Gemakkelijke quizvragen aardrijkskunde

534 resultaten

Net als in België zijn er in Nederland enkele provincies, met name twee, waarvan de naam van de hoofdstad dezelfde is als die van de provincie waarin de stad is gelegen. De eerste is Groningen. Wij zoeken de tweede. De stad is de vierde grootste stad van Nederland. De provincie, die ongeveer centraal in het land ligt, is dan weer de kleinste van de 12 Nederlandse provincies. Hoe heten stad en provincie?

Goed zo !

De bergketen die we zoeken is zo’n 2400 km lang en er zijn slechts een paar bergen die boven de 2000 meter uitkomen. De bergrug strekt zicht uit van New Foundland tot Alabama in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een schitterend gebied met veel mooie landschappen en er leven veel dieren in het wild. Beren en reeën worden veel gezien, zelfs op of net langs de wegen. Je hebt constant het idee dat je door een ansichtkaart rijdt.

Goed zo !

We zoeken een laag in de atmosfeer waar het noorderlicht ontstaat, hogerop in deze laag kan de temperatuur oplopen tot meer den 1000°C. Deze laag bevindt zich tussen 80 km en 600 km hoog.

Goed zo !
Quizvraag Rivieren 3045
© David Edgar

Volgende vraag is een beetje politiek geladen. We zoeken namelijk de enige Belgische rivier die door 3 gewesten stroomt. De Wever moest het weten, maar deze rivier zorgt toch wel degelijk voor een stroom vanuit Wallonië via Brussel terug naar Vlaanderen. Bovendien scheidt ze het landelijke Hombeek en Leest van grootstad Mechelen. Welke rivier die even verder uitmondt in de Dijle is dus de enige echte Belgische unionistische rivier?

Goed zo !

Welke Noord-Italiaanse stad heeft volgende kenmerken?

  • Er wonen ongeveer 1 miljoen inwoners
  • Oudste universiteit van Europa
  • Mooi historisch centrum met het piazza maggiore en de Sint Petroniusbasiliek
  • De stad is ook bekend om zijn wereldberoemde pastasaus.

Goed zo !

Hoe noemt men de tijd die de aarde nodig heeft om één volledige omloop om de zon te voltooien en weer dezelfde positie tussen de sterren in te nemen (gezien van de zon). Omgekeerd is het de periode die de zon nodig heeft om de hele dierenriem te doorlopen en weer dezelfde positie tussen de sterren in te nemen (gezien van de aarde)?

Goed zo !

Na Moskou is dit de belangrijkste stad van Rusland, ook is het de voormalige hoofdstad van dit land. De stad is met zijn architectuur uit de 19de eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister. Uiteraard gaat dit over Sint Petersburg, maar hoe noemde dit van 1924 tot 1991?

Goed zo !

In 1883 opende New York een bekende brug haar poorten voor het publiek. Het is een van de oudste suspensiebruggen in Amerika. De overspanningen met top-lengte 486 meter was dit lange tijd (van 1883 tot 1903) de langste brug ter wereld. Het is nog altijd een topattractie omdat je vanaf de brug , een 1825 meter lange wandeltocht, prachtige foto’s kan maken van de skyline van Manhattan. Welke brug zoeken we?

Goed zo !

Venetië, een stad in het noordoosten van Italië met meer dan 271000 inwoners. Vooral gekend door de vele gondels die de wateren bevaren, maar ook voor de ontdekkingsreiziger Marco Polo en de componist Vivaldi. Maar weten jullie ook aan welke zee deze stad gelegen is?

Goed zo !

Op 8 maart 2017 is deze rotspartij ingestort na een hevige storm. Het was een ongeveer 28 meter hoog gat in de kliffen van Dwejra Bay bij San Lawrenz op het eiland Gozo, onderdeel van het land Malta. Wat is de naam van dit fenomeen? (We zoeken dus de naam van deze rotsformatie)

Goed zo !
Quizvraag Italië Eilanden 2964

We zijn op zoek naar een toeristisch eiland in de baai van Napels. Het eiland is slechts 10 km² groot en heeft veel steile kliffen. Een van de bekendste trekpleisters op het eiland is de blauwe grot. Naar welk Italiaans eiland zijn we op zoek?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een historische autoweg in Amerika die begint in Chicago en eindigt in Santa Monica aan de stille oceaan. Hoe heet deze 3940 kilometer lange weg die ook wel de Will Rogers Highway wordt genoemd.

Goed zo !
Quizvraag Amerika Amerikaanse presidenten 2947

Lincoln werd geboren in Kentucky, verhuisde op zijn zevende naar Indiana en op zijn 22e naar een andere staat. De hoofstad van deze staat is Springfield. Celie Dehaene werd in deze staat geboren. Weten jullie de naam van deze staat?

Goed zo !

De datum 1 Maart 1872 zegt jullie waarschijnlijk weinig. Het is de ontstaansdatum van het oudste nationale park ik Amerika. Het betreft een van de grootste en populairste parken en het ligt voornamelijk in de staat Wyoming. Het park heeft verschillende mooie rivieren en meren maar is vooral bekend om zijn warmwaterbronnen en geisers. Welke park zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Rivieren Praag 2915
© Andre Engels

We zijn op zoek naar de langste rivier in Tsjechië. Met zijn 440 km loopt deze rivier door het bohemer woud om uiteindelijk in de Elbe uit te monden. Voor de toeristen onder ons, de rivier maakt ook zijn passage in Praag.

Goed zo !