Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?
Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?
We zijn op zoek naar het scheikundig element met symbool Hg. Het is een zilverwit overgangsmetaal en het is het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur.
Bekijk vraagDit scheikundig element heeft atoomnummer 27. Welk zilverkleurig overgangsmetaal zien we hier?
Bekijk vraagDe uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?
Bekijk vraagOnze klimaatspijbelaars weten allemaal dat de uitstoot van koolstofdioxide of CO2 de oorzaak is van het broeikaseffect en dus de opwarming van onze planeet. Maar koolstofdioxide is niet het enige broeikasgas. Methaan bijvoorbeeld. Methaan komt onder andere voor in runderwinden en is bovendien 25 keer krachtiger als broeikasgas dan koolstofdioxide. Koolstofdioxide kennen we als CO2 maar wat is de formule voor methaan?
Bekijk vraagWat is het scheikundig symbool voor Ytterbium? Het zijn tevens de initialen van een bekende voetbalploeg in Bern.
Bekijk vraagEen mengsel van twee stoffen met een verschillende dichtheid die niet in elkaar oplossen, zal na verloop van tijd twee fasen vormen. De stof met de grootste dichtheid, vaak de vaste stof, zal zich onderaan bevinden, terwijl de stof met de kleinste dichtheid bovenaan zal liggen. Door voorzichtig één van de twee fasen weg te gieten, kunnen de twee stoffen van elkaar gescheiden worden. Wij willen graag de naam van deze scheidingsmethode, die niet alleen in de scheikunde wordt toegepast.
Bekijk vraagWe zoeken het scheikundig element met atoonnummer 35. Het behoort tot de groep van de Hallogenen. Het element komt vooral voor onder de vorm van zouten. Als enkelvoudig element komt het in de natuur niet voor. Het is voor de mens erg giftig. Het wordt wel veelvuldig gebruikt in pesticiden, ook wordt het gebruikt in verfstoffen, parfums, in de farmaceutische industrie en voor fotochemicaliën.
Bekijk vraag