Gemakkelijke quizvragen taal

166 resultaten

Quizvraag Taal 4011

Een taalvraagje: ze worden en masse opgegeten op thanksgiving. In het frans verwijst de naam naar india, namelijk Dinde. In het Engels verwijst het echter naar een ander land. Hoe noemen ze eens kalkoen in het Engels.

Goed zo !
Quizvraag Taal 3964

Wat is de laatste letter van het Griekse alfabet?

Goed zo !
Engels voor egel

Wat is het Engelse woord voor 'Egel'?

Goed zo !

Hoe noemt men woorden of uitdrukkingen die ten onrechte zijn overgenomen uit een andere taal?

Goed zo !

De vraag kan je horen in het filmpje.

Goed zo !
Quizvraag Frans 3696

De weerwolf, de vampire, de boomerang, … Allemaal voorbeelden van Belgische rollercoasters. In ‘t schoon Vlaams spreken we ook wel van een achtbaan. Allemaal heel plezant maar weten jullie ook hoe je in Frankrijk de weg naar de dichtstbijzijnde achtbaan vraagt? Wat is de Franse benaming van achtbaan?

Goed zo !
beletselteken

Het aanleren van leestekens zoals het punt, de komma, het vraagteken, het uitroepteken, dubbel punt, aanhalingstekens en het beletselteken staat in het leerplan taal. Voor het antwoord bij deze vraag, vragen we jullie een beletselteken te schrijven.

Goed zo !
Quizvraag Taal 3668

Wat is de naam van de 24ste en tevens laatste letter uit het Griekse alfabet?

Goed zo !
Quizvraag Taal 3578

Letterlijk betekent het ‘ pruilkamer’ maar het was een – in de achttiende eeuw vooral in Frankrijk populair – meestal elegant ingericht vertrek, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. De naam die we zoeken is afgeleid van een Frans werkwoord dat pruilen betekent; Oorspronkelijk was het de ruimte gelegen naast de slaapkamer van de vrouw, waarin zij zich kon wassen en kleden. In die zin was het vertrek het vrouwelijke equivalent van het mannelijke kabinet. Het is tevens de naam van een koekje dat in veel recepten wordt gebruikt.

Goed zo !
Quizvraag Taal 3542

In december 2017 werd er opnieuw een woord verkozen tot het woord van het jaar door Van Dale en de VRT. 70.000 mensen hebben dat gedaan en 55 procent van de stemmen ging naar het winnende woord. Weet jij welk woord?

Goed zo !

Jullie krijgen nu een vraag over taalbeschouwing derde leerjaar. In een zin staat meestal ‘ wie het doet’. Dat noemen we het ??????? Het kan een persoon, dier of een ding zijn. Naast ‘ wie het doet’ staat bijna altijd een werkwoord, soms ervoor, soms erachter. De term die we zoeken en de persoonsvorm (het werkwoord) moeten grammaticaal met elkaar overeenkomen. Op de dia zien jullie daarvan een voorbeeld:
De jongen fietst naar school.
De jongens fietsen naar school

Goed zo !

Ichtyologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de studie naar bepaalde dieren. Welke dieren?

Goed zo !
Quizvraag Taal 3454

Met deze term uit het Engels wordt de pose bedoeld waarbij de fotograaf bij het nemen van een “selfie” met een zwoele blik en naar voren getuite lipjes in de camera kijkt.

Goed zo !

Het groot dictee der Nederlandse taal komt helaas niet meer op de buis. Wij vinden een correcte spelling wel belangrijk en zoeken daarom naar het woord dat fout gespeld is in volgende zin: “Als de wiedeweerga heeft de gestreste ict’er het doorgefaxte resumeetje gedigitaliseerd en geüpdatet” Welk woord werd fout geschreven?

Goed zo !
Quizvraag Taal 3379

Ook de Franse taal heeft nog een toekomst, ‘le futur’ hoor ik jullie denken, maar welke futur vinden we in deze wel heel toepasselijke zin?

Nous allons boire un verre.

Goed zo !