Gemakkelijke quizvragen wetenschap

74 resultaten

Wat is de naam van dit laboratoriumglaswerk genoemd naar zijn uitvinder?

We zoeken de naam van een veelgebruikt stuk laboratoriumglaswerk dat vaak wordt ingezet bij scheikundeproeven. Dit glaswerk, genoemd naar zijn uitvinder, is onmisbaar in elk chemielaboratorium. Weet jij hoe dit glaswerk heet?

Goed zo !
Wat is de internationaal erkende nulmeridiaan sinds 1884?

Deze meridiaan, vastgesteld in 1884, is internationaal erkend als de standaard nulmeridiaan voor de wereld en vormt de basis voor de tijdszones. Hij loopt door een bekende sterrenwacht in Londen en wordt gebruikt om de lengtegraad nul aan te geven. Weet jij de naam van deze belangrijke meridiaan?

Goed zo !
Wat is de naam van het ruimtetoestel dat op 11 juli 2022 een historische foto maakte?

De recente ruimtevaartmissies sturen opnieuw raketten naar de maan, en steeds meer satellieten en telescopen brengen het heelal in kaart. Op 11 juli 2022 werd een bijzondere foto vrijgegeven, die miljoenen jaren aan kosmische geschiedenis vastlegt. Dit indrukwekkende beeld is vastgelegd door een van de meest geavanceerde ruimtetelescopen ooit. Weet jij de naam van dit ruimtetoestel?

Goed zo !
De bekende merknaam van een anti-aanbaklaag kunststofproduct

We zoeken de naam van kunststofproducten die behalve koolstofatomen ook het element fluor bevatten. We gaan je niet vragen wat de correcte naam is van deze stoffen (het zijn poly- en perfluoralkylstoffen), maar we hadden graag geweten wat de merknaam is waaronder we de stof PTFE kennen. Dit gepolymeriseerd polytetrafluoretheen was jaren vóór het PFAS-verhaal al in opspraak geraakt door zijn milieu-belastende stoffen. U kent de merknaam vooral omdat het ervoor zorgt dat uw voedingsmiddelen nauwelijks aan de pan blijven plakken.

Goed zo !
De nieuwe maanmissie van NASA: de tweelingzus van Apollo

NASA heeft te kennen gegeven om tegen 2025 weer een mens op de maan te willen zetten. Net zoals het ruimtevaartprogramma dat leidde tot de maanlanding in 1969 is ook dit project genoemd naar een Griekse godheid. Niet toevallig is het deze keer de tweelingzus van Apollo. Hoe heten project en godin?

Goed zo !
Commercieel bedrijf achter NASA

We gaan naar de maan! Niet enkel figuurlijk, maar NASA heeft te kennen gegeven om tegen 2025 weer een mens op de maan te willen zetten.
Voor deze maanmissies gaat NASA in zee met een commercieel bedrijf om de maanvluchten uit te voeren. Dat bedrijf bewees in 2020 al dat het in staat was om succesvol astronauten af te leveren in het Internationaal ruimtestation. Hoe heet dit bedrijf dat we ook kennen van de satelliettreintjes die regelmatig te zien zijn?

Goed zo !
Ontdek het atoom dat elektrische autobatterijen aandrijft!

Nog enkele jaren en we rijden allemaal met een elektrische auto, het kan dus zeker geen kwaad om nu al te weten hoe die precies werken! Op basis van welk atoom, met atoomnummer 3, werken de batterijen van de meeste elektrische auto’s?

Goed zo !
De eerste operationele diepveldfoto van NASA

Deze First Deep Field is de eerste operationele foto die is genomen door de de nieuwe ruimtetelescoop van NASA. De diepveldfoto, die een klein gebied bestrijkt dat zichtbaar is vanaf het zuidelijk halfrond, is gecentreerd op SMACS 0723, een cluster van melkwegstelsels in het sterrenbeeld Volans. Welke ruimtetelescoop maakte deze foto 11 July 2022?

Goed zo !
NASA

NASA heeft een internationaal ruimtevaartprogramma opgestart om tegen 2024 opnieuw astronauten, onder wie tevens de eerste vrouw, op de Maan te laten landen. Het programma wordt behalve als een maanprogramma, ook gezien als voorbereiding op bemande ruimtevaart naar Mars. Wat is de naam van dit programma?

Goed zo !
Versneller van chemische reacties zonder zelfverbruik

We zijn op zoek naar een term uit de scheikunde. De term wordt gebruikt voor een stof die een bepaalde chemische reactie versnelt zonder zelf verbruikt te worden. De term wordt soms ook buiten de wetenschap gebruikt, evenzeer om iets of iemand aan te duiden die een bepaald proces versnelt of beïnvloedt. Wat is deze term?

Goed zo !
Wat bevindt zich aan de andere kant van zichtbaar licht?

Het licht dat wij met onze ogen kunnen waarnemen is maar een heel klein deeltje van het spectrum van elektromagnetische golven. Net voorbij wat we kunnen zien vind je aan de ene kant van dat spectrum infrarood, maar wat vind je aan de andere kant? Voor de wetenschappers onder jullie: het betreft straling met een golflengte tussen 100 en 400 nanometer.

Goed zo !

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut of KMI is onze eerste bron van informatie als het over weersvoorspellingen gaat. Hun app is je go to om te weten hoe hard de windvlagen bij de volgende storm zullen zijn. Het KMI meet ook de temperatuur. De voorlopige recordtemperatuur in België is 39,7° C die werd gemeten in 2019. Maar in welke gemeente worden die officiële metingen van het KMI eigenlijk gedaan?

Goed zo !
De uitvinder van dynamiet en zijn impact op de chemische industrie

Wie heeft in 1866 het dynamiet uitgevonden? Hij was een Zweeds chemicus en industrieel. Naast het dynnamiet heeft hij ook een reeks andere explosiemiddelen uitgevonden en gefabriceerd. Er is ook een chemische element naar hem genoemd.

Goed zo !

In Ierland draaide tien jaar lang (1844-1854) de Dalkey Atmospheric Railway van een kleine 3 km, met in een gebouw een stoommachine die voor onderdruk zorgde om de wagens een heuvel op te zuigen; de zwaartekracht zorgde voor de terugrit. Welk fancy naam kreeg dit concept toen het in 2012 van onder het stof gehaald werd door Elon Musk en zijn Boring Company?

Goed zo !
Veelgebruikte component in digitale schakelingen met elektromagnetische bediening

Wij zoeken de naam van een zeer veelgebruikte component in digitale schakelingen. De schakelaar wordt bediend door een elektromagneet en kan een willekeurig aantal schakelcontacten openen of sluiten. Geef de naam van deze component.

Goed zo !
Bewoonde satelliet op 400 km hoogte rond de aarde sinds 1998

Sedert 1998 cirkelt er op 400 km hoogte rond de aarde, een grote bewoonde satelliet. Regelmatig worden er modules aan vastgemaakt en ze is ook bewoond. De satelliet is ook af en toe met het blote oog waar te nemen. Hoe heet dit ruimtetuig waar ook reeds een Belgische astronaut een missie heeft uitgevoerd?

Goed zo !
Studie van diergedrag in hun natuurlijke omgeving

Het natuurlijke gedrag van dieren wordt ook wetenschappelijk onderzocht. De studie die wij bedoelen heeft meer aandacht voor de morfologie en de anatomie van dieren en gaat zoveel mogelijk uit van de natuurlijke omgeving. Hoe noemt men deze studie welke geen aangeleerd gedrag onderzoekt?

Goed zo !
Driedimensionale afbeeldingen op bankbiljetten bekijken

Onze bankbiljetten zijn voorzien van een driedimensionale afbeelding. Bekijkt men onze bankbiljetten uit verschillende hoeken, dan ziet men het platte beeld veranderen in een ruimtelijk beeld. Hoe noemt men de manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken?

Goed zo !
Gevaarlijk goedje in brandbommen dat ernstige brandwonden veroorzaakt

Voegt men aan benzine een verdikkingsmiddel toe, bestaande uit een mengsel van naftenaat en palmitaat dan krijgt men een product dat gebruikt wordt in brandbommen en zeer gevreesd wordt omwille van de ernstige brandwonden die het bij mensen en dieren veroorzaakt. Hoe noemt dit gevaarlijk goedje?

Goed zo !
De naam van een verdikte benzinesoort met nafteenzuur en palmitinezuur

Wat is de naam van een soort benzine die tot een gelachtige substantie verdikt is met nafteenzuur en palmitinezuur?

Goed zo !