Quizvragen aardrijkskunde

729 resultaten

Meskelplein

Zonder de aanwezigheid van stoplichten of verkeersborden, proberen de voertuigen over te steken: er ontstaan dan ook regelmatig zware ongelukken op dit kruispunt, dat tot de 3 gevaarlijkste ter wereld wordt gerekend. Dit Meskelplein is gelegen in het centrum van de hoofdplaats van de Afrikaanse Unie. Deze kosmopolitische hoofdstad heeft vele tientallen etnische groepen, waarvan de Amharen de grootste is. De stad ligt tussen 2200 en 3000 meter hoogte, aan de voet van de berg Entoto, en is hiermee de op twee na hoogste hoofdstad ter wereld. In welk land ligt dit Meskelplein en dus ook het hoofdkantoor van Afrikaanse Unie?

Goed zo !
landstreek

Deze streek, verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia, omvat een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Je vindt er savannes, boslandschappen, de archeologisch belangrijke Olduvaikloof, Nationale Parken en wildreservaten. Deze landstreek is beroemd door de cirkelvormige migratie die elk jaar plaatsvindt rond oktober, waarbij ongeveer anderhalf miljoen planteneters zich, omwille van de droogte, verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Na de regens rond de maand april gaan ze dan terug via een westelijke omweg. Wat is de naam van deze streek?

Goed zo !
grondgebied van de Duitstalige gemeenschap

Het grondgebied van de Duitstalige gemeenschap beslaat 9 gemeenten. Wij gaan op zoek naar de grootste van deze gemeenten, in oppervlakte welteverstaan. Je kan er in de deelgemeente Manderfeld rondlopen en ook het meer van Bütgenbach rijkt tot in deze gemeente. Welke gemeente zoeken we?

Goed zo !
samenvlooiing rivieren
© Holger Weinandt

Je krijgt van ons de samenvloeiing van 2 rivieren te zien. Bij deze stad komen de Rijn en de Moezel samen. In welke stad werd deze foto genomen?

Goed zo !
rivier in West-Afrika

Wij zijn piraten van de zee en al wie zin heeft, vaart maar mee. Wij zijn piraaaaaten, piraaaaaaten, piraten van de zee. Samson en Gert varen in dit lied naar Timboektoe. Op welke rivier in West-Afrika zullen onze twee vrienden moeten varen? De rivier gaat onder meer door Guinee en Mali. Toch een klein detail: als je effectief deze rivier Timboektoe neemt, zal je toch nog een goede 10 kilometer te voet moeten afleggen.

Goed zo !
132 meter hoge
rots

We zoeken de naam van een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen. Op de plaats waar de rots zich bevindt, maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat.

Goed zo !
land met drie buurlanden

We zoeken een land met slechts 3 buurlanden. Je krijgt van ons de vlaggen van deze 3 buurlanden.

Goed zo !
Amerikaanse vulkaan

In november 2022 spuwde de Mauna Loa op Hawaïi nogmaals gloeiende lava. Dit is 1 van 16 ‘decade vulcanos’ of in het Nederlands: vulkanen van het decenium. 16 vulkanen die gelegen zijn in een dichtbevolkte regio met een geschiedenis van grote uitbarstingen. Wij zoeken de andere Amerikaanse vulkaan op de lijst en helpen jullie even: hij ligt in de staat Washington en maakt daarmee deel uit van de beroemde Ring of Fire. Hij is tevens de hoogste top van de Cascade Range.

Goed zo !
eiland biosfeerreservaten

Welk eiland werd als eerste totaalgebied opgenomen in het UNESCO-netwerk van biosfeerreservaten?   Het Manx Loaghtan-schaap is een lokaal ras dat enkel daar leeft. 

Goed zo !

Dit bos- en natuurgebied in aanleg zal een van de vier groenpolen rond Gent vormen. Op dit moment is er al een klein deeltje open voor het publiek, de inrichtingswerken op het grootste deel van de site vinden echter pas in 2023 plaats. Naast Gentenaars kijken wellicht vooral inwoners van Oostakker en Lochristi ernaar uit want de groenpool komt op het grondgebied van hun gemeente te liggen. Wat is de naam van dit bos- en natuurgebied, dat wordt aangelegd op een voormalige zandwinning die op haar beurt op een voormalig vliegveld was gelegen?

Goed zo !
woestijndal Californië

Wat is de naam van het woestijndal in het oosten van Californië, die bekend staat als het droogste en heetste punt in Noord-Amerika, en die met 134 graden Fahrenheit het record houdt van de hoogste temperatuur die ooit ter wereld is gemeten?

Goed zo !
nationale park in het oosten van California

Dit nationale park in het oosten van California werd opgericht in 1890 en is daarmee een van de oudste in zijn soort. Het park is beroemd om zijn dal met granieten rotswanden dat door gletsjers is ontstaan. De meest bekende rotsen zijn Half Dome en El Capitan, die zeer in trek zijn bij ervaren muurklimmers. Wat is de naam van dit nationale park?

Goed zo !
rivier Cherson Oekraïne

In november 2022 slaagde Oekraïne er in om de havenstad Cherson te heroveren op het Russisch leger. Het Russische leger trok zich terug over de rivier bij de stad. Aan dezelfde rivier is ook de felbevochten kerncentrale van Zaporizja gelegen. Welke rivier vormt nu de frontlinie in de oorlog?

Goed zo !
oude hoofdstad Denemarken
© NordNordWest

Deze stad was tot in de 15de eeuw de hoofdstad van Denemarken. De stad werd gesticht rond 980 door Harald I van Denemarken. Hij zou een houten kerk hebben gebouwd bij de haven, waarin hij later begraven werd. Vanaf dat moment was de stad de verblijfplaats van de koning en hoofdstad van Denemarken. Wat is de naam van deze stad, één van de oudste van Denemarken, die ook om een andere reden een belletje zal doen rinkelen?

Goed zo !
kortste rivier van België

De kortste rivier van België is slechts 12 kilometer lang. Ze ontstaat in Rumst uit de samenvloeiing van de Nete en de Dijle. Na 12 kilometer mondt ze uit in de Schelde. Wat is de kortste rivier van ons land?

Goed zo !