Gemakkelijke quizvragen aardrijkskunde

534 resultaten

Dit dorp aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal op Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland wordt voor het eerst vermeld in de geschiedenisboeken in het jaar 966 met als naam Gersika. Het is vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur en trekt wekelijks massa’s Vlamingen naar z’n pittoreske restaurantjes

Goed zo !
Quizvraag Rivieren Italië Caesar 3338

Wij zijn met de klassieke oudheid weer beland bij de klassieke kwisvragen. Een Romeins veldheer, een rivier en een dobbelsteen: ja, u weet het al Julius Caesar stak de Rubicon over en sprak daarbij de historische woorden “Alea jacta est”. Of die fameuze rivier de Rubicon dezelfde is als de huidige Rubicon weten we niet zeker want de huidige Rubicon kreeg haar naam in 1933 van Mussolini. Wel weten we wat de langste rivier van Italië is, maar weet U dat ook.

Goed zo !

Het geografisch middelpunt van Vlaanderen werd bepaald door studenten van de faculteit toegepaste wetenschappen van de Leuvense universiteit. In welke deelgemeente staat dit beeld, het geografisch middelpunt van Vlaanderen?

Goed zo !

Reeks 2, vraag C: Voor de derde vraag uit deze reeks zijn we op zoek naar de naam van een verzameling van 275 uiterst gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden. Het is de eerste systematische en grootschalige kartering, zowel in “België” als in heel West-Europa. Welke kaarten zoeken we?

Goed zo !

Welke west Vlaamse gemeente ontbreekt hier op de kaart?

Goed zo !

We zijn op zoek naar de naam van een zwaar wandelpad van ongeveer 200km op het Franse eiland Corsica. Bij helder weer blijft er tijdens het wandelen continu zicht op de zee. In juli 2014 vestigde een wandelaar een record door de route in 32uur af te leggen.

Goed zo !

“#opkuisen” zou onze staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Franken zeggen! Maar in welke Franse regio hebben ze dit nogal letterlijk moeten doen, toen in 2016 de jungle van Calais de deuren moest sluiten. Deze regio omvat departement 59 en 62 voor wie daar een hulp aan zou hebben.

Goed zo !
Quizvraag Eilanden 3207

We zien hier een foto van een dorp dat in 79 na christus met een laag van 4m as en lava bedekt werd na de uitbarsting van een vulkaan. U weet uiteraard dat dit Pompeii is en dat de boosdoener op de achtergrond de Vesuvius is. Bij diezelfde uitbarsting werd nog een ander dorp verwoest. Als fervent kwisser weet u dat het om Herkulaneum gaat. Er zijn echter nog steeds vulkanen actief in Italië. We zijn op zoek naar een actieve vulkaan die een vulkaaneiland vormt in de Tyrreense Zee. Deze vulkaan gaf zijn naam trouwens een het type uitbarsting waarbij blokken en vulkanische bommen uit de vulkaan omhoog gegooid worden en op de omgeving neervallen. Maar de naam is ook bekend door een opgevulde en opgerolde pizza. Zijn naam.

Goed zo !
Quizvraag Syrië 3200

Aardrijkskunde en de laatste jaren ook jammer genoeg actualiteit: Het is de grootste stad van Syrië, gelegen in het noordwesten tegen de grens met Turkije, is ze een van de langst bewoonde en oudste steden ter wereld.
De 2 miljoen inwoners zijn daar wel wat gewoon want sinds 670 na christus is er met de regelmaat van de klok wapengekletter.
Vanaf 2012 zorgden opeenvolgende belegeringen ervoor dat de volledige historische binnenstad werd platgelegd. Vorig jaar werd ze bevrijd door de troepen van Assad. Welke stad zoeken we ?

Goed zo !

Deze eilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel. De eilandengroep wordt geclaimd door Argentinië. Wat is de naam van deze zuidelijk gelegen eilanden?

Goed zo !

Boven de poolcirkel, ter hoogte van Narvik, ligt iets buiten de Noorse kust een eilandenarchipel die meer en meer toeristen lokt. Deze archipel bestaat uit twee eilandengroepen, de noordelijke groep vormt de Vesterålen. Wij willen echter de naam van de veel bekendere zuidelijke groep.

Goed zo !
Quizvraag Vlaggen 3135

De naam van de draak op deze vlag is Y Draig Goch, hetgeen ‘De rode draak’ betekent in de oorspronkelijke taal van het land met de vlag die u ziet. Helaas bleek de rode draak deze zomer sterker dan de rode duivel, wat het kampfschwein finaal de kop heeft gekost. Als u nog wijs geraakt uit deze cryptische omschrijving weet u ongetwijfeld ook van welk land de vlag op het scherm prijkt.

Goed zo !

Ingewikkeld zou de facebookstatus van dit gebied zijn. Het gebied behoort officieel nog tot Azerbeidzjan, maar is de facto een autonome republiek die dicht aanleunt bij Armenië. Aangezien er in april van 2016 een hevige confrontatie was tussen het Armeense en Azerbeidzjaanse leger raadt buitenlandse zaken ook alle reizen naar dit gebied ten stelligste af.

Goed zo !

Buitenlandse zaken raadt ook alle reizen naar dit gebied af omdat er ondanks een wapenstilstand nog regelmatig over en weer geschoten wordt aan de “line of control”. In 1947 brak een eerste oorlog uit tussen India en Pakistan om de controle van dit gebied en later heeft ook China zich ermee bemoeid. Hoe heet dit conflictgebied?

Goed zo !
Quizvraag Rusland Wit-Rusland 3132

Dit Europese schiereiland is momenteel niet de ideale reisbestemming, want u moet er niet rekenen op enige consulaire bijstand als u in de problemen zit. Dit komt omdat het in 2014 werd toegevoegd aan Rusland, maar deze aansluiting wordt enkel door Rusland en Wit-Rusland erkend. Over welk Russisch-Oekraïens schiereiland gaat het?

Goed zo !