Gemakkelijke quizvragen natuurkunde

165 resultaten

Quizvraag Natuurkunde 5507

De U van Urbanus vinden we ook terug in de tabel van Mendeljev. Niet dat Urbanus er iets mee te maken heeft, maar we zijn op zoek naar de naam van het element. Voor zij die graag op zoek gaan naar de U, je vindt het onder nummerke 92 Extra tip, het komt voornamelijk voor in erts-vorm.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5421
© Olivier Cleynen

Welke natuurkundige wet stelt: "druk die wordt uitgeoefend op een vloeistof die zich in een geheel gevuld en gesloten vat bevindt, zal zich onverminderd in alle richtingen voortplanten"?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5420

Welke wet definieert het elektrisch geleidingsvermogen van geleiders en luidt: "stroomsterkte door een geleider is recht evenredig met het potentiaalverschil tussen de uiteinden"?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5419
© Hankwang

We zoeken de benaming van drie natuurkundige wetten, die de baan en beweging van een hemellichaam om een ander hemellichaam beschrijven in het tweelichamenprobleem.

Goed zo !
Quizvraag Dieren 5418

Dolfijnen hebben ogen, maar gebruiken toch ook echolocatie en actieve sonar om onder water te navigeren of om andere voorwerpen te detecteren. Welk onmenselijk bollend orgaan, dat enigszins over de bovenkaak heen uitpuilt, gebruiken dolfijnen hiervoor?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 5417

Welk onmenselijk orgaan dat bijna alle vogels, reptielen en amfibieën hebben, is de opening in het lichaam waardoor zowel ontlasting en urine als genitale afscheidingen (zoals de eieren) worden afgegeven? Het orgaan behoort dus zowel tot de geslachtsorganen als tot het uitscheidingsstelsel.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5416

Welk onmenselijk orgaan stelt voornamelijk vissen en amfibieën in staat om zuurstof uit het water op te nemen en koolzuurgas af te staan?

Goed zo !
Quizvraag Ruimte 5397

De Galileïsche manen zijn de vier grootste manen van Jupiter. Ze zijn ontdekt door Galileo Galilei in januari 1610. Deze manen zijn zichtbaar zonder een krachtige telescoop. Geef de namen van deze vier manen.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5339

Geef de andere naam voor ligniet, een fossiele brandstof die bestaat uit plantenresten die in diepe aardlagen tot koolstof en andere scheikundige verbindingen worden omgezet. Deze brandstof wordt in Europa vooral in Duitsland nog ontgonnen én gebruikt in energiecentrales, die omstreden zijn door hun hoge koolstofdioxide-uitstoot.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5330

Graag de naam van het natuurverschijnsel dat eens om de 2,5 jaar voorkomt en waarbij er een tweede volle maan is in dezelfde maand. Een maancyclus duurt 29,5 dagen, een maand 28 tot 31 dagen. De volgende keer valt op zaterdag 31/10/2020.

Goed zo !
Quizvraag Planten 5321

We zoeken een plant uit de familie van de Linaceae. Het is een gewas dat zijn toepassing kent voor het vervaardigen van linnen en de productie van lijnzaadolie. De plant wordt in de eerste helft van april gezaaid en wordt geoogst in de tweede helft van juli. Na het oogsten bleven de zogenaamde kappeletjes achter, tegenwoordig gebeurt dit allemaal machinaal en laat men het gewas plat op de grond 'slijten'.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5290

We zoeken een natuurkundige grootheid voor een doorstromend medium uitgedrukt als de hoeveelheid van een vloeistof of gas per tijdseenheid. In de hydrologie staat deze term voor de hoeveelheid water die een rivier of beek per tijdseenheid transporteert of afvoert.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5213

De definitie van de techniek die we zoeken luidt: het met gebruikmaking van allerlei technische middelen toevoegen van water aan landbouwgewassen bij een tekort aan neerslag. Welke techniek zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 5163

Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5102

We zijn op zoek naar een Poolse astronoom, waarvan de publicatie van zijn boek “Over de omwentelingen van de hemellichamen” wordt beschouwd als één van de grootste gebeurtenissen uit de wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij grondlegger van een bekende astronomische theorie, die impliceert onder andere de schijngestalten van Venus en Mercurius, een visueel fenomeen dat in zijn tijd nog niet kon worden geobserveerd, maar later werd bevestigd door niemand minder dan Galileo Galilei. Graag de naam van deze astronoom.

Goed zo !