Graag de naam van het natuurverschijnsel dat eens om de 2,5 jaar voorkomt en waarbij er een tweede volle maan is in dezelfde maand. Een maancyclus duurt 29,5 dagen, een maand 28 tot 31 dagen. De volgende keer valt op zaterdag 31/10/2020.

Graag de naam van het natuurverschijnsel dat eens om de 2,5 jaar voorkomt en waarbij er een tweede volle maan is in dezelfde maand. Een maancyclus duurt 29,5 dagen, een maand 28 tot 31 dagen. De volgende keer valt op zaterdag 31/10/2020.
We zoeken de andere naam voor stapelwolken, scherp afgelijnde wolken. De basis is donkerder, het bovenste deel met halfronde uitwassen is wit. Ze kunnen worden onderverdeeld in 4 soorten. De professor uit de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber heeft dezelfde naam.
Bekijk vraagDeze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. We vinden deze stof bijvoorbeeld terug in cosmetica en voeding. Lecithine, bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het maken van mayonaise omdat het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn. Naam graag van dergelijke stof.
Bekijk vraagWe zoeken een naam voor een aantal verwante stoffen. Wij geven jullie drie beschrijvingen, jullie moeten ons maar één antwoord geven.
10C. We zijn op zoek naar een eindstadium van een ster. Een voorbeeld dicht bij huis, een slordige 88 lichtjaar, is Garcux. Hoe ontstaat het? Een hoofdreeksster geeft energie af door de fusie van waterstof tot helium in de kern door middel van de proton-protoncyclus of de koolstof-stikstofcyclus. In de loop der tijd raakt het waterstof in de kern steeds meer opgebrand, waardoor het fusieproces in de loop der tijd minder wordt. Daardoor koelt de ster wat af en neemt de stralingsdruk in de kern af. Hierdoor trekt de kern onder invloed van haar eigen gewicht wat meer samen waardoor de temperatuur stijgt. Deze temperatuurstijging heeft tot gevolg dat er een waterstoffusie in een schil buiten de kern op gang komt. Een ster waar buiten de kern een fusieproces plaatsvindt, produceert meer energie dan daarvoor en zwelt enorm op. Doordat door het opzwellen de oppervlaktetemperatuur daalt wordt de ster in deze fase.Tijdens deze fase hoopt zich steeds meer helium in de kern op, die daardoor nog meer samentrekt en waardoor de dichtheid van de kern steeds hoger wordt. Als de kern een temperatuur bereikt van 100 miljoen kelvin gaat het helium in de kern fuseren tot koolstof door middel van het Triple-alfaproces. Het begin van deze fusie wordt heliumflits genoemd.
Bekijk vraagOnze klimaatspijbelaars weten allemaal dat de uitstoot van koolstofdioxide of CO2 de oorzaak is van het broeikaseffect en dus de opwarming van onze planeet. Maar koolstofdioxide is niet het enige broeikasgas. Methaan bijvoorbeeld. Methaan komt onder andere voor in runderwinden en is bovendien 25 keer krachtiger als broeikasgas dan koolstofdioxide. Koolstofdioxide kennen we als CO2 maar wat is de formule voor methaan?
Bekijk vraagEen wervelstorm is een wind met zeer grote snelheden, tot enkele honderden kilometers per uur, en een slurf met een diameter van enkele tientallen meters tot een paar kilometer. Deze kenmerkende slurf is zichtbaar doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal/stof van het aardoppervlak wordt opgetild. Onder welke naam kennen we dit type storm?
Bekijk vraagWe zoeken de naam van een zacht mineraal dat grotendeels uit calciumsulfaat bestaat en voornamelijk gebruikt wordt in de geneeskunde en de bouw. Misschien lijkt dat u een ietwat vreemde combinatie en gaan uw oren tuten bij de woorden mineraal en calciumsulfaat maar het antwoord is eenvoudiger dan u denkt, zeker met deze foto erbij. We zeggen er u verder nog bij dat er ook toepassingen zijn in oa het onderwijs, de archeologie, de landbouw en de tandheelkunde. Een veelzijdig materiaal dus.
Bekijk vraagIn de lagere school zag je iedereen steevast in de herfst bladeren verzamelen om tussen een telefoonboek te laten drogen en mee te nemen naar school, maar weten jullie nog van welke boom dit het blad is? We zoeken de volledige naam.
Bekijk vraag