Quizvragen taal

176 resultaten

Quizvraag Koningen 2389

Wat is een ander woord voor troonsafstand is het neerleggen van een meestal vorstelijke functie bij het leven, in tegenstelling tot beëindiging door overlijden? Hier zien we de troonsafstand van Napoleon.

Goed zo !
Quizvraag Taal 2293

We zoeken het woord voor iemand die bij een bar of discotheek mensen probeert over te halen naar binnen te gaan. Dit woord is bij ons bekender geworden door de film Costa!. Welk woord zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Taal 2270

Welk woord omschrijft een ziekelijke, irrationele angst van vrijdag de dertiende?

Goed zo !
Quizvraag Taal 2246

Dit is een diakritisch teken. Meestal wordt het boven een letter aangebracht, maar onder andere in de natuurwetenschappen wordt het ook als zelfstandig symbool gebruikt. Hoe heet dit leesteken?

Goed zo !
Quizvraag Taal 2214

Wat is het 11 letterwoord voor een een explosief of wapen dat niet op het oorspronkelijk bedoelde moment afgegaan is?

Goed zo !
Quizvraag Taal 2211

We zoeken een door Lejzer Zamenhof ontworpen, makkelijk te leren, politiek neutrale, internationale taal (kunsttaal). In 1887 publiceerde hij onder een pseudoniem een boek over de taal met de titel: La internacia lingvo. Wat is de naam van deze taal?

Goed zo !
Quizvraag Argentinië Paraguay 2131

Sommigen zullen deze soort man herkennen uit de mol, anderen zullen dan weer een gokje moeten wagen om te kunnen raden hoe in Argentinië, Paraguay, Uruguay en zuid-Brazilië een nakomeling van de Spanjaarden en indianen noemt die zich voornamelijk met veehoeden op de pampa’s bezighoudt.

Goed zo !
Quizvraag Taal 2130

We zoeken een 12 letters woord, het bevat het volgende woord dat synoniem staat voor klerk, kantoorbediende of ambtenaar.

Goed zo !
Quizvraag Taal 2129

De lijst van de verschillende angsten is lang, maar hoe heet iemand die angst heeft voor vuurwapens?

Goed zo !
Quizvraag Panama 2061

Internationale media hebben recent enkele onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Door deze onthullingen is Panama niet langer enkel dat land met dat belangrijke kanaal, maar staat het voortaan vooral bekend als het land dat met behulp van fiscale trucs een frauderende elite bekoort. Wij kennen Panama vooral van de zinssnede ‘A man a plan a canal Panama’ dat je zowel van voor na achter op dezelfde manier kan lezen. Hoe noemen we zo een woord dat zo lepel, droommoord of pap?

Goed zo !

Philippe Dewinter, de man met het beroemdste Playmobielkapsel van Vlaanderen, heeft er al zijn hele nutteloze leven last van en van Marie-Rose Morel leken recent nog velen vergeten dat ze het jarenlang vurig heeft gepromoot: een irrationele en obsessieve angst voor vreemdelingen of buitenlanders. Geef de wetenschappelijke benaming voor dit soort angst.

Goed zo !
Quizvraag Taal 1923

Fazant lijkt helemaal niet op een fazant (of misschien toch een beetje), de mensen zijn hem zo beginnen noemen na een verdienstelijke -edoch mislukte- poging van Kristof Van Damme om zijn achternaam –Bossant- uit te spreken. Hoe heet de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de herkomst van woorden?

Goed zo !
Quizvraag Taal 1917

Wat is de naam voor een man die gecastreerd is om politieke redenen? Aan de hoven van een aantal rijken werd castratie toegepast omdat de machthebber zeker wilde zijn dat hij de vader was van kinderen van zijn vrouw(en).

Goed zo !
Quizvraag Dieren 1899

Een vrouwelijk konijn is een moer of een voedster. Of die van ons. Een mannelijk konijn noemen we een rammelaar of ram. Maar hoe heet het jong van een konijn?

Goed zo !
Quizvraag Brussel 1897

Hoe verwijzen onze Franstalige landgenoten naar één van onze bekendste nationale symbolen, een 58 cm groot ventje op een sokkel die zich bevindt aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt in Brussel?

Goed zo !