Quizvragen literatuur

298 resultaten

auteur ‘Bezonken rood’

In mei 2022 stierf één van de bekendste Nederlandstalige schrijvers op 82-jarige leeftijd. Zijn boeken ‘Bezonken rood’ en ‘Geheime kamers’ zijn klassiekers in onze literatuur. Hoe heet deze man?

Goed zo !
de draaischijf

In de draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie. Het is een nieuwe roman die uitkwam in 2022. Van wiens hand is dit boek?

Goed zo !
neergestoken auteur
© Ken Conley

De auteur van ‘De duivelsverzen’ - is op 12 augustus 2022 aangevallen in de staat New York, vlak voor hij een lezing zou geven over artistieke vrijheid. Hij werd neergestoken en lag nadien een tijd aan de beademing. Wat is de naam van deze auteur?

Goed zo !
roman Franz Kafka

In welke roman van Franz Kafka raakt hoofdpersonage Josef K. verstikt in een ondoorgrondelijk rechtssysteem? Bij de verkiezing van beste Duitstalige roman van de twintigste eeuw eindigde het boek tweede, na het - althans voor ons - compleet onbekende ‘De man zonder eigenschappen’.

Goed zo !
boek Het Hout

Hij schreef een boek en deed dit goed. Deze Nederlander kaapte in 2015 de ECI -literatuurprijs weg voor zijn boek "Het Hout". In mei 2022 moesten we jammer genoeg afscheid nmeen van deze schrijver. Wie is deze man?

Goed zo !
nieuwe Vlaamse literatuur prijs

Sinds 2022 is er een nieuwe Vlaamse literatuur prijs voor de beste Nederlandstalige boeken. De eerste winnaars zijn Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld. Wat is de naam van deze nieuwe prijs?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 8423

Hoe noemt men de verteltechniek waarbij de ontknoping van een verhaal plotseling en niet logisch volgend uit hetgeen eraan voorafging, door iets of iemand tot een einde wordt gebracht? Wij vragen de Latijnse benaming.

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 8413

Hij is een Vlaamse journalist en auteur die in Ierland woont. Hij schreef een boek dat internationaal voorpaginanieuws werd en veroorzaakte een nationaal schandaal in België, dat tot op heden nog niet is uitgeklaard. Het boek onthulde het bestaan van de buitenechtelijke dochter van koning Albert II. Geef de naam van deze journalist.

Goed zo !

Deze bekende Vlaamse auteur schreef proza en toneel. Zijn werk vertrekt vanuit autobiografische elementen en hij vertelt de concrete dagelijkse geschiedenis zoals ze ervaren wordt door de gewone man. Tot zijn werken behoren ‘Brief aan Boudewijn’, ‘Groenten uit Balen’ en ‘De tuinman van de koning’. Wie is deze auteur die meerdere Staatsprijzen ontving?

Goed zo !
‘De legende van Uilenspiegel en Lamme Goedzak

Het boek ‘De legende van Uilenspiegel en Lamme Goedzak’ viel niet in de smaak van de Belgische conformistische kringen en werd totaal genegeerd. Buiten de grenzen werd het vertaald in alle Europese talen en het werd bekend over de hele wereld. Veel meer hoeven we hier niet over te zeggen, om te weten wie de schrijver was van dit succesvol verhaal. Graag zijn voor- en achternaam.

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 8324

Inspector Morse was een populaire televisieserie die van 1987 tot 2000 op de Britse televisie te zien was. De inspecteur speelt de hoofdrol in dertien romans en overlijdt voor het einde van het laatste boek. Wie was de auteur van deze romans?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 8317

In zijn studententijd deed deze Amerikaanse schrijver aan worstelen, een sport waar in zijn werken dikwijls naar verwezen wordt. Zijn voornaamste werken zijn ‘De wereld volgens Garp’,’De regels van het ciderhuis’ en ‘Een weduwe voor één jaar’. Wie is de auteur die in 1942 in New Hampshire werd geboren?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 8256

Roderik Six is literair journalist bij weekblad Knack. In 2012 sloeg zijn debuutroman in als een bom en werd onmiddellijk bekroond met de Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige debuut. In 2015 kwam zijn tweede roman uit en hiermee kaapte hij de Driejaarlijkse Prijs voor Proza van de provincie West-Vlaanderen. Van beide boeken werden de filmrechten al verkocht. In 2019 verscheen zijn derde roman (tot nog toe geen prijs). Wij vragen de 3 titels van de boeken.

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 8245

In 1726 schreef Jonathan Swift zijn bekendste werk. Het boek wordt gelezen als roman, maar is eigenlijk een verzameling van vier losse verhalen, die met elkaar verbonden worden door de hoofdpersoon, die in het boek zelf niet bij naam genoemd wordt. Het is een scherpe satire op de Engelse en Europese samenleving, het hof, de wetenschap en de menselijke moraal. Daarnaast is het ook een parodie op het verschijnsel ‘reisverhalen’. Het verhaal werd een klassieker in de Engelstalige en in de wereldliteratuur. Het is ook populair geworden als kinderboek waarbij de minder fatsoenlijke scènes verwijderd werden. In het eerste deel vergaat het schip van het hoofdpersonage en spoelt hij aan op het eiland Lilliput, dat bewoond blijkt te zijn door minuscule mensen. In 2010 kwam er een moderne verfilming uit met Jack Black in de hoofdrol. Welk boek bedoelen we?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 8180

De populaire boekenserie 'De Zeven Zussen' gaat over zussen die van hun overleden adoptievader een brief met aanwijzingen over hun afkomst gekregen hebben. Van welke Ierse schrijfster is deze reeks?

Goed zo !