Gemakkelijke quizvragen natuurkunde

165 resultaten

Quizvraag Natuurkunde 6176

We zouden nu de afkorting van scheikundige elementen hassium, meitnerium en gadolinium kunnen vragen, maar dat gaan we niet doen, omdat soms de meest eenvoudige vragen ook de moeilijkste zijn. Wat is de naam van de Russische grondlegger van het periodiek systeem, naar wie ook de tabel werd vernoemd? Voornaam én achternaam moeten correct zijn!

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 6175

We zijn op zoek naar het scheikundig element met symbool Hg. Het is een zilverwit overgangsmetaal en het is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur.

Goed zo !
Quizvraag Dinosauriërs 6057

We gaan terug in de tijd voor de volgende vraag. Ver terug in de tijd. Als je in het late Krijt, zo’n slordige 75 miljoen jaar geleden in Mongolië vertoefde dan kon je dit lieverdje wel eens tegenkomen. Wat is de naam van deze dino?

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 5977

19) Deze Franse natuurkundige heeft de ontdekking gedaan van van het golfgedrag van het elektron en de daaruit resulterende hypothese kreeg hij in 1929 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Planeten 5896

Vrijwel alle planeten van ons zonnestelsel hebben manen, die allemaal een naam hebben. Ganymedes, Europa, IO en Callisto zijn de 4 grootste (buiten die van de aarde) manen van een planeet in ons zonnestelsel. Welke planeet zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Astronomie 5851
© Blueshade

Op 21 juni en op 21 december kennen wij de grote zonnewendes, dan beginnen de dagen terug te lengen of te korten. Op 21 maart, en op 21 september staat de zon pal boven de evenaar, en zijn de dagen en nachten juist even lang. Wat is de naam in de astronomie van deze twee ook merkwaardige zonnestanden?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5740

Deze Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige overleefde 2 wereldoorlogen. Hij is zowat de vereenzelviging geworden van intelligentie, al is dat eigenlijk nogal relatief. Zijn IQ wordt geschat tussen 160 en 190.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5733

Hoe heet het verschijnsel als er twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt? Dit gebeurt ongeveer om de twee à drie jaar.

Goed zo !
Quizvraag Planeten 5724
© Université de Liège

Eind februari 2017 maakte NASA bekend dat er 7 exoplaneten waren aangetroffen rond de dwergster TRAPPIST-1. TRAPPIST is de naam van de gebruikte telescoop in Chili, met een duidelijke knipoog naar België. Het is namelijk een Belgische astronoom die samen met zijn team de planeten ontdekte. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5700

Hoe heet het deel van een korenhalm dat boven het maaiveld blijft uitsteken, nadat bij de oogst de bovenkanten van de planten handmatig met een sikkel of machinaal door een maaidorser zijn verwijderd? In de herfst worden ze omgeploegd als grondverbeteraar.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5673
© dr.Tsukii Yuuji

We zijn op zoek naar een type van organismen, meest eencellige eukaryoten, die van vorm kunnen veranderen door het uitsteken en intrekken van schijnvoetjes. Eten gebeurt door met diezelfde schijnvoetjes een voedselpartikel in te sluiten en zo te verteren. Hun voortplanting vindt ongeslachtelijk plaats door celdeling.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5623
© O'Dea

Twee keer per jaar staat de zon loodrecht boven de evenaar, namelijk op of rond 20 maart en op of rond 23 september. Op het noordelijk halfrond duiden deze tijdstippen het begin van de lente en van de herfst aan, op het zuidelijk halfrond is het net omgekeerd. Met welke term wordt het tijdstip aangeduid waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5617

Er zijn 2 soorten gas die vaak gebruikt worden in gasflessen. In blauwe en zwarte gasflessen zit een gas met een kookpunt van -42°C. Het gas dat wij zoeken, wordt bewaard in groene en grijze gasflessen en heeft een kookpunt rond -0,5°C, waardoor het niet bruikbaar is in koude omstandigheden voor bvb verwarming, maar eerder gebruikt wordt om te koken.

Goed zo !
Quizvraag Ruimte Planeten 5539

De aarde is “The third rock from the sun”, maar welke planeet staat het dichtst bij de zon? Een kleine 58 miljoen kilometer.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 5521
© Loadmaster

Het afgelopen jaar hebben we veel aandacht besteed aan het klimaat. We weten ondertussen dat de klimaatveranderingen voor een groot stuk veroorzaakt zijn door onze verslaving aan fossiele brandstoffen. Steenkool, Olie, Gas,... Maar weten jullie nog hoe de techniek heet die men gebruik om schaliegas te winnen?
Om het gas boven te halen wordt onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de gesteentes in gespoten. Daardoor ontstaan er barsten in de gesteentes en komt het gas vrij.

Goed zo !