Bij wijze van grap bedacht twitteraar @gaspardooo daarom een compleet fictief Europees land, dat al snel een heel eigen leven ging leiden, compleet met volkslied en een voltallige Olympische delegatie. Hoe heet dit fictief land?

Goed zo !
Duits gebergte
© ErnstA

Welk Duits gebergte wordt omsloten door deze rivieren: in het wersten de Saar, in het noorden de Moezel, in het oosten de Rijn, in het zuiden de Nahe. Het bevindt zich in de staat Rheinland-Pfalz en in dit grote plateau is de top de ERBESKOPF, 816 m hoog.

Goed zo !
zandbank ligt noordwestelijk ten opzichte van Nederland

Deze zandbank is een ondiepte in de Noordzee, ten oosten van Noord-Engeland. De zandbank ligt noordwestelijk ten opzichte van Nederland. De naam is afkomstig van de oude benaming van een vissersboot. De bank is bijna 300 kilometer lang en bevindt zich zowel in het Britse, Deense, Duitse, als Nederlandse deel van het continentaal plat. Hij is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. De bank rijst uit circa 40 meter diep water op tot 13 meter onder de zeespiegel, en is dus circa 27 meter hoog. De bodem bestaat grotendeels uit zand. Ten noorden ervan liggen de Fladengronden. De naam?

Goed zo !
grondgebied van de Duitstalige gemeenschap

Het grondgebied van de Duitstalige gemeenschap beslaat 9 gemeenten. Wij gaan op zoek naar de grootste van deze gemeenten, in oppervlakte welteverstaan. Je kan er in de deelgemeente Manderfeld rondlopen en ook het meer van Bütgenbach rijkt tot in deze gemeente. Welke gemeente zoeken we?

Goed zo !
land met drie buurlanden

We zoeken een land met slechts 3 buurlanden. Je krijgt van ons de vlaggen van deze 3 buurlanden.

Goed zo !
Amerikaanse vulkaan

In november 2022 spuwde de Mauna Loa op Hawaïi nogmaals gloeiende lava. Dit is 1 van 16 ‘decade vulcanos’ of in het Nederlands: vulkanen van het decenium. 16 vulkanen die gelegen zijn in een dichtbevolkte regio met een geschiedenis van grote uitbarstingen. Wij zoeken de andere Amerikaanse vulkaan op de lijst en helpen jullie even: hij ligt in de staat Washington en maakt daarmee deel uit van de beroemde Ring of Fire. Hij is tevens de hoogste top van de Cascade Range.

Goed zo !
hoofdstad Noorwegen

Wat is de hoofdstad van Noorwegen?

Goed zo !
hoofdstad Montenegro

Wat is de hoofdstad van Montenegro?

Goed zo !
hoofdstad Moldavië

Wat is de hoofdstad van Moldavië?

Goed zo !
hoofdstad Liechtenstein

Wat is de hoofdstad van Liechtenstein?

Goed zo !
hoofdstad Kroatië

Wat is de hoofdstad van Kroatië?

Goed zo !