We zoeken een laag in de atmosfeer waar het noorderlicht ontstaat, hogerop in deze laag kan de temperatuur oplopen tot meer den 1000°C. Deze laag bevindt zich tussen 80 km en 600 km hoog.

We zoeken een laag in de atmosfeer waar het noorderlicht ontstaat, hogerop in deze laag kan de temperatuur oplopen tot meer den 1000°C. Deze laag bevindt zich tussen 80 km en 600 km hoog.
Het verst van ons verwijderde rotsblok in de ruimte bevindt zich op ongeveer 6,4 miljard km afstand van de aarde. Het werd in 2014 ontdekt door de Hubble-telescoop en kreeg de wetenschappelijke naam 2014 MU 69. Meer gedetailleerde beelden kwamen begin dit jaar (2019) van de ruimtesonde New Horizons. We zagen dat het rotsblok wat op een sneeuwman lijkt. Maar wat is de naam van dit ruimteobject?
Bekijk vraagHoe heet het deel van een korenhalm dat boven het maaiveld blijft uitsteken, nadat bij de oogst de bovenkanten van de planten handmatig met een sikkel of machinaal door een maaidorser zijn verwijderd? In de herfst worden ze omgeploegd als grondverbeteraar.
Bekijk vraagIn de Tiense bodem zit een gesteente dat vroeger intensief werd gebruikt. Onze prehistorische voorouders maakten er gebruiksvoorwerpen mee, in de middeleeuwen was het een bouwmateriaal en in de 19de en 20ste eeuw dienden ze als kasseien. Bij de werken aan de kazerne kwamen een aantal rotsblokken naar boven. We zoeken de naam van dit gesteente.
Bekijk vraagDe U van Urbanus vinden we ook terug in de tabel van Mendeljev. Niet dat Urbanus er iets mee te maken heeft, maar we zijn op zoek naar de naam van het element. Voor zij die graag op zoek gaan naar de U, je vindt het onder nummer 92. Extra tip, het komt voornamelijk voor in erts-vorm.
Bekijk vraagIn de film 'Jurassic park' krijgen we een unieke inkijk op het leven van dinosauriërs. De dinosauriër die we zoeken wordt ook wel 'snelle rover' genoemd. De dino is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Maniraptora. Maar hoe kennen wij deze snelle rover nog?
Bekijk vraagWe zoeken de naam van een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets, zelfs licht niet, kan ontsnappen. Dit is het gevolg van een extreme vervorming van de ruimtetijd die hier optreedt, door de zwaartekracht van een zeer compacte enorme massa. Rondom dit gebeid is er een denkbeeldig oppervlak dat als grens fungeert, de zogeheten waarnemingshorizon. Vlak boven deze waarnemingshorizon kan het licht nog net wel aan de enorme zwaartekracht ontsnappen. Jullie antwoord bestaat uit 2 woorden.
Bekijk vraagIn de lagere school zag je iedereen steevast in de herfst bladeren verzamelen om tussen een telefoonboek te laten drogen en mee te nemen naar school, maar weten jullie nog van welke boom dit het blad is? We zoeken de volledige naam.
Bekijk vraagGraag de naam van het natuurverschijnsel dat eens om de 2,5 jaar voorkomt en waarbij er een tweede volle maan is in dezelfde maand. Een maancyclus duurt 29,5 dagen, een maand 28 tot 31 dagen. De volgende keer valt op zaterdag 31/10/2020.
Bekijk vraag