Quizvragen taal

176 resultaten

Quizvraag Taal 1814

In Van Dale wordt het omschreven als praalgraf, een gebouw waarin het lichaam van een overleden persoon wordt bewaard, meestal een heerser. Welk woord?

Goed zo !
Quizvraag India Hindoeïsme 1804

Hoewel het hindoeïstische kaste-systeem in India officiëel is afgeschaft beheerst het er nog steeds in hoge mate het dagelijks leven. De hoogste kaste is deze der Brahmanen. Hoe heet echter de laagste kaste, eigenlijk de kastelozen? In het Nederlands kennen we het woord ook, het betekent zoveel als verstotene, pineut.

Goed zo !
Quizvraag Joden 1771

Wat is de naam voor een zevenarmige kandelaar? Het was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 1756

Wat is de bijnaam voor de zandzakken en zakken aarde die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven als borstwering werden gebruikt?

Goed zo !
Quizvraag Taal 1748

Wat is de term voor de geheimtaal die in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw gehanteerd werd door mensen aan de zelfkant van de samenleving, zoals daklozen en zogenoemde landlopers, rondtrekkende handelaren, (markt)kooplieden, kermisklanten en onderwereldfiguren (penoze)? We zoeken dus het synoniem voor dieventaal.

Goed zo !
Quizvraag Taal 1733

Een steppenroller is het bovengrondse gedeelte van een plant dat, eenmaal volgroeid en droog, zich losmaakt van de wortel en wegtuimelt met de wind. Hoe wordt dit in het Engels genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Taal 1679

Hoe heet de maateenheid waarin een hoeveelheid gezaagd en gekliefd hout netjes gestapeld in een bak van 1 kubieke meter wordt uitgedrukt?

Goed zo !
Quizvraag Latijn 1566

Na het overlijden begint het lichaam koud te worden en vanaf zo'n twee tot zes uur na overlijden beginnen de spieren te verstijven. Lijkstijfheid begint bij de oogleden, kaak en nek en breidt zich dan binnen zes uur langzaam verder uit over alle lichaamsdelen. Wat is de Latijnse naam hiervoor?

Goed zo !
Quizvraag Brazlië 1561

Wat is de naam van een stedelijk gebied met een lage levensstandaard en waar de bewoners van lage inkomens moeten rondkomen? Vaak wordt deze term gebruikt om een typische Braziliaanse krottenwijk te beschrijven. Wat is de Portugese benaming hiervoor?

Goed zo !
Quizvraag Taal 1559

Personen die vaak in de luie zetel liggen, nemen ook graag een kortere weg. Een niet-officieel fiets- of wandelpad dat onbewust door gebruikers van de reguliere fiets- en wandelpaden in de loop van de tijd wordt gecreëerd heet een afstekertje. Maar wat is de meer gangbare naam?

Goed zo !
Quizvraag Indianen 1396

Hoe noemen de indianen een baby?

Goed zo !

Welke latijnse term betekent: op het eerste zicht?

Goed zo !

Hoe heet de mand onder een hete luchtballon?

Goed zo !

Welk voedingsmiddel is ook een lichaamsdeel en zowel vis als vlees?

Goed zo !

Daar delen ze bier uit, gratis en voor niets. Welke stijlfiguur wordt hier gebruikt ?

Goed zo !