Moeilijke quizvragen aardrijkskunde

212 Moeilijke quizvragen over Aardrijkskunde

zee tussen Groenland en Canada

Welke zee, hier aangeduid op de kaart, is een deel van de Noord-Atlantische Oceaan? Het ligt tussen Groenland en Canada.

Goed zo !


gemeente Vogue

Vogue is naast een bekend modetijdschrift ook een Franse gemeente. In welke Franse streek bevindt zich het dorp Vogüé?

Goed zo !


fictief land Europa

Vraag een Amerikaan of hij België kent en de kans is groot dat hij beweert dat het een mooie stad is. Bij wijze van grap bedacht twitteraar @gaspardooo daarom een compleet fictief Europees land, dat al snel een heel eigen leven ging leiden, compleet met volkslied en een voltallige Olympische delegatie. Hoe heet dit fictief land?

Goed zo !

Duits gebergte
© ErnstA

Welk Duits gebergte wordt omsloten door deze rivieren: in het wersten de Saar, in het noorden de Moezel, in het oosten de Rijn, in het zuiden de Nahe. Het bevindt zich in de staat Rheinland-Pfalz en in dit grote plateau is de top de ERBESKOPF, 816 m hoog.

Goed zo !


zandbank ligt noordwestelijk ten opzichte van Nederland

Deze zandbank is een ondiepte in de Noordzee, ten oosten van Noord-Engeland. De zandbank ligt noordwestelijk ten opzichte van Nederland. De naam is afkomstig van de oude benaming van een vissersboot. De bank is bijna 300 kilometer lang en bevindt zich zowel in het Britse, Deense, Duitse, als Nederlandse deel van het continentaal plat. Hij is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. De bank rijst uit circa 40 meter diep water op tot 13 meter onder de zeespiegel, en is dus circa 27 meter hoog. De bodem bestaat grotendeels uit zand. Ten noorden ervan liggen de Fladengronden. De naam?

Goed zo !

zee in het Midden-Oosten

Op de foto zie je een zee in het Midden-Oosten. Geef de naam van deze zee?

Goed zo !


grondgebied van de Duitstalige gemeenschap

Het grondgebied van de Duitstalige gemeenschap beslaat 9 gemeenten. Wij gaan op zoek naar de grootste van deze gemeenten, in oppervlakte welteverstaan. Je kan er in de deelgemeente Manderfeld rondlopen en ook het meer van Bütgenbach rijkt tot in deze gemeente. Welke gemeente zoeken we?

Goed zo !

land met drie buurlanden

We zoeken een land met slechts 3 buurlanden. Je krijgt van ons de vlaggen van deze 3 buurlanden.

Goed zo !


Amerikaanse vulkaan

In november 2022 spuwde de Mauna Loa op Hawaïi nogmaals gloeiende lava. Dit is 1 van 16 ‘decade vulcanos’ of in het Nederlands: vulkanen van het decenium. 16 vulkanen die gelegen zijn in een dichtbevolkte regio met een geschiedenis van grote uitbarstingen. Wij zoeken de andere Amerikaanse vulkaan op de lijst en helpen jullie even: hij ligt in de staat Washington en maakt daarmee deel uit van de beroemde Ring of Fire. Hij is tevens de hoogste top van de Cascade Range.

Goed zo !


Dit bos- en natuurgebied in aanleg zal een van de vier groenpolen rond Gent vormen. Op dit moment is er al een klein deeltje open voor het publiek, de inrichtingswerken op het grootste deel van de site vinden echter pas in 2023 plaats. Naast Gentenaars kijken wellicht vooral inwoners van Oostakker en Lochristi ernaar uit want de groenpool komt op het grondgebied van hun gemeente te liggen. Wat is de naam van dit bos- en natuurgebied, dat wordt aangelegd op een voormalige zandwinning die op haar beurt op een voormalig vliegveld was gelegen?

Goed zo !