Gemakkelijke quizvragen taal

168 resultaten

Quizvraag Taal 5475

Sinds 2006 bestaat er een gekleurd boekje dat als alternatief ontstond voor het Groene Boekje. De spelling erin is ontworpen uit onvrede over sommige onderdelen uit het groene boekje. Het alternatief geeft meer vrijheid bijv. voor het gebruik van de tussen-n en koppeltekens. De afwijkingen ten opzichte van de groene spelling zijn in dit boekje zo veel mogelijk aangegeven. Over welke kleur boekje gaat het?

Goed zo !
Quizvraag Taal 5233

Sinds April 2019 heeft de commissie Justitie het licht op groen gezet om het ontkennen van de genocides van Rwanda en Srebrenica strafbaar te maken. Deze genocide kostte het leven aan 800.000 mensen. Maar met welke term drukken we deze strafbaarstelling uit. Maw wat is een ander begrip voor het ontkennen of extreem minimaliseren van in het algemeen aanvaarde historische gebeurtenissen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 5043

Een gecastreerde hengst noemen we een ruin, maar wat is de benaming voor een gecastreerde kater?

Goed zo !

Vul de uitdrukking aan die door het Vlaamse Woordenboek omschreven wordt als ‘ongepast, verstorend, niet conform, niet op zijn plaats, onaangepast, niet gewenst zijn’? Als een hond in…

Goed zo !
Quizvraag Taal 4731

We zijn op zoek naar een benaming van een groep dieren van dezelfde soort die zich sociaal bij elkaar verzamelen. We gebruiken deze benaming als er geen specifieke naam is voor die groep dieren. Bij veel zoogdieren als Apen, Dolfijnen enz. gebruiken we deze term. De oorsprong van de term - en dit is een grote tip - vinden we terug bij de groepsnamen van militairen. Welke benaming?

Goed zo !

Een korte taalkundige vraag: Van Dale verklaart het woord dat we zoeken als onwelluidend lawaai. Iets meer uitgeschreven is het iets als: “het door elkaar heen klinken van niet bij elkaar passende of niet op elkaar afgestemde geluiden”.

Goed zo !
Quizvraag Taal 4707

7C. The quick brown fox jumps over the lazy dog. Een doorsnee Engelse zin. Ware het niet dat in deze zin elke letter van het alfabet voorkomt. Een perfect voorbeeld is het niet want in de ideale zin komt elke letter maar één keer voor, zoals bij: New job: fix Mr. Gluck's hazy TV, PDQ!. In dit voorbeeld komen ook nog eens alle leestekens voor. Hoe noemen we zo’n zin waarin alle letters 1 keer voorkomen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 4499

We zoeken de Engelse term voor billenkoek. Het is de handeling waarbij iemand slaag krijgt op de al dan niet blote billen met een open hand. In de loop der jaren is de betekenis verbreed tot het slaan met attributen zoals gesels en riemen. De Engelse term wordt in andere talen meestal vooralsnog gebruikt voor slaan op de billen als erotische activiteit.

Goed zo !
Quizvraag Taal 4437

Wat is de Franstalige naam voor de bordjesman of bordjesvrouw met het krijtje die de tijdsverschillen aanduidt?

Goed zo !
Quizvraag Middeleeuwen 4395

Welk woord werd vroeger vaak gebruikt voor water rond een binnenstad, vaak een overblijfsel van de middeleeuwse verdedigingsgracht? Dit woord komt vaak nog voor in straatnamen, zo ook bij een zijstraat van de Martelaarslaan in de buurt van de Bijloke. Ik geef ook even mij dat we niet op zoek zijn naar het woord singel.

Goed zo !
Quizvraag Taal 4390

Ik ben op zoek naar een Engelse term voor het smokkelen van alcoholische drank die vooral gebruikt werd in de jaren 1920 in de periode van de Amerikaanse drooglegging. Heden ten dage wordt deze term echter vooral gebruikt in de muziekindustrie voor een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van artiest of platenfirma op de markt verschijnt. Meestal zijn dit illegale liveopnames van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks. Welke Engelse term zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Games 4371

Ik ben op zoek naar de Amerikaanse term die gebruikt wordt voor een bepaalde soort sneeuwstorm. De sneeuwstorm ontstaat als gevolg van een krachtige koude-luchtbrug uit de richting van de poolregio. De naam van deze sneeuwstormen komt trouwens ook voor in de naam van de computerspellenproducent van de games uit de serie Starcraft en Warcraft.

Goed zo !
Quizvraag Taal 4319

Spreekwoorden. U moet op zoek gaan naar een spreekwoord waarvan u enkel de klinkers ziet. Om het niet onmogelijk te maken hebben we de klinkers al per woord gegroepeerd. Het is de bedoeling dat u het volledige spreekwoord neerpent.

Goed zo !

Op algemeen verzoek is er dit jaar terug een spellingsvraag. Welk woord is fout gespeld in volgende zin: “De rancuneuze procureur des Konings vorderde dertig jaar cel tegen de sjoemelende antiquair die maar liefst honderddrieënveertig miljoen euro verdonkermaande”?

Goed zo !
Quizvraag Taal 4202

Er waren achttien woorden genomineerd. Vlamingen konden tussen 28 november en 17 december hun stem uitbrengen. Wat is uiteindelijk het woord van het jaar 2018 geworden?

Goed zo !